Til hovedinnhold
Saken har annonselenker som gir VG inntekter. Redaksjonen prioriterer uavhengig av dette.Bytt

På Tek finner du saker med annonselenker, hvor du enten kan kjøpe produktene vi har omtalt eller sammenligne priser. Det mener vi er relevant informasjon for våre lesere.

Hvilke produkter Tek skal skrive om, og hva vi skal skrive om dem, velger journalistene og ingen andre. Men det er også viktig at du vet at hvis du klikker på en slik annonselenke til prissammenligning hos Prisjakt, eller kjøper et produkt etter å ha klikket deg inn til en butikk fra en av våre artikler, tjener Tek penger. Disse annonselenkene er alltid merket med «annonselenke».

Det er viktig å understreke at når vi omtaler produkter på Tek, så er det fordi vi mener det er journalistisk interessant. Ingen kan kjøpe seg omtale i våre saker.

I tester eller produktguider er hovedregelen i VG at vi kjøper eller låner produktet. Dersom det ikke er praktisk mulig, baserer vi omtalen på produktprøver vi har fått tilsendt. I så fall opplyser vi om hvilket produkt og hvorfor.

TestBose Frames

Solbriller som erstatter hodetelefonene dine

Ja, det fungerer faktisk.

Oppdatert april 2020: Siden den opprinnelige testen har Bose gjort et par forbedringer i solbrilleutvalget sitt, og brillene selges nå i to forskjellige størrelser. I tillegg selges det nå separate solbrilleglass, hvis man vil bytte ut de som følger med. Derfor har vi oppdatert teksten og testkarakteren for å reflektere forbedringene i 2020-varianten av Bose Frames. Opprinnelig karakter var 7/10, men denne er nå hevet til 7,5/10.

____

De fleste av oss forbinder Bose med enten knallgode hodetelefoner med støydemping eller hendige bluetooth-høyttalere.

Denne gangen har de imidlertid prøvd seg på noe helt nytt.

Nå som solen endelig har begynt å titte frem og sommeren for alvor har meldt sin ankomst, lanserer de nemlig noe så underlig som et par solbriller, kalt Bose Frames.

Det er rett og slett et par solbriller med innebygde høyttalere på siden, så du slipper å måtte drasse med deg et ekstra par hodetelefoner når du skal ut og nyte sola.

Dette var jo såpass sært at vi ikke klarte å takke nei til å prøve dem en stund.

Klassisk design

Bose Frames Alto ligner ganske mye på Ray-Ban Wayfarer.

Fra fremsiden ser Bose Frames ut som et hvilket som helst par solbriller. De kommer i to forskjellige varianter, hvor Alto er litt skarpere i designet mens Rondo har et rundere design.

Begge er nå tilgjengelig i forskjellige størrelser, og vi har fått prøve begge størrelsene av Alto-modellen. Det er defintitivt forskjell på dem, og på vårt mellomstore-hode (eller har vi et lite hode?) passet definitivt den minste størrelsen best.

Fra fremsiden ser Alto utvilsomt ut som vanlige solbriller.

Alto-designet minner litt om Ray-Ban Wayfarer-brillene du sikkert har sett tusen ganger tidligere, utført i mørkegrå, nesten gjennomsiktig, nylon. På grunn av den lette vekten og materialbruken fremstår de som litt billige. Våre VG-kollegaer i MinMote-redaksjonen mente designet var overraskende pent, og at de heldigvis ikke så ut som «smartbriller», men bare vanlige solbriller.

Brilleglassene skal blokkere opptil 99 prosent av både UVA- og UVB-stråler, og er resistente mot både riper og fall. Dette har vi ikke testet konkret bortsett fra å bruke dem som vanlige briller i et par uker.

Pass på at du kjøper riktig størrelse

Siden høyttalerdelen er såpass stor blir det ikke mye igjen til øret ditt.

Selv om du kan bli lurt av utseendet til brillene fra fremsiden blir det tydelig at det ikke er snakk om vanlige briller når du ser dem fra siden. Der det normalt sett ville vært en tynn stang som strekker seg bakover til ørene dine, er det her en ganske stor klump som dekker siden. Brillestangen buler tydelig ut for å få plass til alt fra sensorer, mikrofoner, høyttalerelementer og batteri.

