Tek.no

Test Sony KD-65XF9005

En gjennomført god TV fra Sony

Men en ting burde du ikke bruke denne til.

Ole Henrik Johansen / Tek.no
Ole Henrik Johansen
5 Mar 2018 06:00

I 2018 vil kampen om hvilken TV-teknologi som er best, fortsette. Mange av produsentene har valgt å bruke OLED-paneler i sine beste TV-er – så også Sony – men samtidig fortsetter også utviklingen av LCD-TV-er i et høyt tempo.

Den beste LCD-modellen Sony kommer med i år heter XF9005, og legger seg rett bak flaggskipet ZD9 – som fortsatt er den best spesifiserte LCD-en fra selskapet.

Vi har nå testet 65-tommers-utgaven av denne nye modellen.

PS: Prisen på denne modellen er ikke kjent, men vi har fått bekreftet at den vil være billigere enn XE90 var da den ble lansert. Den kostet 27 000 kroner i 65 tommer.

Bredbent og enkel

Sony har de siste årene laget TV-er med rene og enkle linjer. Her kommer ikke XF9005 med noen overraskelser, men er snarere en forlengelse av den samme filosofien. Og det er slettes ikke noe negativt i det.

Rammene er minimale og smale, men fortsatt smakelig utformet med 45 graders vinkler i hjørnene. Men det er ikke disse som er mest iøynefallende.

Føttene på TV-en er med å gjøre designet spennende.
Ole Henrik Johansen / Tek.no

Det er nemlig føttene som skiller denne TV-en fra andre Sony-modeller vi har testet tidligere. Modeller som ZD9 og XE9305 har hatt en stor plate sentrert under midten av skjermen. XF9005 har to vinkler som er festet lenger ut mot sidene av skjermen.

Dette er en stilig løsning, og setter et lite særpreg på et ellers så rent design. Det eneste problemet med denne løsningen oppstår om du skal ha TV-en stående på en stereobenk. Den trenger nemlig å være ganske bred, siden beina står såpass langt fra hverandre på den 65 tommer store modellen.

Det er lagt opp til at du kan feste kablene i hemper på baksiden av føttene. Det er smart.

Kvikkere i responsen

Sony fortsetter å bruke Android-plattformen. Og selv om den utseendemessig ikke har forandret seg mye fra fjorårets modeller, er det fortsatt forandringer å spore når du bruker TV-en.

Menyene er nemlig hakket mer responsive i bruk. Fyrer du for eksempel opp Netflix-appen, er denne nå minst like rask til å starte opp og gjøre seg klar til å spille av som de beste TV-ene vi har testet hittil.

Rammen er enkel og stilren.
Ole Henrik Johansen / Tek.no

Over flere år har vi vært lunkne til Android-plattformen versus konkurrentenes alternativer. Blant annet har systemet vært full av småfeil og mangler, som har gjort brukeropplevelsen flere hakk dårligere enn hva du fikk med for eksempel Samsungs Tizen-plattform.

Nå begynner plattformen å ta form, og flesteparten av barnesykdommene har blitt luket ut. Fortsatt er vi ikke helt komfortable med måten Android-systemet er bygget opp visuelt, med flere tversgående linjer etter hverandre. Det betyr mye scrolling i alle retninger for å finne det du er på jakt etter.

Det blir derfor ekstra interessant når systemet kommer til 8.0-versjonen etter hvert, hvor nettopp utseendet er ventet å gjennomgå store endringer.

Android-menyen er lik å se på som i 2017, men er i år raskere og kjappere i bruk.
Ole Henrik Johansen / Tek.no

Enn så lenge vil du altså ikke få noe spesielt nytt med 2018-modellene rent visuelt, men du sitter i alle fall igjen med en mer responsiv brukeropplevelse uten for mange bugs og andre problemer.

Fjernkontrollen er traust, men har god respons i knappene.
Ole Henrik Johansen / Tek.no

Fjernkontrollen du bruker er stort sett den samme som i 2017, med en litt traurig utforming som Sony har brukt i flere år. Riktignok er ikke knappene dekket med den glatte overflaten 2017-varianten hadde. Knappene er responsive og raske i reaksjonen, men en litt spenstigere kontroll hadde stått seg bedre til det ellers så flotte designet.

