Til hovedinnhold
TestBeste mobilabonnement sommer 2023

Få mer for pengene: Dette er de beste mobilabonnementene

Mange selskaper har blitt kjøpt opp i løpet av det siste året, så mobilmarkedet ser annerledes ut nå enn det gjorde i fjor. Vi har sett på de beste tilbudene nå.
Stein Jarle Olsen, Tek.no
Stein Jarle Olsen

Det siste året har det norske mobilmarkedet vært preget av mange oppkjøp - Fjordkraft Mobil har kjøpt opp Gudbrandsdal Energis mobilsatsing, mens Release rett og slett har sluttet å være mobiloperatør og i stedet gått over til å selge brukte mobiler og annet etter oppkjøpet av butikkjeden Teknikmagasinet.

Norgesenergi Mobil har på sin side blitt overtatt av Aller Medias Plussmobil, mens Vipps ga opp og solgte sine kunder til Ice. Med andre ord: Mange har blitt borte, og det har i praksis ikke kommet til noen nye.

Ellers er det små bevegelser. Nicemobil har fortsatt et kraftig grep om de rimeligste kategoriene, og har siden sist åpnet for vanlige SIM-kort også, ikke bare e-SIM - men de har fått kraftigere konkurranse blant annet fra nevnte PlussMobil.

Chilimobil og Happybytes kniver på sin side fortsatt om å levere de rimeligste abonnementene med såkalt ubegrenset data, men her har også både Fjordkraft Mobil og Plussmobil nylig kastet seg på med alternativer.

Gigantene Telenor og Telia leverer nå ikke abonnementer med mindre enn henholdsvis 2 og 3 GB data - til en viss frustrasjon fra spesielt eldre kunder med lave databehov.

Lurer du på hvor mye data du trenger? Da bør du prøve vår databruk-kalkulator:

Hvor er Telia og Telenor?

Når du leser nedover, så legger du kanskje merke til at våre to største operatører stort sett er fraværende i vurderingene. Det skyldes rett og slett at de priser seg så høyt at de ikke når opp mot lavprisaktørene.

Lite data (minimum 1 GB)

I den rimeligste kategorien har NiceMobil fått kraftig konkurranse fra PlussMobil. 95 kroner skal NiceMobil ha for sitt 1 GB-abonnement, naturligvis fortsatt med ubegrenset tale og SMS inkludert, mens PlussMobil har lagt seg på 99 kroner for det samme. Av de øvrige er det Fjordkraft Mobil som er nærmest, med 119 kroner.

NiceMobil er eid av Ice, og bruker nettverket til Ice der det er tilgjengelig - med 94 prosent befolkningsdekning ifølge deres egen oversikt. Der du ikke har Ice-dekning, svitsjer mobilen automatisk over til Telias nett. PlussMobil leier på sin side tilgang hos Telenor.

De fire kronene som skiller i månedspris er såpass lite at det er relativt lett å se bort fra om du får noe som helst annet igjen hos PlussMobil enn hos NiceMobil. Og det gjør du. PlussMobil gir deg eksempelvis tilgang til Aller-medienes e-aviser, i tillegg til at du får 5 GB lagring hos Jottacloud inkludert. PlussMobil tilbyr også mulighet for ekstra-SIM (både data-SIM og tvilling), noe NiceMobil ikke gjør, og de har gunstigere utenlandspakker.

I motsatt retning har NiceMobil «ekte» ubegrenset tale, SMS og MMS, mens PlussMobil begrenser deg til totalt 1000 minutter/SMS/MMS per måned. Vi mistenker at det er de færreste som ringer mer enn 1000 minutter i måneden, men det er en begrensning som er verdt å være klar over. Du kan også få fri bruk hos PlussMobil for 119 kroner.

PlussMobil har for øvrig også noen rimeligere varianter - 0,5 GB (250 minutter/SMS/MMS) til 69 kroner i måneden, og en variant helt uten data til 19 kroner. Her betaler du 49 øre per minutt/SMS og 99 øre per megabyte, så det kan fort bli kostbart om du bruker mobilen mye, men greit å være klar over. Også Happybytes har en slik løsning, men den koster 70 kroner i måneden.

Nicemobil må se seg slått denne gang, selv om det er jevnt.

Vi kårer PlussMobil 1 GB til beste abonnement i kategorien Lite Data.

