Tek.no

Test

Samsung NV24HD

12 Des 2008 06:35

Overblikk

NV24HD er en av etterfølgerne til NV7 OPS, som vi testet for et drøyt år siden, og NV24HD viser at det kan skje mye i løpet av et år. Navnet gir i seg selv en ledetråd, og kameraet kommer i en eske som lover mye. For mye, som vi skal se. På emballasjen står det nemlig med store bokstaver ”High Definition, Defined”. Mon det.

Nå er det ikke slik at man blir skuffet når man pakker opp kameraet. NV24HD har utvilsomt en viss ”oi”-faktor. Spennende funksjoner er det mange av, og spesifikasjonene er det heller ikke noe å si på. Megapiksler i fleng, en vidvinkel som lar deg få med mer av motivet uten å ta de farlige skrittene bakover, og ikke minst video i høy oppløsning. Kan et kamera som dette ha noen alvorlige problemer? Det kan dessverre det. Vårt forhold til dette nye skuddet på NV-stammen hadde ikke vart lenge da de første krisene meldte seg.


Fysisk

Kameraet er lite og nett, og framstår som solid, selv om vi ikke har sluppet det i gulvet for å teste det. Det klumpete objektivet som preget den forrige modellen er fjernet, og kameraet har ikke tapt noe på det. Tvert imot tilbyr objektivet nå et zoomområde som begynner på 24 mm, og det er bra i kompaktsammenheng.

At NV24HD har mindre tele enn forgjengeren, spiller neppe noen stor rolle for den type brukere dette kameraet er myntet på. For de fleste av disse vil nok vidvinkel bety mer enn tele. Største blenderåpning er f. 2,8 ved 24 mm, og f. 5,9 ved maks optisk zoom (86 mm). Det er kurante tall, men heller ikke mer.

Den innebygde blitsen er av typen som spretter opp, noe som gir en anelse mer avstand til objektivet. Positivt. På toppen av kameraet sitter dessuten to solide kommandohjul som bidrar til å lette betjeningen uten å virke for klumpete. Men det er på baksiden av kamerakroppen at man finner det vi vil hevde er dette kameraets største fortrinn – Samsungs innovative system for navigering i menyene. Dette kalles "Smart Touch", og er basert på to berøringsfølsomme knapperader på siden av skjermen.

Sistnevnte er for øvrig en 2,5 tommers AMOLED-skjerm, med de fordelene OLED gir, som raskere responstid (spesielt relevant i forbindelse med videoavspilling) og bedre farger. NV24HD har ikke noen optisk søker, men OLED-skjermen fungerer godt nok til at dette ikke blir noe stort savn.

Batteriet er et 3,7V 1100 mAh Litium-ion batteri. Dessverre fungerer batteriet overraskende dårlig, og batterifunksjonen blir dermed ett av to vesentlige trekkpunkter.

I bruk

Vi heller som nevnt over til å gi Samsung en stort pluss-poeng for betjeningssystemet. Det er lett å finne fram i menyene, og det går raskt å forandre på innstillinger man har gjort. Det er imidlertid ikke alltid det går like glatt å "stryke" seg fra ett punkt til et annet, noe man må hvis man for eksempel vil stille inn verdien for lukkertiden selv. Man skal være ganske lett på labben, og ikke ha noen brutale tilbøyeligheter, hvis "Smart Touch" skal fungere bra. Neandertalere - pass opp! Det er fristende å beskrive betjeningen som "feminin", uten at det nødvendigvis betyr noe negativt.

En annen side ved betjeningen som vi velger å gi pluss i margen for, er det faktum at man kan velge bildestil ved å vri på kommandohjulet på toppen av kameraet. Her kan man raskt og enkelt velge mellom åtte forhåndsdefinerte stiler, herunder "Soft", "Retro" og svart-hvitt ("Classic"). En niftig liten funksjon, spesielt for brukere som ikke kan eller ønsker å behandle bildene sine på PC i etterkant av fotograferingen.

Hastigheten er det generelt lite eller ingenting å si på. På dette punktet er NV24HD betydelig forbedret i forhold til forgjengeren.

Det største ankepunktet i forbindelse med praktisk bruk går som allerede antydet på batterifunksjonen. For det første er batterimåleren rett og slett notorisk ustabil og upålitelig, spesielt når kapasiteten på batteriet begynner å minke. Flere ganger under testingen opplevde vi at måleren vekslet mellom å indikere fullt, delvis fullt og tomt batteri, på en lite meningsfull måte. I og for seg en bagatell, men batteriet i seg selv er heller ikke spesielt godt. Inntrykket vi sitter igjen med er at det går raskt ut, og at det slett ikke liker kulde. Dette blir særlig alvorlig fordi batteriet må lades mens det sitter i kameraet. Et ekstra batteri og en egen lader kunne ha avhjulpet dette problemet.

Bildekvalitet

Her kommer vi til nok et sentralt ankepunkt mot NV24HD. Det er en god del støy i bildene, selv ved lave ISO-verdier, og de høyeste ISO-verdiene er ubrukelige til alt annet enn småbilder til for eksempel webpublisering. Videre er detaljgjengivelsen er rent ut sagt elendig, selv ved de laveste ISO-verdiene, noe som kan skyldes at det skjer omfattende støyreduksjon på veien fra brikke til ferdig bilde. Her ser vi sannsynligvis også noen av de negative konsekvensene ved å presse 10 megapiksler inn på et så lite område som dette kompaktkameraet har til rådighet.

NV7 OPS var også dårlig på bildekvalitet, og eventuelle teknologiske forbedringer siden 2007 er åpenbart blitt "spist opp" av effektene som skapes av økningen i megapiksler. Ikke bra. Skriver man aldri bildene ut i noe mer enn 10 x 15, er ikke denne mangelen på bildekvalitet noe man vil legge særlig merke til, men skulle man velge å forstørre bildene, eller ta utsnitt, vil problemene raskt komme for en dag.

Et annet moment som trekker ned, er at kameraet synes å ha en tendens til å overeksponere med cirka ett trinn. Bildene blir altså generelt i lysete laget, og lyse partier har lett for å bli utbrent. Nå kan man innvende at det er lett å kompensere for dette, men for nybegynnere, som ikke kan noe om eksponering, kan dette bli et problem. Det samme gjelder videofunksjonen.

Det mest positive man kan si om bildekvaliteten er at kameraet har et godt dymanisk omfang, og dermed kan gi brukbare bilder selv når det er både lyse og mørke partier i scenen. Automatisk utjevning i software av kontrasten mellom lys og skygge bidrar til dette, og gjør at man selv i skarpt solskinn lett kan få med detaljer også i mørke skygger. Dette gir ikke nødvendigvis topp kvalitet, men kan være nyttig for nybegynnere.


Oppsummering

Konklusjon

NV24HD gir oss blandede følelser. Det er et spennende kamera som det er lett å like dersom man finner seg til rette med den trykkfølsomme betjeningen av menyen. Det har 24 mm vidvinkel, og tar opp video i 1280 x 720 med inntil 30 bilder per sekund. Men bildekvaliteten på vanlige stillbilder er rett og slett ikke god nok til at vi kan gi det toppkarakter. I tillegg kommer batteri-problemene, som vil være spesielt merkbare på lengre turer og i kjølig vær. Den viktige innmaten er dessverre ikke helt på nivå med den innovative innpakningen. Samsung har fortsatt en del ugjort hvis de har ambisjoner om å kunne menge seg med de beste.

Klikk her for å lese hele testen.

Bildegalleri

Se bildene vi har tatt med kameraet i galleriet.

Sammenlign NV24HD og NV7 OPS her.

Les også