Til hovedinnhold
Saken har annonselenker som gir VG inntekter. Redaksjonen prioriterer uavhengig av dette.Bytt

På Tek finner du saker med annonselenker, hvor du enten kan kjøpe produktene vi har omtalt eller sammenligne priser. Det mener vi er relevant informasjon for våre lesere.

Hvilke produkter Tek skal skrive om, og hva vi skal skrive om dem, velger journalistene og ingen andre. Men det er også viktig at du vet at hvis du klikker på en slik annonselenke til prissammenligning hos Prisjakt, eller kjøper et produkt etter å ha klikket deg inn til en butikk fra en av våre artikler, tjener Tek penger. Disse annonselenkene er alltid merket med «annonselenke».

Det er viktig å understreke at når vi omtaler produkter på Tek, så er det fordi vi mener det er journalistisk interessant. Ingen kan kjøpe seg omtale i våre saker.

I tester eller produktguider er hovedregelen i VG at vi kjøper eller låner produktet. Dersom det ikke er praktisk mulig, baserer vi omtalen på produktprøver vi har fått tilsendt. I så fall opplyser vi om hvilket produkt og hvorfor.

TestSennheiser Momentum 3

Momentum 3 er de mest frustrerende hodetelefonene

Super lyd, dårlig brukervennlighet.

Sennheisers Momentum-klokker har hatt samme type design helt siden de kom. Det ser litt ekstra robust ut, og det føles også velbygget.
Finn Jarle Kvalheim, Tek.no

– Jeg hater dette headsettet!

Ordene satt fast i undertegnedes hode, omtrent 36.000 fot over bakken, på vei mot Kina.

Hodetelefonene hadde gitt et supert førsteinntrykk, men det gikk en kule varmt etter at de hadde satt musikken min på pause et drøyt titalls ganger mens jeg forsøkte å legge hodet på puta for å få litt søvn. Jeg hadde ikke tenkt på at appen var absolutt nødvendig for å skru av verdens dårligste auto-pause-funksjon for at de i det hele tatt skulle virke.

Kvalitetsleverandøren Sennheiser

Før vi går videre er det greit med et skritt tilbake. Sennheisers Momentum-serie har vært med oss i mange år allerede, og de trådløse variantene kom i sin tredje generasjon i fjor høst. Hodetelefonene har alltid hatt en litt mer elegant og tidløs tilnærming enn mange av konkurrentene, og selve byggekvaliteten har også fremstått som litt mer påkostet enn i mange av plasthodetelefonene.

Utseendemessig er Momentum 3 lett gjenkjennelige både som Sennheisere og del Momentum-serien.

Jeg liker i utgangspunktet Sennheisers produkter. Den stasjonære lyden med tjukke kabler og forsterkere jeg har hjemme kommer derfra, og tidligere Momentum-produkter har også vært gode, i mine ører.

Sennheiser Momentum Wireless 3

Sennheiser Momentum Wireless 3

Les bruksanvisningen

Det som irriterer med disse hodetelefonene er at produsenten har gått seg litt bort i dårlig brukervennlighet og dårlige automatiske løsninger.

Mitt utgangspunkt for å vurdere brukervennlighet handler i stor grad om følgende spørsmål; må jeg ha bruksanvisning for å få dette til å virke? Disse hodetelefonene er de eneste jeg til dags dato har lastet ned bruksanvisningen til fire-fem ganger for å forstå meg på.

Det skal sies at appen i seg selv kommer med en kjapp instruks til bruken av hodetelefonene, men gitt at appen er særdeles funksjonsfattig, og ikke egentlig nødvendig i det daglige, er det ikke slik at jeg alltid har den installert. Et produkt med så få funksjoner som et par hodetelefoner burde være enklere å bruke enn en helt ny mobiltelefon eller en elbil. Det har tross alt bare to-tre funksjoner; koble til, spille lyd og dempe bråk.