Ikke bare er denne delen ganske tjukk, men den forstørrede delen strekker seg såpass langt bakover at det er ekstra viktig at du kjøper riktig brillestørrelse.

Nytt i 2020 er at Bose selger Frames i to ulike størrelser, mens det i 2019 bare var stor variant av Alto tilgjengelig, og en liten variant av Rondo.

Det virker generelt som at S/M-størrelsen (small/medium) vil passe langt flere enn den store (large) versjonen. Flere kolleger som prøvde large-størrelsen fikk dem ikke til å sitte godt på ansiktet, siden utbygget på brillestangen hindret dem fra å få dem helt inn.

Flere farger

En annen nyhet i 2020 som ikke var tilgjengelig ved lansering er at du kan kjøpe andre typer brilleglass til brillene. De gjennomsiktige, grå, vanlige glassene kan erstattes med speilglass (mirrored silver) eller graderte, blå glass. Her ser du forskjellen:

Smart styring, litt kort batteritid

På undersiden av høyre brillestang finner du knappen som lar deg styre brillene.

Lengst fram på høyre brillestang stikker en rund, liten metallknapp ut. Den bruker man for å skru på brillene, og du vil høre den vanlige Bose-stemmen vi alle kjenner fra selskapets andre hodetelefoner. Vi har alltid hatt sansen for denne, da den både gir oss informasjon om batteristatus og hvilken enhet den er tilkoblet – ikke bare at den er tilkoblet noe. «Connected to Niklas' iPhone – battery level at 90 percent», sier den, og vi er klare for å lytte til musikken vår.

Den samme knappen brukes til å starte og stoppe musikken eller for å kommunisere med stemmeassistenten på mobilen din. For å skru av brillene snur du dem helt enkelt opp ned i et par sekunder.

Bose har gått for en proprietær ladeløsning.

Batteritiden er for øvrig ikke noe å hoppe i taket for. Bose sier de skal holde i 3,5 timer med lydavspilling og 12 timer standby. De fleste trådløse øreplugger har mer enn dette, og kommer i tillegg med ladeetui som utvider batteritiden ytterligere. Det samme kunne man håpet for Bose-brillene som også kommer med et etui, men der er det ingen elektronikk eller batteri å spore.

I praksis stemmer nok Boses estimater relativt godt, om enn hakket for optimistisk. Via den proprietære ladekontakten man fester på brillestangen skal de være fulladet på to timer.

Nesten umulig å høre for sidemannen

Høyttalerelementene er de minste og smaleste i Boses arsenal. Det har nok krevd et par ingeniørtimer for å sikre at lyden går til ørene dine og ikke til naboen.

På undersiden av brillestengene skjuler det seg avlange små hull, plassert litt foran ørene, hvor lyden spilles fra. Designet minner oss faktisk litt om lydløsningen til VR-brillene Oculus Go og Quest, men i Bose Frames er det langt mer gjennomført.

Før vi begynte testen av Bose Frames var vi ganske sikre på at lydlekkasje fra høyttalerne kom til å bli et av de største problemene til brillene. Det er tross alt høyttalere som er rettet mot ørene dine, så hva skal egentlig forhindre at musikken du koser deg med ikke skal plage dem rundt deg?

Det viser seg imidlertid at Bose har jobbet iherdig med akkurat dette problemet, og funnet en løsning som fungerer overraskende godt.

Dette er tross alt et selskap som kan en ting eller to om støydemping, men i Frames har de ikke jobbet for å dempe støyen for deg, men støyen fra deg. Eller rettere sagt – dempe spredningslyden fra høyttalerne.

Et par knøttsmå høyttalere sender lyden gjennom akustikk-kamre i brillestangen, som ved hjelp av nøyaktig geometri (Boses ord her) skal gi maksimalt lydvolum til den som har på seg brillene, men bare én prosent lyd til de rundt. Bose sier de har snudd sin «near field»-støydempingsteknologi på hodet, og kaller det i stedet «far field»-teknologi i Bose Frames.

