Tek.no

Test Asus RX 470 «Strix OC»

Test av Asus Radeon RX 470 Strix OC

Nesten dobler ytelsen over forrige generasjon.

Anders Brattensborg Smedsrud, Tek.no
Anders Brattensborg Smedsrud

Sammendrag »

Grafikkorttestene våre har så langt handlet om å jobbe oss gjennom entusiastsegmentet med tester av Nvidias GTX 1080 FE og GTX 1070 FE, samt mellomklassesegmentet med testen av GTX 1060 og AMDs RX 480.

Gå til ytelsestest »

Etter litt tid i skyggen er det dermed bare rett og rimelig at også budsjettkortene til omtrent 2000 kroner og under får sin tid i «spotlighten». Og, ettersom vi den siste tiden har hatt storfint besøk av Asus tolkning av AMDs Radeon RX 470 – kalt «Strix OC» – er det vanskelig å komme på en bedre egnet kandidat for å sparke i gang testingen av denne grafikkgenerasjonens budsjettkort her hos oss.

Ifølge vår kommersielle partner, Prisguide.no, koster Asus Radeon RX 470 Strix OC 4GB fra 2250 kroner. Asus ønsker altså at du skal betale omtrent 150 kroner mer for deres fabrikkoverklokkede versjon heller enn å velge deres Asus RX 470 Strix – som du selv må justere frekvensene på – eller AMDs egen referanseversjon til 2100 kroner.

For å friste deg til å velge en Strix OC-modell byr Asus på en tilpasset kjøler med to store vifter, ekstra strømpinner for tilkobling av en ekstra vifte og mulighet for RGB-belysning.

Les mer om de unike egenskapene til Asus RX 470 Strix OC på neste side »

Mens du kan lese et sammendrag av hva vi syntes om Asus RX 470 Strix OC allerede her på førstesiden, anbefaler vi at du også tar en titt på hver av sidene med ytelsesmålinger som interesserer deg via høyremargen samt at du ser nærmere på støynivået, temperaturen og strømforbruket dette budsjettkortet har i forhold til konkurrentene.

Møter gammel motstand

Nvidia har foreløpig ikke annonsert noen direkte konkurrent til AMDs Radeon RX 470, men som vi tidligere har skrevet om tyder mye på at dette straks vil endre seg.

Frem til dette vil Nvidias GTX 950 2 GB til omtrent 1600 kroner, og GTX 960 4 GB til omtrent 2300 kroner fra forrige Maxwell-generasjon fylle rollen som de naturlige rivalene fra det grønne laget. Vi håper selvsagt også dette første Polaris-baserte grafikkortet vil feie de eldre R9 380 og R9 380X-kortene av banen i all den tid disse koster henholdsvis 1450 kroner og 2100 kroner.

Vi gjør oppmerksom på at Nvidias GTX 1060 med 3 GB minne kan anskaffes til så lite som 2100 kroner, og RX 480 med 4 GB minne for 2200 kroner. Ettersom vi ikke har testet disse kortene enda kan vi likevel ikke si noe om ytelsen deres i denne testen.

Konklusjon

Budsjettfolket har ikke akkurat fått i pose og sekk det siste året. Med unntak av R7 370-lanseringen i desember forrige år har det meste handlet om forberedelsene til den nye Pascal- og Polaris-generasjonen fra AMD og Nvidia. Mens forbedringene disse arkitekturene førte med seg først ankom entusiast- og mellomklassesegmentet har nå endelig turen kommet til den rimeligere enden av markedet. Det er bra, for når sant skal sies er det faktisk her det selges flest grafikkort og det er i dette markedet flest personer vil merke utviklingen.

Etter å ha satt AMDs Asus' RX 470 Strix OC på prøve mot forrige generasjons budsjettkort fra AMD og Nvidia kan vi slå fast at Polaris og 14-nanometer produksjonsprosess har like stor betydning her som i toppsegmentet. Og det sier ikke rent lite.

