Til hovedinnhold
Saken har annonselenker som gir VG inntekter. Redaksjonen prioriterer uavhengig av dette.Bytt

På Tek finner du saker med annonselenker, hvor du enten kan kjøpe produktene vi har omtalt eller sammenligne priser. Det mener vi er relevant informasjon for våre lesere.

Hvilke produkter Tek skal skrive om, og hva vi skal skrive om dem, velger journalistene og ingen andre. Men det er også viktig at du vet at hvis du klikker på en slik annonselenke til prissammenligning hos Prisjakt, eller kjøper et produkt etter å ha klikket deg inn til en butikk fra en av våre artikler, tjener Tek penger. Disse annonselenkene er alltid merket med «annonselenke».

Det er viktig å understreke at når vi omtaler produkter på Tek, så er det fordi vi mener det er journalistisk interessant. Ingen kan kjøpe seg omtale i våre saker.

I tester eller produktguider er hovedregelen i VG at vi kjøper eller låner produktet. Dersom det ikke er praktisk mulig, baserer vi omtalen på produktprøver vi har fått tilsendt. I så fall opplyser vi om hvilket produkt og hvorfor.

Robust og overraskende rask

Nokia XR20 er et friskt pust i mobilmarkedet.

Nokia har en fargerik og pen bakside.
Torstein Norum Bugge, Tek.no

Robuste telefoner er det ikke hver dag vi tester her på Tek. Men vi kjørte over en telefon med traktor i vår, og den overlevde – så ja, Cat S61 var definitivt robust.

I dag er det imidlertid et mye mer kjent og kjært navn som står bak det robuste testoffer..., eh, testproduktet. Hils på Nokia XR20.

Telefonen har såkalt MIL-STD-810H-sertifikat, som er en militær standard som sier noe om hvor mye av en hardhaus produktet skal være. Telefonen skal tåle å slippes fra høyder ned på harde overflater som betong, høyere og lavere temperaturer enn det som vanlig er og være mer motstandsdyktig mot både skrammer, knust skjerm og vann.

Det siste tas hånd om av en IP68-sertifisering, som er blant de høyeste sertifiseringene du finner i denne sjangeren. XR20 burde overleve opptil en time eller så totalt neddynket i vann.

På skjermknusefronten står det også godt til; her har Nokia benyttet Cornings såkalte «Victus»-glass. Dette er Cornings sterkeste glass, som skal være særdeles motstandsdyktig mot riper og knall og fall. Corning selv oppgir at glasset skal tåle direkte fall opptil 2 meter mot «røffe overflater».

Så papirene er på alle måter i orden. Men står papirene seg mot virkelighetens erfaringer?

Nokia XR20

Nokia XR20

8
Meget bra
sitatBygget som en tanks - og fungerer flott som telefon også!

Fordeler

 • +
  Robust bygget, Victus-glass
 • +
  Unikt og friskt design
 • +
  Teksturen og materialene gjør den god å holde, og mindre glatt
 • +
  God ekstern lyd
 • +
  Holder piffen oppe fartsmessig
 • +
  Godt hovedkamera

Ting å tenke på

 • Vidvinkelkameraet er veldig lyssvakt
 • Skjermen kunne vært mer lyssterk
 • Ingen høy oppfriskning

Et friskt og annerledes design

Nokia XR20 er en telefon som med en gang skiller seg ut i hånda, først og fremst med materialbruken. Kortsidene er dekket av gummiering, mens det langs langsidene er innfelt metallfelt som både gir telefonen et preg av luksus og forsterker inntrykket av robusthet. Sannsynligvis gjør det også rammen noe mer rigid.

Samtidig er baksiden ruglete og teksturert, og hele telefonen er gjort i en knallblå farge. Alt dette er nokså uvanlige designelementer, og gjør at XR20 umiddelbart fremstår som et aldri så lite friskt pust i markedet.

Det har ikke vært mangel på telefoner med «glass-og-metall-smørbrød»-formfaktoren de siste årene, for å si det sånn.

Ikke at det er noe galt med den oppskriften, altså; den er stadig luksuriøs og fin. Men unik, nei, det er den ikke. XR20, derimot – joda, her er det unikum-status å spore.

