Til hovedinnhold
Saken har annonselenker som gir VG inntekter. Redaksjonen prioriterer uavhengig av dette.Bytt

På Tek finner du saker med annonselenker, hvor du enten kan kjøpe produktene vi har omtalt eller sammenligne priser. Det mener vi er relevant informasjon for våre lesere.

Hvilke produkter Tek skal skrive om, og hva vi skal skrive om dem, velger journalistene og ingen andre. Men det er også viktig at du vet at hvis du klikker på en slik annonselenke til prissammenligning hos Prisjakt, eller kjøper et produkt etter å ha klikket deg inn til en butikk fra en av våre artikler, tjener Tek penger. Disse annonselenkene er alltid merket med «annonselenke».

Det er viktig å understreke at når vi omtaler produkter på Tek, så er det fordi vi mener det er journalistisk interessant. Ingen kan kjøpe seg omtale i våre saker.

I tester eller produktguider er hovedregelen i VG at vi kjøper eller låner produktet. Dersom det ikke er praktisk mulig, baserer vi omtalen på produktprøver vi har fått tilsendt. I så fall opplyser vi om hvilket produkt og hvorfor.

TestTre voksne trådløse høyttalere

Hvilken buldrer mest?

For en forholdsvis rimelig penge kan du kjøpe giganthøyttalere fra Marshall, Monster eller Sony.

Finn Jarle Kvalheim, Tek.no

Mens teknobransjen strever med å få folk til å kjøpe smartklokker, er det én type dingser de ikke behøver å overbevise oss om at vi trenger. Bluetooth-høyttalere i alle former og størrelser har tatt over i butikkhyllene. For noen handler det om en liten klump til å ta med seg i parken eller i håndbagasjen. For andre handler det om å erstatte stereoanlegget i en liten leilighet. I dag er det høyttalere for sistnevnte vi skal se på.

Vi har plukket med oss tre virkelig voksne Bluetooth-høyttalere fra Sony, Marshall og Monster til denne testen. Sistnevnte har innebygde batterier, men gitt størrelsen er nok alle tre aller best egnet for en fast plass i hjemmet. Trenger du å ta dem med deg er det også mulig, men kanskje ikke superpraktisk.

Det viktigste vi skal finne ut er hvilken som bråker mest uten å begynne å lage ulyder. For Bluetooth-høyttalere er det litt underordnet hvilken som spiller absoutt penest. Det handler som regel om å fylle et rom eller et område så godt som mulig. Og med størrelsen på disse tre brumlebassene burde selv ganske store rom kunne fylles.

Sony GTK-XB7

Skulle du ikke være helt i discomodus kan du skru av lyseffektene på XB7. Effektene har i og for seg en slags verdi om det er helt mørkt, men er det lyst blir de for puslete til å tilføre noe særlig.
Finn Jarle Kvalheim, Tek.no

Sonys enorme Bluetooth-høyttaler er på samme tid både den største og den billigste av de tre høyttalerne vi har med i denne testen. Den har to store høyttalerelementer, og står oppreist på gulvet. Høyttaleren forsøker å være sitt eget lille diskotek med lyseffekter rundt høyttalerelementene og strobelys felt inn øverst og nederst på selve kassen.

Sonys boks er den fysisk største av de tre høyttalerne vi har inne. Den er alene om å ha lys rundt høyttalerne, og den er dessuten alene om å bli levert med fjernkontroll.

Roter du bort fjernkontrollen finnes det en app til høyttaleren, men glem å søke på Sony eller på høyttalernavnet. «SongPal», heter appen. Hvorfor det er så mange elektronikkprodusenter som velger seg helt urelaterte navn på app og høyttaler må fuglene vite. Resultatet er i hvert fall at disse appene kan være vanskelige å finne.

Et praktisk element her er at selve høyttaleren har bærehåndtak, slik at den er enkel å flytte på. Samtidig er den såpass stor at vi ser for oss de fleste vil ha denne stående noenlunde fast et sted, og håndtakene gjør at den ikke egentlig ser ut som noe møbel. Kanskje ingen hindring på ungdomshybelen, men det gjør at den ikke er fullt så plasseringsvennlig i en normal stue.

