Tek.no

Test

Et moderne eventyr

Penelope har grisenese...
26 Nov 2008 12:42

Samme år som hun var med i "Black Snake Moan", hadde Christina Ricci hovedrollen i den langt mindre kjente "Penelope". Forskjellen på de to rollefigurene kunne knapt vært større.

Pinlig forbannelse

Penelope (Christina Ricci) er offeret for en pinlig, gammel familieforbannelse: Hun har grisenese. Dermed gjemmes hun vekk fra omverdenen i det svære slottet til foreldrene, som håper at det en vakker dag skal dukke opp en mann som ser forbi nesetuppen, og ser hvilken fantastisk person Penelope er. Dersom hun får giftet seg forsvinner nemlig forbannelsen, men hvem i all verden vil ha Penelope?

Inn kommer James McAvoy ("Wanted") i rollen som Max Campion, en fyr med uærlige hensikter, men som innerst inne er verdens greieste fyr. Faktisk er han den eneste som ikke flykter slottet i panikk første gangen han ser Penelope, kan han være mannen hun har ventet på hele sitt liv

Forutsigbar slutt, men...

Ja, så søt er "Penelope" virkelig, og når det ender som det gjør er det akkurat som forventet, men egentlig så det ende forutsigbart, det er slik reglene for søte filmer som dette er. Så er spørsmålet om det blir for søtt.

Svaret er nei. De som velger å se denne filmen vet hva de får, og det får de rikelig av. Men vemmelig blir det aldri, og da er mye av jobben gjort.

Noe i retning Tim Burton

Særlig innledningsvis er det lett å se på "Penelope" som "Burton light", et eventyr for voksne hvor konflikten er krystallklar, og alle rollefigurer er lette å plassere på god-slem-skalaen. Den ligner også på "Skjønnheten og udyret", riktig nok med en liten vri på kjønnet for udyret.

Ethvert budskap filmen bærer på, enten det måtte være at det er det indre som teller eller å være glad i seg selv uansett hva, er naturlig nok lett å skimse av når det kommer i denne pakken. Andre filmer har hatt samme budskap med samme naivitet, men som innehar hundre ganger mer kraft. "Edvard Saksehånd" kan nevnes sånn i forbifarten, og faktisk kan det godt hende at en regissør som Tim Burton hadde vært akkurat det denne filmen trenger.

... noe som er helt i orden for Max

Litt for anonymt og oppbrukt

Starten på filmen lover bra, men dessverre går det strake veien nedover for resten. Selv om Christina Ricci og James McAvoy fyller sine funksjoner ut som de skal, blir deres romanse totalt anonym – et ord som dessverre blir gjeldende for store deler av filmen. Det hjelper heller ikke å introdusere to nye venner til Penelope midtveis i filmen, i form av den friske og åpne Annie og en bartender. Deres roller virker tilfeldige og unødvendige.

"Penelope" blir på alle måter altfor ordinær i siste halvdel, og enkelte av de lettvinte løsningene er så altfor velkjente og nesten småpinlige. Men det holder akkurat til at den er verdt å se, og for alle eventyrlystne voksne og ikke fullt så voksne mennesker er den anbefalt. Så vidt.

Konklusjon

"Penelope" har en frisk åpning som skaper visse forventninger. Disse innfris dessverre aldri, og utover i filmen blir det hele stadig mer ordinært og anonymt. Likevel inneholder filmen nok lyse punkter til at alle med sansen for moderne eventyr bør vurdere å se den. Stjernene Christina Ricci og James McAvoy burde alene trekke en del seere, de to gjør sakene sine bra selv om romansen dem imellom aldri føles ekte.

Ekstramateriale består av noen trailere før filmen begynner.

annonse

Les også