Tek.no

Test Philips SHB9850NC

Et støykansellerende hodesett som skaper støy?

Nei, takk.

Espen Irwing Swang, Tek.no
4 Des 2015 06:00
annonse

Philips har laget lydprodukter siden tidenes morgen, eller i alle fall fryktelig lenge. Men selskapet lager også hårfønere, tannbørster, mikrobølgeovner og alt mulig annet av småelektronikk, hvitevarer og brunevarer. Mye av dette ender opp i elektronikksupermarkedene til relativt lave priser.

Klarer så Philips å lage rimelige hodetelefoner som kan konkurrere med det som utvikles av produsenter som har lydprodukter som sin kjernevirksomhet?

Hengslen og plastbøylen gir ikke noe kvalitetsinntrykk. Foto: Espen Irwing Swang, Tek.no

Mer

Det korte svaret er nei.

Kjedelig design med mye plast

Hodetelefonene vi har fått til test denne gangen heter SHB9850NC. De er laget for deg som er glad i musikk, og vil høre musikk mens du sitter på flyet, på toget eller andre steder hvor du føler for å stenge omverden ute. Philips-hodeletefonene har derfor fått aktiv støyreduksjon, gjerne omtalt som ANC.

Venstre klokke har NFC for enklere oppkobling til mobiler og nettbrett. Foto: Espen Irwing Swang, Tek.no

Mer

Designen på disse hodetelefonene gjør at du neppe blir å finne dem på hodene til så mange moteløver. Til det blir de for ordinære og kjedelige. SBH8950NC er laget av plast, og ser etter vår oppfatning enda billigere ut enn de faktisk er. Bøylen er i plast, med et lite felt i kunstskinn på midten. Øreklokkene er i sort og blank plast som raskt trekker til seg fingermerker og støv.

annonse

Utsiden av klokken har et ovalt felt der et stykke klar plast med Philips-logoen er plassert over et finmønstret grått parti (se bildet). Betjeningsknappene er i plast, og stikker litt ut fra klokkene. Bare i overgangen mellom hodebøylen og det hesteskoformede festet til selve øreklokken ser vi et lite sylindrisk stykke i metall. Det er ikke nok til å skape et kvalitetspreg.

Komfortable i bruk

Berøringskontrollene fungerer bra, men det er litt for lett å komme nær dem i vanvare.

Mer

Klokkene er av den typen som går over hele øret, skjønt du skal ha små ører for å få dem helt inn i klokkene. Det gjør egentlig ikke så mye, for disse hodetelefonene er heldigvis langt mer komfortable for øret enn for øyet.

Lengden på bøylen justerer du enkelt ved å trekke i den. Når du forlenger eller forkorter bøylen gir den fra seg en serie små klikkelyder. Hvert lite knepp markerer en posisjon du kan ha bøylen i. Vi opplever festet som godt nok til at øreklokkene ikke siger nedover under bruk.

annonse

Putene er trukket med kunstig skinn, og inneholder skumgummi som former seg behagelig etter øret. Klokkene er lukket, og den passive støydempingen er ikke så verst. Trykket vi måler mot øret med bøylen helt inne er på 550 gram. Med bøylen helt ute synker trykket til 430 gram. I begge tilfeller har vi målt med 16 centimeter åpning på hodetelefonene. Putene er ikke større enn at hodetelefonene kan oppleves som litt stramme når du har brukt dem en stund. Gjør du bøylen så lang som du kan uten at klokkene blir sittende for lavt, vil du altså kunne redusere trykket noe.

Berøringskontroller du kommer borti

Knappene er i alle fall lette å føle seg frem til. Foto: Espen Irwing Swang, Tek.no

Mer

Plastfeltet på den høyre klokken er berøringssensitivt. Her kan du trykke én gang for å starte og stoppe musikk eller samtaler, stryke opp eller ned for å justere volum, eller sveipe frem og tilbake for å «bla» i spillelisten din. Berøringskontrollene er enkle å forholde seg til, men det er også lett å komme borti dem om du vil justere litt på klokkene.

De fysiske tastene som stikker litt ut på høyre klokke trenger du ikke å bruke når du hører på musikk eller snakker i telefonen. Den største tasten er av/på-tasten, mens den lille er for tilkobling av Bluetooth-enheter.

Den lille tasten brukes også om du vil vekke taleassistenten Siri på din iPhone, eller Google Now på din Android-mobil.

De oppladbare batteriene skal kunne holde til 16 timer musikk, eller 15 timer tale. Når batteriet er tomt kan du koble til en kabel, og fortsette å høre på musikk. Men støydempingen forsvinner (like greit) og det er ikke noen mikrofon eller kontroller til mobilsamtaler på kabelen.

Svært enkel oppkobling med NFC

Settet kan foldes sammen. Foto: Espen Irwing Swang, Tek.no

Philips SHB9850NC kan kobles til to enheter samtidig, for eksempel for å veksle mellom mobilsamtaler over mobilen, og filmlyd eller musikk på et nettbrett.

Paringen mellom mobil og hodetelefoner skjer enklest dersom du har NFC på mobilen eller nettbrettet. Da hoder du bare den venstre klokken på hodetelefonene mot NFC-merket på mobilen, og godtar sammenkoblingen når mobilen spør om dette. iPhone har ikke denne muligheten, men kan enkelt kobles opp manuelt.

