Til hovedinnhold

Telme2 BTS01

Løsningen BTS fra Telme2 består av to oppladbare Bluetooth-høyttalere som hver har en utgangseffekt på 5 watt.

Den venstre høyttaleren tar inn stereosignalet fra mobiltelefonen via Bluetooth (A2DP). Deretter sender den høyre kanal til den høyre høyttaleren, også det via Bluetooth. Denne løsningen skiller seg fra ordinære bluetooth-høyttalere der stereoelementene sitter i samme kasse. Ved å splitte høyre og venstre kanal til hver sin enhet er det mulig å oppnå en langt bedre stereoeffekt.

Synkronisering

- Utfordringen ved løsningen er å få de to høyttalerne til å spille synkront, forteller Erlend Brekke, mannen som står bak det spesielle konseptet. Han kan også fortelle at høyttalerne har innebygget en egen prosessor for forbedring av bassgjengivelsen.

Vi har fått et sett høyttalere til test, for selv å kunne teste hvordan det spiller. Vel, nå har vi testet, og her er hva vi fant ut:

Design

Designen på høyttalersettet er det en danske med røtter i B&O som står for. Han har valgt å gjøre høyttalerne så enkle som mulig, noe som visst nok er årsaken til at det er beskjedent med kontrolltaster på dem. Du kan for eksempel ikke bytte låter eller pause musikken fra høyttalersettet. Det er uansett mer hensiktsmessig å gjøre dette i telefonens brukergrensesnitt.

Høyttalerne er tilnærmet terningformede, med bredde og dybde på 112 mm, og en høyde på 136 mm. Vekten er 950 gram, altså nesten en kilo, per høyttaler. Fargen på settet vi har fått til test er hvit, med en sort skumgummi som går som et bredt bånd rundt høyttalerne.

På toppen har begge høyttalerne et sort kvadratisk felt der vi finner betjeningstastene. Her er også en liten hvit tapp som viser seg å inneholde en diode som viser høyttalerens status. Den merkelige utformingen av denne gummitappen gjorde at vi først trodde det måtte dreie seg om en slags betjeningstast, men det er altså ikke meningen at gummitasten skal røres.

På fronten har høyttaleren en liten logo fra Telme2, og på baksiden er det en smal åpning der vi finner ladekontakten. På den venstre høyttaleren er det i tillegg en 3,5 mm inngang for lyd, så vi kan spille av musikk også fra spillere som ikke har Bluetooth.
Under høyttaleren finnes et lite hull med gjenger, tilsvarende det som benyttes til stativfeste på kameraer. Så leveres også høyttalerne med veggbraketter der du enkelt kan feste og ta løs høyttalerne ved hjelp av en stor skrue.

Vi liker designen, selv om det er et par detaljer som godt kunne vært fikset. Blant annet kunne vi tenkt oss en langt mer anonym diode. Den utstikkende lampen får det til å se ut som om høyttalerne er utstyrt med blålys, og blinkingen kan være irriterende når vi lytter til noe annet enn diskomusikk.

Oppkobling

Å koble opp høyttalersettet er en smal sak. Først slår du på begge høyttalerne. Disse søker hverandre opp og foretar en paring.
Når denne er gjort viser dioden på venstre høyttaler at den er klar for tilkobling til en mobiltelefon, eller en annen lydkilde med Bluetooth.
Vi har testet med Nokia N97, iPhone 4, Sony Ericsson X10 mini, HTC Desire og Samsung Galaxy S. I alle tilfellene gikk tilkoblingen smertefritt, men med Galaxy S måtte vi stenge av WiFi-søk for å unngå dropp i lyden. Dette er imidlertid ikke høyttalernes skyld, for det samme må vi gjøre når vi bruker denne mobiltelefonen med andre Bluetooth-enheter.
Om vi bryter bluetoothforbindelsen vil begge høyttalerne etter kort tid slå seg av for å spare strøm. Begge høyttalerne slår seg også av om vi velger å skru av en av dem.
Så til det kritiske punktet for alle mobilhøyttalere – lyden.

Lyd

Vi valgte et repertoar bestående av klassisk musikk, opera, pop, electronica og rock. Musikken streamet vi fra Spotify med en bitrate på 160 Kbit/s (Ogg Vorbis). Dette er ikke et høyttalersett som tar mål av seg å skape konsertsalfølelsen i stua. Er du tilstrekkelig følsom vil du uansett kunne høre et kvalitetstap på komprimert musikk. Her skal musikken også prosesseres i høyttalerne.

