Rett og slett en grom spill-skjerm
Men det koster å være kar.
Noe av det beste vi har testet av spill-skjermer
Ole Henrik Johansen / Tek.no
Spille spill er nok for mange et godt tidsfordriv om dagen. For mange spill, kanskje spesielt skytespill som krever raske og nøyaktige reaksjoner, vil en god skjerm være med å hjelpe deg til bedre resultater på den digitale slagmarken.
Vi har nå tatt inn Asus ROG Strix XG27UQ for test. En slags videreutvikling av
ROG Swift PG279Q
, som i flere år har vært blant de aller beste 27-tommerne du kan velge til spill.
Asus ROG Strix XG27UQ
- Pris
- 10358 NOK
- DisplayPort
- Ja
- Antall DisplayPort-innganger
- 1 stk
- HDMI
- Ja
- Antall HDMI-innganger
- 1 stk
- Hodetelefonutgang
- Ja
- Bildeforhold
- 16:9
- Bildestørrelse
- 27 Tommer
- Fargedybde (pr. kanal)
- 8 bits
- Fargegjengivelse (DCI-P3)
- 90 % av DCI-P3
- Lysstyrke
- 350 cd/m²
- Maks oppløsning
- 3840x2160
- Oppdateringsfrekvens
- 144 Hz
- Pixelstørrelse
- 0.16 mm
- Skjermoverflate
- Matt
- Skjermteknologi
- LCD
- Bakgrunnsbelysning
- LED (lysdiode)
- Paneltype
- IPS
- Visningsvinkel (vertikal)
- 178 Grader
- Visninngsvinkel (horisontal)
- 178 Grader
- Tilgjengelige farger
- Sort
- Bredde
- 633.64 mm
- Dybde
- 269.5 mm
- Hev- og senkbar
- Ja
- Pivotfunksjon (kan stilles på høykant)
- Ja
- Vippbar (kan vippes bakover/fremover)
- Ja
- Vridbar (rotere i sidledd/horisontalt)
- Ja
- HDCP
- Ja
- HDR
- Ja
- Synkroniseringsmetode
- Ja
- Type synkronisering
- G-Sync
- VESA-feste
- Ja
- Tilkobling for 9V/12V/14V
- Nei
Den nye modellen kan blant annet skilte med høyere oppløsning. Den gamle taklet «kun» 1440p, mens denne nye modellen nå tar steget opp til 4K – og fortsatt klarer å trykke ut hele 144 bilder i sekundet.
Men skåret i gleden er at prislappen fortsatt er smått sviende 10 000 kroner – nesten 2000 kroner mer enn hva forgående skjerm kostet da vi testet den tilbake i 2015.
Ole Henrik Johansen / Tek.no
Klumpete design
Også denne Asus-modellen har en rekke av kjennetegnende fra foregående modeller.
Om vi starter med foten, så er denne den samme som vi har sett før, men det er ikke noe minus. Dette er en fot som både er tøff å se på, og som holder skjermen stabil samtidig som den ikke stikker ut og tar opp unødvendig plass foran skjermen.
Rammene på denne skjermen er litt «gammeldagse» om vi kan si det på den måten. Det er ingen smal og smekker ramme som omkranser skjermen, og det får den til å virke eldre enn den faktisk er.
Når det er sagt så er det lite å sette fingeren på sånn ellers. Rammene vil naturlig gjøre at du får en solid avstand mellom to eller flere skjermer – om du ønsker å kjøre et slikt oppsett.
Liker du lys, så har denne modellen fortsatt en liten projektor skyter ROG-logen ned på pulten. Og du kan selvsagt gå inn i menyene og gjøre endringer til hvordan det skal oppføre seg når du for eksempel spiller.
Joysticken gjør det enklere å navigere i menyene.
Ole Henrik Johansen / Tek.no
Fortsatt enkel i bruk
En av tingene vi har likt med Asus sine skjermer, er at de har en enkel betjening.
Nå kan man sikkert si at det strengt talt ikke er så normalt å fikle rundt i menyene på en skjerm når en først har justert den inn, men akkurat på nye spill-skjermer kan det være nødvendig.
Asus har løst betjeningen på samme måte som før, altså har du en joystick hvor du navigerer deg rundt i menyene. Og dette fungerer godt og mer presist enn om du for eksempel trykker deg rundt med bare knapper.
I tillegg så har du egne knapper med blant annet snarveier til de ulike skjerm-modusene.
Denne skjermen har mer enn nok tilkoblinger.
