Til hovedinnhold
Saken har annonselenker som gir VG inntekter. Redaksjonen prioriterer uavhengig av dette.Bytt

På Tek finner du saker med annonselenker, hvor du enten kan kjøpe produktene vi har omtalt eller sammenligne priser. Det mener vi er relevant informasjon for våre lesere.

Hvilke produkter Tek skal skrive om, og hva vi skal skrive om dem, velger journalistene og ingen andre. Men det er også viktig at du vet at hvis du klikker på en slik annonselenke til prissammenligning hos Prisjakt, eller kjøper et produkt etter å ha klikket deg inn til en butikk fra en av våre artikler, tjener Tek penger. Disse annonselenkene er alltid merket med «annonselenke».

Det er viktig å understreke at når vi omtaler produkter på Tek, så er det fordi vi mener det er journalistisk interessant. Ingen kan kjøpe seg omtale i våre saker.

I tester eller produktguider er hovedregelen i VG at vi kjøper eller låner produktet. Dersom det ikke er praktisk mulig, baserer vi omtalen på produktprøver vi har fått tilsendt. I så fall opplyser vi om hvilket produkt og hvorfor.

Acer Aspire 5920G

Introduksjon

Aspire 5920G er en helt ny modell fra Acer hvor de har fått hjelp fra BMWs designgruppe. Designen er ganske nøytral med et blankt sort skjermlokk vi har begynt å se hos mange produsenter. Innsiden er lys i grått og hvitt. Hjørnene er avrundet, mens enkelte andre designelementer er rette og enkle.

Maskinen er godt utstyrt med Santa Rosa-systemet fra Intel. Det vil si at den har de nyeste Core 2 Duo-prosessorene, mulighet for Intel Turbo Memory og Intels 965-brikkesett. Denne Acer-modellen er utstyrt med det nye Nvidia GeForce 8600M GT-skjermkortet som støtter DirectX 10. De aller fleste tilkoblingsmulighetene vi ser etter har det også blitt plass til.

På papiret er det en spennende maskin til en riktig pris, men stemmer det i virkeligheten også?

I bruk

Maskinen har forholdsvis normale ytre mål for å ha en 15,4-tommers skjerm, vekten med 8-cellers batteri er rundt tre kg - også dette er ganske normalt i denne klassen.

Aspire 5920G er ikke verdens mest solide maskin. Skjermlokket gir forholdsvis lett etter for trykk, og tastaturet kunne også vært fastere. Det er bare i ytterkant av tastaturet det ikke gir mer etter enn ønskelig. Maskinen er med andre ord ikke laget for et liv på veien.

Musflaten er forholdsvis stor, og har en tynn rand for å skille den fra resten av maskinen. Materialet er noe mer ru enn håndleddstøttene så man merker fort om man holder seg på musflaten eller ikke. De to mustastene er også store og har en god respons. Klikkelyden kan være noe høy for de stilleste lesesalene. Mellom de to mustastene finnes det en fireveistast for scrolling.

Hurtigtaster finnes det også noen av. Disse er plassert på begge sider av tastaturet. På venstresiden kan man aktivere og deaktivere trådløst nettverk og Bluetooth, samt starte nettleser og epostleser. På høyresiden er det hurtigtaster for medieavspilling, samt hurtigstart av "Acer Arcade Deluxe" som er et program noe lignende Media Center-funskjonen i Windows.

Legg merke til hurtigtastene på bildet nedenfor. Som dere ser på bildet er det funksjonstaster ved siden av dem igjen som gjør akkurat det samme.

Høyresiden av maskinen er behagelig tom for tilkoblingsmuligheter. Akkurat sånn vi liker det. Vi finner faktisk bare den optiske stasjonen, en enslig USB-kontakt og hullet for kensingtonlåsen er helt bakerst.

USB-porten er plassert noe nærme den optiske stasjonen, så om man har koblet i en minnepinne eller lignende som er litt bredere enn selve USB-kontakten klarer man ikke å få ut den optiske stasjonen. Om denne porten bare hadde blitt flyttet noen millimetre lengre unna hadde man langt på vei unngått dette problemet.

Baksiden er omtrent helt tom, selv ikke batteriet er synlig her. Tilkobling for strøm og vifteutblåsning ser vi helt til høyre på bildet.

