Tek.no

Test

Test av Fujifilm FinePix F50fd

19 Okt 2007 04:00

Introduksjon

Introduksjon

Fujifilm har satset på sine egne Super CCD-sensorer og spesielt deres 1/1.7 tommers sensor med 6 megapiksler har fått mye ros fordi egenskapene ved høy ISO er vesentlig bedre enn det konkurrentene kan tilby. Årsaken er det nok bare ingeniørene hos Fujifilm som vet med sikkerhet, men mye av forklaringen ligger utvilsomt i litt større sensor enn konkurrentene og lavere oppløsning. Denne sensoren har blitt forbedret for hver generasjon og sitter i modeller som F10/F11, F20, F30/F31fd og S6500fd.

Vi ble litt forbauset da F40fd ble lansert sist vinter med 8 megapiksler på en litt større (1/1.6 tommer) sensor, men en viss økning i antall piksler var nok nødvendig også fra Fujifilm. Ikke av tekniske årsaker, men fordi antall megapiksler ser ut til å være et viktig salgsargument. F10, F20 og F40fd er enklere modeller enn F11/F30/F31fd og vi var spent å om erstatningen for F31fd også ville få høyere oppløsning eller om Fujifilm ville prioritere egenskapene ved høy ISO og beholde 6 megapiksler på den mest avansert modellen i F-serien. Overraskelsen (for ikke si sjokket) var stort da F50fd ble lansert med hele 12 megapiksler, en dobling i forhold til F31fd. Riktignok er sensoren blitt ørlite større (samme som på F40fd), men ikke på langt nær nok til å kompensere for økningen i megapiksler. Så spørsmålet er om Fujifilm har ødelagt de gode egenskapene ved høy ISO ved å doble oppløsningen. Vi sjekker det på siden om bildekvalitet.

Men det er også andre nyheter ved F50fd. Det er (sammen med S8000fd) det første kameraet fra Fujifilm med bildestabilisator, og ansiktsgjenkjenningen er også forbedret og klarer nå også ansikt i profil.

Les hele testen her.

I bruk

F50fd et velbygget kamera, men har blitt litt slankere og mer lommevennlig enn F31fd som det erstatter. Endringene har gått ut over batterilevetid og til en viss grad ergonomi. Den store nyheten med F50fd er bildestabilisatoren som vi har savnet på Fujifilmkameraer frem til nå.

Bildekvalitet

En dobling av oppløsningen i forhold til F31fd har gitt F50fd større støyproblemer og dårligere egenskaper ved høy ISO en tidligere modeller. Det forhindrer ikke at F50fd fortsatt er et kamera med bra bildekvalitet i de fleste situasjoner, men det er ikke i særklasse slik F30/F31fd var.

Konklusjon

Bildegalleri