Tek.no

Test

Bugge Wesseltoft - IM

Bugge, en flink herremann.
Iren Hope Rønhovde
6 Nov 2007 13:00

Lyden av en fokusert jazzpianist, til dels musiserende på preparert piano, spes med sang og tale, støy, elektronikk og perkusjon. Formålet er soleklart og samtidig meget abstrakt. "What can I do? What do I do?" skriver Wesseltoft. "IM" er en stillferdig, men intens, fredsappell med et nærmest hamsunsk motiv i Grieg-influert innpakning.

Ambivalent og balansert

Ti spor utgjør denne komplekse platen, som i all sin dybde er uhorvelig ambivalent i det den balanserer det inderlig dynamiske opp mot noe fortettet statisk. Den er jordnær og drømmende, var og kraftfull, fortvilet, undrende, håpende og dypt melankolsk. Hele tiden speiler "IM" samfunnets dobbeltsidighet: Den vakre verden kontra den grusomme verden. Som god kunst skal være, er "IM" et portrett omgitt av et luftig passepartout, i dobbel forstand, som gir rom for egne tanker. Musikken er gjennomført, den er ubehagelig, rørende, vakker og original.

Krigsofferet Zawadi Mongane er samplet inn som dyptgripende forteller, stille redegjørende for sin egne, tragiske situasjon, akkompagnert av et lydhørt, lyttende flygel. Mari Boine stiller som representant for vår egne, undertrykkede minoritetsbefolkning og skaper rom for refleksjon rundt begrepet tid. Kollaborasjonen av joik og moderne funk-elektronika forteller historien om Mennesket i evig bevegelse; om tilpasning, levedyktighet og likeverd. Men også om sårhet, lengsel og styrke.

Metaforisk historiefortelling

Historiefortelleren.

Wesseltoft gjør bruk av hele sitt instrument for å gjengi sitt budskap med full fylde. Preparert piano, og til og med instrumentets strenger, brukes derav som et virkemiddel i sporene "HIT", "vidde" og "FOT". "HIT" kan tolkes som en fremstilling av frenetisk tromming eller andpusten galopp, som "folk" og "flukt" - som folk på flukt. "vidde" gjengir det harde, industrielle samfunnet med metallisk resonans og destruktive sprengningslyder i kombinasjon med klingende overtoner; en mulig metaforisk renselsesprosess hvor noe nytt konstrueres ved å legge lokk på noe gammelt. I "FOT" høres bruddstykker av folketoner, stakkatopreget og hektisk. Gradvis går lydene over i noe maskin-monotont hvor Wesseltoft leder oss inn og ut av et grandiost og spennende klangunivers.

Det er som et Hamsun-sitat; vi mistet noe på veien da verden ble et industrisamfunn. En spøkelsesvariant av Griegs nasjonalromantiske folketoner settes i rammer, brytes ned, hentes fram og betraktes på trygg avstand. Det føles som å dukke ned i historien på jakt etter gammel og sårt tiltrengt visdom, moral, eller i det minste trøst. Tittelsporet følger opp med en østliginspirert melodikk hvor stemningen er vemodig; som et tilbakeblikk på noe som vi kanskje må innse har gått tapt for alltid. Men det finnes alltid håp. Hva kan vi gjøre? Hva gjør vi?

Konklusjon

"IM" er, som all god kunst, ikke for alle. Man tvinges til å være mottakelig dersom musikken skal åpne seg og tale for seg. For de lytterne som er villig til dette, er Wesseltofts musikalske verk et lite mesterverk. "IM" er en underlig, megetsigende og viktig utgivelse i en tid preget av overfladisk flyktighet.

annonse

Les også