På Tek finner du saker med annonselenker, hvor du enten kan kjøpe produktene vi har omtalt eller sammenligne priser. Det mener vi er relevant informasjon for våre lesere.
Hvilke produkter Tek skal skrive om, og hva vi skal skrive om dem, velger journalistene og ingen andre. Men det er også viktig at du vet at hvis du klikker på en slik annonselenke til prissammenligning hos Prisjakt, eller kjøper et produkt etter å ha klikket deg inn til en butikk fra en av våre artikler, tjener Tek penger. Disse annonselenkene er alltid merket med «annonselenke».
Det er viktig å understreke at når vi omtaler produkter på Tek, så er det fordi vi mener det er journalistisk interessant. Ingen kan kjøpe seg omtale i våre saker.
I tester eller produktguider er hovedregelen i VG at vi kjøper eller låner produktet. Dersom det ikke er praktisk mulig, baserer vi omtalen på produktprøver vi har fått tilsendt. I så fall opplyser vi om hvilket produkt og hvorfor.
Vi tester Samsungs første OLED-TV
Knallgod på det aller meste.
Innhold
Den nyeste teknologien på TV-er har forkortelsen QD OLED, der man bruker kvanteprikker kombinert med OLED som baklys for å gi deg bilde. Frem til nå er det kun LCD-baserte skjermer som har fått nyte av de små prikkene.
Den første TV-en vi testet med denne teknologien kom fra Sony, som også var først ute med å lansere teknologien under årets CES-messe i Las Vegas. Til tross for at det er Samsung som lager selve panelene – som noen måneder senere lanserte sin egen modell med teknologien.
Etter litt ventetid har vi nå endelig fått inn Samsung S95B til test. Samsung fikk nemlig en del tyn for trøbbel med programvaren i starten med denne modellen, hvor de ble anklaget for å jukse med justeringene. Disse skal nå angivelig være ryddet opp i, og vi har ikke målt noen unormale justeringer av bildet som den forrige programvaren gjorde i denne testen.
Vi har tatt en kikk på 65-tommers utgaven av TV-en, som i skrivende stund koster deg rett under 35 000 kroner. Hvilket er rundt 7000 kroner mindre enn hva du må ut med for en tilsvarende størrelse av Sony sin A95K-modell.
En knallgod OLED med gnistrende gode farger
Fordeler
- +Ekstremt gode og presise farger
- +Smekker design
- +God bildebehandling
- +Grei lyd
- +Knallgod på HDR
- +Meget lav inputlag
- +Brukervennlig
- +Billigere enn konkurrenten fra Sony
- +Topplysstyrke-funksjonen gir mening i opplyste rom
Ting å tenke på
- —Ingen støtte for Dolby Vision
- —Ikke like god som Sonyen på oppskalering av lavere oppløsning
- —Den nye versjonen av Tizen-plattformen krever tilvenning om du er vant med den gamle
- —Vi savner One Connect-boks på en så dyr TV fra Samsung.
Samsung OLED QE65S95B 65"
Kort: Hva er QD OLED?
De nye panelene med QD OLED-teknologi produseres av Samsung. Grunnprinsippet for den nye for teknologien er mye på den samme som selskapets Neo QLED-skjermer.
Ved hjelp av baklyset aktiveres de ørsmå kvanteprikkene, som igjen gir deg bilde på skjermen.
En av styrkene som LCD har hatt i kombinasjon med disse kvanteprikkene er en kraftig økning i antallet farger, samt mer lysstyrke. Sammenlignet med tradisjonelle LCD-paneler er forskjellen stor.
Årets nye QD OLED-skjermer bruker blå OLED-dioder til baklys i stedet for LED-dioder. Sammenlignet med vanlig OLED skal QD OLED gi mer lysstyrke, og ikke minst skal du får flere farger enn tidligere. Da spesielt i området rundt grønt og oransje. Ettersom OLED-dioder kan skrus helt av, vil du også kunne få det samme bunnløse svartnivået til en OLED-TV i årets TV-er.
