Til hovedinnhold

3G-telefoner

Oversikt

Spørsmål om 3G? Her får du en kjapp innføring!

Vi får stadig flere 3G-telefoner å velge mellom. Mens det for et halvt år siden kun fantes én videotelefon på det norske markedet, kan du nå velge mellom åtte videotelefoner fra fire forskjellige produsenter.

Dessverre er ikke 3G-telefonene helt modne ennå. Mange modeller er klumpete og tunge, mens andre sliter med dårlig batterilevetid. Noen modeller plages også av tungvinte menysystemer.

Spørsmålet er derfor hvilke modeller man kan stole på, og hvilke man bør holde seg unna. For å finne utav det, har vi testet de åtte tredjegenerasjons telefonene som finnes på det norske markedet opp mot hverandre.

Felles for alle modellene i testen, er at de behersker det man kan forvente av en 3G-telefon i dag. Du kan bruke dem som videotelefoner, der du ser den du ringer til. Du kan se på fjernsyn med dem. Og ikke minst kan du koble deg opp mot internett i bredbåndshastighet.

Forskjellene mellom modellene er allikevel store, og det er tydelig at enkelte produsenter har et langt bedre grep om teknologien enn andre. Som du kan se av tabellen nedenfor, er det spesielt Nokia som leverer et jevnt over bra resultat med sine modeller.

Etter fullendt testperiode, har vi trukket følgende konklusjoner.

*) I denne testen er ekstra fokus lagt på 3G-funksjonaliteten til telefonene, og terningkastene er basert på den relative forskjellen mellom modellene. Karakterene i denne testen vil derfor kunne avvike fra karakteren som er gitt i de vanlige testene våre.

Sony Ericsson Z800i

Pris i skrivende stund:Ca 3100 kr
Funksjoner:MP3-spiller, minnekort, blåtann
Taletid:10 timer

Z800i kan gjerne se ut som en liten og nusselig sak på bilder, men ikke la deg lure. Denne telefonen er atskillig mer klumpete enn som så.

Den ligger ikke noe godt i hånden, og har dårlige taster som er vanskelige å skrive med.

Kameraet er heller ikke noe å skryte over. Det tar dårlige bilder, som ofte er plaget av støy.

På den lyse siden har Z800i gode lagringsmuligheter – helt opp mot 2 GB – og lang batterievetid. Du vil nok allikevel komme bedre ut av det med en av de andre telefonene i testen.

Lyst å vite mer?

Samsung Z500

Pris i skrivende stund:Ca 3900 kr
Funksjoner:MP3-spiller, minnekort, blåtann
Taletid:5 timer

Samsungs nye 3G-modell er så liten og lett, at mange tar den for å være en helt vanlig mobiltelefon. Kun den lille kameralinsen under skjermen avslører at dette faktisk er en videotelefon.

Z500 har alt av funksjoner man kan forvente å finne i en profftelefon anno 2005. Samtidig er den også brukervennlig og praktisk å bruke.

Akilleshælen er den dårlige lydkvaliteten. Folk har problemer med å forstå hva du sier i telefonen, og klager over hakking og skurring i lyden. Telefonen detter også ofte av nettet når man beveger seg i områder med dårlig dekning. Z500 er i tillegg telefonen med kortest batterilevetid i testen.

Moteløvene vil nok kanskje finne seg til rette med Z500. Vi mener at det burde være mulig å snakke skikkelig i en telefon til 4000 kr.

Lyst å vite mer?

Nokia 6630

Pris i skrivende stund:Ca 3200 kr
Funksjoner:MP3-spiller, minnekort, blåtann
Taletid:3 timer

Da Telenor åpnet 3G-nettet sitt i desember i fjor, fikk Nokia 6630 æren av å være første 3G-telefon ut i butikkene. Snart ett år senere har nok tiden løpt litt fra modellen.

6630 kan ikke brukes til videosamtaler, siden den kun har ett kamera. Du kan sende bilder av det som skjer bak telefonen, men ikke av deg selv. Modellen er også ganske tungvint å bruke, og den reagerer tregt.

Proffbrukere vil sette pris på at telefonen kan gjøre det meste du ber den om, og at den lett kan oppgraderes med nye funksjoner og programmer.

Om du er villig til å leve uten videotelefoni, og kan håndtere et litt tungt menysystem, er det lite som skiller 6630 fra storebror 6680. Det gjør den til et rimelig kjøp.

Lyst å vite mer?

Nokia N90

Nokia N90

Pris i skrivende stund:Ca 5400 kr
Funksjoner:MP3, blåtann
Taletid: 3 timer

Den største og mest klumpete modellen i testen. N90 er ikke bare en mobiltelefon, men også et 170 grams slagvåpen.

Det 2 megapikslers kameraet med Carl Zeiss-optikk tar greie bilder. Kameralinsen er roterbar, slik at man lett kommer til med kameraet når man skal ta bilder.

Skjermen til N90 er i en helt annen liga enn andre testkandidater. Den er stor og oversiktlig, samtidig som den produserer et sylskarpt bilde. Det gjør det til en drøm å se på bilder og video med N90.

Ellers skal det sies at N90 ikke er noen telefon for nybegynneren. Du blir overlesset med valg og muligheter fra første stund du skrur på telefonen. Til gjengjeld kan den tilpasses ditt minste behov, og utstyres med ekstra programmer.

Dersom du vil ha en god multimediatelefon, kan N90 være et greit valg. Men da skal du både være glad i store telefoner, og ha en feit lommebok.

Lyst å vite mer?

