Test

Creative Zen Stone

Creative er en av verdens største produsenter av mp3-spillere, og tilbyr et bredt utvalg av bærbare lydprodukter som Zen V Plus og Zen Vision:M.

Da hovedkonkurrent, Apple, utvidet sin portefølje med skjermløse iPod Shuffle gjenopplivet de et marked for ultrasmå og lette mp3-spillere uten for mange funksjoner. Med tiden kom også andre generasjon av iPod Shuffle. Etter å ha ventet en periode, kastet Creative seg nå på bølgen med lanseringen av Zen Stone.

Liten og rimelig

Creative Zen Stone har ingen skjerm, og er en rendyrket mp3-spiller. Creative Zen Stone er utvilsomt blant de aller minste spillerne som er på markedet, og vekten står i forhold til størrelsen – under 20 gram.

Spilleren preges av avrundede former, og blank hardplast. I det hele tatt kan den minne om en liten avrundet stein. Materialet oppleves som bestandig, og burde ikke være så lett å ripe opp. Men noe eksklusivt preg gir det derimot ikke.

Creative Zen Stone er mindre enn en vanlig fyrstikkeske

Stone er godt sammenskrudd, noe som sparer oss for unødvendig knirk. Navigasjonstastene gir fra seg en lett klikkelyd – den midterste knappen, play/pause, gir en ekstra høy, billig plastikklyd. Også bryteren på toppen sitter litt løst, og gir tidvis fra seg en lett klikkelyd når spilleren er i bevegelse.

Creatives utviklere har imidlertid ikke vært i det mest kreative hjørnet under skapelsen av Stone, for konseptet er slående likt konkurrentens – den fås i et bredt fargeutvalg, og utformingen er så å si lik. Det Stone utmerker seg mest på er den lave prisen - omtrent halvparten av hva du må ut med for en iPod Shuffle.

Du får kun det elementære med i esken – et hodesett, et ”kom-i-gang”-hefte og en datakabel. Det finnes imidlertid et drøss av tilbehør du kan kjøpe til spilleren, som for eksempel armbånd, nøkkelringfester og drakter.

Trenger ingen programvare

En av de største fordelene med Stone framfor Shuffle, er at den benytter seg av en standard mini-USB-kabel til dataoverføring. Denne bruker du også til lading av batteriet. Den forstår seg også på alle de vanligste operativsystemene. Filer overføres dermed gjennom det lettvinte ”dra-og-slipp” –prinsippet i utforskeren.

Creative oppfordrer til å laste ned deres programvare for Stone fra deres hjemmesider. Programmet heter ”Creative Media Lite”, og er et lettfattelig program som hjelper deg med overføring av filer, og importering av musikk fra CD-er. Programmet lar deg også se hvor mye batterikapasitet spilleren har igjen, og gjø det mulig å begrense toppvolumet.

Enkel navigering

Stone har ikke mange knapper du trenger å forholde deg til. Du styrer den gjennom navigasjonshjulet på forsiden. Du har en spill av/pause-knapp, som også fungerer som på/av-tast ved et lang trykk. Rundt denne tasten finner du knapper for forrige og neste sang, som kan holdes inn for å spole. Tastene for å høyne og senke volumet sitter også her.

En bryter på toppen lar deg skifte mellom om du ønsker å spille av filene alfabetisk, eller i tilfeldig rekkefølge. Om du får behov for å resette spilleren, finnes det en nedfelt knapp på toppen som gjør dette. I tillegg finner du et feste for halsreimer på venstresiden. Et lite lys på toppen av spilleren viser hvor mye batteritid du har igjen. Etterhvert som kapasiteten synker går lyset fra grønt til gult og til slutt rødt.

Stone har dessverre ingen tastelås. Om du presser den ned i en trang bukselomme kan du altså oppleve at du skifter spor eller endrer volumet.

Noe vi tidlig bet oss merke i var hvor tregt det går for spilleren å starte opp. Fra du trykker på-tasten, til avspillingen begynner, tar rundt 13 sekunder. Dette er usedvanlig tregt, sett i forhold til dagens mp3-spillere, og er et unødvendig irritasjonsmoment.

