Vi bygger HTPC - del 1
Innledning
Både Intel og Microsoft har allerede annonsert at de skal inn i stua til oss forbrukere. Det samme har stadig flere ymtet frempå om. I den anledning er HTPC et sentralt begrep. En HTPC er på mange måter fremtidens PC. Vi skal se nærmere på hvordan du kan få en utrolig god opplevelse i din egen godstol.
Før vi går nærmere innpå HTPC-begrepet, kan vi slå fast at et hjemmekinoanlegg/multimediasenter kan deles inn i tre hovedområder: Kilde, bilde og lyd. Vi kommer hovedsakelig til å dekke "kilde" og "bilde" i denne artikkelen. Lyd er noe de fleste i dagens samfunn har på plass, og i utgangspunktet vårt er at man fortsatt skal kunne bruke det lydutstyret man allerede har. Vi kommer dog så vidt innom lyd i del 3 av artikkelserien.
Bilde er nettopp det du ser. Her kan det dreie seg om bruk av projektor, plasma-TV, LCD-TV eller et mer tradisjonelt billedrørs-TV.
Kilde er der du henter din lyd og bilde fra. Dette kan være alt fra DVD/CD-spiller til din HTPC. Her vektlegger vi byggingen av en HTPC.
Vi deler opp denne artikkelserien slik:
- Del 1: Hva er en kilde? Hva er HTPC? Hvorfor HTPC? Billige grep du kan gjøre for å skaffe deg en HTPC
- Del 2: Vi bygger HTPC-en
- Del 3: Bilde og lyd
- Del 4: Programvare
Det desidert viktigste er at du som leser blir oppmerksom på er at alle disse delene henger sammen. Skal man virkelig få til en maksimal opplevelse må kilde, bilde og lyd henge sammen, og det er også viktig at man velger riktig programvare.
Kilde
Hva er en kilde? Det er mange ulike kilder når man snakker om lyd og bilde. Vi tar bilde som et eksempel: Du har en DVD-spiller tilkoblet din TV. Du kjøper deg en DVD-film du skal kose deg med. Kilden i dette eksemplet er både DVD-spilleren og DVD-filmen.
Hvor bra er DVD-spilleren og hva slags kvalitet er det på DVD-platen? Dette, overføringen til TV, samt kvaliteten på TV-apparatet påvirker totalopplevelsen. Det er derfor viktig at du har en så optimal kilde som mulig for å legge grunnlaget for et godt bilde, og dermed den gode filmopplevelsen.
Her er det også viktig at ting henger sammen. Det hjelper ikke å ha verdens beste DVD-spiller, hvis du skal spille av en dårlig kopiert film i DivX-format.
I Norge benyttes PAL-systemet til film, men forhåpentligvis skal vi med tid og stunder gå over til High Definition (høyoppløselig bilde). Les vår HDTV-guide om du har behov for å sette deg inn i denne verdenen.
Den samme logikken som vi her har vært gjennom, gjelder selvfølgelig også for lyd. Som du forstår, er det viktig at du har en så god kilde som mulig. Noen ser også at det er utrolig viktig hva slags overføring du bruker fra kilden til f.eks. projektoren.
Det er mange forskjellige overføringsstandarder her, inkludert DVI, D-Sub, scart og komponent. Det er viktig å være klar over at kvaliteten på disse varierer, og noen valg er desidert bedre enn andre. Dette kommer vi tilbake til senere i artikkelserien.
Og nå som du som leser ser at alt henger sammen, skal vi gå inn på den aller viktigste kilden: HTPC-en.
HTPC
HTPC står rett og slett for Home Theater Personal Computer. Som navnet antyder er dette en PC-løsning spesielt tilrettelagt for å benyttes som mediasenter, for avspilling av filmer og musikk, TV-titting, spilling av dataspill etc. Ut over det er HTPC-begrepet temmelig løst, og det finnes ingen klar fasit på hva en HTPC er.
