Til hovedinnhold
Saken har annonselenker som gir VG inntekter. Redaksjonen prioriterer uavhengig av dette.Bytt

På Tek finner du saker med annonselenker, hvor du enten kan kjøpe produktene vi har omtalt eller sammenligne priser. Det mener vi er relevant informasjon for våre lesere.

Hvilke produkter Tek skal skrive om, og hva vi skal skrive om dem, velger journalistene og ingen andre. Men det er også viktig at du vet at hvis du klikker på en slik annonselenke til prissammenligning hos Prisjakt, eller kjøper et produkt etter å ha klikket deg inn til en butikk fra en av våre artikler, tjener Tek penger. Disse annonselenkene er alltid merket med «annonselenke».

Det er viktig å understreke at når vi omtaler produkter på Tek, så er det fordi vi mener det er journalistisk interessant. Ingen kan kjøpe seg omtale i våre saker.

I tester eller produktguider er hovedregelen i VG at vi kjøper eller låner produktet. Dersom det ikke er praktisk mulig, baserer vi omtalen på produktprøver vi har fått tilsendt. I så fall opplyser vi om hvilket produkt og hvorfor.

TestSony LSPX-S2 Glass Sound Speaker

Slik er Sonys svindyre glasshøyttaler

Sonys kombinerte telys og wifi-høyttaler er en ganske merkelig affære.

Stein Jarle Olsen, Tek.no
Stein Jarle Olsen

Sony har levert mange solide lydprodukter i det siste, spesielt når det gjelder hodetelefoner og små bærbare høyttalere.

Dagens testprodukt ble annonsert på CES-messen i januar, og det er nå bekreftet at det også kommer på markedet i Europa og i Norge.

Glass Sound Speaker LSPX-S2 er som navnet tilsier en høyttaler med et glassrør i toppen som står for reproduksjonen av de øvre delene av registeret. Forgjengeren het for øvrig LSPX-S1.

Kostbar sak

Før vi skriver noe som helst mer om selve produktet må vi nesten «advare» mot hva LSPX-S2 koster. 6000 kroner skal nemlig Sony ha for høyttaleren, som unektelig plasserer den i øvre sjikt av hva trådløse høyttalere på størrelse med melkekartonger koster.

Slik markedsfører Sony selv glasshøyttaleren.
Sony

Sånn, da var vi ferdige med det. Designmessig må vi si at vi er litt delte om Glass Sound Speaker. Den kan minne litt om et stormkjøkken i utformingen, med en slags Apple-aktig børstet aluminium på basen. Oppå finner vi altså glassrøret, som attpåtil har en lysdiode innvendig som gir fra seg et telysaktig varmhvitt lys.

Sony har nok hentet inspirasjon fra gammeldagse parafinlamper, men det krasjer på et vis litt med de veldig moderne materialene og linjene som ellers er brukt. Høyttaleren er ellers betraktelig tyngre enn den ser ut som, med en vekt på hele 1,1 kilogram. Det skyldes nok at basen huser en slags «subwoofer», i tillegg til at selve glasset veier en del.

LSPX-S2 er dessuten noe som ikke er så vanlig, nemlig en batterihøyttaler som kommer med wifi-støtte. Det gjør at den kan brukes for eksempel med Spotify Connect, i tillegg til at den kan settes opp i multiromsløsninger med andre Sony-høyttalere. Bluetooth er selvfølgelig også på plass, og det er også NFC-støtte så du bare kan holde den i nærheten av kompatible telefoner for å koble sammen.

Påknapp, hurtiginnstilling for å starte en valg spilleliste og volumknapper finner vi på basen, sammen med ladeport og minijackinngang.
Stein Jarle Olsen, Tek.no

Telys-funksjon

Det hele styres gjennom Sonys «Music Center»-app, hvor du også finner innstillingene for lysdioden innvendig. Den kan styres i hele 32 styrkenivåer, i tillegg til at du kan velge en såkalt «Candle Flicker»-modus hvor den forsøker å se ut som et telys.

Selv på kraftigste lysstyrke er imidlertid ikke dioden i stand til å produsere stort mer lys enn et typisk stearinlys, så den er ikke spesielt godt egnet som nattbordslampe, for eksempel. Som stemningsskaper på et dunkelt middagsbord eller til en kveldspiknik i parken vil den imidlertid kunne fungere godt.

Om du ikke vil gå gjennom appen har høyttaleren for øvrig knapper for kontrollere lysstyrken, men disse er gjemt under basen. Der finner du også en knapp for å sette dem i paringsmodus via bluetooth, i tillegg til en WPS-knapp som brukes for å koble dem til en wifi-ruter på en enkel måte. Oppsettet er uansett veldig enkelt gjennom appen. Du kobler deg enkelt til høyttalerens eget nettverk, og deretter er det bare å koble den til ruterens wifi.

En smart løsning er for øvrig den såkalte «push and play»-knappen som sitter ved siden av strømknappen. Denne kan du konfigurere til å spille av en låt eller en spilleliste gjennom appen, slik at du ikke trenger å fiske frem mobilen om du for eksempel har en spilleliste som du ofte hører på. Noen stemmeassistentstøtte får du imidlertid ikke, og høyttaleren har ingen form for mikrofon, så den kan ikke brukes til telefonsamtaler heller.

