Til hovedinnhold
Saken har annonselenker som gir VG inntekter. Redaksjonen prioriterer uavhengig av dette.Bytt

På Tek finner du saker med annonselenker, hvor du enten kan kjøpe produktene vi har omtalt eller sammenligne priser. Det mener vi er relevant informasjon for våre lesere.

Hvilke produkter Tek skal skrive om, og hva vi skal skrive om dem, velger journalistene og ingen andre. Men det er også viktig at du vet at hvis du klikker på en slik annonselenke til prissammenligning hos Prisjakt, eller kjøper et produkt etter å ha klikket deg inn til en butikk fra en av våre artikler, tjener Tek penger. Disse annonselenkene er alltid merket med «annonselenke».

Det er viktig å understreke at når vi omtaler produkter på Tek, så er det fordi vi mener det er journalistisk interessant. Ingen kan kjøpe seg omtale i våre saker.

I tester eller produktguider er hovedregelen i VG at vi kjøper eller låner produktet. Dersom det ikke er praktisk mulig, baserer vi omtalen på produktprøver vi har fått tilsendt. I så fall opplyser vi om hvilket produkt og hvorfor.

TestTest av Microsoft Surface Book 3

Surface Book 3 er en maskin med mye «sjel»

Avtagbar skjerm til tross, denne modellen kunne de fint droppet.

Microsofts Surface Book er en av de bærbare maskinene på markedet med mest «sjel». Den er såpass unik i måten den er utformet på, der all innmaten ligger bak selve skjermpanelet heller enn under tastaturet dens, at nye måter å bruke maskinen på har åpnet seg. Som muligheten for å ta av hele skjermen og bruke den som et nettbrett i sofaen. Eller vende skjermen 180 grader for å forvandle maskinen til en bedre film- og bildefremviser, eller et mer stabilt tegnebrett.

«Og så?», spør du kanskje. Både Lenovos maskiner i Yoga-serien og HP- og Dells x360-maskiner lar deg allerede vende skjermen deres 360 grader for å brukes som nettbrett og tegnebrett.

Det er riktig, men det er altså noe vidt forskjellig å kunne plukke skjermen helt av enn å bare vri den rundt et tastatur. Ikke undervurder frihetsfølelsen og komforten av å sitte med et stort og slankt «nettbrett» på 720 gram i hånda fremfor en hel bærbar PC med dobbel vekt og tre ganger så tykk kropp!

Enkelte vil påpeke at «fetteren» Surface Pro også er et supert nettbrett og til og med koster mye mindre penger. Men så er utgangspunktet til de to maskinene ganske forskjellig. Surface Pro er først og fremst et kompakt «brett» skapt for mobilitet som du kan forvandle til en bærbar PC om du kjøper til et tastatur. Surface Book 3 er på sin side et kraftig og mer voksent produktivitetsverktøy som kan gjøres fri og frank når du vil slappe av med nettavisene og YouTube i sofaen eller kladde ned noen notater på workshopen du er på. Du finner eksempelvis ikke en Surface Pro du kan rendere 3D-modeller eller spille på, men den riktige Surface Book-en tar gjerne utfordringen.

Under får du de viktigste nyhetene for den tredje Surface Book-generasjonen før vi ser på hvilke gleder og utfordringer vår testmodell byr på under bruk.

Dette er nytt i Surface Book 3

  • WiFi er oppgradert til den siste WiFi 6-standarden og blåtann fra versjon 4.1 til versjon 5.
  • Det benyttes kun firekjernede prosessorer fra Intels 10. generasjon Core i-serie. Tidligere valgte du mellom en tokjernet eller firekjernet prosessor fra henholdsvis Intels 7.- eller 8.- generasjon Core i-serie.
  • Minnehastigheten har økt fra 1866 MHz til 3733 MHz.
  • Frikobling av skjermen går dobbelt så raskt.
  • Alle USB-portene støtter dobbelt så høy overføringshastighet.
  • Innstegsmodellen leveres som tidligere med integrert Iris-grafikk fra Intel, men de kraftigere konfigurasjonene kommer med en dedikert GTX 1650 Max-Q- eller GTX 1660 Ti Max-Q-grafikkbrikke fra Nvidia.

Vi har testet innstegsmodellen til 21 000 kroner.

Microsoft Surface Book 3 13.5"

Microsoft Surface Book 3 13.5"

Et trykk på denne tasten løser ut skjermen på ca. et sekund.