En annen fordel OLED-teknologien drar med seg er at selve panelet ofte blir veldig tynt. Så du kan få svært tynne TV-er, hvor styringselektronikken og inngangene til skjermen bygger mer enn selve panelet.
Enkel og tynn
En av fordelene som OLED fører med seg er muligheten for å lage veldig tynne skjermer. Og det har Samsung også utnyttet seg av.
S95B har en og ren design hvor rammene rundt skjermen er omtrent ikke-eksisterende. Det er kun når du går nærme TV-en at du ser at det er en meget tynn aluminiumsramme som omkranser det hele. Sammen med den svarte delen utenfor selve panelet er det under én centimeter «kant» utenfor selve bildet.
Baksiden er også meget stilren og fin. Igjen får du den samme børstede aluminiumsoverflaten du så vidt kan se på rammen foran på skjermen.
Men det som kanskje er aller mest imponerende er hvor tynn Samsung har klart å lage delen på baksiden som huser tilkoblinger og styringselektronikken.
For i motsetning til selskapets dyrere Neo QLED-modeller, har ikke denne OLED-modellen en One Connect-boks som lar deg ha tilkoblinger og resten av elektronikken separat.
Likevel måler skjermen rett over fire centimeter på det tykkeste.
Foten til skjermen er like enkel og stilren som resten av designen på skjermen. Og den er dessuten kurant å montere. Det lønner seg å være to når du skal ta deg av denne jobben, siden panelet på skjermen er såpass tynt at du bør trå litt varsom når du skal legge den ned for å tre på foten.
Kurant å bruke
Samsung har i flere år vært vår favoritt, sammen med LG, hva gjelder brukervennlighet. Tizen-plattformen har lenge vært stabil og ryddig med smarte snarveier og hendige løsninger. I år har dog Samsung gjort store endringer på plattformen, og vi er ikke like begeistret for alle.
For nå er plattformen veldig like Google sin variant i utseende. Og det er ganske uvant med tanke på at du for eksempel ikke lenger får opp hurtigmenyen med fliser, hvor apper og funksjoner du bruker oftest kom opp i nedre del av bildet.
Når du trykker deg inn i hovedmenyen har Samsung lagt ved en liten smart løsning der du alltid får opp sist brukte funksjon eller app som det første valg når du kommer inn i menyen. Slik at du enkelt kan klikke deg tilbake til hva du så på.
Samtidig kan du fortsatt få opp den hurtigmenyen for innstillinger, men på en litt annen måte en tidligere. Du trykker nå på 123-knappen på fjernkontrollen to ganger for at linjen skal komme frem. Det er litt uvant i starten, men etter litt feiltrykkinger så sitter det etter hvert i fingrene.
Totalt sett er vi imidlertid ikke helt fornøyd med at Samsungs TV-er nå i praksis har en menyoppbygning som minner veldig om Googles system. Fordelen er at du får plass til langt flere funksjoner og anbefalinger, men vi savner likevel hvor enkelt og raskt det var med hurtigmenyen Tizen hadde før.
Krever justering
For at du skal få det beste ut av denne skjermen må den kalibreres. Og det kan du gjøre ved å kjøre den nye smartfunksjonen som Samsung også bruker på QN95B. Her kobler du TV-en til Smarthings-appen, og lar mobilen hjelpe TV-en med å gjøre finjusteringer – som fungerte meget bra på QN95B.
Vi testet også dette, men vi endte opp med å gjøre en kalibrering via CalMAN-systemet vi bruker til å lese av de ulike bildemodusene.
Og når vi først er inne på bildemoduser så er Dynamisk og Standard de to dårligste modusene om du er på jakt etter et mest mulig riktige farger. Med disse modusene får du en kraftig blåstikk i fargene, og med Dynamisk-modusen er også lysstyrken kraftig overdrevet.