Når de er nye er det et klistremerke som viser deg hva som gjør hva, men det er ingen påskrift på selve hodetelefonene som sier hva som er hva av de fem knappene.
Finn Jarle Kvalheim, Tek.no

Dårlig merking

Hodetelefonene har hele fem knapper. Men ingen av disse knappene er merket.

Problemet er ikke nødvendigvis så stort; tre av knappene er ganske lett identifiserbare som volum og play/pause, slik klynger av tre knapper på andre hodetelefoner vanligvis er.

Men de to siste knappene er det ikke godt å si hva er. De kan være av/på, de kan være Bluetooth-paring, eller de kan styre andre funksjoner. Uten noen som helst indikasjon på selve klokken er det litt vanskelig å vite.

Det viser seg at den fjærbelastede skyvebryteren skrur av og på støydempingen, og lar deg aktivere eller deaktivere ambient mode med en dytt ned i det tilbakefjærende området. Som regel er slike brytere måten man aktiverer Bluetooth-paring.

Appen er avgjørende for et noenlunde harmonisk samliv med Momentum 3. Den styrer ikke mange funksjoner, men det er inni her den avgjørende bryteren for den ubrukelige auto-pause-funksjonen ligger, og uten appen risikerer du en svært frustrerende reise.
Finn Jarle Kvalheim, Tek.no

Gjør ting (for) automatisk

Frem til siste oppdatering kunne de bare skrus av og på ved å foldes sammen eller ut, slik at de stjal fokus og lyd fra mobilen din ved å brette seg ut i ryggsekken. Sennheiser er ikke alene om tilsvarende funksjonalitet, men i sum er det mer irritasjon enn nytte ved dette, og de burde bare ha en knapp eller en (justerbar) timer for av og på.

Det har kommet en oppdatering til Momentum 3 som skal tillate at du skrur det av med knapp i stedet. Men å få den installert var enklere sagt enn gjort. Fra iPhone skulle det ta 25 minutter (!) å installere den, og den krevde at jeg ikke gjorde noe annet med telefonen min underveis. Selv om jeg fulgte instruksene feilet oppdateringen flere ganger.

Da jeg koblet om hodetelefonene til en Android-telefon satte de musikken på play og pause om hverandre haugevis av ganger på rad, slik at Spotify på PC-en ble startet og stoppet tilsvarende antall ganger. Selve oppdateringen feilet også et par ganger herfra. Det tok til slutt én time og tre kvarter å oppdatere Momentum 3 fra løsningen begynte på siste forsøk til den ble ferdig.

Frustrerende? Jepp.

Du skrur av og på Momentum 3 ved å folde dem helt sammen. Det betyr at hvis de folder seg ut i ryggsekken tar de over lyden fra mobiltelefonen din igjen helt på egen hånd. Løsningen har omtrent like mange ulemper som fordeler.
Finn Jarle Kvalheim, Tek.no

Appen ha lokasjonsdata

Selve mobilappen er forbausende uoversiktlig og full av fancy animasjoner. Den styrer tross alt bare fire ulike funksjoner.

Funksjonen jeg hater mest er den automatiske pauseløsningen. Det var den som nesten fikk meg til å gå fra konseptene på flyet til Kina.

Automatisk pause er godt gjemt under innstillingsmenyen, og ikke blant de tre funksjonene som faktisk er synlige når du åpner appen.

Du må forresten tillate appen lokasjonsdata for å i det hele tatt få åpnet den. Det hele minner mistenkelig mye om å måtte ha full Cyan-patron i printeren for å få skrevet ut et tekstdokument med bare svart skrift.

Kanskje skyldes det at det også er bygget inn Tile-funksjonalitet her, men for meg som mest vil kontrollere lyden virker dette som unødvendig tvang.

