Til hovedinnhold
Saken har annonselenker som gir VG inntekter. Redaksjonen prioriterer uavhengig av dette.Bytt

På Tek finner du saker med annonselenker, hvor du enten kan kjøpe produktene vi har omtalt eller sammenligne priser. Det mener vi er relevant informasjon for våre lesere.

Hvilke produkter Tek skal skrive om, og hva vi skal skrive om dem, velger journalistene og ingen andre. Men det er også viktig at du vet at hvis du klikker på en slik annonselenke til prissammenligning hos Prisjakt, eller kjøper et produkt etter å ha klikket deg inn til en butikk fra en av våre artikler, tjener Tek penger. Disse annonselenkene er alltid merket med «annonselenke».

Det er viktig å understreke at når vi omtaler produkter på Tek, så er det fordi vi mener det er journalistisk interessant. Ingen kan kjøpe seg omtale i våre saker.

I tester eller produktguider er hovedregelen i VG at vi kjøper eller låner produktet. Dersom det ikke er praktisk mulig, baserer vi omtalen på produktprøver vi har fått tilsendt. I så fall opplyser vi om hvilket produkt og hvorfor.

TestSilverstone Tundra TD-02

Vannkjøleren som tar prosessoren din på ferie til Sibir

Vi har til gode å se lavere temperaturer.

Varg Aamo, Hardware.no

Introduksjon

Silverstone er et navn vi kjenner godt fra PC-kabinettenes verden, men selskapet utvider stadig sine horisonter. For en tid tilbake testet vi monitorarmen ARM11SC, og i dag skal vi sjekke ut selskapets aller første lukkede vannkjølingssett: Silverstone Tundra TD-02.

Lukkede vannkjølingssett har vokst i popularitet en god stund, og det kommer stadig nye modeller på markedet. Det disse har til felles, er at de gjør vannkjøling mer tilgjengelig for vanlige folk enn hva var tilfelle for noen år siden.

Istedet for en masse slanger, blokker, kjemikalier og vannsøl kommer hele systemet klart til bruk fra fabrikken. Dette er noe vi ser på som et ubetinget gode, ettersom vannkjøling på mange måter er overlegent det du får fra den vanlige luftbaserte kjøleren.

Silverstone Tundra TD02: Produkteske.Foto: Varg Aamo, Hardware.no

Ifølge Silverstone selv representerer deres tilnærming til dette et banebrytende fremskritt i et marked hvor de fleste produktene ser temmelig like ut, og selv om det aldri blir sagt rett ut, er det ut fra bildene de bruker i sitt eget materiell ganske tydelig at det er Corsair sin strupe de sikter på.

Kjølefinnene i radiatoren står virkelig tett i tett.Foto: Varg Aamo, Hardware.no

Vannblokken på Tundra TD-02 er konstruert i kobber og aluminium, uten et spor av plast, og kobbersålen er festet på et finurlig – og patentert – vis som fjerner behovet for skruer på undersiden av kjøleren.

Radiatoren er også forseggjort, og har en design hvor kjølefinnene er loddet fast i vannrørene på alle sider. Dette skal ifølge Silverstone gi inntil 40 prosent bedre varmeoverføring enn mer konvensjonelle radiatorer kan skilte med. Slangene er laget av et plastliknende stoff ved navn FEP, et karbon-fluor-basert materiale som både er fleksibelt og slitesterkt.

Bli med på neste side, så starter vi med å ta en nærmere titt på Tundraen »

Silverstone sendte kjøleren til test.

Komponenter

Solide komponenter i pakken

  • Dimensjoner, kjøleblokk: 60 x 55 x 33,5 mm
  • Dimensjoner, radiator: 124 x 278 x 45 mm
  • Dimensjoner, vifter: 120 x 120 x 25 mm
  • Sokler: LGA 775 / 1150 / 1155 / 1156 / 1366 / 2011, FM1 / 2, AM2 / 3
  • Netto vekt: 1501 g
  • Vannslanger: ~7 mm diameter FEP, pluss beskyttelse

Silverstone Tundra RD-02 støtter en hel drøss prosessorsokler, og følgelig får du med en hel drøss småbiter man kan bruke for å feste den til hovedkortet. Vi stusser litt over noen helt blanke skruer, men bruksanvisningen virker godt illustrert, så å finne riktig bit til riktig oppsett burde gå temmelig greit.

