Saken har annonselenker som gir VG inntekter. Redaksjonen prioriterer uavhengig av dette.Bytt

På Tek finner du saker med annonselenker, hvor du enten kan kjøpe produktene vi har omtalt eller sammenligne priser. Det mener vi er relevant informasjon for våre lesere.

Hvilke produkter Tek skal skrive om, og hva vi skal skrive om dem, velger journalistene og ingen andre. Men det er også viktig at du vet at hvis du klikker på en slik annonselenke til prissammenligning hos Prisjakt, eller kjøper et produkt etter å ha klikket deg inn til en butikk fra en av våre artikler, tjener Tek penger. Disse annonselenkene er alltid merket med «annonselenke».

Det er viktig å understreke at når vi omtaler produkter på Tek, så er det fordi vi mener det er journalistisk interessant. Ingen kan kjøpe seg omtale i våre saker.

I tester eller produktguider er hovedregelen i VG at vi kjøper eller låner produktet. Dersom det ikke er praktisk mulig, baserer vi omtalen på produktprøver vi har fått tilsendt. I så fall opplyser vi om hvilket produkt og hvorfor.

Samsung banker iPod Nano

Samsung T9 er mindre enn iPod Nano.
T9 bruker en sær ladeplugg.
Du bruker piltaster for å navigere.
Mange av tastene sitter på siden.
Musikkspilleren er oversiktlig, og kan vise albumcover.
Bunnluggen er beskyttet av et innebygget deksel.
Hovedmenyen er en oversiktlig liste av store ikoner.
Det medfølgende hodesettet gir grei lyd, men bør byttes ut.
Spilleren er laget i blank plast.
T9 er en liten mp3-spiller.

Ipod er vel og bra, men det er ikke Apple som står for nyskapningene i mp3-spillermarkedet om dagen. Det er Samsung T9 er strålende eksempel på.

Denne lille mp3-spilleren har en lang rekke nyttige funksjoner du ikke finner i Apples eller Creatives mp3-spillere.

Blå uten en tråd
T9 byr nemlig på støtte for blåtann. Dette sørger for at du kan bruke trådløst A2DP-hodesett. Men det stopper ikke der. Du kan også kopiere filer til og fra mp3-spillern, og faktisk bruke den som håndfri til mobilen din.

Spilleren støtter også en rekke filformater. Vi setter spesielt stor pris på at den kan spille av det åpne musikkformatet Ogg Vorbis, dersom du har slike preferanser.

I tillegg har du muligheten til å spille av video, men skjermen er såpass liten at du neppe kommer til å ha en Gudfaren-maraton med denne.

Liten og nett
Selve spilleren er forholdsvis liten, og stiller i omtrent samme klasse som iPod Nano. T9 er imidlertid laget i plast, og ikke metall, så faren for oppriping er absolutt tilstede.

Det er likevel lite å si på kvalitetsfølelsen. T9 føles solid, og er fri for knirking og andre irritasjonsmomenter.

Med i esken får du et inn-i-øret-hodesett og USB-kabel, men ingen lader for strømnettet. Det er forsåvidt greit, siden du kan lade spilleren i USB-porten på PC-en din.

Samsung oppgir spilletiden til imponerende 30 timer. Da vi testet T9, opplevde vi at batteriet holdt en god evighet. Å spille musikk over blåtann tapper imidlertid batteriet relativt raskt.

I bruk
T9 er en mp3-spiller som er enkel å bruke. Menysystemet er omtrent som på mobiltelefoner, og såpass lettfattelig at du slipper å lete i bruksanvisningen for å finne ut av ting.

Selve hovedmenyen er en liste med ikoner, og gir deg tilgang til musikkspilleren, videospilleren, radioen og andre funksjoner.

Musikkmenyen er også veldig oversiktlig, og minner veldig om oppsettet du finner i Nokias og Sony Ericssons musikktelefoner. Som forventet kan du sortere musikk ut ifra kriterier som artist, album og sjanger.

Musikktastene er imidlertid noe uvant. På fremsiden finner du en piltastanordning slik som på mobiltelefoner. Men menytasten, start- og stopp-tasten og en tilbaketast sitter på siden.

Dette vil føles uvant om du har brukt mp3-spillere som iPod og Creative Zen, som har berøringsfølsomme tasteflater. Det går likevel greit å bruke T9 etter litt tilvenning.

God lyd
T9 har god lyd. Den er vel så god som Apples iPod og Creatives Zen. Lyden kan tilpasses ved hjelp av lydutjevner og, i kjent asiatisk stil, 3D-lyd, hvis du skulle ha slike preferanser.

Du kan også av en eller annen grunn stille avspillingshastigheten. Vi ser ikke helt nytteverdien, annet enn at du kan late som du er DJ Screw.

