Tek.no

Test

Test av Casio Exilim EX-M1

Martin Lexow Wirak
1 Sept 2002 11:41

I bruk

Introduksjon

Vi har tidligere i år testet Logitech Pocket Digital Camera og Mustek gSmart Mini 2. Disse kameraene er like høye og brede som et kredittkort, men er noen millimeter tykkere. Dessverre var bildekvaliteten så dårlig at de ikke kan brukes til annet enn som leketøy.

Casio Exilim EX-M1 er like høyt og bredt, men er noen millimeter tykkere. Dette er verdens minste "ordentlige" digitalkamera med LCD-skjerm. Bildekvaliteten er langt bedre enn på Logitech-kameraet, og kameraet er også utstyrt med MP3-spiller, videoopptak med lyd og mulighet for å legge til lydopptak til bildene.

Kameraet kommer også i en versjon uten multimediafunksjoner; Casio Exilim EX-S1. Dette kameraet er til gjengjeld 1 millimeter tynnere, og veier 2 gram mindre.

Kameraet har 1.3 Megapiksler, har fast brennvidde og fast fokus.

Konstruksjon

Exilim-kameraene er elegant konstruert i metall. Størrelsen er omtrent som et Ixus, bortsett fra at det er vesentlig tynnere - det er såvidt over en centimeter tykt.

Når jeg har fotografert med kameraet har det vakt berettiget oppsikt, mange har kommet bort til meg og spurt hva dette er for noe. De fleste har blitt svært imponert når de har skjønt at denne lille saken faktisk er et kamera.

Det er ingen tvil om at Exilim er meget flott å se på. Kameraet virker også meget solid, det er stor sannsynlighet for at det vil overleve et fall i bakken.

Casio Exilim-kameraene er de første hel-digitale kameraene i verden. Andre kameraer har noe analog signalbehandling, noe som medfører treghet og kan føre til støy. Casios spesielle konstruksjon innebærer at objektivet og bildebrikken faktisk er en og samme enhet. Dessverre har ikke objektivet zoom-funksjon, til gjengjeld er hele objektivet inne i kamerahuset. Casio har et glassdeksel over objektivet, dessverre er det ikke noe linsedeksel over dette glasset. Det innebærer at det er lett å få smuss på glasset, og man risikerer også riper og ødeleggelse av glasset hvis man lar kameraet slenge løst i en veske el.

Casio har fått plass til en optisk søker, men denne er ikke spesielt god. LCD-skjermen til Casio er imidlertid meget god, og kan også brukes når det er temmelig mørkt. Den optiske søkeren kunne derfor vært kuttet ut.

Casio har fått plass til et knøttlite Lithium-batteri, det ville selvsagt ikke vært plass til et ordinært batteri i et så lite kamera. Døren til batteriet virker godt.

Exilim har 12 MB innebygd minne, og det er en egen spalte til SD og MMC-kort. Det er imidlertid ikke noe deksel rundt denne, så Casio legger ved et "dummy-kort" slik at det ikke skal komme rusk inn i kortspalten. For meg ser det ut som om det likevel kan komme rusk inn i spalten, og hvis man har kameraet liggende løst i en veske el. kan det tenkes at kortet kan sprette ut.

På undersiden av kameraet er det også en kombinert utgang til dockingstasjonen, ørepluggene og fjernkontrollen. Når denne ikke er i bruk er det et gummideksel til utgangen. Gummidekselet gjør at kameraet ikke kan stå på et bord el., noe som er dumt ettersom det ikke er plass til stativfeste på kameraet. Slike løse gummideksler har også en tendens til å komme bort.

Alt i alt virker kameraet solid og godt konstruert. Det burde ha fulgt med et etui med kameraet, slik at glasset utenfor objektivet ville fått en beskyttelse.

Funksjoner

Casio Exilim EX-M1 har begrenset fotofunksjonalitet. Den viktigste begrensningen er nok at kameraet ikke har optisk zoom. Det ville også være litt mye å forlange av et så lite kamera. Man bør som kjent unngå å bruke digital zoom, man kan like gjerne beskjære bildene i ettertid i et bildebehandlingsprogram.

