Til hovedinnhold

TEST: Nokia MP3 Music Kit

Muligheter for å spille av musikk har avløst kamera som det heteste temaet på mobilfronten. Stadig flere modeller kommer med innebygd MP3-spiller, samtidig som støtte for minnekort blir mer og mer normalt.

Nye telefoner selges imidlertid sjelden med minnekort som har plass til mer enn 10-12 låter, samtidig som man veldig ofte er nødt til å bruke produsentens egne øreplugger. For mange er dette de sterkeste argumentene for å holde seg til en vanlig, fullblods MP3-spiller.

Komplett musikkspiller på 1-2-3
Nokia har nok hatt dette i bakhodet når de har satt sammen MP3 Music Kit. Dette er kort fortalt et sett som oppgraderer en mobiltelefon av en vanlig klasse til å bli en fullblods mp3-telefon.

MP3 Music Kit inneholder et hodesett med et tilhørende adapter for å bruke dette sammen med Nokias telefoner. Man får også et RS-MMC-minnekort med en kapasitet på 512 MB, og en kabel for å overføre filer til telefonen.

Minnekortet som følger med støtter imidlertid bare følgende Nokia-telefoner: 3230, 6230, 6230i, 6260, 7710, 9300 og 9500.

I bruk
Vi brukte en Nokia 6230i for å teste musikkpakken. Vi koblet telefonen til en datamaskin via den medfølgende kabelen, noe som går langt raskere enn både blåtann og infrarød overføring. På minnekortet fikk vi plass til 112 låter i MP3-format.

Å bruke adapteret er ikke noen heksekunst. Man plasserer enkelt og greit den ene enden inn i telefonens POP-port, for deretter å plugge hodesettet inn i den andre enden, som har en inngang for 3,5 mm-plugg. Dette er standardpluggen for de aller fleste vanlige hodesett.

Nokia har valgt innholdet i MP3 Music Kit med omhu. Det medfølgende hodesettet er nemlig intet ringere enn Koss Porta Pro, et hodesett som har høstet en rekke priser på grunn av både lydkvalitet og komfort. Det skal også nevnes at disse hodesettene har livstidsgaranti.

Lyden ble atskillig mange hakk bedre enn med Nokias vanlige øreplugger, noe som ikke var helt uventet.

I løpet av testperioden har Nokia MP3 Music Kit vært en trofast følgesvenn gjennom alt fra lange bussreiser til korte joggeturer. Den vanlige MP3-spilleren har ligget urørt.

Setter lyd på vorspielet - og dagen derpå
Man kan selvfølgelig koble andre ting enn hodesett sammen med adapteret - for eksempel stereoanlegget. Alt man trenger for å gjøre dette er en kabel med 3,5 mm-plugg i den ene enden, og en plugg som passer til høyttalerne eller forsterkeren i den andre. Dette får man for en billig penge, for eksempel på Clas Ohlson.

Man kan heldigvis lade telefonen mens den er koblet sammen med stereoanlegget, og man har dermed musikk hele kvelden og en fulladet telefon når det er på tide å komme seg ut.

Å koble telefonen til et par kraftige høyttalere åpner for mer enn å skape stemning på vorspiel. Vi lot ikke muligheten gå fra oss til å teste hva som skjedde dersom vi kombinerte stereoanlegget og alarmfunksjonen. For å gjøre en lang historie kort: Undertegnede trengte ikke kaffe den morgenen.

Konklusjon:
Nokia MP3 Music Kit er et ypperlig verktøy for å gjøre telefonen om til en fullverdig MP3-spiller. Koss Porta Pro er et glimrende hodesett, og en minnekapasitet på 512 MB holder til mange timer med musikk.

Det er imidlertid liten vits i å kjøpe hele tilbehørspakken dersom man allerede har et dugbart hodesett eller et minnekort med stor nok kapasitet. Pakken koster nemlig rundt 1000 kroner, som er omtrent det samme som om man skulle kjøpt delene separat.

Har du et dugbart hodesett, men gjerne vil ha et adapter, kan du få dette for rett over hundrelappen, mens et minnekort på 512 MB koster rundt 300 kroner.

En ulempe med pakken er at det kun er et knippe telefoner som støtter spenningen på minnekortet, så pass på å ikke gå i fella her. Om Nokia etterhvert vil tilby forskjellige minnekort i musikkpakken, gjenstår å se.

annonse