Venstresiden inneholder de fleste portene på maskinen. Helt bakerst finner vi den gode gamle skjermtilkoblingen, nettverk, modem og to USB-porter. Det neste vi finner er en HDMI-utgang, S-Video-utgang, den fjerde og siste USB-kontakten og en liten FireWire-kontakt (1394a, 4 pins). Helt fremme er det en 54 mm ExpressCard.

Acer er som vanlig glade i tilkoblingsmuligheter foran på maskinen. Her finner vi øyet for IR-fjernkontrollen, minnekortleser og lydtilkobling. Vi forstår og liker valg av IR og minnekortleser i front, men lydkontaktene liker vi ikke. Disse kontaktene vil være i veien når man bruker maskinen i fanget, og det vil ikke se spesielt pent ut når man har den på skrivebordet heller. Til høyre for lydportene finner vi et godt gammelt analogt hjul for justering av volum.

Maskinen er utstyrt med et trådløst nettverkskort som takler alle dagens standarder, og utkastet til den kommende standarden. Det vil si 802.11a/b/g og n. Bluetooth er også standard.

Det vi ikke har nevnt av funksjonalitet enda er webkameraet som også fungerer som lås til skjermen når den er lukket. Man kan derfor ikke rotere webkameraet. Kvaliteten på webkameraet er som forventet med tanke på oppløsningen på 1,3 megapiksler. Aspire 5920G har innebygde mikrofoner på hver side av webkameraet. Disse er av array-typen som skal minimere bakgrunnsstøyen.

Skjermen er av den blanke typen, noe som vil si at den har et kontrastbelegg. Dette fører til en bedre opplevd kontrast og mer sprut i fargene. Lysstyrken målte vi til litt under 200 cd/m2, noe som litt lavere enn det vi har sett på maskiner i den samme klassen den siste tiden.

Skjermen kommer med en oppløsning på 1280x800, noe vi gjerne skulle ønsket at var høyere. Vi foretrekker en oppløsning på 1680x1050 når skjermen er 15,4 tommer. Totalt sett holder skjermen mål, innsynsvinkelen både horisontalt og vertikalt er god, kontrasten og fargegjengivelsen er god, men vi skulle ønsket en høyere lysstyrke.

Høyttalerne befinner seg over tastaturet, samt en knøttliten subwoofer under maskinen. Lyden er ganske god og mer fyldig enn mange andre, men det er fortsatt en bærbar maskin. Subwooferen fungerer godt til å gi dypere lyder enn det som er normalt på bærbare maskiner. Vi synes likevel maskinen har problemer med musikk der det er mange forskjellige instrumenter samtidig, det blir vanskelig å skille dem fra hverandre. Det er et steg i riktig retning med å få fyldigere lyd i bærbare maskiner.

Viften går det meste av tiden, men den har et behagelig støynivå så lenge man ikke presser maskinen for hardt. Vår nye testlab for lyd viser at denne maskinen har et maks støynivå 5 dBA lavere enn den tidligere testede Compal IFL90+.

Maskinen holder seg overraskende kjølig når man tenker på hva som er inne i maskinen. Spesielt når vi ser konkurrentene med tilsvarende utstyr. Merk at det ikke er så stor forskjell når maskinen har vært brukt hardt på oversiden av maskinen. Da er det ikke mer enn 1,4 graders forskjell på håndleddstøttene til den som blir varmest.

Ytelse

Ytelse

Acer Aspire 5920G blir levert i én utgave per dags dato. Denne utgaven kommer med en T7300-prosessor (2 GHz), 2 GB RAM, 160 GB harddisk og et 256 MB GeForce 8600M GT-skjermkort. I utlandet kan man få maskinen med andre spesifikasjoner, blant annet med HD-DVD-leser.

Selv med de samme driverne klarer Acer Aspire 5920G å dra ifra Compal IFL90+ i 3DMark06. Kanskje overraskende, på grunn av at Acer-maskinen har 256 MB mindre skjermkortminne, men som kjent betyr ikke minnemengden på skjermkortet nødvendigvis alt. I 3DMark05 er dog Compal-maskinen 500 poeng foran.

Selv om Acer har halvparten av minnet til Compal-maskinen er det ikke den store forskjellen i ytelsen. Et par FPS fra eller til har lite å si.