Nokia 6680

Pris i skrivende stund:Ca 3700 kr
Funksjoner:MP3-spiller, minnekort, blåtann
Taletid:6 timer

Forgjengeren til N70. Telefonen har mange av de samme kvalitetene som storebror, og gjør seg godt som arbeidstelefon.

Det som trekker ned er at telefonen har et eldre og mer tungvint menysystem. I tillegg tar ikke kameraet like gode bilder.

Om du liker å skrive meldinger, stiller 6680 sterkt. Dette er den modellen i testen som kan holde høyest tempo når du taster. Den har store og praktiske knapper, som er lette å treffe med fingrene. I tillegg reagerer den lynkjapt.

Lyst å vite mer?

Motorola E1000

Motorola E1000

Pris i skrivende stund:Ca 3900 kr
Funksjoner:MP3-spiller, minnekort, blåtann
Taletid:3,5 timer

Lei av å myse på trange mobilskjermer? E1000 har den største skjermen i testen. Det sørger for at du har god oversikt, og at skriften på skjermen er stor og lett å lese.

Knappene er store nok for selv tykke tommeltotter, og menyene er av det enkle og brukervennlige slaget. Det gjør telefonen perfekt for deg med svakt syn eller med sans for det enkle.

Det som trekker ned er at telefonen lett kommer ut av dekning. Da begynner lyden å hakke, og personen i andre enden av røret må tåle både skurring og støy.

Lyst å vite mer?

Sony Ericsson K600i

Sony Ericsson K600i

Pris i skrivende stund:Ca 2700 kr
Funksjoner:MP3-spiller, radio, blåtann
Taletid:8 timer

Dette er 3G-telefonen for folk flest. Den er billigst i testen, er enkel å bruke og har topp batterilevetid. Her får du altså mye valuta for pengene.

Det som ødelegger for K600i er de dårlige tastene, som både er vonde for fingrene og vanskelige å treffe. Dette er altså ikke noe for deg som pumper ut tekstmeldinger dagen lang.

Om du kan bite i deg de dårlige tastene, og ikke har lyst til å la tusenlappene flagre, ja da er K600i et fornuftig valg.

Lyst å vite mer?

Nokia N70

Pris i skrivende stund:4000 kr
Funksjoner:MP3-spiller, radio, minnekort, blåtann
Taletid:3,5 timer

N70 er det beste valget for deg som skal bruke 3G-telefonen i jobben. Den gjør en kjempejobb som planlegger og adressebok. Om det er funksjoner du savner, kan du laste ned et hav av ekstra programmer. Det er dessuten en smal sak å koble N70 opp mot datamaskin og elektronisk planlegger. Nokias proffmodell skal også ha skryt for den beste lydkvaliteten i testen og en helsolid mp3-spiller.

Men før du løper til butikken, så husk at N70 er en meget avansert telefon. Her vasser du i funksjoner som er tiltenkt proffbrukere. Om du ikke har slike behov, blir dette som å handle en Porsche for å kjøre til og fra butikken.           

Lyst å vite mer?

Tips og råd

Tre kjappe om 3G

Hva er 3G?
3G står for tredjegenerasjons mobiltelefoni. Teknologien baserer seg på nye mobilnett, som støtter mye raskere overføringer enn det GSM-nettet man bruker til vanlige mobiltelefoner. Det åpner for nye tjenester, bedre lydkvalitet og økt sikkerhet.

Hvordan får jeg 3G?
I tillegg til at du må ha en mobiltelefon med 3G-støtte, må du ha et mobilabonnement fra Chess, Tele2, Netcom eller Telenor. Du må også være innen dekning av 3G-nettene, som i dag dekker 60 - 70 prosent av befolkningen. På Netcom og Telenors hjemmesider kan du sjekke om du er innenfor dekning.
Hvor mye koster 3G?
Du betaler ikke mer for å bruke en 3G-telefon enn en vanlig mobiltelefon. Tjenester som videotelefoni og mobil-TV koster imidlertid en ekstra minuttavgift. Telenor-kunder kan bruke videotelefoni gratis ut 2005.

Dette kan du gjøre med 3G-telefon

Videotelefoni
Om du ringer til andre med 3G-telefon, kan du føre en videosamtale med dem. På denne måten kan du se den du snakker med. Du kan også vri telefonen rundt for å vise frem ting.

Mobil-TV
Både NRK, TV 2 og TV Norge har gjort det mulig å se sendingene sine på mobiltelefonen. Dermed kan du bruke telefonen til å se alt fra siste episode av Hotel Cæsar til nyhetssendinger eller fotballkamper.

Bredbåndsmodem
Har du en bærbar datamaskin, kan du bruke mobiltelefonen til å koble deg opp mot internett. Så lenge du er innen dekning av 3G-nettet, vil du kunne surfe i hastigheter på opp til 384 Kbps. Det er omtrent like raskt som en vanlig bredbåndslinje.

Noen tips og råd

Hvis du bor i et område med dårlig 3G-dekning, bør du kjøpe deg en Nokia-telefon. Disse fungerer nesten like bra i det gamle mobilnettet som i det nye, takket være EDGE-teknologi.

Det har ikke blitt solgt mange 3G-telefoner i Norge frem til i dag. Det vil forandre seg, nå som utvalget av telefoner øker, og mobiloperatørene virkelig begynner å satse på teknologien.

Har du ikke bruk for noen av funksjonene 3G byr på, bør du kjøpe en vanlig mobiltelefon. Du betaler ennå en del ekstra for 3G, både i pris og størrelse.

Vil du vite mer?

Om du vil vite mer om 3G, vil vi anbefale deg å ta en titt på en av de mange guidene og artiklene vi har skrevet om emnet.

annonse