Vil du ikke gjøre egne justeringer så vil Film-modusen være det beste valget. Men heller ikke denne er så bra som vi normalt ser på Samsung sine skjermer. Selv om fargene er ganske presise, så er gråskalaen ganske unøyaktig. Og det samme kan vi si om gamma-kurven. Så du er absolutt tjent med å gjøre mer finpuss på bildet.
Hvilke justeringer vi endte opp med ser du i galleriet under.
Bildekvalitet fra øverste hylle
Ferdig kaliberet så er dette en TV med mange gode kvaliteter.
Panelet som sitter i S95B er altså det samme som Sony også bruker i sin A95K-modell, og det betyr at man kan forvente en del likheter mellom de to.
Lysstyrken er for eksempel svært lik, hvilket betyr at du får over 1000 nits når du ser innhold i HDR. Med andre ord er det knallgodt kontrastnivå som tåler å brukes i opplyste rom.
Etter kalibrering blir også fargene meget gode. Og igjen ser vi at spesielt fargene rundt oransje og grønn er en del bedre enn hva man er vant til fra tradisjonelle OLED-TV-er. Utover dette så får du mye den samme kvaliteten som med vanlige OLED-skjermer, altså noe av det aller beste med tanke på farger.
Kombinasjonen av godt med lysstyrke og gode farger får du virkelig nye når du kjører i gang innhold i HDR. Da får du en knallgod filmopplevelse der et stummende sortnivå kan kombineres med slående lyseffekter. Men vi savner som vanlig at Samsung ikke har støtte for Dolby Vision, selv om du har allerede har støtte for de andre HDR-plattformene.
En av tingene vi har vært interessert i å sjekke er hvordan Samsungs bildebehandling står seg mot Sony sin løsning – siden begge har det samme panelet – vil en potensiell forskjell ligge i hvor godt de behandler signalene du får.
Og her må vi si at det er et meget tett race mellom de to. For vi klarer ikke skille de to på det aller meste av innhold vi ser på. Begge er meget gode til å oppskalere innholdet vi ser på, selv labert YouTube-innhold blir ganske så bra. Skarpheten er meget bra på begge skjermene, og mye av støyen blir renset bort.
Men det er en ting vi ser forskjell på. For Sony er et bitte lite knepp bedre på bevegelse enn hva Samsungen er når du ser innhold i lav oppløsning. S95B er heller ikke dårlig, men har ikke like god skarphet på for eksempel en fotball når den spilles ut av keeper som Sony-TV-en. Samtidig så liker vi funksjonen der Sony legger ekstra fokus på hva som vises i midten av skjermen, slik at du får litt ekstra dybdefølelse i bildet.
På den andre siden har Samsung laget en funksjon som kan være ganske hendig i enkelte situasjoner. Den heter topplysstyrke og kan være hendig når du ser på TV i en opplyst stue nå på sommeren. Da klemmer skjermen til med mer lysstyrke over hele fjøla, men merk det at sortnivået blir noe dårligere ved denne funksjonen. Men det er veldig vanskelig å se så lenge det er lyst i rommet. Men når kvelden faller på så vil vi nok anbefale deg å dempe denne funksjonen eller slå den helt av dersom det er helt mørkt i rommet.
Om du går nære denne skjermen så vil du se at pikseloppbygningen er annerledes fra den vi normalt ser på en OLED. Det betyr at det kan se litt rart ut på veldig kloss hold, men på normale sitteavstander er ikke dette noe du vil legge merke til.
Alt i alt er det noen få marginale forskjeller mellom Samsung og Sony på bildekvalitet.
Bedre til spill
Jakter du samtidig på en TV som kan brukes til spill så er S95B et par hakk kvassere enn Sony sin konkurrent. Her får du ganske mye lavere inputlag, der måleren vår viser rundt 9,4 millisekunder om du mater TV-en med innhold i 1080p og 60 bilder i sekundet. Til sammenligning så ligger Sony sitt alternativ på 16,8 millisekunder ved tilsvarende oppløsning.
