Tek.no

Test Honor 10

Honor 10 er en billig og svært lekker toppmodell

Det er imidlertid ikke den eneste grunnen  til at vi anbefaler den.

Torstein Norum Bugge, Tek.no
Torstein Norum Bugge
17 Juni 2018 14:00

Kort om Honor 10

For få år siden ville vi nok brukt den første spalteplassen i en test av en Honor-mobil på å forklare nettopp hva dette er for noe, men den tid er forbi.

I dag står merkevaren langt sterkere blant nordmenn, og Honor har slått seg opp som en produsent av svært rimelige og overraskende habile mobiltelefoner – som eksempelvis Honor 8 og Honor 5X.

Men vent nå litt: er ikke Honor egentlig bare Huaweier med litt annet navn? Vel, frem til for kort tid siden var de det – nå er Honor skilt ut som et eget selskap, og totalt adskilt fra sitt tidligere moderselskap. Skjønt, skottene er langt fra tette: det er mye Huawei tilstede både på program- og maskinvaresiden her.

Uansett: det er sjelden vi blir skuffet over disse telefonene, selv om Honor 9 fra i fjor ikke imponerte voldsomt – mest av alt fordi den var så fryktelig lik forgjengeren Honor 8. Derfor er det absolutt spennende å se om splitter nye Honor 10 har noe nytt å bringe på banen. Det må den nesten, for å være relevant.

NB: Dette er en kortversjon. Les hele testen på side 2 »

Én ting kan vi i alle fall si med trygghet: Årets modell skiller seg ut fra røkla. Fra fremsiden er det ikke like lett å se, men om du snur telefonen er det nærmest som å spasere rett inn i en episode av My Little Pony: dette er flashy! Glasset har gått gjennom en prosess Honor selv beskriver som «Aurora glass design», som er tilvirket ved å legge 15 lag glass oppå hverandre med fargefiltre innimellom.

Slik oppnås en bakside som – avhengig av vinkel og lyssetting – kan fremstå som alt fra irrgrønn til dypt lilla, samt alt innimellom. Som regel er den en blanding av de to ispedd mye blått, med skiller vertikalt, skrått nedover. Det hele kommer veldig mye bedre frem visuelt:

Som du kan se er det hele svært lekkert, og med standardbakgrunnen på skjermen forsterkes den visuelle profilen ytterligere. Også metallrammen mellom skjermen og bakglasset er farget blå. Om du smeller en Honor 10 på møtebordet vil du med andre ord skille deg ut – uansett hvilken side som vender opp.

Om dét er en god ting eller ikke kommer selvsagt helt an på smak og behag.

Fingeravtrykksleser direkte under glasset

Apropos skjermen: dette er en av de virkelige nyvinningene fra fjoråret. Der man i fjor hadde en helt vanlig, «gammeldags» 16:9-skjerm har man i år dyttet inn noe så nymotens som en «rammeløs» skjerm. Skjønt, rammeløs og rammeløs – det er jo ramme her, bare mye mindre enn før.

Den ultrasoniske skanneren er markert med et lite omriss.
Torstein Norum Bugge, Tek.no

Størst ramme finner vi i bunnen, der rundt én centimeter strekker seg fra rammen og opp til skjermpanelet. Dette har imidlertid Honor 10 en god unnskyldning for: det er her vi finner fingeravtrykksleseren.

Mens mange produsenter velger å plassere denne på baksiden av telefonen når skjermen nå tar stadig større andeler av fronten, har Huawei, unnskyld, Honor, valgt å flytte den frem. Litt ironisk, all den tid det var nettopp Huawei som var sterkt medvirkende i å introdusere oss for bakplasserte fingeravtrykkslesere.

FIngeravtrykksleseren er imidlertid litt spesiell, ved at den sitter direkte under skjermglasset. Dette er en svært uvanlig vri, rett og slett fordi de aller, aller fleste produsenter i dag skiller ut leseren som en egen del. Ja, selv på Huaweis P20-serie, som på sett og vis er opphavet til Honor 10, er leserne av denne mer gammeldagse typen – de er kapasitive.

Leseren i Honor 10 er derimot lydbasert, eller «ultrasonisk». Dette er en teknologi som så vidt har truffet markedet, og som på sikt nok vil overta for de kapasitive leserne. At man kan plassere dem direkte under glass er selvsagt flott, men de er også både sikrere og til dels bedre i bruk. Fuktige fingre er eksempelvis et langt mindre problem her enn hos kapasitive lesere. Foreløpig er ikke hastigheten helt på par med disse, men det er absolutt akseptabelt.