Ved å skyve bryteren mot venstre (sett utfra bildet) hopper du en mappe videre

Hopp mappe for mappe

Siden Stone mangler skjerm, er det ikke praktisk mulig å få inn funksjoner som equalizer, diktafon og radio. Det er også ganske vanskelig å finne frem til musikken du ønsker.

Creative har imidlertid utstyrt spilleren med en kjærkommen funksjon – ved å dytte bryteren på toppen til venstre, hopper du til neste mappe. Dette vil si at du ved å organisere filene dine i mapper lettere vil kunne finne fram til ønskelig lydfil. Om du ønsker at spilleren skal hoppe tilfeldig mellom filene stilles dette inn på samme bryter.

Hodesettet er ikke av det beste slaget

Elendig hodesett

Når det kommer til lyd, står ikke Stone særlig tilbake for større spillere. Lydbildet er balansert og godt, med en klar diskant, men kanskje litt lite bass. Spilleren sparker også godt fra seg i den øvre delen av volumskalaen. Jevnt over leverer den klar og god lyd, i de 10 timene den holder ut.

Dette gjelder imidlertid kun om du investerer i et bedre hodesett. Det som følger med i pakken er ikke annet enn elendig – det klarer ikke å gjengi bass, og har du volumet litt over normalt sprekker de høye tonene, i tillegg til at lydbildet generelt er grøtete.

Konklusjon
Creative Zen Stone er en rendyrket mp3-spiller – den kan ikke stort, men det den kan, gjør den godt. Den er liten og lett, og bærer et stilrent design, med avrundede former bestående av ripebestandig hardplast. Vi sitter igjen med et solid inntrykk.

Spilleren må sies å være svært gunstig priset - sett i forhold til sin hovedkonkurrent, iPod Shuffle, som koster det dobbelte. Men prisen på cirka 300 kroner er kanskje også grunnen til at det følger med svært lite ekstra.

Stone krever ikke noen programvare, og forstår seg på alle vanlige operativsystemer. Det er også en fordel at den benytter seg av standard mini-USB datakabel.

Når det kommer til bruk av spilleren, er navigeringen svært enkel. Ettersom Stone ikke har noen skjerm finnes ingen funksjoner som equalizer, diktafon eller radio. En nyttig nyvinning har den imidlertid - for å lettere finne fram til en bestemt låt, har Creative gjort det mulig å bla seg mappe for mappe framover.

Men Stone er nok primært ment for de som ønsker å hoppe tilfeldig mellom lydsporene.

Spilleren gir også fra seg god lyd, både høyt og klart. Dette forutsetter imidlertid at du bytter ut det medfølgende hodesettet, som ikke holder mål.

At Stone ikke har noen tastelås, og bruker svært lang tid på å starte trekker ned.

Alt i alt mener vi at Creative har satt sammen en god mp3-spiller i all enkelhet, til en fornuftig pris. Om du klarer deg uten skjerm, vel å merke.

Hovedkonkurrenten er iPod Shuffle. Denne er en tanke mindre, og lettere, og har en praktisk klips på baksiden. På den andre siden låser den deg til et program, og en spesial-datakabel, i tillegg til at prisen er dobbelt så høy.

Om du ønsker en spiller i samme utforming som Zen Stone, men med en liten skjerm, kan Creative Zen Stone Plus være aktuell. Vi kommer med en test av denne om ikke lenge.

+ Konkurransedyktig pris
+ Krever ingen programvare
+ Benytter seg av standard mini-USB datakabel
+ Liten og lett

- Uten tastelås
- Lang oppstartstid
- Ingen innebygget equalizer
- (Mangler skjerm)

Les også
Ny minispiller fra Creative
Les også
SanDisk lanserer ny mikrospiller
Les også
Samsung U3
Les også
Creative lanserer Zen Stone Plus
Les også
Går i strupen på iPod Shuffle
Les også
- Vi har noe veldig spennende på vei
Les også
Zen på slankekur
Les også
Ruger Creative på en mobiltelefon?
Les også
iPod Shuffle
annonse