NicemobilFjordkraft MobilPlussMobil
NettverkIce/TeliaTeliaTelenor
Pris95 kr119 kr99 kr
Data inkludert1 GB1 GB1 GB
Tale/SMS inkludertFriFri1000 min/SMS/MMS
Hva skjer når du når datakvota?Hastigheten reduseres til 64 kbit/sek.Med Datakontroll aktiv vil det sperres for videre databruk, uten Datakontroll vil du surfe videre til 0,99 kr/MB om du ikke kjøper en ny datapakke.Hastigheten reduseres til 40 kbit/sek.
Alternativer for datapakke1, 3, 5 GB1, 3, 5 GB2, 5, 15, 100 GB
Pris datapakke80, 150, 200 kr99, 179, 229 kr99, 199, 249, 599 kr
Data rolloverKrysse avKrysse avJa.
Ekstra SIMByttJa. 29 kr/mnd.Ja, 29 kr/mnd
AnnetKun kortbetaling gjennom Nicemobils app. Egne datapakker for utlandet.Egne datapakker for utlandet.Egne datapakker for utlandet. Aller-nettaviser inkludert i 4 mnd, digitale Aller-blader inkludert så lenge du er kunde. 5 GB Jottacloud-lagring inkludert.

Middels data (minimum 5 GB)

Når vi beveger oss opp til minst 5 GB, så ser vi at det fortsatt er ganske tynt i rekkene. Det skyldes nok at de aller færreste har lyst til å konkurrere med NiceMobils 5 GB for 148 kroner i måneden, som må sies å være en meget god pris.

Ellers får du 10 GB hos Happybytes til 198 kroner i måneden, mens PlussMobil skal ha 229 kroner i måneden for 8 GB. NiceMobil tilbyr også 12 GB til 198 kroner i måneden.

Som nevnt tidligere har NiceMobil også fjernet begrensningen om at du må benytte e-SIM for å kunne ha abonnement fra dem, men det er greit å være oppmerksom på at du ikke kan få verken data- eller tvilling-SIM til abonnementene fra Nice.

Det kan du hos både Happybytes og PlussMobil, men vi noterer oss at Happybytes nå tar seg betalt ganske stive 58 kroner i måneden for ekstra SIM-kort.

Vi har nemlig fortsatt friskt i minne at Happybytes-sjef Thomas Sandaker sa at de ikke hadde noen kostnader forbundet med tjenesten, og at kundene «selvfølgelig» heller ikke skulle betale noe for det i 2020. Det har altså endret seg siden den gang, men det må sies at flere andre tar seg enda bedre betalt, deriblant Telenor.

Happybytes har heller ikke data rollover, men de har til gjengjeld rimeligere løpende priser i utlandet enn de fleste av konkurrentene. 0,09 kr per megabyte (90 kr/GB) i USA og Thailand er for eksempel rimelig.

Likevel: 5 GB til 148 kroner hos NiceMobil er såpass attraktivt at det er vanskelig å overse. Samtidig må det sies at du ikke skal ut med veldig mange tiere ekstra for å mer enn doble datamengden hvis du scroller videre til neste kategori.

Vi kårer NiceMobil 5 GB til beste mobilabonnement i kategorien Middels data.

NicemobilHappybytesPlussMobil
NettverkIce/TeliaTelenorTelenor
Pris148 kr198 kr229 kr
Data inkludert5 GB8 GB8 GB
Tale/SMS inkludertFriFriFri
Hva skjer når du når datakvota?Hastigheten reduseres til 64 kbit/sek.Hastigheten reduseres til 40 kbit/sekHastigheten reduseres til 40 kbit/sek.
Alternativer for datapakke1, 3, 5 GB1 GB (kun automatisk påfylling)2, 5, 15, 100 GB
Pris datapakke80, 150, 200 kr19 kr (maks fire ganger per måned)99, 199, 249, 599 kr
Data rolloverKrysse avByttKrysse av
Ekstra SIMBytt58 kr/mnd29 kr/mnd
AnnetKun kortbetaling.-Egne datapakker for utlandet. Aller-nettaviser inkludert i 4 mnd. 5 GB Jottacloud-lagring inkludert.

Mye data (minimum 10 GB)

I denne kategorien har det utkrystallisert seg to konkurrerende selskaper, nemlig Happybytes og NiceMobil, som begge har lagt seg på 198 kroner. Det er imidlertid noen vesentlige forskjeller.

  • NiceMobil tilbyr 12 GB til den prisen, Happybytes 10 GB.
  • NiceMobil tilbyr data rollover, det gjør ikke Happybytes. Dermed får du ikke rullet over ubrukt data til neste måned hos sistnevnte.
  • Til gjengjeld får du muligheten for ekstra SIM-kort hos Happybytes, noe du ikke får hos NiceMobil. Du må imidlertid ut med 58 kroner i måneden for denne tjenesten.