Slik kan en HTPC se ut (nederst)
Det som er klart, er at HTPC-er skiller seg noe fra tradisjonelle stasjonære eller bærbare PC-er. Vi forsøker nå å se nærmere på hva som kjennetegner en HTPC.
En HTPC:
- Bør tilby utradisjonelle styreredskaper, som fjernkontroll
- Bør kunne håndtere TV-signaler
- Er en løsning som mer eller mindre utelukker den tradisjonelle PC-monitoren, og baserer seg mer mot TV/flat-TV/projektor
- Er en løsning hvor programvaren i stor grad legger til rette for bruk av digital media
- Er en løsning som er ment å erstatte videospiller, DVD-spiller og delvis stereoanlegg (kilde-delen)
En HTPC bør også
- Kunne integreres i stua
- Være støyfri/støysvak
- Tilby intuitiv og effektiv navigering, gjerne via fjernkontroll
- Være kraftig nok til å kjøre de nødvendige programmer
- Ha nettverksstøtte (via trådløst, kabel eller begge)
Hva gjør en HTPC?
En HTPC kan gjøre absolutt alt din stasjonære/bærbare PC kan, og mer til. Dog sikter en HTPC seg inn mot mediafunksjoner, og det betyr løsninger som i stor grad utelukker den tradisjonelle PC-monitoren.
Dette betyr at oppløsningen på bildet vil bli noe svakere enn det du er vant til fra PC-verdenen. En TV eller projektor har langt dårligere oppløsning enn en typisk PC-monitor.
Som de fleste skjønner betyr dette at et HTPC-oppsett er lite egnet til bildebehandling og grafisk arbeid, grunnen skjermtypen som gjerne benyttes med HTPC-er. Et HTPC-oppsett egner seg typisk heller ikke for den kresne spilleren, eller for andre brukergrupper der høy skjermoppløsning er viktig.
En HTPC koplet opp mot projektor i stuen
To hovedtyper
Det finnes flere ulike løsninger innen HTPC. Vi skiller mellom to hovedtyper:
- HTPC som skal prosessere TV-signal
- HTPC som kun skal bare videreformidle TV-signal
Den våkne leser ser at vi har utelatt musikk, men du trenger ikke all verdens kraft for å spille av musikk. De som er kresne og vil ha så bra bildekvalitet som mulig, bør fokusere på en HTPC som skal prosessere TV-signalet - dvs. forbedre og/eller lagre TV-bildet. Her vil du trenge en langt kraftigere PC enn om du bare skal videreformidle signalet.
Du vil i denne artikkelserien blant annet møte på programvare som heter fddshow. Dette er programvare som trenger mye kraft. Alt som har med prosessering av et bilde å gjøre, trenger i det hele tatt mye datakraft.
Hvorfor TV-signalet gjennom HTPC-en?
Det blir en del fokus på bilde her, men bilde er også en stor og viktig del av et HTPC-oppsett. Vi skal gi noen grunner til hvorfor man bør ta TV-signalet gjennom HTPC-en:
- TV-bildet kan behandles og gjøres bedre
- Du kan ta opp TV-sendinger
- Du kan sette favorittkampen på pause mens du er på toalettet, for så å fortsette å se der du slapp. Du kan også gå frem og tilbake i kampen å se på ulike detaljer
- Du kan ta skjermbilder av det du ønsker på TV, samt se "frame by frame" fremover
- Du får en enkel oversikt over hvilke programmer som går på hvilke kanaler
- Det er enkelt å be maskinen om å ta opp programmer, f.eks. ved bruk av søkeord eller programguide
- Etter hvert vil du kunne ringe hjem til maskinen og be den ta opp Miss World-finalen da du sitter fast i trafikken
- Du bestemmer selv hvilket format alt skal lagres i
- Du kan zoome inn på deler av bildet
Mye av dette bestemmes riktignok av hvilken programvare du benytter. Det kommer hele tiden nye løsninger, og vi skal prøve å dekke det som skjer. Forumet er også et bra sted å spørre om råd.
Andre HTPC-funksjoner
Litt avhengig av hvor kraftig HTPC-en er, kan du bruke denne til f.eks.:
- TV-titting (dekoding av TV-signaler)
- DVD/CD-avspilling
- Opptak til harddisk av TV-programmer og annet som kan kopieres
- Lagringsplass til musikk og filmer
- Du kan brenne CD/DVD
- Spille dataspill
- Surfe på nettet
- Høre på nettradio
Dette er bare noen av bruksområdene. Som nevnt tidligere kan en HTPC gjøre absolutt alt din stasjonære/bærbare PC kan gjøre.
Et HTPC-oppsett kan brukes til så mangt...
Droppe tastatur/mus?
Mange mener at man i et HTPC-oppsett helt skal utelukke den vanlige mus/tastatur-biten, og heller basere seg på fjernkontroll. Dette er sikkert riktig for noen. Selv opplever jeg at min vanlige rutine innen PC forandrer seg litt når HTPC-en brukes. Dog sverger jeg til musa ennå, men tastaturet brukes mye mye mindre enn vanlig.
Hvorfor HTPC?
Det finnes mange løsninger på markedet. Noen velger å kjøpe en harddisk-basert DVD-spiller fra en elektrokjede. Dette er ofte dyrt og unødvendig, i forhold til hva man får for pengene. En HTPC er i en klasse for seg selv når det gjelder kvalitet og bruksområde.
Da en HTPC er en "kamuflert" PC, kan du oppdatere den med ulike kodeker og programvare, slik at du som bruker aldri vil oppleve at du ikke får spilt av ulike mediafiler. Den kan støtte absolutt alle formater som du kan oppdrive, som DivX, MP3 og mer eksotiske formater.
Dessuten har ikke en HTPC en "låst" oppløsning. Dette betyr at du kan kjøre den oppløsningen som måtte passe deg - gitt at bildefremviseren du benytter støtter oppløsningen. At HTPC-en i tillegg enkelt kan oppgraderes både med tanke på maskinvare og programvare, gjør dette til en av de bedre løsningene du kan ha i stua.
En HTPC behøver ikke nødvendigvis være dyr. Men igjen kommer det på deg som bruker. Skal du ha en HTPC som prosesserer bilde eller greier du deg med en litt svakere maskin? Sistnevnte vil naturligvis bli noe rimeligere.
PC = HTPC?
De fleste har en PC liggende som de kan montere inn et TV-kort i. Noen vil kanskje kalle en slik boks for en HTPC. Dog bør en skikkelig HTPC oppfylle de fleste krav vi tidligere listet opp. Likevel kan ingen ta fra deg gleden ved å kalle din PC med TV-kort for en HTPC, så lenge du mener den er det. En Lada fra 60-tallet er i likhet med en splitter ny Ferrari en bil, spørsmålet er bare om den er like mye bil.
Husk at HTPC ikke er den eneste mediasenterløsningen, men det er den løsningen vi mener er best egnet for stua. Her har du noen eksempler på andre løsninger:
Medialink
En såkalt medialink (f.eks. D-Link MediaLounge) bygger på tanken om at man har alle mediafiler tilgjengelig på ett sted i huset. F.eks. er dette koblingen som sender din musikksamling fra en server i kjelleren direkte til stereoen i stua. Personlig er jeg ikke for slike løsninger, da jeg foretrekker at den delen som skal sende signalet til bildemediet, bør kunne etterbehandle bildet.
Spillkonsoll
Det finnes også mange andre løsninger som kan fungere som en stue-PC. Enkelte har f.eks. modifisert Xbox eller andre spillkonsoller, og installert programvare som gir deg den riktig gode medialøsningen. I dataverdenen finnes mange smarte og mindre smarte løsninger, men ikke alle er like "stuerene".
Microsoft kommer også med en stue-PC-løsning, men om denne blir en hit tviler undertegnede sterkt på. Denne løsningen er nemlig dyr og man kan få bedre eller samme ytelse for en langt billigere penge.