Prisene har så visst gått noe opp siden sist, men ettersom mye her kan tilskrives den svekkede kronen konsentrerer vi oss heller om ytelsen, som er god. Sett opp mot R7 370 yter RX 470 Strix OC i mange tilfeller nesten dobbelt så godt i våre testspill. Viktig er det også at kortet banker R9 380X fra forrige generasjon og GTX 960 fra Nvidias forrige generasjon.

Asus RX 470 Strix OC yter gjennomgående svært godt i Full HD-oppløsning, hvor vi er i stand til å toppe innstillingene og oppnå omtrent 55 FPS i de fleste spillene våre. I 1440p kommer ikke kortet like godt ut, men selv om vi nok ville anbefalt minst et GTX 1060 til denne oppløsningen er det ikke slik at RX 470 er ubrukelig her. Alt som skal til er å justere ned forventningene noe for hvilke grafikkinnstillinger du kan ha aktivert ved denne ganske høye oppløsningen.

Alt i alt er vi godt fornøyde med Asus' tolkning av RX 470.
Anders Brattensborg Smedsrud, Tek.no

Mens kortet gir bedre spillytelse for alle med omtrent 2000 kroner å spandere på et grafikkort, står Asus' RX 470 Strix OC heller ikke tilbake for noe hva gjelder eksterne egenskaper.

RX 470 er langt mer energieffektivt enn R7 370, selv om det skal nevnes at Nvidia fortsatt har et forsprang her. Det får vi nok ytterligere demonstrert når Nvidia innen kort tid slipper sine budsjettkort.

Da er det likevel greit å huske på at AMDs grafikkort kan brukes med de etter hvert rimelige FreeSync-skjermene som virkelig gjør under for spillopplevelsen. Selv AMDs rimelige grafikkort støtter CrossFireX slik at du senere kan bygge ut med et kort til, og dette er noe dagens testkandidat premieres for. Nvidia har som kjent valgt å ikke støtte SLI på mellomklasse- og budsjettkort fremover.

Når det kommer til temperatur sørger Asus' DirectCU III-kjøler, samen med de to 95-millimeters Wing Blade-viftene for at kortet holder svært pene temperaturer under last. En del tyder på at Asus' kjøleløsning støyer litt mer enn for eksempel MSIs løsning gjør, men uansett vil Asus Strix OC-modell oppleves som støysvak og en solid oppgradering fra en typisk referansekjøler.

Ikke koster det deg særlig mye å gi Asus RX 470 Strix OC et forsøk heller, i all den tid Asus bare ber om 150 kroner mer enn referansedesignet. Den differansen kan vi med hånden på hjertet love deg den ekstra ytelsen og de bedre eksterne egenskapene er verdt.

Med kraftig forbedret ytelse over forrige generasjon og en god kjøleløsning ender Asus RX 470 Strix OC dermed opp på en solid åtter. Det har også, i det minste enn så lenge, gjort seg fortjent til å bære vårt anbefalt-merke. Som tidligere nevnt tyder mye på at Nvidia straks er klare med en – eller to – budsjettutfordrere. Dermed kan det likevel være en idé å avvente noen uker før du bestemmer deg for å oppgradere spillmaskinen din.

Ha også i minne at vi enda ikke har testet Nvidia GTX 1060 med 3 GB minne, et kort som koster omtrent det samme og som vi venter kan være en del kraftigere enn dagens testkandidat.

Asus Radeon RX 470 Strix Gaming OC
8
Meget bra
Anbefalt

Asus Radeon RX 470 Strix Gaming OC

sitat"Når Polaris inntar budsjettsegmentet er det med et solid ytelseshopp."
 • Krysse av
  God kjøling
 • Krysse av
  Ganske støysvakt
 • Krysse av
  En god match for FreeSync-skjermer
 • Krysse av
  Støtter CrossFireX
 • Krysse av
  Ekstra viftetilkobling
 • Krysse av
  Solid ytelsesforbedring over forrige generasjon
 • Bytt
  GTX 1060 3GB/ RX 480 4GB koster omtrent det samme
 • Bytt
  Ikke ledende på energieffektivitet
 • Bytt
  Begrenset fabrikkoverklokking

Les også