Tilkoblingspanelet på baksiden lar deg koble til flere kilder, og dette er dessuten den eneste av høyttalerne i testen som lar seg seriekoble.
Finn Jarle Kvalheim, Tek.no

Sonys høyttaler kan dessuten både stå og ligge, og er den eneste av de tre høyttalerne som er laget for å kunne kobles sammen med flere høyttalere. Har du en til kan du lage stereo med to XB7-høyttalere side om side. Hvis du ikke har to kan du legge den ene ned og få en slags stereogjengivelse fra den, men det krever at du oppholder deg et stykke unna.

Lydmessig gir Sonys alternativ passe høy lyd, sammenliknet med de andre to. Vi har testet alle tre i et lite og i et stort rom, og Sonys høyttaler spilte greit begge steder, men slet med å virkelig få opp volumet i det største rommet.

Den skal dessuten ha for at den spiller støyfritt hele veien til topps på volumskalaen.

Med tanke på at vi snakker om den rimeligste av de tre variantene, med en prislapp på 3000 kroner, er Sonyen mye lyd for pengene. Men med tanke på hvor mye plass den tar hadde vi kanskje forventet oss hakket mer fra denne. Den overgås nemlig uten de helt store problemene av svenskene bak Marshall-høyttaleren.

Marshall Woburn

Marshall Woburn er en forholdsvis stor høyttaler, men lyden er enda mange hakk større. Designmessig var det også denne de fleste som var innom testrommet foretrakk.
Finn Jarle Kvalheim, Tek.no

Helt siden vi testet lille og bråkete Marshall Kilburn i fjor har vi hatt lyst til å prøve ut en av de større høyttalerne fra produsenten. Nå er tiden kommet for digre Marshall Woburn. I denne størrelsen begynner høyttalerne å minne veldig om de faktiske Marshall-kassene du kanskje finner på en scene eller et øvingsrom. Men det er fortsatt svenske Zound Industries som står bak utstyret, og Marshall som har satt logoen sin på. Uten at det trenger å bety så mye.

Marshalls høyttaler er den som spiller desidert høyest av de tre. Den hadde ingen problemer med å fylle det største rommet, men i det minste rommet slet den litt med akustikken. Den har heldigvis enkelt tilgjengelige knapper på toppen som lar deg stille på lydgjengivelsen slik at den passer best mulig til der den skal brukes.

Dette er en ganske enkel løsning, med Bluetooth-mottaker, forsterker og høyttalerelementer i en kasse. Flerhøyttaleroppsett er det ikke støtte for, og det fins heller ikke noen app som lar deg styre deler av den. Fjernkontroll følger ikke med.

Woburn er en ganske enkel boks uten app eller muligheter for seriekobling, men den er alene om å ha optisk lydinngang og passer dermed utmerket for fast tilkobling til PC eller andre stasjonære lydkilder.
Finn Jarle Kvalheim, Tek.no

Men det som følger med er det viktigste; massive mengder lyd.

Så veldig pent kan den ikke beskyldes for å spille, men så er det heller ikke jazz og klassisk musikk som gjennomsyrer Marshall-genene den skal representere. Dette er en buldrekloss som trives best med rock, pop og elektronisk musikk. Dire Straits og Røyksopp spiser den til frokost, mens Bach får finne seg et annet sted å husere.

Stereoperspektiv er knapt mulig å høre her, og høyttaleren spiller energisk og fremoverlent lyd, og i noen tilfeller kan den bli litt i overkant brumlete i nedre mellomtone og øvre del av bassområdet. Men da holder det med en enkel justering på en av de to knottene som justerer bass og diskant.

Her får du klart mest lyd, men i en relativt stasjonær pakke. Ingen bærehåndtak, ingen batterier og ingenting annet enn en rocka og bråkete Bluetooth-høyttaler.

Av elle de tre høyttalerne var det også klart flest forbipasserende som mente at Marshallen hadde en tiltalende design. Det teller også for noe, selv om dette naturligvis er en smakssak.