I Far Cry er det noen forskjeller, men om vi ser på den høyeste oppløsningen vi sammenligner her, er forskjellen igjen forsvinnende liten.

Acer Aspire 5920G klarer seg bra i videoenkodingstesten vår. Den ligger litt bak Compal IFL90+. Ikke overraskende, da den ble levert med en prosessor som er 400 MHz raskere.

Som i testen ovenfor er det prosessoren som har noe å si på disse testene. Den legger seg noe bak IFL90+-maskinen, men her ser vi også at en annen Acer-maskin, nemlig Ferrari 5005WLHi går forbi i Mol Dyn, men rett bak i Primordia.

AMD-prosessoren i Ferrari-maskinen har den samme klokkehastigheten som Aspire 5920G. Denne testen viser at det ikke er så stor forskjell på Turion X2 og Core 2 Duo når det kommer til flyttallsytelse på samme klokkehastighet.

Minneytelsen er noe overraskende lavere enn Compal-maskinen, Minnemengden og oppgitt frekvens er den samme. Ytelsen på L2-cachen er natulig nok lavere, da den opererer på den samme klokkehastigheten som prosessoren. Compal-maskinen har dermed 400 MHz forsprang på Acer-maskinen.

Forsinkelsen til minnet har blitt stadig bedret hos Intel de siste årene, og er nå noe bedre enn på AMD-baserte bærbare maskiner.

Vi ser i denne oversikten bærbare maskiner som leverer jevnt over god ytelse. Aspire 5920G har den raskeste harddisken i oversikten. Det var en Seagate 5400.3 som var plassert under lokket. Samsung-disken i Compal-maskinen med den samme rotasjonshastigheten klarte ikke å hamle opp med Seagate-disken.

Batterilevetiden er en enorm overraskelse. Hvordan Acer har klart å tyne så mye ut av det 70 Wh-store batteriet er vi usikre på. Hele 252 minutter tok det før maskinen knelte.

Det er 34 minutter bedre enn Compal IFL90+ som blir levert med et batteri på 80 Wh. Til Compals forsvar var den maskinen utstyrt med en TV-tuner, mer minne på skjermkortet og en mer lyssterk skjerm med høyere oppløsning.

Ved avspilling av DVD tok det hele 220 minutter før filmen forsvant fra skjermen, det holder til å se på lange filmer som Ringenes Herre uten de store problemene.

Konklusjon

Acer Aspire 5920G er en spennende maskin med god ytelse og et utseende som skiller seg ut i mengden. Prisen på rundt 11 000 er også god, tatt i betrakning hva man finner på innsiden av maskinen.

Maskinens generelle ytelse er jevnt over god. GeForce 8600M GT-brikken drar det meste av spill uten problemer, og er i dag det beste man finner i maskiner på denne størrelsen. HDMI-utgaven gjør det også enkelt å koble til en nyere flatskjerm-TV.

Batterilevetiden var for oss den største overraskelsen. Denne var langt bedre enn vi hadde regnet med, og vi måtte kontrollmåle resultatet flere ganger for å se om det var noe vi hadde gjort galt.

Som alltid er det noen negative punkter. Vi skulle gjerne ønsket at maskinen hadde hatt en noe høyere kvalitetsfølelse, men vi forstår at det er enkelte ting som man må spare inn på. Det finnes ikke mange maskinene der ute med disse spesifikasjonene som er over middels solide, til denne prisen.

Skjermen skulle vi ønsket hadde en høyere oppløsning. 1280x800 er i minste laget, spesielt om man er vant til en høyere oppløsning fra tidligere. Acer har lang erfaring med å levere høyere oppløsning, blant annet de største Ferrari-modellene og noen modeller i TravelMate-serien.

Aspire 5920G er en nesten komplett pakke, man får god ytelse, overraskende god batterilevetid, tilnærmet alt vi ønsker av tilkoblingsmuligheter i et spennende og annerledes ytre. Og alt til en overkommelig pris.

+ Overraskende god batterilevetid
+ God ytelse
+ Gode tilkoblingsmuligheter
+ Spennende design


- Kunne vært mer solid
- Ønskelig med høyere oppløsning på skjermen
- Litt lav lysstyrke på skjermen
- Lydkontakter i front

annonse