Litt basstung, men ellers god lyd

Høyttalerelementene er på 40 millimeter. Lydbildet har en liten overvekt av bass, men i det store og hele spiller hodetelefonen bra. Du kan også spille atskillig høyere enn det ørelegen din anbefaler. Når ANC er deaktivert er lyden ren og klar, men som sagt en anelse for basstung. Mange liker at det er litt overvekt av bass, og i så fall kan Philips SHB9850NC være et greit valg. I tillegg kommer at du har støtte for både AAC og aptX.

Skurrer i øret

Noise canselling-funksjonen på Philips SHB9850NC virker mot sin hensikt. Foto: Espen Irwing Swang, Tek.no

Mer

Det tyngste salgsargumentet til Philips handler om støydempingen. Philips hevder de kan fjerne hele 99 prosent av omgivelsesstøyen ved hjelp av sin ANC-teknologi, ActiveShieldPro. Den påstanden må du ta med en spade salt. Vår erfaring er at støydempingen ikke er i nærheten av så godt som Philips hevder. Faktisk fungerer den så dårlig at jeg mistenkte at det var en feil på settet jeg fikk til test.

Jeg kontaktet derfor Philips, som sendte over et nytt. Resultatet var nedslående. Når jeg aktiverer NFC begynner det umiddelbart å suse nokså kraftig i hodetelefonene. I den høyre klokken på hodetelefonene vi fikk først, høres en brummelyd, som om det er en jordingsfeil. Når jeg kobler fra iPhone fortsetter det å suse, men brummelyden blir borte. Heller ikke den «nye» hodetelefonen er helt fri for ulyd, men her er brummingen ikke like kraftig.

Det er ikke Apples skyld at SHB9850NC brummer. Lyden kommer tilbake når jeg parer hodetelefonene med andre telefoner fra andre produsenter.

Lyden er bra om du hører på musikk uten ANC aktivert. Foto: Espen Irwing Swang, Tek.no

Mer

Den kraftige brummingen kan skyldes en feil ved de første hodetelefonene vi fikk til test. At den skurrende brummingen bare høres i høyre klokke kan tyde på det. Det er også i denne klokken kontrollene sitter. Men brummingen er ikke helt borte i det andre settet vi tester heller.

Støydemping som ikke virker

Philips SHB9850NC formelig oser av plast og kunststoff. Foto: Espen Irwing Swang, Tek.no

Mer

Som støydempende hodetelefoner til flyreisen er SHB9850NC bortkastede penger. Selv vanlig jevn trafikkstøy blir bare i liten grad filtrert bort. Å bruke Philips SHB9850NC for å få det stillere rundt seg i et kontorlandskap har heller ikke noe særlig for seg. Susingen og brummingen når vi aktiverer støydempingen er, med visse forbehold, mer plagsom enn støyen fra kollegene våre.

Jeg merker meg at det finnes testere som har et mindre anstrengt forhold til Philips SHB9850NC enn det jeg har opparbeidet gjennom testperioden. Foreløpig er det riktig nok ikke så mange tester å finne, men vil du ha et alternativt syn på sakene kan du sjekke svenske M3. Her skriver en lett euforisk journalist at Philips SHB9850NC «levererar ett ljud i världsklass». Jeg vil ha det samme som han fikk.

Mange gode alternativer

Vi har testet mange hodetelefoner i ulike prisklasser, og et alternativ som gir deg bedre egenskaper til omtrent samme pris er Plantronics Backbeat Pro. Er du opptatt av god støykansellering kan du også putte på noen kroner ekstra, og gå for Bose QuietComfort 25. Lydprofilen på musikken er ikke så ulik, men støykanselleringen er vesentlig bedre enn på Philips SHB9850NC-en vi fikk til test. Men Bose QuietComfort er ikke trådløs.

Samsung Level-Over er imidlertid trådløs, med grei lyd og støydemping som fungerer bedre enn på SHB9850NC. Men disse er store, og de kan ikke foldes sammen.

Det er ikke bare på tog og fly at støydempende hodetelefoner kan ha noe for seg:
Åpent kontorlandskap kan gi deg hørselskade >>

sitat"Støydempende hodetelefoner som produserer sin egen støy? Eh ..."
 • Krysse av
  Lav vekt
 • Krysse av
  Støtter både AAC og aptX
 • Krysse av
  Fyldig lyd
 • Krysse av
  NFC-tilkobling
 • Krysse av
  Kan brukes med kabel (kun musikk)
 • Krysse av
  God bærekomfort
 • Krysse av
  Kan være tilkoblet to enheter samtidig
 • Bytt
  Handsfree-funksjonen virker ikke med kabel
 • Bytt
  Skjemmende støy ved bruk av støykansellering (!)
 • Bytt
  Lett å komme nær berøringskontrollene
 • Bytt
  Litt overvekt på bass
 • Bytt
  Ser ut som noe billig «plastræl»
Les også
Disse tre Sony-dingsene koster deg 70 000 kroner
Les også
Bose har fått en toppmodell: Dette er trådløse QuietComfort 35
Les også
Logitech G933
Les også
Sony MDR-1ABT og Sony MDR-1A
Les også
BeoPlay H7
Les også
Klipsch Reference On Ear
Les også
Denon AH-MM400
annonse

Les også