Tek.no

Test

Creative Zen Stone Plus

11 Des 2007 20:00

Creatives Zen-serie har vokst seg både stor og bred, og inneholder mp3-spillere i de aller fleste klasser. Felles for spillerne er et bredt utvalg av farger og konkurransedyktige priser.

Dette gjelder også for Zen Stone Plus, som vi har stiftet nærmere bekjentskap med. Dette er en funksjonsrik versjon av deres skjermløse mikrospiller Zen Stone. Zen Stone Plus er fortsatt en mikrospiller, men har blant annet fått en liten skjerm som åpner for radio, diktafon og stoppeklokke – i tillegg til info om låten du spiller, selvsagt.

Lommevennlig

Stone Plus kommer i en liten eske, og Creative har tydelig strammet inn på tilbehørspakken, for her finnes kun det aller nødvendigste: Brukermanual, overføringskabel og øreplugger. Dette har nok bidratt til at prisen for 2 GB-versjonen starter på hyggelige 500 kroner. Og tilbehør kan du tross alt kjøpe i tillegg, dersom du har behov for det.

Designen er beholdt i kjent Stone-stil - formene er avrundet, og spilleren kan i det hele tatt minne om en liten stein i enten sort, blå, grønn, rosa, rød eller hvit. Det som skiller de to søstermodellene fra hverandre er den lille runde skjermen og et par nye taster på toppen. Det skal også nevnes at Stone Plus måler noen millimeter mer i bredden. Vekten er på rett over 20 gram.

Spilleren virker solid, og bør tåle utfordringer fra den mer aktive brukeren. Den harde, blanke plasten er også relativt ripebestandig, selv om den er lett mottakelig for fingermerker.

Navigasjonstastene er spredt over to flater, men du klarer deg stort sett med å kun bruke tastehjulet på fremsiden. Den opprinnelige tastelåsen Stone hadde på toppen, er erstattet med en egendefinerbar snarveistast og en start/stopp-knapp som også brukes til å slå av og på spilleren. Denne tasten kan erstattes delvis ved et dobbeltrykk på den midterste tasten, som starter/stopper avspillingen.

Siden spilleren er så liten, kan det bli litt knotete å treffe de rette tastene, med dette er en vanesak.

Enkel overføring

Stone Plus er utstyrt med det fordelaktige dra og slipp-grensesnittet, som frigjør deg fra all programvare. Om ønskelig, kan du likevel laste ned Creatives nokså lettfattelige programvare Creative Media Lite, fra produsentens hjemmesider.

Som ekstern lagringsenhet støtter den både Windows, Mac og Linux. Vi fant imidlertid ut at overføring gjennom den standard miniUSB-ledningen går veldig tregt, selv om spilleren støtter USB 2.0.

Lite brukervennlig

Det å navigere seg rundt i Stone Plus-menyene burde vært både enklere og raskere. Naturlig nok begrenser skjermen, som er på størrelse med en femtiøring, en del. Men dette burde ikke ha noen innvirkning på hvor lang tid det tar fra du trykker på tasten til det skjer noe.

Menyene i seg selv er ikke de dummeste, og det er hyggelig at de støtter norsk språk. Dessuten er det minimalt med undermenyer - dette finner du kun under spilleroppsettet og innstillingene for de forskjellige funksjonene. Navigeringen hemmes imidlertid av en manglende tilbakeknapp, som gjør at du er nødt til å bla deg nederst i listen for å gå bakover.

Merkelig nok er det ikke mulig å liste opp låtene - du kan kun liste mapper, om du har organisert filene dine i dette. Praktisk er derimot snarveistasten, som du kan tilegne den funksjonen du benytter hyppigst.

Det hele dras dessverre ned av at menyene er irriterende trege. Dette gjør at du lett trykker en gang for mye, da du antar det første trykket ikke ble registrert - du føres dermed ett steg for langt, og må trykke deg til bunn av listen for å komme deg tilbake igjen.

Skjermens størrelse tatt i betraktning - den fungerer godt, og vi hadde sjelden problemer med å lese den av. Den har imidlertid ikke plass til å vise mer enn låttittelen, hvor langt ut i låten du er kommet og gjenværende batteritid. En skjermsparer som viser klokkeslett og dato slår inn etter litt inaktiv bruk.

