På Tek finner du saker med annonselenker, hvor du enten kan kjøpe produktene vi har omtalt eller sammenligne priser. Det mener vi er relevant informasjon for våre lesere.
Hvilke produkter Tek skal skrive om, og hva vi skal skrive om dem, velger journalistene og ingen andre. Men det er også viktig at du vet at hvis du klikker på en slik annonselenke til prissammenligning hos Prisjakt, eller kjøper et produkt etter å ha klikket deg inn til en butikk fra en av våre artikler, tjener Tek penger. Disse annonselenkene er alltid merket med «annonselenke».
Det er viktig å understreke at når vi omtaler produkter på Tek, så er det fordi vi mener det er journalistisk interessant. Ingen kan kjøpe seg omtale i våre saker.
I tester eller produktguider er hovedregelen i VG at vi kjøper eller låner produktet. Dersom det ikke er praktisk mulig, baserer vi omtalen på produktprøver vi har fått tilsendt. I så fall opplyser vi om hvilket produkt og hvorfor.
Samsung Monte S5620
Innhold
- Design og brukervennlighet
- Keiserens nye klær
- Dresset opp
- Kapasitiv skjerm
- Touch Wiz
- Side bar be gone
- Java løser det meste, på et vis
- Standard tilbehør
- Teknologi og funksjoner
- E-post for proffene
- Ikke helproff
- Surrete zoom
- Sjef på batteri
- Treg fjesbok
- Multimedia
- Spill på liksom
- Kamera nesten på liksom
- Konklusjon
- Intet mareritt
- Litt for proffen
- Godt kompromiss
- Konklusjon
Design og brukervennlighet
Touch-mobiler i alle prisklasser trykkes ut av Samsung-fabrikken i jevnt tempo. Denne ganngen er det Samsung S5620, bedre kjent som Monte, som har kommet til enden av samlebåndet. Monte er ikke ulik Lindy og Corby, men har hevet seg litt både i pris og personlighet.
Keiserens nye klær
All ros til Samsung for å ha et bredt modellutvalg, men det blir selvsagt vanskelig å få hver eneste modell til å skille seg fra mengden.
Vi kan nærmest se for oss ingeniørene i Samsung sitte og gruble hvordan de skulle få Monte til å skille seg ut når et lyst hode utbryter "Vi gir den oransje striper!".
Som du skjønner er Monte pyntet med oransje striper på sidene av telefonen, ved siden av et ørlite oransj innslag på menytasten. Resten av telefonen er preget av sort, blank plast, noe som kan være som en magnet for fingermerker. I Montes tilfelle ble vi ikke særlig plaget med følelsen av å ha en fettete telefon, og selv om du selvsagt kan se fingermerker har vi sett langt verre eksempler på dette.
Dresset opp
At dette er en noe dyrere modell enn de tidligere nevnte Lindy og Corby merkes på designen. Vel er dette forsatt en nokså rimelig telefon med et sterkt plastikk-preg, men kvalitetsfølelsen har steget et par hakk.
Monte føles verken spesielt stor eller liten, og er i det hele tatt ganske normal på de fleste områder. Dette er en telefon du kan ha i bukselommen uten problemer, samtidig som den er stor nok til at den er god å betjene.
Tilkoblingene sitter på toppen av telefonen i form av en inngang for minijack og en Micro USB-kontakt. Vi er som vanlig godt fornøyd med å se en telefon hvor tilkoblingene er standardisert slik at du kan bruke kabler og utstyr om hverandre.
Micro USB-kontakten er forøvrig beskyttet av et lite deksel, mens du kan plugge i en minijack uten å måtte plages med slikt.
Deksel har du også på den oransje siden, hvor en bit plast beskytter minnekortsporet. Dette gjør at du kan bytte minnekort uten å måtte fikle med det noe knotete bakdekselet og skru av telefonen.
Kapasitiv skjerm
Skjermen er også her av den kapasitive sorten, og betjeningen fungerer svært bra. Vi tok sjansen på å fjerne beskyttelsesfilmen som dekker forsiden av telefonen, og endte opp med en svært god og følsom trykkskjerm.
Skjermen ligger i midtsjiktet både i forhold til spesifikasjoner og størrelse, men passer telefonen godt. Den er stor nok til at telefonen er grei å betjene med Touch Wiz-grensesnittet til Samsung, og oppløsningen er det heller ikke noe å si på for en telefon i denne prisklassen.