Radiatoren er 45 mm tykk; nesten 30 prosent mer enn hva vi er vant med å se.Foto: Varg Aamo, Hardware.no

Vi blir egentlig mer overrasket over radiatoren, som er langt tykkere enn hva vi er vant med. Et tverrsnitt på hele 45 millimeter er 50 prosent mer enn vi så på eksempelvis Cooler Master Eisberg 240L Prestige, og kjølefinnene later til å stå langt tettere enn på de fleste vannkjølingssett vi har testet til nå.

En oppfrisket design på viftene vil bidra til mer stillegående kjøling, mener Silverstone.Foto: Varg Aamo, Hardware.no

Den store radiatoren medfører også en betydelig høyere vekt enn både det store, tunge Cooler Master-settet og den enda større Corsair Hydro H110, og vi er svært interesserte i å se hvordan dette kan gi seg utslag i kjøleegenskapene.

Selve kjøleblokken som skal ned på prosessoren virker også langt mer solid enn de fleste av konkurrentenes løsninger, og er på mange måter et friskt pust i en tid hvor likhetene mellom løsninger er så store at de fører til søksmål.

Silverstone har nemlig tilsynelatende gått for en helt egenutviklet løsning, hvor blokken består av et helstøpt stykke nikkelbelagt aluminium med en tykk kobbersåle i bunn, og solide festearmer boltet på fra siden. Nikkelbelegget vil også kunne motvirke slitasje i overgangen mellom kobbersålen og aluminiumsdelen, dersom den også følger med på innsiden – uten at vi kan si det sikkert uten å ødelegge hele stasen ved å åpne den opp.

De regulerbare 120-millimeters PWM-viftene ser også nokså spesielle ut, men har ellers lite spesielt ved seg før vi får satt dem i drift, og FEP-slangene er både tynnere og stivere enn hva vi ville foretrukket – men vi setter vår lit til at Silverstone vet hva de gjør, og går videre mot monteringen.

Bla om til neste side, så kobler vi vannkjølingen fast i en PC »

Montering

Slik monteres kjøleren

Monteringsanvisningen til Silverstone Tundra TD-02 er også liten, kort og konsis, og beskriver hva man må gjøre meget klart. Denne kunne hatt godt av bilder med høyere oppløsning, og gjerne store nok til at man slipper å bruke lupe for å titte på de, men den er grei nok til at selv nybegynnere kjapt nok skal forstå hva en må gjøre.

Start på begynnelsen

Det følger med nok småbiter til å feste Tundra TD02 til de fleste typer prosessor.Foto: Varg Aamo, Hardware.no

På de fleste kjølere av en viss størrelse er du nødt til å få tilgang til baksiden av hovedkortet ditt, og så også for dagens testmodell.

Der er det dog ikke mye som skal gjøres – du bare trer inn noen skruer gjennom den medfølgende bakplaten og selve hovedkortet, og så er det bare å smøre litt av den medfølgende kjølepastaen på prosessoren, for så å skru på plass kjøleblokken.

Kjøleblokken har festebrakettene ferdig skrudd på fra fabrikken.Foto: Varg Aamo, Hardware.no

Kjøleblokken har fire «armer» som stikker ut til hver side, og det er disse som skal ende opp mellom noen sorte mellomstykker av plast og et sett fjærende skruene som ligger i esken. Prosessen er lekende lett, og før du aner ordet av det har du montert den viktiste biten av settet.

Kronglete radiator

Når dette er gjort er det på tide å skru radiatoren og viftene fast i kabinettet, som egentlig burde vært en kjempelett affære. Radiatoren har imidlertid skruehull med forskjellig diameter, som vi forstår fint lite av. Vi vender oss mot den ene siden i manualen hvor det er bilde av radiatormontering – uten å bli noe klokere.

Her har nemlig noen hos Silverstone vært litt i overkant glade i kopier- og lim-inn-funksjonen, siden teksten tilhører en annen side – men med litt makt klarer vi å få trøsket radiatoren fast i kabinettet vårt, med en lett overrasket følelse av at det kan være dårlig håndverk på ferde i noe som ellers fremstår som et gjennomført produkt.

Spørsmålet er da hvordan det står til med kjøleevnen, noe vi finner ut av på neste side »

Testresultater

Testoppsett

Testmaskin
Hovedkort: MSI P67A-GD65
Prosessor: Intel Core i7 2600k
Minne: Corsair Dominator DHX DDR3 1600 MHz 8GB
Strømforsyning: Corsair AX 1200W
Harddisk: Western Digital Caviar Black 500 GB
Operativsystem: Windows 7 Ultimate, 64 bit.