Momentum 3 er svært behagelige å ha på, og lyden er utmerket. Støydempingen er midt på treet, men er slett ikke påtrengende dårlig.
Finn Jarle Kvalheim, Tek.no

God og engasjerende lyd

Men så var det lyden, da. Jeg liker jo Sennheiser-lyden, med både HD650 og HD800 som to av mine store favoritter av kablede hodetelefoner, og jeg har likt det jeg har hørt fra tidligere Momentumer også.

Og lyden i Momentum 3 er det lite galt med. Den er fyldig og dynamisk, av typen som får deg til å trampe takten ganske automatisk. Selv når andre ser på.

Hvis det er noe jeg kunne ønsket meg her, var det kanskje et litt bredere stereoperspektiv, og et litt større fokus på diskanten. Men samtidig er ikke Momentum 3 de mest bassige eller diskant-lette hodetelefonene i sin klasse. Og sant å si har akkurat disse elementene en tendens til å drukne litt når man er ute og går uansett, mens dynamikken består som viktig element for min del.

Helt ålreit støydemping

Støydempingen er faktisk også fullt ut akseptabel. Den er bedre enn i for eksempel Master & Dynamic uten å bli like god som i Bose eller Sonys nyeste hodetelefoner.

Hverken på flyturen mot Kina eller på t-banen gjennom Groruddalen er støydempingen et irritasjonsmoment. Den etablerer sin egen lille boble der musikkvolumet ikke trenger å være så veldig høyt for å overdøve mas og tjas og motordur rundt deg. Men om du skal reise mye og langt med fly eller andre bråkete transportmidler er det verdt å vurdere alternativene som er enda bedre på demping.

I samtale er lyden klar og god inni selve Momentumene, og den er også helt brukbar i andre enden. Den eliminerer støy fra omgivelsene forholdsvis godt. Støydempingen inni klokkene deaktiveres imidlertid ikke under bruk, så det er lett for at volumet til brukeren går til himmels under samtalen.

Momentum 3 er i det hele tatt et hodesett som lydmessig ikke er ekstremt på noe som helst vis. Det passer derfor til alt av musikk. Det er ikke uvanlig at hodetelefoner som er basstunge fra før er litt i overkant ivrige til at basstung musikk låter så veldig bra. Men Momentum 3 treffer en fin mellomting der den kler det aller meste du måtte lytte til, enten det er jazz eller hiphop.

Sennheiser har ikke bestemt seg for hvor lang tid oppdateringer skal ta. På iPhone advarer de mot 25 minutter, mens på Android advarer de mot 20 minutter. På iPhone fikk vi ikke til å oppdatere i det hele tatt, gjennom mange forsøk. På Android virket det til slutt - etter nesten to timer fra begynnelse til slutt på forsøket som virket. Programvaren her er et stort frustrasjonselement.
Finn Jarle Kvalheim, Tek.no

Har gått seg bort i teknikken

Har du først fått firmwareoppgradert Momentum 3, skrudd av den automatiske pausefunksjonen og lært deg hva alle knappene gjør, er disse hodetelefonene faktisk ikke så verst å bruke. I hvert fall frem til neste gang de må oppdateres og en eller annen ny automatisk funksjon kanskje sniker seg inn mens du ikke kan bruke telefonen din i halvtimen det tar å oppdatere.

Etter å ha brukt noen uker med Momentum 3 på hodet er det vanskelig å konkludere med annet enn at her har Sennheiser gått seg bort i teknikken, og ikke fått det til. Lyden er super, men inntrykket svekkes kraftig av dårlige automatiske funksjoner, dårlig brukervennlighet og en app som er bent frem dårlig.

Prisen på 4200 kroner setter sine krav til et sett hodetelefoner som dette. De er like dyre som de siste hodetelefonene fra Bose, og hvis du pleier å like Sonys varianter koster så langt siste toppmodell derfra en tusenlapp mindre med bedre støydemping, langt færre bugs og vel så god lyd.