Så kan du selvsagt drømme om Samsungs fete AMOLED-skjermer, men foreløpig er de forbeholdt de dyrere modellene.
Under skjermen finner du tre menyknapper. Denne gangen synes vi designerne har hatt litt vel mye å si i utformingen av menyknappene. De glir pent inn i resten av designen på telefonen. dessverre litt for godt inn slik at de er vanskelig å skille fra hverandre uten at dette ble et veldig stort problem når vi hadde vent oss til Monte.
Touch Wiz
Menysystemet er det etterhvert velkjente Touch Wiz-systemet til Samsung. Det er forholdsvis enkelt å bruke, samtidig som Monte i de fleste tilfeller er kjapp og responsiv å bruke.
Ulempen er at dette er et låst system som ikke er like fleksibelt som for eksempel Android i forhold til å tilpasse telefonen og installere ekstra programmer. Dette blir spesielt en ulempe når vi snakker om touchtelefoner med skjermer av en viss størrelse, hvor du gjerne vil utnytte telefonen i større grad ved å legge inn ekstra funksjonalitet.
Side bar be gone
Tidligere har Touch Wiz-telefoner stort sett hatt et eget felt for småprogrammer på høyre side av startskjemen. Denne gangen har du isteden et lite widget-ikon øverst på skjermen som du trykker på når du skal tilpasse eventuelle småprogrammer på startskjermen.
Du har forøvrig tre startskjermer å velge mellom, og du blar mellom disse ved å flikke fingerer sidelengs over skjermen.
Hovedmenyen er satt opp på samme måte med tre skjermbilder som du veksler mellom ved å bla med fingeren til en av sidene. I motsetning til for eksempel Android-telefonen Sony Ericsson X10 Mini, som vi testet nylig, kan du også bla deg "rundt". Hvis du har bladd til høyre og kommet til det tredje og "siste" skjermbildet, så kan du bla en gang til og komme til skjermbilde nummer en.
Java løser det meste, på et vis
Skulle du være misfornøyd med innholdet i din Monte, støtter den selvsagt Java slik at du kan installere ekstra programmer på dette viset.
Også flere av de ferdiginstallerte programmene, som Google Maps og spill, er i for av Java-applikasjoner.
Når du skal skrive meldinger bruker du et virtuelt tastatur til forveksling likt et vanlig, fysisk mobiltastatur. Den gode følsomheten i skjermen gjør at det er enkelt å skrive inn tekst, noe du enklest gjør ved å aktivere ordboken.
Forbedringsmuligheter finnes som vanlig her også. Vi synes kanskje det er mest irriterende at vi trenger to tastetrykk for å få stor bokstav, for eksempel når du skal skrive et egennavn eller skal begynne på en ny setning etter et smilefjes.
Som et menysystem for enkle og billige telefoner fungerer Touch Wiz greit. Ulempen er at det andre produsenter etterhvert har begynt å levere telefoner med smarte operativsystem som er minst like enkle og bruke og som også nærmer seg samme prisklasse.
For deg som bare vil ha en enkel telefon med de viktigste funksjonene, vil allikevel menyene til Monte fungere godt.
Standard tilbehør
Tilbehørspakken inneholder få overraskelser. Du får med det du trenger for å høre på musikk og overføre bilder. Det du snarest bør skaffe deg er et minnekort. Siden Monte bruker minnekort av Micro SD-typen, er det en viss sannsynlighet for at du allerede har et minnekort eller to liggende som du kan bruke.
Det som følger med i pakken er:
- Telefon
- Batteri
- Brukerveiledning
- Lader
- Datakabel
- Stereo håndfri
Teknologi og funksjoner
At selv ganske rimelige telefoner er tilnærmet fullt utstyrt med trådløse teknologier er Samsung Monte et godt eksempel på.
For det første støtter den alle fire GSM-frekvensene, slik at du har dekning nær sagt overalt i verden. Super-3G gjør at surrfingen går unna i god hastighet.
Videre har den tilkobling for trådløse nettverk, slik at du kan surfe gratis eller i det minste billigere når du er hjemme eller på ferie i utlandet.