Godt kalibrert fra fabrikk

Ut av esken er det ingen store overraskelser hva gjelder de ulike bildemodusene du kan velge blant.

Den dårligste er Dynamisk, som gir deg et elendig bilde, etter vår mening. Da får du et kraftig blåstikk i fargene, samt at lys og kontrast er helt på avveie. Styr unna.

Standard-modusen gir deg et blåstikk i hvitbalansen.
Ole Henrik Johansen / Tek.no

Standard er en god del bedre, selv om du fortsatt beholder noe av blåstikket og en overivrig lysstyrke. Likevel ikke så ille som vi har sett ved tidligere anledninger fra selskapet.

Ditt beste valg er Kino Proff, og denne modusen treffer nesten blink rett ut av esken. Fargene er presise, og lyset ganske riktig. Er du ikke spesielt interessert i å justere for mye på egenhånd, vil denne modusen være god nok for de fleste. Bare husk å slå på MotionFlow, dersom du ikke liker «kinoflimret» som denne modusen gir deg i utgangspunktet.

Ikke langt unna sin storebror på bildekvalitet

Skal du ha det beste ut av denne TV-en, må du likevel gjøre noen justeringer. Vi starter med lys og kontrast. Her velger vi den nevnte Kino Proff-modusen som utgangspunkt.

Det første som trenger litt justering er lyset. Vi ender opp med å skru ned belysningen litt, og heve gamma-verdien fra -2 til -1. Deretter tar vi fatt på fargene. Sony gir ikke tilgang til alle parameterne vi skulle ønske oss, men ved å finjustere hvitbalansen, sitter vi igjen med et meget godt resultat.

Modusen Kino Proff er det sikreste valget ut av esken.
Ole Henrik Johansen / Tek.no

Sony har dessuten satt inn den samme X1 Extreme-bildeprosessoren i XF9005, som de bruker på sine OLED-modeller.

Om vi starter med fargene, så holder disse høy presisjon, og er ganske riktig mettet, med unntak av blått. Denne kunne gjerne vært temmet noe mer, men dette blir flisespikkeri.

Så er det sortnivået. Det er også godt. En OLED-TV vil nok gi deg et par hakk hvassere sortnivå, spesielt om du ser på TV i mørket, men XF9005 er ganske god til å skille detaljer i mørke partier. Detaljer som vi har opplevd at OLED ikke alltid er like gode på.

Sammenlignet med ZD9, den aller beste LCD-skjermen Sony har laget, har XF9005 færre dimmesoner, og det synes innimellom. Presisjonen i for eksempel et gatelys omgitt av mørk bakgrunn, vil gi noe blødninger ut i det mørke. Men likevel må vi si at Sony får mye ut av XF9005.

Slik ble resultatet etter kalibrering.
Ole Henrik Johansen / Tek.no

Når det kommer til lysstyrke har denne skjermen mer enn nok å gi, hvor vi i et vindu på ti prosent av arealet på skjermen, kunne tyne ut rett i overkant av 1000 nits. Det er verdier OLED-teknologien sliter med å klare.

Så er det bevegelser. Her er Sony i sitt ess, og best i klassen, etter vår mening. Med MotionFlow slått på får du silkemyke bevegelser i bildet, samtidig som skarpheten er helt topp.

Er det noe vi vil sette fingeren på med denne modellen, så må det være innsynsvinkelen. Så lenge du sitter midt foran TV-en er dette ikke noe problem, men beveger du deg et stykke ut mot kantene så blir bildet fort mer vasket ut i farger og sortnivå.

Ingen spesielt god spill-TV

Selv om denne skjermen er meget god til å mestre bevegelser når du ser innhold fra en dekoder, strømming eller Blu-ray, er den ikke TV-en for deg som ønsker å spille.