Unikt design, for tredje gang på rad

Som tidligere utgaver er også Surface Book 3 solid bygget i et magnesium-hus som oser kvalitet og profesjonalitet. Alt av deler virker skreddersydd for akkurat denne maskinen, fra brytere til tilkoblingsporter og selvsagt de magnetiske skjermhengslene som ved et trykk på rett knapp løser ut skjermen fra basen. Byggmessig er Microsoft annerledes, men minst like gode som andre i bransjen.

Det er imidlertid umulig å skrive en test av Surface Book 3 uten å gjøre et poeng av at det originale designet gjenbrukes for tredje gang. Det er ikke noe galt i å utnytte et fungerende design over flere år. Mange gjør dette for sine toppmodeller. Det som likevel slår oss er at Surface Book, som i starten hanket inn mange poeng for sitt helsprø design med magnetisk og buet skjermhengsle som du kunne se gjennom fra sidene, ikke har dette «overraskelsesmomentet» som distraherer lenger. Da er det lettere å merke seg hvor tykke skjermrammene faktisk er, eller at pekeplaten aldri vokser seg større og det faktum at maskinen både er relativt tykk og langt fra blant de letteste.

Pekeplaten er ikke noe «problem» med mindre man kommer fra en nyere MacBook Pro, og tre av disse fire merknadene kan også forsvares på sitt vis. Tykke skjermrammer gir bedre grep og holder fingrene av selve panelet i brettmodus. Tykkelsen er en naturlig konsekvens av at innmaten ligger bak skjermen og at hengselen er designet for å gi en bedre vinkel i tegnebrettmodus. Vekten er jo heller ikke noe problem så lenge maskinvaren og batteritiden leverer. Og som nevnt er det nok heller Surface Pro sin oppgave å innynde seg hos dem som krever den aller råeste mobiliteten, men mer om akkurat det senere.

Her har magnetene som normalt holder skjermen på plass sluppet taket.

Vi elsker nettbrettet

Nettbrettmodus er nok modusen som vil bli mest brukt ut over standardoppsettet for produktivitet.

Som et nettbrett er det viktig at skjermen responderer skikkelig på berøringene dine, og det gjør den heldigvis både ved sveiping, panorering og forstørring.

Ikke bare er skjermen helt nydelig å se på og navigere rundt på, men brettdelen veier med sine snaue 720 gram svært lite tatt i betraktning at vi har å gjøre med et massivt nettbrett på 13,5 tommer. Det gir deg god oversikt og mulighet for å kjøre to vinduer side ved side.

Opplevelsen av å se film eller studere og kladde på PDF-dokumenter i sofaen er veldig god, og vekten gjør det behagelig å holde selv over lengre strekk. Til sammenligning veier Lenovo- og HPs «360-graders»-maskiner nesten dobbelt så mye.

Windows 10 er ikke like intuitivt å bruke med fingrene som iOS eller Android, men det nærmer seg. Dessuten er mulighetene så mange flere her. Straks du vender deg til hvordan du navigerer rundt, og finner noen gode apper i Microsoft Store, vil det dedikerte nettbrettet ditt garantert begynne å samle støv om det ikke allerede ligger under et tykt lag med magasiner.

Batteritiden til nettbrettet på to timer kan virke knapt, men vi opplevde at det var godt nok til å få gjort unna kveldens YouTube-klipp og nettsteder.

Fantastisk på interaksjon

Nettbrettet ville ikke skapt så mye entusiasme hadde det ikke vært for det gode IPS-panelet med fantastiske farger, høy oppløsning på 3000 x 2000 piksler og smart 3:2-forhold for bedre oversikt enten du holder det horisontalt eller vertikalt. Skal vi pirke kunne det vært enda mer lyssterkt for bruk utendørs, men det er i så fall det.

Det at du får et skikkelig tastatur og pekeplate er noe av det som skiller Surface Book fra Surface Pro, der du klipser på et tynt tastatur med lavprofiltaster og en bitte liten pekeplate.

Her finner du dype taster i full størrelse med svært god demping og skrivefølelse. Pekeplaten er også blant det absolutt ypperste du finner når det kommer til presisjon og funksjoner. Alt vi vil ha er mer av den, som i plass, men det blir pirking. Vi liker ikke den høye lyden den lager når den trykkes helt ned, men ofte nøyer en seg uansett med lett «tapping».