Til Happybytes’ gunst teller imidlertid at de har de desidert rimeligste datapakkene i Norge, med bare 19 kroner for en ekstra gigabyte.

Ulempen her er at dette er de eneste datapakkene de tilbyr, og du kan maks ha fire ekstra i løpet av en måned, så om du har ekstra store datakrav en måned er det litt vanskelig å få til uten å bytte til et større abonnement. Det er ikke veldig fleksibelt.

Som nevnt tidligere er utenlandsprisene til Happybytes blant de mest gunstige, men NiceMobil har gjennom morselskapet Ice i alle fall fått på plass datapakker for noen populære ferieland som USA og Thailand.

De er ikke de mest gunstige vi har sett (129 kr/1 GB og 349/3 GB), men de er i alle fall langt bedre enn å betale for data løpende, hvor Ice - og dermed Nice - er ganske dyre.

En liten joker i denne sammenlikningen er Happybytes’ 1 om dagen-abonnement, hvor du får 1 GB hver dag ifor 248 kroner i måneden. Har du et veldig jevnt bruksmønster kan naturligvis dette også være ypperlig valuta for pengene - men da uten mulighet for ekstra SIM.

Totalt sett lander vi likevel på at 12 GB for 198 kroner i måneden er en bedre deal for majoriteten av brukerne.

Vi kårer NiceMobil 12 GB til beste mobilabonnement i kategorien Mye data.

NicemobilHappybytes 10 GBHappybytes 1 om dagenChilimobil
NettverkIce/TeliaTelenorTelenorTelia
Pris198 kr198 kr248 kr249 kr
Data inkludert12 GB10 GB1 GB om dagen15 GB
Hva skjer når du når datakvota?Hastigheten reduseres til 64 kbit/sek.Hastigheten reduseres til 40 kbit/sek.Hastigheten reduseres til 40 kbit/sekHastigheten reduseres til 64 kbit/sek.
Alternativer for datapakke1, 3, 5 GB1 GB (maks 4 ganger/mnd)1 GB (ut dagen)1, 3, 5 GB
Pris datapakke80, 150, 200 kr19 kr19 kr98, 179, 239 kr
Data rolloverKrysse avByttByttKrysse av
Ekstra SIMBytt58 kr/mndBytt59 kr/mnd
AnnetKun kortbetaling. Ingen data- eller tvilling-SIM.---

Superbruker (minimum 30 GB)

Superbrukerkategorien har etter hvert blitt en kamp mellom abonnementene som gjerne kalles enten «fri» eller «ubegrenset» data, litt etter hvilken operatør du spør.

Her har det etter hvert blitt ganske mange selskaper om beinet, hvor de aller rimeligste alternativene gjerne har en eller annen form for hastighetsbegrensning. 10 eller 20 Mbit, som hastigheten gjerne er, bør likevel være nok til det meste du bruker mobilen eller PC-en til, med unntak av store nedlastinger og eventuelt 4K-strømming.

Denne hastigheten får du frem til et antall gigabyte (vanligvis rundt 100), før hastigheten justeres ned til 3 Mbit/sek hos de fleste. Også det er brukbart til surfing og video i lavere oppløsning.

Det aller rimeligste alternativet med fri data finner du hos Chilimobil, som skal ha 349 kroner for sin Fri Data. Her får du inntil 20 Mbit/sek frem til du har forbrukt 100 gigabyte, før hastigheten reduseres til nettopp 3 Mbit/sek.

Også PlussMobil har et slikt alternativ til 379 kroner, men da er hastigheten begrenset til 15 Mbit/sek og du får «bare» 1000 ringeminutter/SMS/MMS per måned. Ice tilbyr også sin IceMax til 399 kroner, med 10 Mbit/sek.

Vil du ha fri fart er det i praksis to alternativer som gjelder: Chilimobil eller Happybytes, som begge skal ha 398 kroner. Her er en potensielt viktig forskjell at Chilimobil benytter Telias nett, mens Happybytes er kunde hos Telenor. I tillegg har Happybytes en liten fordel ved at de ikke struper hastigheten før du har brukt 108 GB, mens Chilimobil gjør det samme ved 100 GB.

Happybytes tillater imidlertid ikke ekstra SIM-kort på dette abonnementet, så om du har flere enheter som trenger mobildekning, vil det i praksis være utelukket. Chilimobil tar på sin side 59 kroner i måneden for dette.