Ole Henrik Johansen / Tek.no
Når det kommer til tilkoblinger så vil du neppe savne noe spesielt med denne skjermen.
Her har du nemlig godt med muligheter, blant annet to DisplayPort-innganger, i tillegg til to HDMI-innganger. Utenom dette har du også to USB 3.0-porten, slik at du for eksempel kan hekte på mus og tastatur rett i skjermen.
Fargene er ikke så verst etter litt kalibrering
Ole Henrik Johansen / Tek.no
Trenger kalibrering
Skjermen har en rekke forskjellige forhåndsinnstilte bildemodus, men ingen av dem treffer riktig på hvitbalanse. Den som er nærmest er sRGB, men heller ikke denne er god nok om du for eksempel vil bruke skjermen til litt bildebehandling.
Etter å ha justert bildet så begynner det å ligne på noe. Hvilke justeringer vi gjorde ser du i bildekarusellen nedenfor.
Spesielt gråskalaen er imponerende god, selv om det er noe utfall å spore opp til cirka 15 prosent grått. Men derfra og hele veien opp til 100 prosent er dette noe av det beste vi har sett.
Vi må samtidig slå et slag for belysningen av panelet. Her er det minimalt med lekkasje å spore, samtidig som panelet er jevnt belyst. Vi har vært borti mer lyssterke skjermer, men denne modellen klarer likevel rundt 500 nits i et 10 prosent vindu. Og det gjør at HDR oppleves som en forskjell fra vanlig modus.
Vi testet en del med HDR-funksjonen påslått, og for eksempel blir granateksplosjoner i Battlefield 5 betydelig mer imponerende. Mens i spill som Fortnite, kan vi ikke si at funksjonen hadde like mye å bidra med.
Krever sin maskin
Denne skjermen klarer altså å gjengi 4K-oppløsning med hele 144 bilder i sekundet. Men skal du spille med disse tallene, krever det sin maskin. Vi måtte fiske frem et 2080 Ti-kort for å klare å håndtere en så høy oppløsning kombinert med en så høy bildefrekvens, med normalt med detaljer i grafikken.
Nå varierer dette naturligvis ettersom hvilket spill du spiller. Noen spill er langt mer tungrodd enn andre.
Noe som også gjør en forskjell er støtte for DSC, Display Stream Compression. Her endrer de litt i oppsette for kromasampling, som komprimeres noe, men resultatet er likevel at du beholder langt flere farger enn hva som har vært normalt før med såpass mange bilder i sekundet.
Samtidig så må vi si at en rekke av modusene virker å gjøre en forskjell. Til skytespill vil modusen FPS gi ekstra sterke farger, og setter du på økte detaljer i skyggene også, blir det enklere å skille ut fienden fra omgivelsene. Spesielt når du er inne i områder med skyggepartier.
Vi har også målt inputlag på skjermen, og den ligger rundt 8 ms totalt. Noe som må sies å være langt innenfor.
Asus Rog Swift XG27U får et Anbefalt-stempel i vår bok.
Ole Henrik Johansen / Tek.no
Konklusjon
Asus ROG Strix XG27UQ er ingen billig spillskjerm. Men likevel er dette også den beste 27-tommeren vi har testet per dags dato i forhold til pris.
Man kan sikkert diskutere hvorvidt 4K-oppløsningen er nødvendig på en skjerm av denne størrelsen. Men det å klare å kombinere dette med et panel som er lynraskt, og 144 bilder i sekundet, er imponerende. Og når du i tillegg får beholde flere farger og god lysstyrke enn før, gir dette et resultat som du vil sette stor pris på.
HDR-funksjonen gir mening på enkelte spill, og skjermen er presis nok etter litt kalibrering til at du fint kan bruke den til billedredigering og video på hobbybasis.
Alt i alt har denne skjermen det aller meste på plass, og foruten en stiv prislapp, er det kun et litt klumpete design vi har å sette fingeren på. Uten tvil et produkt vi kan anbefale.
Asus ROG Strix XG27UQ
Noe av det aller beste vi har testet av spillskjermer.
Fordeler
- IPS-panel med god innsynsvinkel
- Presis på farger etter kalibrering
- 4K @ 144 hz
- DSC beholder kvaliteten på farger selv med høy framrate
- Mange ulike settinger for ulike typer spill
- Enkel å betjene
- Godt med innganger
- G-Sync og FreeSync
Ting å tenke på
- Dyr
- Litt klumpete og kjedelig design
Alternativer: