Test

Nå skal vi skilles, Johanne

Anmeldelse

Attraktive Marylin Rexroth (Catherine Zeta-Jones) har gjort det til sitt ekstremt lukrative levebrød å gifte seg med velstående, lettlurte menn for deretter på utspekulert vis å berike seg selv gjennom særdeles lønnsomme skilsmisseoppgjør. Når hun treffer den svært suksessfulle men tilsvarende blaserte skilsmisseadvokaten Miles Massey (George Clooney), som ganske snart forelsker seg hodestups i henne, vekkes romantiske og avvæpnende følelser under den kalde overflaten. Men kan de stole på hverandre?

Intolerable Cruelty regnes av mange som et av Coen-brødrenes mer kommersielle verk, men deres karakteristiske miks av underfundige og intelligente budskap og nattesvart, bisarr humor er høyst tilstedeværende også her. Filmen er brødreparets tidsriktige oppgjør med kynisk følelsesmanipulering og rettsapparatutnyttelse i egoismens og grådighetens ærend, og resultatet er en både ettertenksom og spektakulært underholdende farseromantisk komedie med både tvist og brodd.

Filmen er Coen-typisk karaktersentrisk med Marylin og Miles som to dyktige og selvbevisste men slitne deltakere i vellykkethetskappløpet på åndelig søken etter den sanne lykke, og det formelig slås gnister når disse to skarpe, gjennomskuende personlighetene gnisser mot hverandre i kjappe, presise replikkdueller og gjensidige manipuleringsspill. Nettopp her ligger mye av filmens snadder, og hovedrolleinnehavere formidler også uforløst seksuell energi på fjetrende vis.

Zeta-Jones er direkte fryktinngytende som kalkulerende isdronning, en rolle som passer henne bemerkelsesverdig godt, og Clooney kler også rollen som selvtillitsstruttende advokat som hjelpesløst fascineres og temmes av sitt uimotståelige kvinnelige motstykke. De to skaper en eksplosiv dynamikk i et plot som ellers er velkonstruert, uforutsigbart og spennende.

Filmen er en vellykket blanding av krim og sort, romantisk komedie som også fremstår som en treffsikker samtidsparodi med sine sterile, perfekte omgivelser og trangsynte karriereerketyper. På sitt egne, sære vis serverer Coen en nyttig påminnelse om den latente menneskelighet under de glatte, dyre fasadene, samt kanskje en liten meningsytring om kjønnsmessig maktbalanse.

Konklusjon

Intolerable Cruelty har kanskje en noe mindre synlig Coen-signatur enn mange av deres tidligere filmer, men alle ingrediensene er her likevel; fargesterke karakterer, skremmende mørk undertone, slagkraftig humor og moralsk refleksjon i frisk, original innpakning. Anbefales!