Når vi først er inne på dette med spillkonsoll, skal vi se nærmere på en av de rimeligste løsningene for å få en medialøsning i stua - nemlig modifisering av Xbox.
Xbox som multimediasenter
Om man vil ha en multimedialøsning i stuen, men pengene ikke strekker til, eller man ikke ønsker å bruke store summer på noe slikt, kan en Xbox være redningen. I egenskap av å være billig og enkel i drift, vil en Xbox være en god løsning for de av oss som ikke er så kresne.
En Xbox er ganske enkelt en "low-end"-PC som ble sluppet av Microsoft i 2001. Den ble da regnet som den kraftigste og beste konsollen med eneste fokus på spill.
Det var inntil en dag at noen fant ut at man kunne modifisere den, få den til å kjøre programmer og fungere nesten helt likt som en vanlig PC. En Xbox som er blitt modifisert har typisk fått installert en ny og større harddisk - den som følger med er bare på 8 GB.
Det viktigste ved en modifisert Xbox er likevel selve brikken man installerer i Xbox-en. Denne inneholder en ny BIOS som gjør at man kan starte programmer man har lagt inn på harddisken. Den gir deg også muligheten til å overføre filer til Xboxen fra en PC via FTP f.eks. Ofte får man også mulighet til å slå av den oppdaterte BIOS-en, slik at du kan spille på Xbox-en som om den ikke var modifisert, og dermed bruke offisielle tjenester fra Microsoft.
Hvis man ikke vil modifisere sin Xbox, får man kjøpt tilleggsutstyr som gjør at man kan spille av DVD-filmer. Det er ikke mulig å spille av DVD-filmer uten denne pakken, som består av en fjernkontroll og en minnebrikke. Når denne er installert gir den deg muligheten til å se DVD-filmer, men dessverre er dette begrenset til sone 2. Det er altså utelukket å kunne spille av filmer fra for eksempel USA og Kanada.
La oss si at du sitter der med en modifisert Xbox. Hva nå? Jo, man får tak i et fint program som heter Xbox Media Center. Dette er et gratis "open source"-program som forandrer din Xbox fra å være en ren spillmaskin, til å bli en spillmaskin med muligheter for å være et mediasenter.
Nå vil ikke Xbox-en lenger være begrenset til å bare spille sone 2 DVD-er. Den kan nå spille alle soner. I tillegg til dette kan man spille av musikk, filmer og til og med ha et bildebibliotek med f.eks. bilder fra helgens fest.
Xbox Media Center kan spille av de mest populære video-/lyd- og bildeformatene, som for eksempel MPEG-1/2/4, DivX, XviD, MOV, JPG, MP3 osv. Det er ikke nødvendig å ha filene på hardisken - man kan kjøre de direkte fra en CD eller DVD.
Det aller beste er kanskje at man kan spille av filer gjennom lokalnettet, eller gjennom en "stream" direkte fra nettet. Dette gjør blant annet at man kan se trailere fra apple.com/trailers på Xbox-en, uten først å måtte laste de ned og lagre dem på harddisken.
Den mest vanlige løsningen er nok at man har en PC stående sammen med Xbox-en på et lokalnett. Det blir mye enklere for overføring av filer, organisering av mapper og oppgradering av programmer. Samtidig vil man ikke være avhengig av å ha en stor harddisk installert på Xbox-en, siden man bare kan kjøre filene rett fra PC-en over lokalnettet.
La oss ta en nærmere titt på hva Xbox Media Center inneholder.
Xbox Media Center
Selve programmet Xbox Media Center har en relativt enkel læringskurve. Menyene er enkle og det tar ikke mange minuttene før man vet hva alle valgene gjør.
Man styrer det hele ved hjelp av Xbox-kontrolleren, og alle knappene har sin funksjon, selv om man ikke trenger bruke alle. En flott mulighet man har er at man kan få forskjellige "skins" til dette programmet. Som standard kommer det i fargene som vist over, men stort sett alt du ser på bildet kan forandres.