Spilleren har også en "Street Mode"-funksjon, som ifølge Samsung "passer godt hvis du oppholder deg på steder med mye lyd fra omgivelsene, f.eks. trafikk eller surr av stemmer. Høye og lave toner tilpasses for å nøytralisere lyden fra omgivelsene uten at spillerens lydkvalitet forringes." Det eneste vi merket, var at lyden ble høyere.

De medfølgende ørepluggene gir forsåvidt grei lyd, men passet ikke spesielt godt i undertegnedes øreganger. Vi anbefaler uansett at du investerer i et bedre hodesett. Først da merker du at T9 kan sparke fra seg.

Dersom du vil gi ørene dine en omgang juling, kan T9 absolutt spille høyt nok.

TrådløstOm du vil kvitte deg med noen ledninger, kan du bruke blåtann. Dette åpner for et vell av muligheter. Du kan for det første spille musikk trådløst med et hodesett eller en adapter til stereoanlegget.

Vi testet T9 sammen med Sony Ericsson MBR-100 og og opplevde at det fungerte veldig bra. Hvis du har et hodesett med musikkontrolltaster, kan du skifte sanger uten å ta spilleren ut av lomma.

Du kan også overføre filer over blåtann, eller koble spilleren til mobilen og bruke den som håndfrisett. Dette fungerer veldig bra, men siden mikrofonen sitter på selve spilleren, må du holde den i nærheten av munnen.

Tjukk av funksjonerUtenom dette, har T9 mange nyttige funksjoner.

FM-radioen støtter RDS, slik at du kan se hvilken radiostasjon du hører på. Lydkvaliteten er også god. Om du vil ta opp radio, støtter T9 dette.

Du kan også se på video, først og fremst må videosnutter. I tillegg kan du laste inn bilder.

Det er også tre mildt sagt uengasjerende spill innebygget.

Driverfri
T9 støtter Microsofts Plays For Sure-teknologi. Det betyr at du ikke trenger å installere noe programvare på PC-en din for å overføre musikk. I nyere Windows-utgaver kan du dra musikk rett over på spilleren, eller bruke Windows Mediaplayer. Noe støtte for Mac eller Linux har T9 ikke.

Om du er tilhenger av det åpne filformatet Ogg må du imidlertid basere deg på å bruke Samsungs medfølgende overføringsprogram.

Noen ulemper
Samsung T9 er farlig nær, men den perfekte mp3-spilleren finnes ikke. Først og fremst trekker det ned at du ikke kan spille musikk samtidig som du lader spilleren via PC-ens USB-port.

USB-kabelen har dessuten en sær Samsung-plugg i enden i stedet for vanlig mini-USB. Dermed er du nødt til å ha med kabelen når du skal lade.

T9 henger dessuten litt etter når du trykker deg igjennom menyene. Vi mistenker at Samsung har spart på prosessorkraft for å få bedre batterilevetid. Men det er forsåvidt greit nok.

Vi skulle også ønske at T9 fantes i 8 GB-utgave. Nå må du nøye deg med 1, 2 eller 4 GB.

Konklusjon
Vi kan oppsummere Samsung T9 med to ord: Helt fantastisk!

Denne spilleren er virkelig et kvantesprang i mp3-spillersammenheng. Den danker ut iPod Nano, Creative Zen V og andre spillere i klassen for små, flashminnebaserte spillere.

Batterilevetiden er kort og greit en drøm. I skrivende stund har T9 spilt sammenhengende i 14 timer, men batteriet bare varer og varer.

Lyden er også veldig god, men vi anbefaler deg å gå til innkjøp av et bedre hodesett en det som følger med i esken.

At spilleren kan spille musikk trådløst og brukes som håndfri, og på toppen av det hele gjør jobben veldig godt, trekker heller ikke ned. T9 har også et drøss nyttige ekstrafunksjoner, som FM-radio og videospiller.

Prisen er heller ikke så verst. For 4 GB må du ut med 1700 kroner. Det er tilsvarende iPod Nano 4 GB, men T9 er kortere og mer funksjonsrik enn Nano, men dog litt tykkere.

Om det var mulig, hadde vi gitt fire tomler i været. Konkurrentene kan gå og ta seg en bolle. Det er en ny mp3-sjef i byen.

+ Ekstremt god batterilevetid
+ Liten og lett
+ Enkelt å overføre musikk
+ Blåtann for trådløs avspilling
+ Kan brukes som håndfri til mobilen
+ God lyd

- Tungvint å lade
- Henger litt etter i menyene

Les også
Samsung U3
Les også
Ny mp3-spiller fra Bang & Olufsen
Les også
Fargerik miniputt fra Samsung
Les også
Blank og tynn mp3-spiller
Les også
Meizu M6
Les også
iPod Shuffle
Les også
Samsung først i verden med blåtann
Les også
Samsung K5
Les også
iPod Nano 2G
Les også
SanDisk Sansa m200
annonse