Bunnen av telefonen har en USB Type-C-port, høyttaler-hull og – hold deg fast – en hodetelefoninngang. Toppen av telefonen har også en høyttaler, samt en ekstra rød knapp. Denne røde knappen kan programmeres til omtrent akkurat hva du vil, men som standard er den bundet til å låse skjermen opp eller ned med ett enkelt trykk. Med et lengre trykk vil telefonen ringe nødkontakter. Begge handlingene kan konfigureres, heldigvis – for begge to er nokså upraktiske i de fleste situasjoner.

Opp- og nedlåsninger av skjermen er allerede bundet til strømknappen i fingeravtrykksleseren på siden av skjermen, og undertegnede har i alle fall ikke lyst til å bære rundt på en potensiell nødsamtale-bombe via en hurtigtast i lomma.

Men om du har kronisk sykdom eller av andre grunner trenger en enkel måte å ringe til nødnummer på, så kan det jo ha sine bruksområder. For de fleste tror vi dog at knappen er mer brukbar som hurtigtast for kamera eller Spotify, for eksempel.

Torstein Norum Bugge, Tek.no

Verdt å nevne i samme slengen er at fingeravtrykksleseren er smal og ikke veldig lett å bruke; vi kunne gjerne ønsket oss en større og mer responsiv leser. Både denne og volumknappene er gjort i metall, dog, og føles gode i bruk rent klikkmessig.

Vi valgte å ikke kjøre over XR20 med traktor som vi gjorde med Cat S21 Pro, men vi forsøkte likevel å utsette den for litt misbruk. Vi slapp den ned i grusen i toppbildet et par ganger, lot den falle i sølete gressplener i regnet og mistet den med vilje ned fra kjøkkenbenker, pulter og verandagelendere (ned på verandaen, ikke syv etasjer ned i hodet på naboene).

Telefonen kom så å si skrammefritt fra det. Så om du ikke har for vane å kaste telefonen din mot betongvegger (igjen, stakkars Cat S21 Pro) eller kjøre over dem med traktor, så tror vi at XR20 vil leve opp til forventningene.

Holder seg rask nok til daglig bruk

Skjermen er pen og fin, men kunne vært mer lyssterk.
Torstein Norum Bugge, Tek.no

På innsiden av XR20 finner vi en åttekjernet brikke fra Qualcomm, av relativt nyere dato. Det er ikke snakk om verdens kraftigste brikke, men den er svært strømeffektiv og bygger på moderne 8 nm-teknologi.

Og i motsetning til andre mobiltelefoner med budsjettprosessorer har vi faktisk ikke så mye å klage på rent ytelsesmessig. XR20 er på ingen måte den raskeste mobilen vi har vært borti, men den holder trutt og jevnt koken oppe. Og vi slipper opptegning av hjermskjermen eller midlertidige telefoniske anfall under bruk.

Det kan slettes ikke sies om alle telefoner med denne typen maskinvare.

Så skal det også nevnes at XR20 er en del av Googles Android One-program, som lover en viss standard ytelsesmessig, spesifikasjonsmessig og programvaremessig. Du får også garantert minst tre års oppdateringer til telefonen, også i form av nye programvareversjoner. Android-varianten her er så nært standard Google-Android som du får det, som nok også hjelper på hurtigheten.

De syntetiske tallene under tilsier ikke akkurat at XR20 er noe beist, og det er den heller ikke. Men den får jobben gjort i det daglige, og det er det som teller:

Rent underholdningsmessig kan vi melde at telefonen takler spilling greit. Mer imponerende er den eksterne lyden, som takket være stereohøyttalerne og høyt volum faktisk ikke er så verst å høre på. XR20 kan fungere som radio eller dusjhøyttaler i en knipe uten å svi av trommehinnene dine.

Så skulle vi kanskje ønsket oss noe høyere lysstyrke fra skjermen, og det hadde vært kjekt med både OLED og høy oppfriskningsrate. Men akk, her må du klare deg med IPS LCD og 60 Hz. Det er helt klart levelig, men i 2021 begynner begge disse to teknologiene å dra på årene – spesielt når prisen på telefonen krysser 5–6.000-kronersmerket.