Creative har også valgt å fjerne den tradisjonelle tastesperre-bryteren, og du låser dermed spilleren med et menyvalg.

Elendige øreplugger

Når det kommer til lyd svarer Stone Plus til forventningene. Lydbildet er luftig, balansert og presist. Den høyere biten av spekteret gjengis troverdig og er passelig markert, mens de dypere tonene kanskje blir litt for anonyme for enkelte. Dette kan du gjøre noe med, ved å stille inn på equalizer-båndene eller velge et av de forhåndsinnstilte lydvalgene.

Lyden er også høy nok - vi trengte sjelden å bevege oss særlig nært toppvolum. Batteritiden er imidlertid i korteste laget - selv om den oppgis til drøye ni timer, klarte vi ikke å få mer enn 8 timer ut av den, noe som er i knappeste laget.

Selv om de medfølgende ørepluggene leveres i matchende farge, gjør de ikke annet enn å skuffe. De klarer å røre lydbildet så kraftig til at du begynner å tvile på låter du liker - og det vil fornærme enhver som verdsetter skikkelig bass. Her bør du altså få på plass favoritthodesettet ditt så fort som mulig.

Stoppeklokke for den aktive

Stone Plus kan også skilte med FM-radio, som leverer på det jevne. Her kan du også lagre inntil 32 forhåndsinnstilte stasjoner. Vi hadde imidlertid satt pris på RDS-støtte.

En innebygget mikrofon er også på plass, og åpner for talememo, om enn i svært begrenset opptakskvalitet.

En gledelig funksjon for den aktive er stoppeklokken - selv om den er av det enkle slaget, og ikke kan registrere rundetider.

Konklusjon

Creative Zen Stone Plus leverer på noen områder, men skuffer på andre. Utformingen er solid og bestandig, og designen stilren om enn litt preget av hardplast.

Vi liker godt at spilleren ikke krever noen programvare, og kan kobles til de vanligste operativsystemene. Overføring og lading skjer gjennom standard miniUSB, noe vi trives med, men vi skulle ønske filoverføringen gikk raskere.

En av de største hakene ved Stone Plus er brukervennligheten - menyene er for trege, og den kan ikke liste låtene. Med litt tålmodighet er det likevel ikke vanskelig å finne fram.

Tross liten størrelse leverer Stone Plus god lyd. Vi setter også pris på den egendefinerbare equalizeren. Det medfølgende hodesettet er på den andre siden av den elendige typen, og bør snarest byttes ut med favoritthodesettet ditt.

Creative Zen Stone Plus kan skilte med en velfungerende FM-radio og en enkel stoppeklokke. I tillegg kan du også ta opp talememoer med diktafonen.

Vi er definitivt skuffet over det svake batteriet, som kun presterte 8 timer med musikk, noe som ligger godt under gjennomsnittet for dagens bærbare musikkspillere.

Mikrospillermarkedet stiller opp med massiv konkurranse. Den tøffeste konkurrenten er muligens SanDisks nokså likt spesifiserte Sansa Clip med 2 GB minne til rundt 400 kroner. Denne fås imidlertid ikke med 4 GB lagringsplass.

Det gjør Samsung U3, som er en svært vellykket spiller, med RDS-radio og innebygget USB-kontakt. Men du må også betale litt ekstra for dette - 700 eller 900 kroner for versjonen med henholdsvis 2 og 4 GB minne.

Du må heller ikke ut med mer enn 200 kroner ekstra for Creatives egen Zen V Plus - men dette er en langt større spiller.

Er ikke skjerm så viktig for deg kan Creative Zen Stone eller iPod Shuffle være aktuelle.

Det som redder Creative Zen Stone Plus fra sine mindre bra sider er den hyggelige prisen, for er det dette det står på, er spilleren et godt valg.

>> Billigste pris på Creative Zen Stone Plus med 2 GB

>> Billigste pris på Creative Zen Stone Plus med 4 GB

Les også
Samsung viser fram nye MP3-spillere
Les også
Ny minispiller fra Creative
Les også
Vil skru ned lyden på Ipod
Les også
Nå kan du bestille Creative Zen 32 GB
annonse