Ingen HDR, ingen trådløs lading og ingen vanntetting

Honor 10 (midten) er en kompakt telefon. Fra venstre: Zenfone 5, Xperia XZ2 Compact, Honor 10, Galaxy S8 og iPhone 7.
Torstein Norum Bugge, Tek.no

Det som derimot er mindre akseptabelt, er at skjermen rett over leseren ikke har HDR-støtte. Dette begynner nå å bli så vanlig at vi heller blir skuffet når det ikke er tilstede enn å bli imponerte når det faktisk er der. Det er også et sterkt kort for alle Honor 10s konkurrenter. Skjermen er for all del mer enn god nok på alle andre områder, selv om vi skulle ønske lysstyrken var litt høyere for bruk i direkte sollys.

Et annet ankepunkt er at det ikke er funnet plass til trådløs lading under glasset bak, noe i hvert fall undertegnede vanligvis bruker hver dag. Gitt glassbaksiden ville det også vært naturlig å implementere dette. Sannsynligvis har man imidlertid valgt å kutte dette for å spare penger.

Det samme gjelder nok også HDR-støtten, og også det siste, store ankepunktet vårt: vanntetting. Dette begynner også å bli veldig vanlig hos mange toppmodeller, og selv om de færreste av oss tar med telefonen inn i dusjen på jevnlig basis er det en hyggelig sikkerhet å ha i bakhånd.

En mindre klage går på lyden fra den bunnmonterte høyttaleren, som rett og slett er litt skral. Vi trekker imidlertid ikke mye for dette, både fordi en slik høyttaler sjelden brukes til musikk og fordi Honor er langt fra alene om å ikke bruke mye penger på denne delen.

Spillutvalget er begredelig.
Torstein Norum Bugge, Tek.no/skjermdump/kollasj

Honor kunne med fordel også redusert mengden unødvendig programvare telefonen kommer lastet med fra fabrikk (spesielt spillene).

Konklusjon – Briljerer på kamera, ytelse og design

Gitt tittelen på denne saken kan vi selvsagt ikke avslutte med avsnittet over; det er mye å like her også. Designet er som nevnt noe for seg selv, og byggekvaliteten er også fenomenal. At glasset bak er buet ut mot sidene gjør den også svært behagelig i hånden. For undertegnede, som har ganske små hender, er den relativt kompakte størrelsen også en enorm fordel.

Viktigere enn alt dette er det imidlertid at ytelsen jevnt over er knallgod, og stort sett hikkefri. EMUI har virkelig tatt seg opp de siste årene på dette punktet, og prosessoren på innsiden av Honor 10 har også futten som skal til for å konkurrere med de beste der ute.

AI-modusen gir automatisk uklar bakgrunn på bilder av mennesker.

Prosessoren har også en egen enhet som hjelper til med kunstig intelligens i fotografering. Og det fungerer! Den kunstige intelligensen er kanskje ikke så futuristisk som den høres ut, og består først og fremst av en knapp i standard kameramodus som kan aktiveres. Om du gjør så, vil telefonen automatisk analysere scenen du tar bilde av og splitte den i forskjellige lag. Hvert av disse lagene vil så få sine egne justeringer, slik at totalresultatet blir så bra som mulig.

Ofte fungerer funksjonen som ren HDR, ved å hente frem detaljer og forsterke farger og kontrast. De fleste gangene spriter den imidlertid opp enkelte deler av bilder, for eksempel blomster, uten å påvirke resten av bildet. Tar du bilde av mennesker, får du ofte automatisk bokeh-effekt påført ved hjelp av de to kameraene bak, og effekten er både pen og svært godt utført. Bare se på bildet over, og overgangene mellom personene og platået bak.

Uansett: alle disse tingene totalt, sett opp mot den relativt lave prisen på rundt 4200 kroner, gjør at vi knapt har noe annet valg enn å anbefale Honor 10. Det er rett og slett en svært solid totalpakke, og få kan tilby noe lignende. Mange kan imidlertid tilby alternative totalpakker, med andre kvaliteter. Derfor bør du også ta en titt på modellene under før du bestemmer deg.

Dette var en kortversjon. Les hele testen på side 2 »

Alternativ til Honor 10

Honor 10 (4GB RAM) 64GB
9
Imponerende

Honor 10 (4GB RAM) 64GB

sitat"Det er ingen alvorlige mangler ved Honor 10, og til prisen er den et knallkjøp"
 • Krysse av
  Fin formfaktor, liten og kompakt
 • Krysse av
  Knallbra, nesten heldekkende skjerm
 • Krysse av
  19:9-format løser visningsproblemer med skjermleppa i toppen
 • Krysse av
  Svært god motivgjenkjenning og nyttig AI i kameraet
 • Krysse av
  Hurtiglading, USB Type-C og hodetelefoninngang
 • Krysse av
  Svært god opplevd og målt ytelse
 • Krysse av
  Relativt lav pris
 • Krysse av
  Kult design
 • Bytt
  Savner nattfunksjonen fra Huaweis toppmodeller
 • Bytt
  Ikke vanntett
 • Bytt
  Ikke trådløs lading
 • Bytt
  Kunne hatt bedre frontkamera
 • Bytt
  Ikke automatisk HDR

Les også