Vidvinkelkamera som sliter med lyset

Det ser ut som fire kamera, men det er egentlig bare to.
Torstein Norum Bugge, Tek.no

På kamerafronten er XR20 ikke like imponerende, først og fremst på grunn av prosesseringen og vidvinkelkameraet. Det er et hovedkamera på 48 megapiksler med en blenderåpning på f/1.8 her, og dette kameraet gjør det relativt greit – også i dunkle omgivelser. Det er også en egen nattmodus her, som gir deg totalt sett bedre og mer detaljerte bilder i retur.

Men vidvinkelkameraet, altså. Dette kameraet kunne like gjerne ikke vært her, for blenderåpningen på knappe f/2.4 og det vi tror er en billig og liten bildebrikke gir lite detaljerte bilder i retur.

Bare ta en titt på galleriet under:

Telefonen «later» også som om den har et zoom-kamera, men i virkeligheten er det bare digital zoom fra hovedkameraet. Dette skulle vi gjerne sett at produsenter hevet seg over, for med mindre du faktisk sjekker dette kan du bli lurt til å tro at det er et tredje, fysisk kamera her.

Det er det altså ikke.

Vi har ikke så mye dumt å si om hovedkameraet, foruten at prosesseringen kan være litt hard og smører detaljer utover innimellom. Men jevnt over får du ålreite bilder spyttet ut av brikken, spesielt i litt bedre lys. HDR-balansen ser også ut til å være godt under kontroll, med god balanse mellom høylys og skyggene.

Frontkameraet er ingenting å skryte av; det gir greie bilder i godt lys og nokså dårlige i dårlig lys. Enkelt og greit.

På videosiden er XR20 som mellomklassemobiler flest; nokså dårlig. Stabiliseringen er mangelfull, og bildekvaliteten er betydelig dårligere enn fra toppmodeller.

Konklusjon – Robust, men også god som telefon

Torstein Norum Bugge, Tek.no

Nokia XR20 fremstår som et unikt produkt i undertegnedes hender. Det er mange mobiltelefoner som lander på testbenken og umiddelbart oser generisk design og spesifikasjoner, men Nokia har gjort en god jobb med å differensiere XR20 fra konkurrentene.

Få konkurrenter har samme materialbruk, og nær sagt ingen har MIL-sertifisering eller Victus-glass i denne prisklassen. Til rundt fem tusenlapper er XR20 dyr om du kun ser den som en «vanlig» telefon, og OnePlus, Samsung og Motorola kan alle by på telefoner som gir mer for pengene rent telefonisk.

Men robustheten, den ekstra knappen og designet gjør at XR20 har det lille ekstra, og om noe av dette betyr noe for deg mener vi at det rettferdiggjør det lille prishoppet. Spesielt når programvaren er helt ren, du er garantert oppdateringer i flerfoldige år og hastigheten holdes oppe i bruk.

XR20 er et av Nokias bedre mobilprodukter i år. Og for deg som trenger denne pakken kan vi helt klart anbefale den som daglig sliter.

Cat S62 Pro
Enda mer robust

Cat S62 Pro

fra 6934:-

Hvis du leter etter det mest robuste av det robuste, er Cat S62 Pro, vel, ett av de eneste valgene du har. Men det er faktisk en nokså ålreit telefon også, selv om den er mindre praktisk enn Nokia XR20.

OnePlus Nord 2 256/12 GB
Årets beste mobilkjøp

OnePlus Nord 2 256/12 GB

fra 4790:-

Skal du ha mest mulig mobil for pengene, trenger du ikke se lenger enn til OnePlus Nord 2. Her får du super maskinvare, supert kamera og et design som minner mye om toppmodellene. Prisen er dessuten bittelitt lavere enn for Nokia XR20! Men robust bygget, det er den ikke.

Samsung Galaxy S20 FE 5G SM-G781B 128GB
Nesten toppmodell fra Samsung

Samsung Galaxy S20 FE 5G SM-G781B 128GB

fra 5390:-

Fra rundt 6000 kroner får du en Samsung som har nesten toppede spesifikasjoner, men kutter i det minst viktige. Telefonen er gjort i plast, og er således litt mer robust enn sine dyrere søsken, men er likevel ikke noen "tanks"-telefon. Det er det imidlertid få telefoner som er. Og som telefon er S20 FE super.

annonse