I Standard-modus viser vår måler at skjermen ligger på 96,2 millisekunder inputlag. Det er altfor høyt selv om du ikke er av de mest iherdige spillerne, etter vår mening.

Vi endrer derfor modusen til Spill, som deaktiverer alle funksjoner som kan bremse hvor raskt skjermen responderer. Selv med denne modusen aktivert så er det ikke spesielt imponerende tall vi måler. Resultatet viser nemlig 39,8 millisekunder, noe som betyr at du som aktiv spiller har mange andre modeller å velge i som er bedre.

Clarkson ser fortsatt bra ut på Netflix, selv om Top Gear-karrieren er over for lengst.
Ole Henrik Johansen / Tek.no

Helt midt på tre lydkvalitet

Sony har laget XF9005 slank og nett. Og det betyr at det ikke er viet for mye plass til høyttalere. Likevel så er ikke lydkvaliteten avskrekkende dårlig.

Riktignok mangler det en del bass for å gjøre filmopplevelsen komplett, men stemmer og de lysere tonene klarer denne modellen å formidle på en god måte. Med andre ord en lydkvalitet som holder lenge om du bare skal se nyhetene eller tilsvarende programmer.

Til film er det, som vanlig, behov for et eksternt lydanlegg for å blåse liv i filmopplevelsen. Her finnes det for eksempel gode lydplanker som piffer opp kvaliteten med mange hakk.

Oppsummering

Sony viser nok en gang at de er flinke på å lage TV-er med god bildekvalitet. Mye av grunnen til at XF9005 melder seg på som et godt alternativ for deg som er på jakt etter en fullblods LCD-TV, er prosessoren som sitter under panseret.

Ved hjelp av X1 Extreme, samme brikken som sitter i selskapets OLED-TV-er, får du et knakende godt resultat nesten uansett hvilken kilde du hekter på. Skarpheten og støyen er minimal, selv om skjermen selvsagt ikke klarer å «gjøre vann til vin».

Ut av esken bør du velge en av Kino-modusene. Disse gir deg det beste bildet med god margin.

Vi kan anbefale deg XF9005.
Ole Henrik Johansen / Tek.no

XF9005 er omtrent like god som fjorårets XE9305 på de fleste områder, og det er slettes ikke noen dårlig beskrivelse å ha med seg i sekken. Fargene er overbevisende presise og riktig mettet etter at du har justert bildet noe, og sortnivået er bra til LCD å være. Ønsker du deg noe markant bedre sortnivå enn dette, er for eksempel Sony sin egen OLED-modell, Sony KD-65A1, et bedre valg. Samtidig er dette en TV som takler bevegelser på en strålende måte.

Det vi kan sette fingeren på er at skjermen tydeligvis ikke har nok soner til å kvitte seg med «halo»-effekten du får av detaljer med skarpt lys i et ellers mørkt bilde. Det er ikke veldig tydelig, men velger du heller Sony KD-65ZD9, som har langt flere soner å boltre seg i, vil problemet være betydelig mindre. Heller ikke innsynsvinkelen er helt topp.

Alt i alt er dette en TV som på mange måter tar over stafettpinnen etter fjorårets Sony KD-XE9305, og som har blitt kvitt noen av plagene som Android-plattformen hadde i fjor. I tillegg får du en bedre utgave av X1-brikken pakket inn i et enda bedre design. Med andre ord et produkt vi ikke har noen problemer med å anbefale deg.

Sony Bravia KD-65XF9005
8
Meget bra
Anbefalt

Sony Bravia KD-65XF9005

 • Krysse av
  Meget presise farger
 • Krysse av
  Kraftig lysstyrke når du kjører HDR
 • Krysse av
  Godt sortnivå
 • Krysse av
  Fint design
 • Krysse av
  Raskere og bedre brukeropplevelse enn tidligere
 • Bytt
  Dårlig innsynsvinkel
 • Bytt
  Noe «halo»-effekt
 • Bytt
  Fjernkontrollen kunne gjerne vært litt mer ryddig
Les også
Philips 65OLED873: Philips' nye OLED-TV er den beste TV-en vi noen gang har prøvd
annonse

Les også