Ice-tjenesten Data Frihet er også en outsider. Den koster 99 kroner i måneden på toppen av prisen på abonnementet (minimum 8 GB til 249 kroner i måneden) og gir deg inntil 1000 GB med inntil 10 Mbit/sek.

«Ulempen» er at disse dataene kun gjelder i Ices eget nett Ice+, som riktignok har 94 prosent befolkningsdekning. Utenfor Ice+ bruker du av dataene som ellers er inkludert i abonnementet ditt, men Ice med Data Frihet er likevel absolutt et spennende alternativ til tradisjonell fri data. Data Frihet kan også brukes med flere SIM-kort, men Data Frihet-dataene kan kun brukes på hoved-SIM.

Vi lander på at kombinasjonen lav pris og mulighet for tvilling-SIM hos Chilimobil trumfer noen ekstra gigabyte med full fart hos Happybytes. Og vi tror i utgangspunktet 20 Mbit/sek er mer enn nok selv for en superbruker, så vi velger det rimeligste av alternativene. Trenger du full fart koster det altså en femtilapp ekstra.

Vi kårer Chilimobil Fri Data Standard til beste mobilabonnement i kategorien Superbruker.

Chili Fri Data Standard/MaxHappybytes Fri Data+Ice MaxOnecall Full DataPlussMobil Fri data Basis/Fri dataTalkmore UbegrensetTelenor Ubegrenset Basis/Medium/PlussTelia X Normal/Rask/Max
DatapakkeUbegrenset, men hastigheten reduseres til 3 Mbit/sek etter 100 GB/mnd.Ubegrenset, men hastigheten reduseres til 3 Mbit/sek etter 108 GB/mndUbegrenset, men hastigheten reduseres til 3 Mbit/sek etter 100 GB/mndUbegrenset, men hastigheten strupes til 3 Mbit/sek etter 100 GBUbegrenset, men hastigheten strupes til 3 Mbit/sek etter 100 GBUbegrenset, men hastigheten strupes til 3 Mbit/sek etter 100 GB/mndUbegrenset, men hastigheten strupes til 3 Mbit/sek etter 100 GB/mndUbegrenset, men hastigheten strupes til 3 Mbit/sek etter 100 GB/mnd.
Pris abonnement349/398 kr/mnd398 kr/mnd399/499 kr/mnd479 kr/mnd379/479 kr/mnd489/589 kr/mnd499/599/699 kr/mnd499/549/699 kr/mnd
NettverkTeliaTelenorIce/TeliaTeliaTelenorTelenorTelenorTelia
Hastighet20/200 Mbit/sekUbegrenset10/50 Mbit/sek20 Mbit/sek15 Mbit/sek/1000 Mbit/sek150/1000 Mbit/sek200/1000/1000 Mbit/sek20/200/1000 Mbit/sek
Data USA/Thailand0,20 kr/MB0,09 kr/MB1,25 kr/MB (1 GB for 129, 3 GB for 349)5,00 kr/MB (1 GB for 89 kr)1,99 kr/MB. 400 MB/49,-/1 GB/99,-/3 GB/249,-/5 GB/399,-1,99 kr/MB (1 GB for 99, 5 GB for 399 kr)2,06 kr/MB, men 100 MB for 49,-. 2 GB for 299,- 5 GB for 499,-1,99,-/MB, men 100 MB for 39,-. 1 GB for 169,-, 4 GB for 399,-
Ekstra SIM?59 kr/mnd (maks to)Ikke tillattIkke tillatt29 kr/mnd. Maks to.29 kr/mnd. Inntil fem data-SIM og tre tvilling.Ja. 99 kr etablering + 29 kr/mnd99 kr/mnd. To stk inkl. for Ubegrenset Pluss.89 kr/mnd
EU/EØSMaks 41 GB i EU/EØS, deretter 22,43 kr/GB.Maks 33 GB i EU/EØS, deretter 24,6 kr/GBMaks 45 GB i EU/EØS, deretter 20 kr/GB.50 GB i EU/EØS, deretter 20 kr/GBMaks 30 GB i EU/EØS, deretter 150 kr/GB inntil makspris 499 krSamme vilkår som i Norge.Samme vilkår som i Norge.Sverige, Danmark, Finland og Baltikum har samme datavilkår som i Norge. I resten av EU gjelder 50 GB (65 GB for Max), deretter 20 kr/GB.
Annet----Aller-nettaviser etc. inkl. i 4 mnd. 5 GB gratis Jottacloud-lagring.--1000 ringeminutter fra Norge til Norden og Baltikum inkludert. Ekstra Telia X-abonnement koster 399 kr/stk. 10 % rabatt ved 12 mnd binding.
annonse