Til hovedinnhold
Saken har annonselenker som gir VG inntekter. Redaksjonen prioriterer uavhengig av dette.Bytt

På Tek finner du saker med annonselenker, hvor du enten kan kjøpe produktene vi har omtalt eller sammenligne priser. Det mener vi er relevant informasjon for våre lesere.

Hvilke produkter Tek skal skrive om, og hva vi skal skrive om dem, velger journalistene og ingen andre. Men det er også viktig at du vet at hvis du klikker på en slik annonselenke til prissammenligning hos Prisjakt, eller kjøper et produkt etter å ha klikket deg inn til en butikk fra en av våre artikler, tjener Tek penger. Disse annonselenkene er alltid merket med «annonselenke».

Det er viktig å understreke at når vi omtaler produkter på Tek, så er det fordi vi mener det er journalistisk interessant. Ingen kan kjøpe seg omtale i våre saker.

I tester eller produktguider er hovedregelen i VG at vi kjøper eller låner produktet. Dersom det ikke er praktisk mulig, baserer vi omtalen på produktprøver vi har fått tilsendt. I så fall opplyser vi om hvilket produkt og hvorfor.

Gigabyte G-Power 2 Pro

Introduksjon

Den taiwanske hovedkortgiganten Gigabyte har vokst til å bli en anerkjent produsent her til lands de siste årene. Hovedkort og kabinetter er kanskje de to kategoriene som har slått best an blant norske forbrukere, men produsenten tilbyr også mindre profilerte produktsegmenter, slik som kjølere.

Når det gjelder prosessorkjølere er Gigabyte kjent for å prioritere ytelse fremfor støynivå, noe vi fikk erfare da vi for tre uker siden testet Gigabyte Volar. I likhet med Volar, er G-Power 2 Pro også en kjøler som står vinklet i forhold til prosessoren.

La oss se om denne kjøleren lever opp til Gigabytes rykte, eller om støynivået er denne gangen lavere.>

Takk til Gigabyte som sendte kjøleren til test.

Spesifikasjoner

 • Dimensjoner: 121 x 126 x 162 mm (B x L x H)
 • Sokler: LGA 775, 754, 939, 940, AM2
 • Materiale: Kobber og aluminium.
 • Tilkobling: 3-pin
 • Vifte: 120 x 120 x 25 mm
 • Vifte, hastighet: 1500 RPM
 • Støynivå: 23 db
 • Vekt: 610 g
 • Varmerør: 5 stk, 8 mm

G-Power 2 Pro er en fysisk stor kjøler, som baserer seg på fem varmerør. Varmerørene som benyttes er to millimeter tykkere enn hva vi finner i tilnærmet alle andre kjølere på markedet. De vil med andre ord være i stand til og flytte mer varme fort vekk fra prosessorblokken.

Selve kjøleren er vinklet 45 grader i forhold til prosessoren. Den blåser dermed den brukte luften ned på hovedkortet. Dette sørger for bedre luftflyt rundt varme komponenter slik som Mosfet-transistorene på venstre side av prosessoren.

I pakken

Kjøleren ligger sikkert plassert i skumplast i en ellers solid pappaeske. Alt av tilbehør ligger også trygt plassert i en egen pappeske.

I pakken finner vi følgende:

 • G-Power 2
 • Manual
 • AMD-klips
 • K8-brakett
 • LGA775-brakett
 • Bakplate for LGA775
 • Splitter-kabel med spenningsregulering
 • Fire plastskiver
 • Fire skruer
 • Fire tommelskruer
 • Termisk pasta
 • Pussefille

Litt moro er det også å lese at en så stor kjøler faktisk stiller krav til kabinettet. På produktesken står det "Advarsel: 200 mm bredt kabinett påkrevet.".

De fleste kabinetter er i dag 200 mm brede, men det er også en god del som da blir for små. Pass derfor på at kabinettet ditt er stort nok før du kjøper kjøleren, om du skal montere delene dine i et kabinett vel å merke.

Kjøleren

Selve kjøleren er bygget opp av 40 små kjøleribber, og 50 kjøleribber som er noe større. De utgjør et totalt kjøleareal på hele 5880 cm2. Dette er en svært stor overflate, som få kjølere kan matche.

Kjøleren kommer med en beskyttelsesfilm på kjøleblokken, som du naturlig nok bør fjerne før bruk. Kjøleblokken er så blankpolert som det er mulig å få den, og vi kan ikke se rester etter fresespor fra da blokken ble laget.