Her får du mest lyd for pengene dine, og spiller den ikke perfekt i rommet du setter den i er det en smal sak å stille lyden slik at den passer med de fysiske knottene på toppen. Enkelt og greit, og akkurat slik en god Bluetooth-høyttaler skal være. Ikke for mye utenomsnakk. Bare masse, masse lyd.

Monster Superstar Blaster

Monster Superstar Blaster er mer kompakt enn resten, men den spiller penest av de tre og har ingen problemer med å fylle rom på moderat størrelse.
Finn Jarle Kvalheim, Tek.no

Monsters høyttaler er den mest kompakte av de tre høyttalerne vi har med her. Og den skiller seg også ganske godt ut. Den har ikke lyseffektene Sonys høyttaler har, men med bærehåndtak og innebygget batteri er den vesentlig mer anvendelig enn de andre to. Forutsatt at du faktisk skal flytte på høyttaleren kan det være fornuftige tillegg, men blir den stående mest i ro er batteri og vannavstøtende konstruksjon litt bortkastede penger.

Monsters høyttaler klarer ikke å fylle det store rommet like godt som de andre, men av disse tre er det den eneste som ikke bryr seg så veldig mye om akustikken eller rommet rundt. Den låter svært så godt uansett omgivelser.

Høyttaleren fra Monster har subwoofere i bunnen, og et greit utvalg av tilkoblingsmuligheter. Batteri er bygget inn, og den tåler å bli regnet på.
Finn Jarle Kvalheim, Tek.no

Hvis du tar den med deg utendørs kan du skru av basselementene som spiller rett ned i bakken. Disse tilfører vanligvis fylde til lyden innendørs, men utendørs er det uansett ikke mulig for en så liten tass å «fylle rommet», og som regel hjelper heller ikke bakken til med resonans for bassdriverne i bunnen av Superstar Blaster.

I det minste rommet spilte Monster vel så øredøvende som de to andre. Konkurrentene kunne tidvis virke litt overdimensjonert for det rundt 20 kvadratmeter store rommet, og bassen fra dem hadde lett for å bli litt dump, mens Monsters høyttaler låt naturlig og pent.

Dette er testens dyreste høyttaler, og med en prislapp på mellom 3800 og 4000 kroner kan den vanskelig beskrives som mye for pengene lydmessig i dette selskapet. Der troner Marshalls høyttaler øverst.

Men trenger du ikke å fylle et veldig stort rom, og har mer bruk for allsidigheten til en batteridrevet høyttaler som tåler regn er likevel Monsters alternativ knallbra.

Vær obs på at selve høyttaleren veier drøye 7,5 kilo, og selv om den er utstyrt med bærehåndtak kan den bli litt tung å bære med seg langt. Dette er heller ikke en reisehøyttaler på linje med de små boksene fra Logitech og Bose, for å nevne noen. Dette er enkelt og greit et slepbart anlegg.

Marshall Woburn er aller best

Det er forholdsvis store forskjeller på høyttalerne i denne testen. Vi har enkelt og greit plukket med oss noen av de største aktuelle Bluetooth-høyttalerne på markedet, med en prisklasse som skulle være akseptabel for mange. Derfor er det viktig å ha med seg at disse tre bråkebøttene ikke er direkte sammenliknbare. Alle er også svært, svært gode. Det er ikke veldig mange år siden så mye lyd som dette krevde et vesentlig høyere budsjett. I hvert fall hvis det skulle låte noenlunde greit.

Forskjellene i konsept og det faktum at absolutt alle disse høyttalerne er så utrolig gode gjør det veldig vanskelig å peke på en vinner her. Men det må likevel til.

Dermed utroper vi Marshall Woburn til vinneren her, og årsaken er først og fremst at den spiller vesentlig høyere enn de andre to. Den kan slite litt i små rom, men justering av knottene på toppen er alt som skal til før det låter bra likevel. Det andre viktige aspektet er at den til tross for en tøff og rocket design likevel er den av de tre som også ser ut som et møbel. Denne kan man ha stående fremme uten å unnskylde den med at man trengte partyanlegg som kunne fylle en gymsal. Men skulle du ha akkurat det behovet stiller Woburn svært gjerne til tjeneste.

