Logitech Wireless Number Pad N305

Testresultater

Foruten å bare skrive om teknologi får noen av oss datajournalister også muligheten til å teste ut forskjellig utstyr. Moro som det kan være er også testing en nitidig prosess som i de fleste tilfeller betyr å kunne gjengi spesifikasjoner, faktisk ytelse og kvalitet, samt å være i stand til å måle dette opp mot konkurrerende alternativer.
Men en sjelden gang er det svært lite å faktisk måle - eller for den saks skyld teste - ettersom testobjektet ikke har all verden av funksjonalitet. Og akkurat dette er tilfelle med Logitechs talltastatur med benevnelsen N305, som er for datamaskiner med Mac OS X og Windows XP eller nyere.
Solid og smarte løsninger
Å gå i dybden med å forklare hva dette produktet egentlig gjør er kanskje ikke nødvendig, men for å inkludere alle er dette altså et tastatur som brukes til å skrive inn tall. I det store og hele gjør det samme jobben som den numeriske delen på vanlige tastaturer.
Grunnen til at det er et marked for slike talltastaturer er at bærbare datamaskiner nå er blitt så populære, og på mindre bærbare (under 15 tommer) er den numeriske delen fjernet av plasshensyn. Dette gjør inntasting av tall knotete for folk som jobber mye med kalkulasjoner eller regneark.
Tanken bak N305 og likesinnede er altså at denne skal kunne brukes i tillegg til det vanlige tastaturet. Selve installeringen er enkel; putt den lille medfølgende USB-dongelen inn i en av datamaskinens USB-porter og driverne installeres automatisk. Dette er forresten en såkalt Unifying-mottaker som gjør at du kan koble til andre enheter på samme mottaker. Les eventuelt mer om dette her.

Skal du ut på tur og ikke vil la mottageren stå i datamaskinen er det også plass til den under batterilokket. Det er også en av/på-bryter på undersiden - dette forhindrer at batteriene tappes unødvendig på grunn av tilfeldige tastetrykk under transport. Av en eller annen grunn har Logitech også brukt sort blanklakkert plast på produktets underside, mens oversiden er matt plast, og sidene er gummierte.

Under bruk virker enheten stødig og solid. Selve tastene har lange tilslag som på et vanlig tastatur og er ikke av de mest støysvake vi har vært borti, men de er kontante og relativt behagelige. Når det gjelder ergonomi har tastaturet en svak tilt oppover og står på gummiføtter slik at den ikke glir bortover bordplaten.

Over selve tastaturdelen sitter også tre ekstra taster. To av dem er snarveier som åpner Excel og Kalkulator. Den tredje lar deg kjapt skifte mellom det aktive vinduet og det som var aktivt sist - kjekt for bærbare med liten skjermplass om du stadig må skifte mellom to vinduer mens du leser eller skriver inn tall.

Konklusjon

Vi har ikke akkurat testet talltastaturer tidligere, så å si noe bastant om hvordan Logitech Wireless Number Pad N305 står seg mot konkurrentene kan vi ikke. Men for hva det faktisk er har vi lite å pirke på. Kvalitetsmessig føles det som et relativt solid produkt med gjennomtenkte løsninger (til og med innpakningen imponerte). Av en eller annen grunn er det litt slark i av/på-bryteren på undersiden, men vi kan ikke se at det har noen praktisk betydning.

Holdbarhet over tid vites naturligvis ikke, men produktet kommer med tre års garanti, og i følge Logitech skal de to AAA-batteriene normalt sett holde like lenge. Vekten med batterier er forresten 165 gram.

Det eneste store problemet med N305, for å si det sånn, er hvorvidt du faktisk har bruk for dette produktet. For om du hovedsaklig skal bruke det til din bærbare hjemme vil det kanskje være smartere å gå for et tastatur i full størrelse i stedet - et slikt har jo numerisk del innebygd og betyr som oftest en bedre skriveopplevelse også. Tåler du kablet tilkobling får du dessuten et godt tastatur til lavere pris enn hva du må ut med for N305, som har en veiledende pris på 279 kroner (selv om vi også sett det noe rimeligere i nettbutikker).

Men driver du mye med tall og har krav til mobilitet kan N305 være en smart partner å dra med seg. Når det gjelder konkurrenter finnes det flere rimeligere talltastatur som kan kobles til med USB-kabel, men av trådløse enheter har vi kun funnet dyrere alternativer.

Les også
Logitech K750 lades av rombelysning
Les også
Slik er Windows' hurtigtaster
Les også
Test av RollerMouse Free
annonse