Man har ikke mulighet til å sette eksponeringsinnstillinger manuelt. Man kan imidlertid sette eksponeringskompensasjon til +/- 2 EV i 1/3 steg, imidlertid er det litt tungvint å gjøre dette via menyen.

Man har også mulighet til å velge mellom forskjellige hvitbalansemodi, samt sette hvitbalansen manuelt. Dette fungerer godt når man først har kommet seg ned i menyene til innstillingene.

Man kan også sette blits til tvungen på eller av, eller sette på anti-rød-øyne-funksjon.

Kameraet har fast fokus, så det er ikke noe behov for manuell fokus her. Ulempen er at det heller ikke er makro-modus på kameraet.

Kameraet har selvutløser, men ikke noe stativfeste. De som er interessert kan sikkert lage et opplegg for dette med en klype eller liknende som kan holde fast kameraet.

Det er mulighet for å programmere hvilke innstililinger kameraet skal huske til neste gang det slås på. Det er også mulighet til å bestemme hvilke funksjoner joysticken skal ha under fotografering.

Kameraet har bare to vanlige fotomoduser, "vanlig" og nattmodus. Man har også mulighet til å ta opp video med lyd, rene lydopptak, og mulighet til å legge lyd til bildene man tar. Man kan også bruke kameraet som MP3-spiller, mer om dette senere.

Kameraet har ikke TV-utgang.

Tilbehør

Det følger med

 • Håndleddsstropp
 • Hurtigmanual
 • Manual på CD
 • Fjernkontroll til MP3-spilleren
 • Ørepropper til MP3-spilleren
 • Casio Photo Loader 2.1
 • Casio Photohands 1.0
 • Oppladbart batteri
 • Dockingstasjon
 • USB-kabel
 • Strømkabel/adapter

Det burde som nevnt fulgt med etui også. CD-platen med manual og programmer var delvis ødelagt, så jeg kunne ikke lese manualen. Heldigvis kan manualen også lastes ned fra Casios hjemmesider.

Brukervennlighet

Kameraet er temmelig enkelt å bruke. Jeg har imidlertid tatt meg selv i mange ganger å trykke på power-knappen i stedet for utløserknappen. Powerknappen burde vært et helt annet sted.

Casios menyer er flotte og oversiktlige, problemet er bare at det er vanskelig å trykke korrekt på "joysticken" slik at man kan bekrefte de valgene man gjør. Det krever stor konsentrasjon å trykke denne rett inn; hvis man trykker det minste skjevt vil man flytte seg i menyen i stedet. Casio burde hatt en egen "set"-knapp i stedet.

Som man kan regne med på et så tynt kamera er det få eksterne hurtigknapper. Det meste gjøres via menyen, og dette er tungvint. Imidlertid kan man programmere "joysticken" til å ha andre funksjoner enn default, man kan f.eks. velge at joysticken skal endre blits-modus. Praktisk!

LCD-skjermen er god, og kan fint brukes både i sterkt lys og svakt lys.

Alt i alt er kameraet meget brukervennlig, og de fleste vil i løpet av få sekunder kunne begynne å ta bilder. For å få maksimalt ut av kameraet bør man imidlertid lese bruksanvisningen.

Hurtighet

Kameraet er generelt meget raskt å bruke. Man kan ta det første bildet ca. 1.3 sekunder etter at man har skrudd på kameraet.

Oppstartstid i sekunder på noen kameraer:

Kameraet er utrolig raskt på utløseren. Jeg klarte ikke å måle noen forsinkelse, Casio selv påstår at utløserforsinkelsen er 0.01 sekunder. Dette er best i verden - såvidt jeg vet.

Her er det ingen autofokus som gjør kameraet tregt, det tar bildet umiddelbart når man trykker på utløserknappen. Glimrende!

Kameraet er også meget raskt til å ta bilder etter hverandre. De første 4 bildene går unna på ca. 1.8 sekunder. Deretter blir kameraet noe tregere, fordi bufferen må tømmes. Kameraet bruker da i underkant av 2 sekunder på å tømme hvert bilde, slik at kameraet totalt klarer 9 bilder på 10 sekunder.