Samsung har en velfungerende spill-modus som du kan velge at skal være automatisk. Da vil skjermen automatisk at du har koblet til en spillmaskin og gjøre nødvendige innstillinger for å få skjermen så raskt som mulig.
Det er HDMI-port nummer tre som er spesielt godt egnet til spill, men det er likevel verdt å merke seg at alle HDMI-portene i S95B er 2.1-kompatible.
Du har i tillegg støtte for ALLM (auto low latency mode) og variabel bildehastighet. Så du er meget godt skodd her med tanke på spilling.
God lyd
Samsung har tatt flere steg i riktig retning hva gjelder lyd de siste årene. Og denne skjermen er slettes ikke så ille som man skulle tro, selv om det altså er en meget tynn og smekker TV som betyr at det blir mindre fysisk plass til høyttalere.
Men den låter mer enn bra nok til at du fint kan se programmer eller nyhetene uten å måtte skru på anlegget ditt.
Skal du ha en god filmkveld så du nok ha noe ekstern for hånd. For det er lite bass og punch å spore, så her må du til med en god lydplanke eller aller helst et ekstern anlegg for å kunne få nok trøkk i actionscenene.
Kjøper du en lydplanke fra Samsung, så har TV-en støtte for samkjøring med denne, slik at du kan dra nytte av høyttalerne i skjermen samtidig som du bruker lydplanken.
Konklusjon
Samsung viser at de kan henge med Sony uten problemer med sin nye QD OLED-TV. For S95B er en meget gjennomført og god TV som har det aller meste av funksjoner og finesser på plass. Og ikke minst koster den en solid slant mindre å kjøpe.
Riktignok er ikke forhåndsmodusene du får fra fabrikk ikke spesielt gode, så du er absolutt tjent med en runde kalibrering før skjermen presterer på sitt aller beste. Fra før har vi testet den nye funksjonen fra Samsung der du bruker mobilen til å smartkalibrere TV-en via Smarthings-appen.
Med en skikkelig justering er dette et fyrverkeri av en TV som byr på en knallgod bildekvalitet der spesielt fargene er en av styrkene den bringer til bords. Samtidig får du rikelig med lysstyrke til å være en OLED-TV, og disse to tingene kombinert resulterer i en gnistrende god HDR-opplevelse.
Samsung henger godt med Sony på bildebehandling, selv om vi må si at Sony er et bitte lite knep bedre på bevegelse på de laveste oppløsningene. Men ser du tradisjonell HD eller 4K-sendinger er det helt dødt løp mellom de to. Samtidig har Sony en funksjon som gir mer dybde i bildet, noe som er et pluss i vår bok.
Men når det er sagt så er Samsung sitt alternativ en god del billigere, og du har ikke minst en bedre TV om du vil spille på den. For dette er en TV som er meget godt egnet til nettopp det, altså et par knepp bedre enn rivalen Sony.
Alt i alt er S95B en meget god TV fra Samsung, som treffer godt med sin aller første OLED-baserte TV. Og uten tvil en TV vi kan anbefale.
En knallgod OLED med gnistrende gode farger
Fordeler
- +Ekstremt gode og presise farger
- +Smekker design
- +God bildebehandling
- +Grei lyd
- +Knallgod på HDR
- +Meget lav inputlag
- +Brukervennlig
- +Billigere enn konkurrenten fra Sony
- +Topplysstyrke-funksjonen gir mening i opplyste rom
Ting å tenke på
- —Ingen støtte for Dolby Vision
- —Ikke like god som Sonyen på oppskalering av lavere oppløsning
- —Den nye versjonen av Tizen-plattformen krever tilvenning om du er vant med den gamle
- —Vi savner One Connect-boks på en så dyr TV fra Samsung.