Så hvordan er det i praksis? Overraskende bra, rett og slett. Flere venner og kollegaer vi har satt brillene på har endret uttrykk fra overrasket til glisende da de plutselig gikk fra å ikke høre musikken fra utsiden i det hele tatt, til å høre hver eneste linje.

Brillestengene er ganske store og strekker seg langt bakover.

Men det har naturligvis sine begrensninger.

Vi kunne fint sette volumet på rundt 50 prosent og høre musikken klart og tydelig, mens de rundt enten ikke hørte noe av lyden i det hele tatt eller bare veldig, veldig fjernt. 50 prosent, eller litt lavere, var stort sett passe volum for å kunne vandre rundt i byen og høre på musikk. Høyere lydnivå enn dét, fra omtrent 70 prosent og oppover, blir imidlertid lyden mer hørbar for dem rundt deg også.

Selve lydkvaliteten er god nok, med tydelig diskant og greie mellomtoner, men noen særlig bass kan du se langt etter. Bose Frames er ikke noe du tar på deg for å nyte musikk, men heller for at du skal kunne få litt bakgrunnsmusikk i hverdagen mens du vandrer rundt.

Telefonsamtaler fungerer, men du ser litt gal ut

I tillegg til høyttalere på undersiden av brillestengene har Bose også fått plass til mikrofon, slik at du kan gjennomføre telefonsamtaler uten å måtte ta opp mobilen. Det er også dette som lar deg kommunisere med stemmeassistenten, i tilfelle du vil si hvilken sang du vil lytte til eller hvem du vil ringe, uten å ta opp mobilen.

Samtalelyden – begge veier – var god. De små høyttalerne i brillestengene gjengir stemmer godt, og man hører motparten i begge ører – noe som ikke alltid er tilfelle for trådløse øreplugger. Mikrofonen i brillene er også nok til å plukke opp stemmen din både når du sitter stille og når du er ute blant folk i byen. Når det er sagt – flere konkurrenter er bedre på dette – men for å være briller var det over all forventning.

Problemet er derimot at du ser litt gal ut for resten av omverdenen når du går rundt og tilsynelatende snakker til deg selv. De fleste rundt deg vil ikke høre eller se høyttalerne i brillestengene, og heller ikke se noen mikrofon foran munnen din. Så hvis du allerede følte det var litt rart å snakke med noen med trådløse ørepropper i ørene, blir det ikke noe bedre med Bose Frames. Vi skal dog ikke klandre Bose for at vi er nødt til å bryte sosiale normer for å gå rundt og prate gjennom solbrillene våre, men det er verdt å tenke på før du vurderer et kjøp.

Konklusjon

Bose fortjener skryt for å prøve noe helt nytt med Frames. Det er ikke et perfekt produkt, men det er gøy å se at en produsent prøver noe langt utenfor komfortsonen. Akkurat som med Bose SleepBuds var de nødt til å ta stilling til en helt ny formfaktor og utfordringer rundt lyddesign, og begge produktene beviste at de definitivt er inne på noe. Noe sier oss at både SleepBuds 2 og Frames 2 virkelig vil treffe spikeren på hodet.

Bose Frames klarer å kamuflere seg ganske så godt som vanlige solbriller, spesielt hvis du har langt nok hår til å dekke til sidene. Lydkvaliteten fra de små høyttalerne er ganske solid og at de klarer å nesten eliminere spredningslyd til de som sitter rundt deg er prikken over i-en. De fungerer til og med godt til å snakke i telefon med.

Men 2500 kroner er mye penger – både for trådløse hodetelefoner og solbriller. Med bare 3,5 timer batterilevetid er det ikke en fullverdig erstatning for øreplugger, og design og størrelse er såpass begrenset at du sannsynligvis finner briller du heller vil ha på hodet. Men for all del, hvis du vil bruke noen tusenlapper på et produkt du trolig bare vil bruke et par måneder i året, får du til gjengjeld et ganske unikt produkt alle rundt deg kommer til å ville prøve.

annonse
Bose Frames AltoI samarbeid med vår kommersielle partnerPrisjakt.no
annonse