For å understreke poenget ytterligere har Monte også A-GPS. De tre siste bokstavene gjør at du kan se på kartet hvor du er og finne veien dit du skal, og den første bokstaven i denne fine forkortelsen gjør at Monte finner posisjonen raskere.
E-post for proffene
Det stopper selvsagt ikke der. Monte kan synkronisere med Exchange, og er dermed et alternativ også for de som trenger en litt proffere telefon.
E-postleseren viser også HTML-formatert e-post, og det er også innebygget støtte for å åpne for eksempel Word-vedlegget som måtte følge med.
Synkroniserer du mot Exchange er sannsynligheten stor for at du gjerne kan tenke deg å vise kalenderen på startskjermen. Som vi har opplevd tidligere med Touch Wiz-telefoner, er dette ikke mulig. Du får riktignok vist en kalender, men altså ikke din kalender.
Vi kjørte Monte gjennom våre vanlige Java-tester for å måle ytelsen. Vi ramlet ikke av stolen når resultatet var klart, men scoren var høy nok til at de fleste Java-programmer bør kunne kjøres med god flyt. Dette gjenspeiler responsen i menyene ellers, som vi allerede har nevnt er upåklagelig.
Ikke helproff
At Monte allikevel ikke er helproff, fikk vi et eksempel på når vi testet nettleseren. Da vi åpnet www.amobil.no fikk vi nemlig beskjed om at telefonen hadde for lite minne til å vise alt innholdet. Siden ble i det vesentlige vist rett, men Monte klarte tydeligvis ikke å laste ned alt innholdet.
Det samme gjentok seg for flere nettsider, og selv om det kan hjelpe å starte telefonen på nytt for å tømme minnet er dette et tegn på at Monte tross alt er en nokså enkel telefon.
Surrete zoom
Når du surfer på nettet vil du typisk ha behov for å zoome litt. På Monte fungerer det slik at du holder fingeren på skjermen et liten stund, hvorpå det dukker opp pluss- og minustegn over og under fingeren din.
Hvis du drar fingeren oppover zommer du inn, og drar du fingeren nedover zoomer du ut. Intet nytt under solen, dette har vi sett før.
Imidlertid synes vi ikke zoomingen fungerte like bra som vi har sett den gjøre tidligere, og det hendte nå og da at telefonen ikke zoomet slik vi ville.
Sjef på batteri
Den gamle frasen om at Samsung har dårlig batteri har oftere og oftere vist seg å ikke stemme med nye modeller. Monte er et utmerket eksempel på dette.
At vi må tenke oss om for å huske når vi ladet telefonen sist er alltid et godt tegn. Det betyr at det minst er tre-fire dager siden sist, og når vi kan nøye oss med å finne frem laderen to ganger i uken er vi godt fornøyd.
På samme måte la vi ikke merke til noe spesielt under samtalekvaliteten til Monte, noe som også er et godt tegn.
Riktignok synes vi den er i overkant følsom for plasseringen mot øret, men dette i i stor grad en vanesak.
Treg fjesbok
På Samsung Monte finner du en egen Facebook-applikasjon. Knapt overraskende med tanke på at Facebook er verdens suverent mest besøkte nettsted og noe de fleste bruker telefonen til. Dessverre fungerer den medfølgende Facebook app-en ikke særlig godt. For det første er den treg til å oppdatere, og når du har åpnet den så viser den bare hendelser du så i forrige økt, slik at du må trykke på oppdater for å faktisk oppdatere. Når du heller ikke ser om du har fått nye varsler er det vanskelig å si seg fornøyd, og det blir fort at du bruker nettleseren på telefonen til å sjekke Facebook isteden.
Multimedia
Heldigvis er den oransje stripen på siden av telefonen ikke det eneste underholdende ved Samsung Monte.
Sentralt står selvsagt musikkspilleren. Med tilkobling til minijack på plass trenger du bare å skaffe deg et minnekort før du kan bruke Monte som mp3-spiller.
Musikkspilleren har de normale funksjonene, inkludert visning av albumgrafikk.
Essensielt for musikkopplevelsen er selvsagt at lyden er god. Lyden fra Monte er god med lite støy. De mer kresne vil nok savne litt trykk i topp og bunn av frekvensskalaen, samtidig som lyden nok kunne vært hakket med engasjerende.