Jeg hadde bare det innebygde minnet å boltre meg på, og kunne ikke ta bilder i 1 minutt slik testprosedyren min krever. Hvis kameraet er like raskt til å lagre til minnekort som til det interne minnet, ville kameraet ha klart hele 37 bilder i løpet av et minutt! Imponerende.

I "economy"-modus ble ikke bufferen noen begrensning. Kameraet klarte å ta bilder ca. hvert 0.6 sekund. Jeg klarte dermed å ta 53 bilder i løpet av 32.5 sekunder; i løpet av et minutt ville det klart 97! Fantastisk!

Batterikapasitet

Casio Exilim EX-M1 klarte å ta hele 604 bilder med batteritestprosedyren vår før batteriet døde ut. Imponerende, og blant de aller beste på markedet. Dockingstasjonen lader opp batteriet i løpet av noen timer, så til de fleste tilfeller vil ikke batterikapasiteten være noe problem.

Jeg er også meget fornøyd med batterikapasiteten i MP3-modus, den holdt til ca. 10 timer med kontinuerlig MP3-avspilling.

Bildevisning

Det er enkelt å se på bildene man har tatt. En mangel med kameraet har vært at man ikke kan stille inn kameraet slik at man får se bildet i noen sekunder rett etter at man har tatt det, dette er en funksjon mange synes er nyttig. I den nyeste firmware-oppgraderingen, som jeg ikke har prøvd, er dette rettet.

Man kan zoome inn i bildet i 4 steg, opptil 4x. Det går greit å navigere seg rundt i bildet.

Dessverre har ikke kameraet mulighet for visning på TV-skjerm.

Dockingstasjonen/overføring av filer

Dockingstasjonen fungerer godt. Den er liten og pen å se på. Strømadapteret er lite, pluss til Casio for dette. En dum ting er at den ikke kan lade mens kameraet er skrudd på, f.eks. mens man overfører filer.

Dessverre er man avhengig av å bruke dockingstasjonen for å overføre filer, man kan ikke putte USB-kabelen rett inn i kameraet.

Kameraet dukker opp som et "mass storage device" i utforskeren, slik at det er enkelt å overføre filene. Dessverre får filnavnene like filnavn som sist man lastet ned bildene, så man må enten endre navn på de gamle filene eller legge nye bilder i en ny mappe. Teit.

Hvis man bruker Casios Photo Loader program endres navn på de nye filene automatisk slik at man slipper å tenke på dette.

Jeg har såvidt fått prøvd programvaren til Casio, førsteinntrykket var at denne var dårlig og med et stygt grensesnitt. Siden kameraet dukker opp som en egen diskettstasjon vil dette imidlertid være irrelevant for avanserte brukere, som gjerne foretrekker å bruke 3.parts programvare.

MP3-spilleren

Det kuleste med kameraet er kanskje at det har innebygd MP3-spiller. Man overfører MP3-filene til kameraet svært enkelt via utforskeren, veldig mye bedre enn på f.eks. Fujifilm Finepix 50i hvor man MÅ øverføre filene via et spesielt program. Det er selvsagt begrenset hvor mange filer man kan overføre på det innebygde minnet; MP3-funksjonaliteten vil først komme til sin rett hvis man kjøper store SD eller MMC minnekort. Det tok meg litt over et minutt å overføre to låter, overføringshastigheten ble kun 0.12 MB per sekund. Svakt! Andre USB-baserte MP3-spillere vil gjerne være 6-7 ganger raskere enn dette.

Lydkvaliteten virket god, men de medfølgende ørepluggene var som ventet svake. Bassen var nærmest fraværende. Ørepluggene satt dårlig i mine øreganger. Jeg koblet MP3-spilleren til stereoanlegget, dette kan man gjøre med en ledning til ca. 40 kroner. Lyden ble da langt bedre, og ikke merkbart dårligere enn når jeg spiller MP3-filene fra dedikerte MP3-spillere.

Her kan man altså ha med flere timer med musikk på fest i lomma. Batterikapasiteten holder til ca. 10 timer med sammenhengende avspilling, nok til ca. 5 fulle SD/MMC minnekort på 128 MB.

Det følger med en helt grei fjernkontroll, heldigvis kan denne brukes også hvis man kjøper bedre hodetelefoner. Synd at ikke fjernkontrollen kan brukes til å kontrollere kameraet.

Les også