Tek.no

Test

50 Cent - Curtis

50 Cent prøver virkelig å være beinhard tøffing. Langt på vei funker det,selv om "Curtis" ikke er nyskapende på noen som helst måte.
Kaspar Fuglesang
30 Sept 2007 10:00

Det første man hører på plata er en samtale om våpensalg fra filmen ”Shooters”, og så kommer den erketypiske 50 Cent låta ”My Gun Go Off”, med el-gitar, pistolskudd, ladegrep og ellers alt man forventer fra Fiddy, og sånn fortsetter det stort sett utover albumet. Tekstmessig kan man nesten oppsummere albumet med titlene på spor 4 og 5, henholdsvis ”I’ll Still Kill” og ”I Get Money”, man må bare slenge inn litt damer. Lydbildet er i hovedsak mørkt og skittent, med en god del bass og enkle piano- eller strykerloops, men det er også gitt litt rom for andre instrumenter og lydbilder. Ikke noe særlig nytt på den kanten, men 50 holder seg til det han vet fungerer. Man har nesten forståelse for at en av hip-hopens mestselgende artist ikke forandrer for mye på noe han vet fungerer såpass godt som det gjør.

Kul for harde livet

Fiddy liker å fremstille seg som verdens tøffeste mann, og enkelte av tekstlinjene og bildene inni coveret er så overdrevent tøffe at det grenser opp mot det parodiske. Men selv om albumet til tider kan virke litt ensporet, så byr "Curtis" på mange fengende låter som ubevisst får deg til å smådanse i takt med musikken, et godt tegn på at dette albumet fungerer. I hovedsak er produksjonen relativt enkel og fengende, og den passer bra til 50 Cents litt syngende rappestil.

Forsøk på fornying

Men bak det ultra-macho ytre har 50 faktisk gjort et lite forsøk på å fornye seg. Han prøver vertfall å strekke litt på det som er tillatt innenfor grensene av ”keeping it real”. Det kan nesten virke som om han har blitt overtalt til å bli med på det de forskjellige samarbeidspartnerne hans driver med til vanlig. ”Ayo Technology” kunne de to Timb’ene Timbaland og Justin Timberlake sikkert laget med hvem som helst, det ble tilfeldigvis 50 Cent. Det kan nesten virke som om 50 bare har blitt med på det de har villet gjøre for å ha Timbaland på produsentlisten.

”Follow My Lead” med Robin Thicke og ”All Of Me” med Mary J. Blige er begge mer soulinspirert, og ganske stilige begge to. ”Fire” med Young Buck og Nicole Scherzinger fra Pussycat Dolls er en ganske typisk låt for Pussycat Dolls, en litt røff og dansbar R&B-låt. Unntakene fra regelen er låtene han gjør sammen med folk som hører hjemme i hip-hop båsen, Dr.Dre, Eminem, Akon og G-unit gutta Young Buck og Tony Yayo. Selv om 50 har samarbeidet med en del forskjellige folk, så er dette et 50 Cent-album, han er alene på 8 av 16 låter (ikke medregnet introen), og på enkelte av låtene kan man nesten ikke høre de andre som er med. Det er Curtis Jackson som er sjef på albumet ”Curtis”

Konklusjon

Dersom du skal ha noe beinhard og lett fengende musikk som virkelig tester basselementene på anlegget ditt er dette et album for deg! Nyskapende og interessant er ikke de uttrykkene som best beskriver ”Curtis”, det er ikke det man forventer fra 50 Cent heller, men man skal ikke kimse av et fengende hardcore hip-hop album. ”Curtis” vil nok ikke bli en klassiker, 50 Cent har prestert bedre før.

Loading
annonse

Les også

Loading
annonse

Dagens beste tilbud

I samarbeid med vår kommersielle partner Prisjakt.no
Loading