Montering

Gigabyte har konstruert kjøleren slik at du kan montere den på tilnærmet alle de nye soklene til både AMD og Intel. Men, de har ikke gjort monteringen lett. Moteringen på AMD-sokler er som alltid enklest, men her må du også ty til skrutrekkeren, noe man sjeldent trenger i disse dager.

For montering på Intel-sokler trenger du faktisk hele 15 deler. Først må du skru fast to braketter på kjøleren, og legge på bakplaten. Det neste du gjør er å legge på et par skiver, før du skrur fast kjøleren med fire tommelskruer.

Når kjøleren sitter på plass i kabinettet, rager den høyt over hovedkortet. I vårt testkabinett var det ikke mulig å få på plass døren etter montering, noe som gir Gigabyte rett i at du faktisk trenger et 200 mm bredt kabinett.

Testresultater

Testoppsett

Til testing av kjølere benytter vi vår modifiserte Innovatek Kühlertester KT-3. Denne har en kjerne på 10 x 15 mm (150 mm2), noe tilsvarende en AMD Athlon 64-kjerne uten varmespreder. Testbenken er modifisert så vi kan teste ved både 90 W og 120 W. Vi legger en varmespreder mellom kjernen og kjøleren.

Denne testbenken vil ikke si at akkurat denne kjøleren vil gi deg akkurat den temperaturen på en definert prosessor. Den vil derimot tydelig skille kjølerne fra hverandre og vise hvilken som er best temperaturmessig. Verdiene du vil få på din prosessor vil variere.

Støymålingene blir gjort på vår nye testlab for støymålinger. Mikrofonene ble da montert 60 cm over senter av kjøleenheten. Grunnen til at vi ikke har plassert den nærmere, er fordi luftstrømmen i seg selv vil slå ut på mikrofonen. Vi har ikke plasert mikrofonen lenger fra grunnet plassmangler(standarden sier 1 meter). Støymålingene vi nå gjør vil derfor ikke samsvare med verdiene som produsenten oppgir, men vi vil kunne skille kjølerne fra hverandre.

Under hele testperioden ble romtemperaturen holdt til 24° +/- 0,5°. Viften får matet +12 V under alle tester. Bakgrunnsstøyen ble målt til 25,1 dbA.

Temperatur

Det er ikke lenge siden vi testet en av Gigabytes kjølere, som da plasserte seg langt ned på vår temperaturskala. G-Power 2 Pro kommer luskende etter, og er kun 0,9 grader fra Volar på sitt beste.

Vi starter testbenken høyt, med 90 W varme ut fra kjernen. Kjøleren presser da temperaturen ned til 54,4 grader. Den andre testen blir utført med 30 W ekstra varme, noe som økte temperaturen til 65,7 grader. Under begge tester beholder G-Power 2 Pro sin plassering på listene, mellom Noctua og broren Volar.

Støynivå

Gigabyte har fått et rykte på seg for å ha støynivået et stykke ned på prioriteringslisten for sine CPU-kjølere, noe testene våre i dette tilfellet kan bekrefte. Ved våre målinger, som måles på forskjellig måte i forhold til standarden, har kjøleren et støynivå på 41,4 dbA. Det er definitivt ikke snakk om rolige saker når Gigabyte kommer til byen.

Konklusjon

G-power 2 er en massiv kjøler. Allikevel sørger de tynne aluminiumsfinnene for en relativt lav vekt. Kjøleytelsen er svært bra – ved vår hardeste belastningstest blir ikke kjernen varmere enn 65,7 grader.

Høy ytelse har nemlig alltid sin pris, og nok en gang har det gått ut over støynivået. Ved våre tester klokker kjøleren inn med 41,4 dbA, et nivå som ligger godt over tidligere kjølere vi har testet.

Om du ønsker litt mer kraft, kan du alternativt gå for Gigabyte Volar, men da får du også med deg enda en god porsjon ekstra støy på kjøpet.

G-Power 2 Pro koster deg i dag fra ca 350 kroner, noe vi anser for en helt kurant pris for en kjøler med denne ytelsen.

Gigabyte viser igjen at de kan produsere produkter for entusiastene, men det skjer altså ikke uten enkelte forbedringspunkter.

+ Meget gode kjøleegenskaper
+ God luftflyt rundt prosessorsokkelen

- Støyer
- Fysisk stor
- Vrien montering

annonse