Enkelte kompakte høyttalere imponerer med mye trykk og et fyldig lydbilde. Om du blir imponert eller ikke over lyden i dette høyttalersettet er helt avhengig av hvilke forventninger du har. Et høyttalersett med en membran som måler 70 mm flytter bare en begrenset mengde luft, og da er det også begrenset hvor god lydgjengivelsen kan bli.

Vårt inntrykk er at høyttalerne gir god lyd i små rom, men at de er bedre egnet for P4-pop med et relativt jevnt lydbilde, enn de er for symfonier og arier som setter høyttalerne på større prøver.

Selv mener Telme2 at høytalerne er ”en lydattraksjon ved hagefesten”. Høyttalerne er riktig nok enkle å plassere, også i partyteltet. Men i store åpne rom blir utgangseffekten for lav til at høyttalerne klarer å skape tilstrekkelig volum. Du kan jo ikke be alle gjestene holde kjeft for at du skal høre musikken du vil danse til. Lydbildet minner mye om det du får fra de populære Tivoli Pal-radioene fra Kloss. Fordelen er at du her har to høyttalere som kan plasseres helt uavhengig av hverandre, ettersom det verken er kabel mellom de to, til mobiltelefonen eller til strømuttak.

Bruksområder

Høyttalerne egner seg godt for hotellværelset, ungdomsrommet, campingvogna, kontoret, kjøkkenet eller som dempede stemningsskapere ved terrassebordet. Kort sagt i små rom, eller på steder der det ikke skal spilles høyt. Bassgjengivelsen kommer seg flere hakk om høyttalerne plasseres med ryggen mot en hard vegg, slik at refleksene kan utnyttes.

Høyttalerne ser bra ut, i hvit blank finish. Størrelsen gjør at høyttalerne er lett å ta med seg, selv om nær to kilo kan bli litt mye på flyreiser. Det følger med to ladere så høyttalerne kan lades samtidig. Å lade opp helt tomme batterier till toppnivå tar ca 6 timer. Deretter kan du spille høyt i 8 timer før du må lade på nytt. Demper du musikken kan du spille ennå lenger.

Noen pris er ikke satt, men trolig vil høyttalersettet havne på mellom 2000 og 3000 kroner, inklusive ladere og veggfester. Havner den i nederste del av dette området er vi ikke i tvil om at det kan være et fornuftig kjøp.

Dette er hva vi liker ved Telme2-høytalerne:

  • Høyttalerne er små og passer inn i de fleste interiør
  • Lyden er god når vi spiller lavt eller middels høyt
  • Batterikapasiteten gir lang brukstid mellom ladinger.
  • Betjeningen er enkel
  • Høyttalersettet er helt trådløst
  • Rekkevidden på ca 10 meter (Bluetooth) gir tilstrekkelig fleksibilitet
  • Veggfester med enkel av/på-montering av høyttalerne.

Dette kunne vi godt tenkt oss endret:

  • Blålyset på toppen er for intenst
  • Volumet kan ikke stilles separat for den enkelte høyttaler
  • Skumgummien kunne vært erstattet av et tekstil


Med Bluetooth-overføring av lyd, ikke bare til høyttalerne, men også mellom høyttalerne, så representerer Telme2 BTS01 noe helt nytt. Muligheten for å flytte høyttalerne godt fra hverandre gir også mulighet for en bedre stereoopplevelse enn når stereohøyttalerne sitter i en felles kasse. Vi liker ideen, vi lilker designen, og vi synes lyden holder til sitt bruk. Om prisen ikke blir for høy, er dette en løsning vi kan anbefale. 
Her er at par alternativer du også kan sjekke:
ZiiSound D5. Disse gir noe bedre lyd, men er ikke oppladbare.
Avantak Pioneer. Denne gir ikke riktig like god lyd, men den er rimelig og enkel å ta med seg.
Etter at vi skrev denne teksten har vi fått tilbakemelding fra Telme2 om at de vil endre på det blinkende blålyset. Et svakt blått lys skal svinge som en langsom sinusbølge når settet er oppkoblet.
Høyttalersettet er satt i produksjon og skal etter planen være klart for salg om ca. en måned. Telme2 søker nå etter distributører og forhandlere. Mer informasjon om dette finner du på www.telme2.com.
Oppdatert: Settet er nå i salg for kr. 1990,-  Les mer på Hifishop.no

Mer om
annonse