En bærbar med godt kamera!

Kryss i taket, vi har funnet det som trolig er den ene bærbare maskinen med et godt kamera! Vi trodde det var umulig, men for typiske møtesamtaler på Slack, Microsoft Teams og lignende blir du med denne lett den som ser mest «CEO» ut. Frontkameraet på 5MP tar nemlig opp video i Full HD-oppløsning heller enn kun HD som alle andre, og leverer i tillegg høy skarphet, god dynamikk og flotte farger i hele spekteret. Kameraet rykker rett opp på førsteplass, langt over den tidligere plassholderen, MacBook Pro 16 med sitt «åkey» HD-kamera.

Bare husk at det også blir tydeligere for alle som ser deg om du akkurat har stått opp og ikke gnidd drømmestøvet ut av øynene ennå.

Frontkameraet er for øvrig utstyrt med tilleggssensorer (IR), noe som lar deg logge inn i Windows med ansiktet ekstremt raskt og enkelt.

Bak på maskinen finner du et tilleggskamera som tar bilder med 8MP og også kan filme i Full HD-oppløsning.

De to høyttalerne sitter også bak skjermen på det som trolig er begrenset med plass. De spiller balansert og fint, men kunne gjerne gjort enda mer ut av seg volummessig. Hva med å legge til kraftigere elementer i tastaturbasen, Microsoft?

Ta av skjermen og sett den tilbake feil vei. Resultat: skjermen kommer nærmere deg for både video og bildevisning. Klapper du den helt ned får du en fin vinkel til å tegne med penn.

Godt portutvalg

En av fordelene Surface Book 3 har i forhold til eksempelvis Surface Pro er det langt fyldigere portutvalget. Her finner du alt du trenger, som en rask USB-C-utgang med DisplayPort- og lademulighet, to raske USB-A-porter som har fått ytelsen doblet siden siste utgave og faktisk en SD-minnekortleser. Sistnevnte vil utvilsomt glede fotografer på tur. Det som fremdeles mangler er en Thunderbolt 3-utgang, som blant annet ville åpnet for eksterne grafikkort, nettverk og flere enn en ekstern skjerm koblet til samtidig. Microsoft begrunner fraværet med Thunderbolt-protokollens sikkerhetsutfordringer. Vi tror de fleste kan leve fint uten, men det er verdt å gjøre oppmerksom på.

I tillegg er selvsagt den proprietære Surface Connect-kontakten på plass som lar deg lade maskinen. Denne holder laderen på plass med magneter, slik at den lett løser seg ut om du skulle snuble i ledningen.

Innledningsvis påpekte vi at Surface Book og Surface Pro begge er hybrider med ulikt utgangspunkt, der Pro har fokus på mobilitet og Book på produktivitet og ytelse. Dette står ikke i stein noe sted, men er like fullt en naturlig oppfatning.

Av en eller annen grunn har imidlertid Microsoft bestemt seg for at de to maskinene skal overlappe hverandre i både funksjon og ytelse. Og dette skjer i helt feil prissegment.

Vår innstegsmodell av Surface Book 3, med i5-prosessor og integrert grafikkløsning, er for eksempel betydelig svakere enn en langt rimeligere Surface Pro 7 – og da medregnet ekstra utgift for tastaturdelen dens.

For å forklare: En Surface Pro 7 med i5-prosessor samt tastatur til 15 500 kroner, scoret 757 poeng i Cinebench 15 mot bare 598 poeng for vår Surface Book 3 som er 5500 kroner dyrere.

Tilsvarende scorer den rimeligere Surface Pro 7-maskinen 42 FPS i vår spilltest, mot kun 26 FPS for vår Surface Book 3. Det er veldig merkelig at en rimeligere Surface Pro yter bedre enn det som i alle fall gis uttrykk for er Microsofts fremste «produktivitetsverktøy».

Noe av problemet skyldes helt klart at prosessoren i vår Surface Book 3 «throtler», eller setter ned farten for å unngå overoppheting i mangel av aktiv kjøling. Se bare hvordan Surface Laptop 3, med samme prosessor fosser fra både for prosessor- og spill-ytelse. Men Surface Pro 7 med i5-prosessor har heller ingen aktiv kjøling.