Sonys høyttaler er litt mer funksjonsrik, men også mer kronglete å bruke. En naturlig konsekvens av flere muligheter. At den ikke går helt til topps skyldes at den tross å være mye større enn Woburn ikke spiller like høyt før den gir seg. Men for de fleste rom du kan finne på å plassere den i, vil det raskt bli vanskelig å oppholde seg i nærheten med XB7 på full spiker. Liker du designen og vil ha mest mulig lyd for minst mulig penger er Sony et opplagt valg.

Vi velger å fremheve Monsters alternativ sammenliknet med de andre to. Som den eneste høyttaleren her som faktisk skal være bærbar, eller i hvert fall slepbar, spiller den likevel vanvittig høyt og bra. I mange situasjoner vil Superstar Blaster gi like god og bedre lyd enn de to andre. I motsetning til mange slike høyttalere bryr den seg ikke så mye om plassering, men låter godt uansett. Batteriet gjør at du enkelt kan ta med deg festen ut døren når godværet kommer. Den er altså svært allsidig uten at du mister så mye, med mindre du skal bruke den i relativt store rom.

Hvem er taperne i denne testen? Ingen av dem.

Sony GTK-XB7
8
Meget bra

Sony GTK-XB7

8
Meget bra
sitatBegrenset budsjett og behov for masse trivelig partylyd? Du trår ikke feil med Sonys XB7.

Fordeler

 • +
  Masse lyd i én enkelt kasse
 • +
  Har fjernkontroll og app
 • +
  Kan seriekobles
 • +
  Lyser opp som et diskotek i mørket (kan skrus av)
 • +
  Kan brukes liggende eller stående
 • +
  Bærehåndtak til enkel flytting
 • +
  Mange lydprofiler
 • +
  Svært rimelig å kjøpe
 • +
  Enkel tilkoblig med NFC

Ting å tenke på

 • Lyser opp som et diskotek i mørket (kan skrus av)
 • Fysisk stor med tanke på lydtrykket
 • Design som passer bedre på gutterommet enn i stua
 • Ikke fullt så enkel og intuitiv som Marshalls alternativ
Monster Superstar Blaster
8.5
Meget bra

Monster Superstar Blaster

8.5
Meget bra
sitatSuperstar Blaster er en svært kraftig og allsidig Bluetooth-høyttaler.

Fordeler

 • +
  Elektronikken er sikret mot uvær
 • +
  Spiller pent uansett omgivelser
 • +
  Forholdsvis enkel å bære med seg
 • +
  Batteri for drift utenfor hjemmet
 • +
  Enkel tilkobling med NFC
 • +
  Egner seg utmerket til å fylle mindre rom med fyldig lyd

Ting å tenke på

 • Tung hvis man først skal bære på den
 • Mangler pondus til å fylle større rom
 • Designmessig ganske anonym
Marshall Woburn
9
Imponerende
Best i test

Marshall Woburn

9
Imponerende
sitatEn høyttaler som virkelig gjør ære på Marshall-navnet. Woburn er enkel, pen og bråkete.

Fordeler

 • +
  Spiller veldig, veldig høyt
 • +
  Har enkle justeringsmuligheter på toppen
 • +
  Optisk inngang for stasjonært utstyr
 • +
  Den mest stuevennlige designen
 • +
  Liten med tanke på lydvolumet
 • +
  Engasjerende spillestil som aldri blir kjedelig

Ting å tenke på

 • Trenger litt plass for å låte aller best
 • Ikke noe stereoperspektiv å snakke om
 • Har ikke batteri eller værtetting - best til innebruk
 • Går ikke ned i de aller dypeste bassfrekvensene
annonse
Marshall Woburn Bluetooth HøyttalerI samarbeid med vår kommersielle partnerPrisjakt.no
Ikke på lager
annonse