Tek.no

Test

Project OX - kabinettet

Lars Bjerke
14 Juni 2002 00:00

Siste oppdatering: 14.06.02

09.05.01

Jaja, jeg blir jo aldri fornøyd. Etter å ha jobba ganske lenge med trekabinettet mitt fant jeg ut at jeg måtte gjøre noe mer, og gikk til innkjøp av fem meter vinkeljern, en kvadratmeter aluminiumsplate og noen nye kjølevifter. Nå skal det nemlig bli nytt kabinett igjen :-)

Å kalle det verdens åttende underverk er kanskje å ta i, men det er i alle fall en stabil begynnelse. Hele ramma er nemlig sveisa sammen av 15x15x2mm vinkeljern med en 30x3mm som avstiver øverst på bakveggen, der hovedkortbrettet kommer til å sitte fast. Det er viktig å ha sveiseapparat og vinkelsliper når man skal lage nytt kabinett!

Kabinettet skal stå montert "feil vei" i skrivebordet mitt på samme måte som det gamle kabinettet, men det skal kunne se ålreit ut også når det står riktig vei på LAN osv. Derfor får hele ramma børsta aluminiumsplater på utsida, som festes med silikon eller noe lignende for å dempe vibrasjoner.

Mer om det seinere, nå må det jobbes!

27.08.01

Jaja, det tok rundt hundre dager før oppdateringen endelig kom, så jeg kan ikke ha jobba ræva av meg på dette kabinettet :-) Eller jo, forresten, etter en del feillakkeringer og diverse annet har jeg brukt et betydelig antall timer på å finish-pusse aluminiumsplater med 320-papir...

Jeg har ikke hatt så mye tid til overs, så det jeg stort sett har gjort siden sist er å lage harddiskkassa. Ettersom alt skal være så støysvakt og vibrasjonsfritt som mulig, samtidig som alt skal ha god kjøling og være lett å jobbe med, brukte jeg en del tid i tenkeboksen. Til slutt kom jeg fram til å lage en boks av lik aluminiumsplate som resten av kabinettet, med separate festeskinner opphengt i en slags gummibasert limguffe:

Det første bildet viser egentlig bare hvordan du kan kappe alu-plater med stikksag uten å lage så stygge riper - bare legg på en brei tape under anleggsflatene til saga, og sag ivei. Neste bilde viser plata ferdig sagd, med festehull til harddisker (ei rekke for mye pga. feilmåling...) og luftehull. Til slutt ser dere medaljens stygge bakside med åtte festeskinner limt fast. Der gjenstår det egentlig bare å lage noen dype spor å bøye etter og la det stå til. Og så:

Jaja, etter en del timer med 320-papir ble i all fall ikke finishen så verst. Mangler bare noen lag klarlakk, så er den klar. Det siste bildet viser også grovt oppsett av kabinettet, med 2x120mm vifter i bunnen og 2x80mm (ikke én, som på bildet) som trekker varmen vekk fra harddiskene gjennom luftehullene i HD-boksen. I tillegg blir det én 80mm på hovedkortbrettet og 80+92mm i Enermax PSU. Med alt på 5V blir det stille selv om det fortsatt flytter mye luft.

Ikke akkurat noen kjapp løsning på harddiskplassering, men nå blir alle ledninger så godt som borte, og plassen blir brukt best mulig. Når diskene, ledningene og viftene blir gjemt bort på den måten er det også mye lettere å få en clean og stilig look på hele inventaret.

Jeg lover at det ikke blir hundre dager til neste oppdatering...

19.09.01

Jaja, hundre dager ble det ikke siden sist, men det har tatt sin tid ;-) Har hatt mye annet å gjøre, noe dere dessverre har merket på all annen aktivitet her på Overklokking.no... Men saker begynner å løsne, her er det lille jeg har fått gjort med kabinettet siden sist:

Det har blitt mer drittjobb med frontplata og viftene enn man skulle tro var nødvendig, noe av poenget med hele kassa er jo at det skal være stille og vibrasjonsfritt. Når det også skal se bra ut og fungere godt blir det fort et problem.

Derfor sitter viftene og filteret (forresten laget av ei nylonstrømpe...) i skumgummioppheng, i tillegg til at viftene sitter med to tommelskruer for enkelt å kunne ta dem av og rengjøre filteret. Resultatet ble ikke akkurat vakkert fra innsiden, men det fikser jeg glatt med litt støydempingsmatter ;-) Klikk på bildene, så skjønner du hva jeg mener...

Ellers er det fortsatt en del igjen på finishen før det egentlig er verdt å ta bilder av frontplata, men jeg syns jeg burde få fram kabinettet i LAN-posisjon også... Jeg har også en haug med blå og signalrøde LEDs også, et par av dem strategisk plasert på fronten hadde kanskje ikke skadet.

24.10.01

Ulempen med dette kabinettet er at alt tar lang tid... Det hjelper jo ikke at jeg er perfeksjonist, og må ha hver del til å passe 100% før jeg setter den på plass, men det får så være:

Hver av platene må nemlig høvles og pusses før de limes på, så det ikke blir stygge glipper i skjøtene. De overlappende platebitene tar jeg med en skarp rettehøvel og sandpapir når alt er ferdig. Kleb-og-tett fra Würth er heller ikke det som størkner fortest, så det blir aldri mer enn ei plate om dagen.

Det avlange utblåsningshullet i toppen, til de to 80mm viftene som skal holde harddiskene kjølige, er også på plass. I tillegg blir det en 80mm under PSU og 92+80mm i Enermax 550W PSU. Så er det bare å finne ut hvordan jeg skal feste hovedkortskuffen - det skal selvfølgelig også være skrueløst og enkelt å bruke. Jeg gleder meg ikke til å finpusse finishen på hele kassa...

28.01.02

Den første artikkelen om kabinettet nærmer seg med stormskritt, men en liten sneak peek gjør vel ingen ting?

Skal ikke si noe mer om det her og nå, annet enn at det kommer ikke til å bli så stygt når det er ferdig...

14.06.02

Jaja, så har det gått noen måneder igjen. Det skal ikke være lett å få tida til å strekke til... Jeg har i alle fall fått brukt kabinettet litt, selv om det ikke er på langt nær ferdig:

Sidepanel blir ikke det letteste å lage, både fordi jeg har bestemt meg for ikke å ha en eneste utvendig skrue, og fordi jeg skal ha en litt spesiell utskjæring. Vi får se... Vannkjølinga har jeg også oppgradert litt siden sist gang:

Kobberplata til venstre er ikke direkte liten - 1x10x70 cm - så den bør holde til litt mer enn dette prosjektet. Prosessorblokken kommer riktignok til å bruke 16cm av denne i full bredde... Det kosta meg faktisk ikke mer enn 286,- på det lokale e-verket. Det er et ypperlig sted å gå for kobbermateriale. De har ofte småkapp som du får nesten gratis om du bare skal ha til "vanlige" vannblokker ;-)

Radiatoren er heller ikke så reint liten - viftene er ikke 80mm, men 120mm. Den ble bytta ut på en av Audi S2'ene til brorsan pga en liten lekkasje (nederst i venstre hjørne), men med det vanntrykket jeg skal ha går det helt fint å tette den. Effektivt kjøleområde på denne godsaken er 48x38x4 cm...

Jeg skal faktisk bare bruke de fire viftene dere ser, men det er noen kraftige 220v-jævler fra serverskap. De skal sitte på enden av radiatoren, omtrent som de gjør nå, på en skråstilt trakt. Dermed bygger ikke radiatoren mer enn 15cm ut fra husveggen.

annonse

Les også