Det er helt greit å ikke tilby all verdens ytelse i en maskin så lenge den, som vår Surface Book 3, er responsiv under normal bruk. Men det ville være så mye ryddigere om Microsoft var klarere på at Book gir deg ytelse som ikke Pro kan.

Denne regelen gjelder først når vi begynner å snakke om Surface Book 3-modeller med dedikert grafikk fra Nvidia, eller i7-prosessorer med aktiv kjøling. Og til prisen er vi svært usikre på om vi mener dagens innstegsmodell av Surface Book 3 har livets rett sammenlignet med spesielt Surface Pro 7.

Batteritiden er såpass god at Surface Book 3 absolutt vil holde koken en hel arbeidsdag. Den strekker seg omtrent en time, halvannen lengre enn batteriet i Surface Pro, noe som skyldes at Proen ikke har plass til batteri i sin tastaturdel. Brukt som en vanlig bærbar tar altså Surface Book ledelsen, men om du vil bruke bare brettdelen til maskinene må du være oppmerksom på at Surface Pro tar storeslem. Den har jo hele sitt batteri i «skjermen», mens Surface Book bare har et lite et som gir deg et par timer brukstid før det er tomt og må lades fra tastaturet (eller direkte med Surface Connect-laderen).

Akkurat som for Surface Pro er også innstegsmodellene av Surface Book passivt kjølt. Vår testmodell lager dermed ikke en lyd uansett oppgave. Det er helt herlig, men går utvilsomt utover ytelsen under krevende oppgaver, som vi så overfor.

Konklusjon

Sist vi testet Surface Book digget vi den. Det gjør vi fortsatt, til tross for at vi mener tiden nærmer seg for å gi maskinen en designoverhaling.

Men det skal sies at vi er langt mer fan av konseptet til maskinen, med avtagbar skjerm og at interaksjonen settes helt i sentrum, enn akkurat det produktet vi har testet denne uken.

Og det handler ikke minst om ytelse. Vi savner mer «power», mer minne og mer lagringsplass for pengene våre. Vi undres fryktelig over at en langt rimeligere Surface Pro 7 kan utmanøvrere vår Book 3 så til de grader under tester.

For all del, det unike designet til Surface Book 3 koster nok sitt å utvikle og produsere. Men om ikke Microsoft klarer å gjøre dette billigere, så synes vi ærlig talt de kan droppe hele dagens innstegsmodell fra sortimentet. Den er for svak og tilbyr ikke nok ytelse til at den differensierer seg nok fra flere av de rimeligere Surface Pro-modellene.

Innstegsmodellene har alltid vært svake, men nå har prisen blitt så stiv at de ikke lenger gir mening. Da vi testet Surface Book 2 i 2018 hadde den en firekjernet i7-prosessor og dedikert Nvidia-grafikkort for bare en tusenlapp mer. Det var et helt annet beist!

Med såpass lite ytelse for pengene, og sparsomhet rundt minne og lagringsplass som vi har sett her, kan ikke maskinen redde seg nok inn til en anbefaling til tross for at den fremdeles er som en drøm å bruke. For det avtagbare nettbrettet er helt genialt både som idé og i bruk, kameraet setter en ny standard for videomøter på farten, byggekvaliteten er «top notch» og et av de aller beste tastaturene og pekeplatene er med på lasset. Skjermpanelet er også glimrende, og få vil savne tilkoblingsmuligheter her.

Vi må understreke at opplevelsen vår trolig ville vært bedre om vi testet en konfigurasjon mer «tro» til Surface Book-navnet. Altså en med skikkelig dedikert grafikkbrikke, en kjøleløsning som lot maskinen sparke fra seg under tøffe oppgaver og nok minne til å sikre den et lengre liv.

Enn så lenge blir derfor anbefalingen at du som vil ha en allsidig hybrid med avtagbar skjerm, men ikke trenger den råeste ytelsen, ser til en Surface Pro 7 med Type Cover-tastatur. Det kan spare deg mye penger og gi mye av den samme opplevelsen.

Du som trenger ytelse, den beste skriveopplevelsen, flere tilkoblingsporter og bedre fremtidssikring får nesten bare hoppe i det ved å gå for en kraftigere Surface Book 3-modell enn vi testet i dag. De koster, og vi har ikke målt ytelsen deres, men vi kan med kors på halsen love at selve utførelsen i alle fall ikke vil skuffe deg.

Se alle bildene i karusellen

annonse