Skrur du av autopause-funksjonen har du et sett hodetelefoner som spiller meget bra, og som støydemper helt ålreit. Men når oppdateringene forsøksvis skal installeres vil du fortsatt rive deg i håret over dem, og brukervennligheten blir aldri helt prima. Med så mange nær perfekte konkurrenter fra Sony, Bose og Bang & Olufsen er det vanskelig å argumentere for å betale blodprisen som Momentum 3 koster. Dessverre, får en si, for de er både stilige, behagelige å ha på og spiller bra.

Sennheiser Momentum Wireless 3
6
Helt greit

Sennheiser Momentum Wireless 3

6
Helt greit
sitatMomentum 3 er blant de dyreste i klassen uten å leve opp til prisen.

Fordeler

 • +
  Meget god lyd
 • +
  Middels god støydemping
 • +
  Velbygget
 • +
  Behagelige å ha på
 • +
  Tile-funksjoner for lett gjenfinning bygget inn

Ting å tenke på

 • Dårlig app
 • Nær umulig å gjennomføre firmwareoppdatering
 • Håpløs autopause-funksjonen
 • Mange knapper uten merking
 • Appen krever tilgang på lokasjonsdata/GPS
 • Svært høy pris
 • Middels god støydemping
Bose Noise Cancelling Headphones 700
Boses beste

Bose Noise Cancelling Headphones 700

fra 3432:-

Med knall støydemping, meget bra lyd og god samtalekvalitet er de siste hodetelefonene fra Bose et svært godt valg. Men de er i likhet med Sennheiserne svært dyre. Ulikt Sennheiserne føles de heller ikke så solide at det er lett å bli komfortabel med å sove på den spinkle bøylen mellom klokkene. Som QC35 før dem kan de kobles til to lydkilder samtidig og veksle mellom dem, og appløsningen som hører til er bunnsolid. Hvis du vet at du ikke skal legge ut på mange timer lange turer der du risikerer å «sove på» hodetelefonene underveis er disse et meget godt valg.

Jabra Elite 85h
Fantastisk støydemping til halv pris

Jabra Elite 85h

fra 1990:-

Jabra har utmerket seg kraftig på bærbar lyd de siste årene. De er alltid rimeligere enn konkurrentene, og de er sjelden mye dårligere. Elite 85h koster rundt 2000 kroner for tiden, og har vært så langt nede som 1500 på de heftigste tilbudene. Det er imponerende for et sett hodetelefoner mange vil slite med å skille fra for eksempel Sonys WH-1000XM3. Som alltid når det er store prisforskjeller er det også kvalitetsforskjeller her. Jabras hodetelefoner er ikke aller best på støydemping, den vaker bare rett under de aller beste. Og det samme kan vi i grunnen si for lyden. Komforten? Noen vil synes disse er litt trange og ikke behagelige nok for veldig lang tids bruk, mens andre synes de er helt prima. Men for veldig mange vil tusenlappen opp til Sony gi så lite ekstra at den knapt er verdt det, og da er de mer enn 2000 kronene opp til Sennheiser i hvert fall vanskelige å forsvare. Disse er forresten best i klassen på samtalelyd, hvis du skal snakke mye gjennom hodetelefonene dine.

Sony WH-1000XM3
Hvorfor velge noe annet?

Sony WH-1000XM3

fra 4265:-

Avhengig av om det er kampanje eller ikke får du Sonys flaggskip på trådløse hodetelefoner til mellom 2500 og 3000 kroner. Sony har de siste årene utfordret og langt på vei gått forbi Bose på trådløse og støydempende hodetelefoner, og XM3 er de beste fra japanerne så langt. De spiller særdeles godt, og de støydemper minst like godt. Enten du er på flyet, bussen eller står midt på Karl Johan er du i din egen lille boble med disse hodetelefonene på - musikken behøver ikke å være særlig høy for å overdøve det som står igjen av motordur eller skvalder. Sonyene kunne, og burde, vært bedre som håndfriløsning til samtaler, men det er også det eneste negative vi har å si om dem - og de fungerer tross alt, selv om lyden er ullen.

annonse