Har du brukt alle pengene dine på telefonen og blir sittende uten minnekort, stiller Monte med RDS-radio, slik at du slipper å leve i stillhet.
Spill på liksom
Ved første øyekast kan det se ut som Monte er stappet med Java-spill. Dessverre er alle som én prøveversjoner. Vi synes godt Samsung kunne tatt seg råd tid å legge inn i det minste ett skikkelig spill.
Kamera nesten på liksom
Når vi kommer til kameraet er det tydelig at sparekniven har satt sine spor. Blitz og autofokus er fremmedord, noe som selvsagt går ut over bildekvaliteten.
Bildene blir hakket dårligere enn det er lov å håpe på ut fra oppløsningen. Kameraet sliter mer enn det som er vanlig med kontraster, og lyse partier blir svært utvasket.
Som bildet med gress nedenfor viser sliter Monte også når det blir mye detaljer i bildet.
På plussiden noterer vi at farger gjengis mer eller mindre i tråd med virkeligheten.
Videoopptak står i stil, og med videooppløsning på 320 x 240 bør videoopptak tatt med Monte forbli på mobilskjermen.
Her ser du bilder tatt med Samsung Monte:
Konklusjon
Alle drømmer vel om en telefon som har alt og som nesten er gratis. Samsung Monte er et forsøk på å tilfredsstille disse drømmene.
Intet mareritt
Vi fikk ikke akkurat våte drømmer av Monte, men vi våknet heller ikke med mareritt. Samsung har altså truffet ganske godt, selv om Mercedes til Lada-pris fortsatt er en utopi.
Monte er godt utstyrt med trådløse teknologier. Super-3G gir kjapp dataoverføring, og du kan også koble deg til trådløse nettverk.
En annen type signaler tar den innebygde GPS-en i mot, og sørger for at du har kontroll på hvor du befinner deg.
Den innebygde musikkspilleren sender på sin side ut signaler i stereo til det trådløse hodesettet ditt. Er du ikke i besittelse av et slikt hodesett, kan du koble til det vanlige hodesettet ditt med minijack-tilkobling. Som et siste alternativ kan du bruke de medfølgende hodetelefonene, og heller bruke pengene på et minnekort.
Litt for proffen
Samsung Monte har de såkalte Touch Wiz-menyene til Samsung. Menyene er nokså enkle å bruke, og i Monte sitt tilfelle er menyene også kjappe og responsive.
Ulempen er at dette er et låst menysystem, og mulighetene for å installere ekstraprogrammer og gjøre andre tilpasninger er begrenset.
Heldigvis leveres Monte med det meste du trenger. En Activesync-tilkobling gjør at du kan synkronisere avtaler og e-post med jobben.
Nettleseren som medfølger sliter med mange vanlige nettsider, så hvis du er en ivrig surfer bør du installere Opera Mini, som er en kjapp og god Java-basert nettleser.
Du har også et eget Facebook-program. Dette programmet kan du la være i fred, det var nemlig både tregt og dårlig.
Godt kompromiss
Stor skjerm gir gjerne en stor bul på buksa. Dette slipper du med Monte. Skjermen og dermed telefonen har nemlig nokså moderat størrelse til å være en touchtelefon. Selv om skjermen ikke kan måle seg med mer påkostede modeller, fungerer den allikevel bra forholdene tatt i betraktning. Den er også stor nok til at du ikke mister oversikter når du trykker deg rundt i menyene.
Det vi likte kanskje aller best med Monte, var batteritiden. Tre-fire døgn batteritid var nemlig ikke noe problem selv med aktiv bruk.
Konklusjon
Samsung har en drøss med touchtelefoner i de fleste prisklasser, og det skal litt til å skille seg vesentlig fra mengden i en slik bøling. Unik kan ikke Monte sies å være, men den treffer brukbart i sin nisje.
Er det pengene som teller, ville vi nok heller sett på de billigere, men også noe enklere modellene Corby og Lindy fra samme produsent.
Er budsjettet noe mer fleksibelt, ville vi lagt i noen hundrelapper til og fått en mer fleksibel telefon. Galaxy Spica, også den fra Samsung, har blitt en både billig og oppdatert Android-telefon.
Hvis derimot Monte har den funksjonaliteten du er ute etter og budsjettet er begrenset, er Monte et trygt valg.