Testriggen vi prøver ut vannkjølere på er identisk med den som vi tidligere brukte til testing av skjermkort. Denne har vi montert i et eget kabinett for akkurat dette formålet. Prosessoren i maskinen er en Intel Core i7 2600K, og denne får virkelig gjennomgå når vi belaster den med programmet Prime95.

Vår testlab for støymålinger er for tiden nede for telling, så vi får ikke gjennomført så presise målinger som vi ønsker oss denne gangen. Under hele testperioden holdt vi romtemperaturen på 24°C. Vi kjører også 12 volt spenning på viftene, som gir deres høyeste turtall.

Med viftene durende i vei for fullt klarer vi ikke å få temperaturen høyere enn 42°C, samme hvor hardt vi presser prosessoren med Prime95 – det laveste resultatet vi har sett til dags dato. Samtidig er hviletemperaturen kun 25°C, som gir oss en knepen andreplass for dagens testmodell.

Samlet sett betyr det at Silverstone Tundra TD-02 er det kaldeste av de lukkede vannkjølingssettene vi har sett, så vel som litt kjøligere enn de eldre, mer kostbare selvbygger-settene vi har testet. Det er et resultat det står respekt av, og et klart bevis på at den tykke, tettbygde radiatoren Silverstone har disket opp med i dag har mye for seg.

Vi ønsket også å se på hvor godt Tundra TD-02 kunne klare seg med viftene kjørende på bare 1000 RPM, men de nektet å rotere saktere enn 1500 ganger i minuttet.

Dermed kunne vi ikke få noe å sammenlikne med konkurrentene med – men med et så mye bedre resultat på full guffe ville det vært veldig merkelig om rangeringen ble veldig annerledes.

Støynivå

Siden vår støytest-lab er ute av drift har vi ventet ganske lenge med å gjøre ferdig denne testen, ettersom vi aller helst gjerne skulle hatt presise resultater fra en støymåling også. Det er imidlertid ikke bare-bare å fikse denne laben, så nå velger vi likevel å gå ut med våre subjektive oppfatninger istedet.

Kort fortalt er redaksjonen enige i at dette er et svært stillegående vannkjølingssett. Vi kunne ikke høre viftene i det hele tatt på de 1500 RPM vi fikk dem til å kjøre som laveste hastighet, og selv på full maskin er de forholdsvis stillegående.

Pumpen gir imidlertid fra seg en ganske irriterende klikkelyd når den får kjøre så fort den bare kan. Til ordinær bruk ville nok enkelte heller ha stilt ned hastigheten enn å leve med slike lydeffekter; selv om vi ikke direkte vil anbefale nybegynnere å gjøre nettopp det.

Da er vi ferdige med våre tester, og på neste side konkluderer vi ut fra det vi har sett »

Konklusjon

Vi har nå testet Silverstone Tundra TD-02, det første lukkede vannkjølingssettet fra kabinettveteranene i Silverstone. Alt i alt var monteringen ganske enkel, byggekvaliteten fremsto som svært god – med unntak av skruehull i radiatoren som vi nesten må kunne avskrive som en fabrikasjonsfeil i vårt eksemplar.

Silverstone Tundra TD02.Foto: Varg Aamo, Hardware.no

Vi fikk heller ikke all verdens med bråk fra viftene som følger med. Ofte kan det være greit å montere mer stillegående vifter på slike sett enn de som følger med, men det tror vi egentlig ikke behøves på dette settet.

Det aller viktigste for å velge en vannkjøler er likevel nettopp hvor god den er til å kjøle prosessoren. Med viftene snurrende for full maskin innfrir virkelig Tundra TD-02 så det synger på dette punktet.

Vi kan godt anbefale iskalde Tundra TD-02.Foto: Varg Aamo, Hardware.no

En del pumpestøy trekker riktig nok noe ned på et ellers svært godt totalinntrykk, men det er nesten så vi synes det er verdt det. Har du plass til den ekstra store radiatoren i kabinettet ditt er det egentlig veldig enkelt.

Silverstone Tundra TD-02 lever nemlig i høyeste grad opp til navnet sitt, og gir svært lave temperaturer selv når vi kjører et skikkelig hardt trøkk på prosessoren. Med en pris på rett over tusenlappen blir det veldig lett å anbefale.

Finn beste pris på Silverstone Tundra TD-02 »

+ Ganske enkel montering
+ Suverene kjøleegenskaper

- Litt bråkete pumpe

annonse