LSPX-S2 bruker for øvrig microUSB til lading, og har dessuten minijackinngang om du vil eller må bruke den med kabel. Batteritiden er oppgitt til åtte timer, som virker å stemme greit med virkeligheten, i alle fall om du ikke spiller på maks volum til enhver tid. Sannsynligvis kan du også få mer ut av den om du holder volumet lavt.

Noen kontrollere sitter under. Vår testhøyttaler var for øvrig egentlig japansk, og hadde følgelig noe japansk tekst. Den som skal selges i Norge vil ha engelsk under.
Stein Jarle Olsen, Tek.no

Ikke 6 000-kronerslyd

Maks volum vil du nok ikke ønske å spille på uansett, for LSPX-S2 har rett og slett ikke bassressursene til å låte spesielt behagelig når volumet øker. Den trives best på middels volum og ned, hvor glassrøret til en viss grad kommer til sin rett.

Det er først og fremst svært lite å hente helt nederst i bassfrekvensene. Den lille subwooferen klarer nemlig ikke å trosse fysikkens lover, og kutter av et godt stykke før vi kommer helt ned mot dypbassen. Det blir i det hele tatt litt blodfattig, og det blir ganske raskt klart at dette ikke er en høyttaler som er laget for fest og moro. Maksvolumet er heller ikke enormt, og det vil være en overdrivelse å si at dette er fyldig og engasjerende.

Om du holder deg på moderate lydnivåer låter det til dels fint, i alle fall på mer nedtonet og akustisk musikk. Glassrøret vibrerer når det får signaler fra tre aktuatorer i basen på høyttaleren, og fungerer dermed i sin helhet som et høyttalerelement – med betraktelig større overflate enn diskantelementer vanligvis har. Det gir en klar, fin og ganske veloppløst diskantgjengivelse, uten at vi kan si at den er revolusjonerende på noe vis, som man kanskje skulle tro om en bare så på prisen. Kari Bremnes låter for eksempel ganske flott, Jessie Ware det samme, og LSPX-S2 er i det hele tatt best når den fôres med jazz og kraftfulle kvinnestemmer.

Sonys Music Center-app lar deg styre de fleste funksjoner på glasshøyttaleren.
Stein Jarle Olsen, Tek.no

Den litt tunge melodilinja i starten av Kari Bremnes' «E du nord» introduserer imidlertid en viss resonans i den lille høyttalerboksen, som om den forsøker å gjengi noe den ikke helt er i stand til. Det er et lite minus, og det er heller ikke noen voldsom luftighet i lyden å finne her.

Utførelsen med glassrøret gjør for øvrig at LSPX-S2 gjengir lyd i 360 grader. Den har dermed ikke noe tradisjonelt «sweet spot», men låter like fint fra alle kanter.

Gjennom appen kan du også aktivere en egen bassboost-modus, men denne gjør dessverre ikke mye annet enn å flytte fokus litt lenger ned i registeret. Det resulterer i litt større fylde, på bekostning av litt klarhet i toppen. Den gjør dessverre ikke at høyttaleren går noe dypere enn før, og både Sonos One og UE Megaboom låter for eksempel betraktelig mer fyldig og engasjerende enn Sonys glasshøyttaler gjør.

Konklusjon

Sony LSPX-S2 er et smalt produkt som kanskje krever at du har litt for lite annet å bruke penger på.
Stein Jarle Olsen, Tek.no

Som typiske teknologihoder spørs det nok om vi i Tek.no er midt i målgruppen for Sonys LSPX-høyttalere, som vel er laget for å appellere til en helt annen demografi. Tanken om å lage en høyttaler i glass er imidlertid god, også fordi det har åpenbare fordeler versus mer tradisjonell høyttalerdesign, med 360-graders lyd og muligheter for spesielt klar diskant.

For Sony er nok dette et «statement»-produkt mer enn noe annet, men til tre-fire ganger prisen på andre sammenliknbare høyttalere må imidlertid LSPX-S2 by på noe helt annet enn hva konkurrentene gjør, og det er her vi synes Sony feiler. Ja, designet er spesielt og det er i og for seg ikke så vanlig med wifi-støtte på batterihøyttalere, men lyden er rett og slett ikke i nærheten av å være verdt pengene.

Om du har stort behov for en designhøyttaler som også kan fungere som telys er det sikkert lite i veien for å gå for nettopp denne, men for folk flest ville vi nok kjøpt en helt vanlig høyttaler og attpåtil hatt råd til et livstidsforbruk av LED-telys. Eller parafinlamper.

Sony LSPX-S2
5
Middelmådig

Sony LSPX-S2

5
Middelmådig
sitatSpesielt design, men LSPX-S2 er egentlig ikke mer enn en middels trådløs høyttaler.

Fordeler

  • +
    Design som skiller seg ut
  • +
    Wifi-støtte gir multiromsfunksjoner og Spotify Connect
  • +
    Telysfunksjonen fungerer godt
  • +
    Solid byggekvalitet

Ting å tenke på

  • Ikke mer enn middels lyd
  • Går ganske lite dypt i bassfrekvensene
  • Middels batterilevetid
  • Svært høy pris
annonse