I Xbox Media Center kan man også sjekke været der man bor. Programmet henter ned værmeldinger fra weather.com og man får vite hvordan været er og hvordan det vil bli i dagene fremover. De fleste av oss vil nok bare se ut vinduet, men det gir en liten pekepinn på hva som er mulig med Xbox Media Center.
Det finnes også en funksjon der man får nyheter fra Xbox-scene.org, et "must" om man vil holde seg oppdatert på nye versjoner av diverse programmer og verktøy til Xbox-en.
Man kan også søke seg gjennom filmer og skuespillere på IMDB. Da får man opp et keyboard hvor man bruker kontrolleren for å skrive.
Deretter tar den deg til siden på det aktuelle søkeordet, der man får et lite bilde og informasjon om det aktuelle søkeordet man tastet inn.
Xbox kan nok ikke måle seg med en kraftig PC til bruk som mediasenter. Den har blant annet klare begrensninger på hvor høy oppløsning den kan håndtere, og er ikke uten videre i stand til å kjøre filmer i HDTV-format i høye oppløsninger. Xbox-en klarer riktignok HDTV i oppløsningene 480p og 720p, men om man skal ha støtte for 1080i trenger man "High Definition AV Pack".
Lydkvalitet
Xbox har ikke spesielt bra lyd, og kommer med vanlig stereolyd. Dette virker helt greit om man ikke har et surround-anlegg som gjerne vil vise seg frem. Men om man vil få mest utbytte av lyden på Xbox kan man skaffe et adapter, som gir mulighet for optisk lyd ut.
Dette adapteret anbefales også på det sterkeste, uansett om man er ute etter surround-lyd eller ikke, fordi det er en såpass mye bedre løsning enn det som følger med Xbox-en som standard.
Pris
Ok, jeg kan tenke med en modifisert Xbox, men hvor mye koster det? En modifisert Xbox kan man få tak i flere steder på nettet, og det kommer helt an på hva slags "chip" man vil ha og hvor stor hardisken skal være.
En modifisert Xbox med original hardisk kan ligge på rundt 2000-2500 kroner, mens en modifisert Xbox med større harddisk kan ligge på rundt 3000 og oppover.
Her har det også en del å si hvor du handler Xbox-en, da prisene kan variere noe. En annen ting som kan gjøre et utslag på prisen er tilleggsutstyr. Skal man ha med diverse kabler, adaptere og slikt, kan det fort bli 500-600 kroner dyrere.
Så om man har både PC og TV fra før, er dette en meget billig multimedialøsning. Men også her gjelder regelen om at man får det man betaler for.
Oppsummering
Du skal nå ha en generell oversikt over hva en HTPC er og hva den gjør. Du skal også nå ha innsett at det finnes en del ulike løsninger der ute - noen bedre enn andre.
For mer informasjon og lesestoff om HTPC anbefaler vi i første omgang vårt eget forum, samt avforum.no. Det som kan være lurt er å lese gjennom de ulike "festede" trådene på forumene, da disse ofte er svært interessante. Vi anbefaler også en titt på denne tråden i diskusjonsforumet vårt, hvor forumbrukeren "HolgerLudvigsen" tar for seg en del ord og uttrykk relatert til HTPC.
Man kan også holde seg oppdatert innen HTPC-verdenen gjennom datablader og ulike nettsider. Ved å søke etter "HTPC" på forskjellige søkemotorer kommer man langt på vei.
Vi har i del 1 beskrevet ulike løsninger for multimediasentre. I del 2 kommer vi nærmere inn på vårt HTPC-oppsett. Vi har satt sammen det vi mener er det råeste systemet du kan få for en noenlunde fornuftig pris.
Vårt krav til anlegget er at vi skal hovedsakelig ha en meget bra filmopplevelse, samt at det skal kunne by på en rekke tekniske løsninger som man setter pris på. En annen ting er at det skal være stilrent, lydløst og skal gi så mye som mulig for pengene. Mer om dette følger i del 2 av denne artikkelserien om kort tid.