Dette beistet av et kabinett har plass til «alt»
Liker du ting som er annerledes og har lomma full av gryn?
Innhold
Introduksjon
Lian Li er en av de virkelig store ringrevene i kabinettbransjen. De har forsøkt seg på diverse andre rariteter, men det er og blir kabinetter som har blitt deres greie. Kabinettene fra Lian Li er gjennomgående laget av aluminium, og lenge var aluminiumskabinetter tilnærmet ensbetydende med Lian Li.
PC-D600 er intet unntak, her får du et stort og lekkert aluminiumskabinett, med solid fokus på en lekker finish.
Kabinettene fra Lian Li har tradisjonelt vært relativt dyre, og det merker vi godt på dagens testprodukt. Rundt 2500 kroner koster kabinettet, noe som gjør at Lian Li stiller i samme prisklasse som for eksempel monsterkabinettet Corsair Obsidian 900D.
Vi pakker ut
Innpakningen til D600 er en klassisk pappeske med et enkelt sort trykk. Esken er ganske stor, men det må den også være, ettersom kabinettet i seg selv er digert. På innsiden finner vi et veldreid kabinett som er vesentlig bredere over baken enn det som er vanlig. «Hemmeligheten» ligger i at kabinettet er avdelt med to rom, slik at vi på en måte snakker om to kabinetter som er festet til hverandre.
Fronten av kabinettet består av to store og perforerte felt, som går hele veien fra toppen og ned til bunnen. På venstresiden er det lite å sette fingeren på, men vi aner tre digre vifter på innsiden. Høyresiden er litt mer spennende, og består av hele ti brønndeksler. Ni av disse brønndekslene er perforerte, mens det siste er utstyrt med de vanlige USB- og lydtilkoblingene. Dette brønndekslet har også av- og påknappen, samt omstartsknappen.
Dersom vi beveger oss over på sidene av kabinettet blir det plutselig mer spennende.Venstresiden har et digert plexiglassvindu som vi biter oss spesielt merke i. Det er nemlig flere millimeter tykkere enn hva vi vanligvis finner. Høyresiden av kabinettet er helt tom for detaljer, ikke engang et skruehode finnes i sikte. Ellers er toppen av kabinettet ganske kjedelig, men er gjort klar for å ta i mot et par ekstra vifter.
Baksiden er blant de mer spennende vi har sett på en stund. På venstresiden er det plass til tre vifter, mens det på høyresiden er én vifteplass. I tillegg er det seks gummiforinger for de litt mer spesielle vannkjølingssettene.
Lian Li sendte produktet til test.
Installasjon
Frem med litt verktøy
Det er på tide å montere inn litt maskinvare i kabinettet, og det første vi må gjøre er å fjerne sidedørene. Disse er festet med Lian Lis klassiske trykknapper, slik at det ser ut som at sidedørene nærmest er limt på. Det er bare å røske godt i dørene, så løsner de.
Det første vi pleier å starte med av maskinvare er hovedkortet. Lian Li har valgt å utstyre PC-D600 med distansestykker av metall, og som standard er det satt inn det du trenger for ATX. Har du derimot eATX må du skru inn de siste stykkene selv.
Før vi setter inn andre komponenter er det strømforsyningen som står for tur.Denne settes på bunnen helt bak i kabinettet og hviler på et sett med gummilister. Det er ingen praktiske begrensninger for strømforsyningens lengde, alt som er på markedet sklir rett inn i dette kabinettet.
Kablene fra strømforsyningen kan du lett få på andre siden av hovedkortbrettet, ettersom det er en rekke med kabelgjennomføringer. Disse gjennomføringene er utstyrt med gummiforinger, slik at du kan få et riktig lekkert sluttresultat.
Ekstremt godt med vannkjølingsplass
Det er vannvittige vannkjølingsmuligheter i dette kabinettet. I fronten har du plass til en radiator med tre 14-centimeters vifter, og det samme har du bak på andre siden. I tillegg kan du klemme inn en dobbel radiator på toppen og en enkel variant i bakkant. Er du i det kreative hjørnet, er det heller ikke noe i veien for å bruke noen av brønnene på høyresiden til radiatorer.
Dersom du foretrekker ren viftekjøling er det tilsvarende gode muligheter, og fra fabrikken følger det med fire vifter.
Harddisker og optiske enheter skal plasseres i rekken med brønner på høyre side av kabinettet. Det er totalt ti brønner, men siden en av dem er reservert kontrollpanelet har du i praksis ni brønner tilgjengelig.
De seks nederste brønnene er øremerket harddisker, og harddiskene festes i moduler som igjen skyves inn i brønnene. Hver modul tar tre harddisker, og du har to slike moduler. Det er fritt frem å sette modulene oppe, nede eller i midten. Du kan også velge å flytte litt på frontpanelet, alt etter hva som passer deg.
Dersom du sverger til SSD-er, eller harddisker med tilsvarende formfaktor, kan hver harddiskmodul også huse to ekstra SSD-er. I tillegg har du to bonusplasser til SSD-er rett bak harddiskmodulene. Det innebærer at du har totalt seks dedikerte SSD-plasser.
Det er også mulig å fjerne alle harddiskmodulene, og heller fylle opp med optiske drev – selv om det neppe er så aktuelt nå for tiden.
Lange skjermkort eller ekspansjonskort er ikke noe problem i dette kabinettet, og du må gjerne fylle opp med så mange du bare vil. Plassproblemer vil du i alle fall ikke få.
Konklusjon
Lian Li PC-D600 viser at den gamle kabinettkjempen fremdeles er med i kampen, og det med god margin. Det florerer ikke av nyskapende løsninger, men det er fremdeles et knakende godt kabinett.
Designmessig er Lian Li helt på høyden. De har sin unike signatur som de har hatt siden tidenes morgen, og den er beholdt i PC-D600. Du er med andre ord aldri i tvil om at det er et Lian Li-kabinett som står foran deg. Vi merker oss dessuten at kantene er skråkuttet, ikke mye, bare akkurat passe slik at kabinettet fremstår som litt mykere.
Kvalitetsfølelsen er hele tiden tilstede. Lian Li sverger til relativt tykk aluminium, noe som gjør kabinettet stivt og tungt. Som en siste liten detalj har de også satt inn et vindu med mye tykkere plexiglass enn det vi er vant med.
Alt får plass
PC-D600 er ikke det dypeste kabinettet på markedet, ei heller det høyeste. Likevel får du plass til utrolig mye på innsiden takket være konseptet med to avdelinger. Ulempen er at kabinettet blir svært bredt, og om det passer inn hos deg får være opp til den enkelte å avgjøre.
Kabinettet sluker vannkjølingskomponenter, og du må gjerne ha flere radiatorer. Ulike former for oppsett med flere skjermkort er heller ikke noe problem, i all den tid hovedkortet ditt har nok ekspansjonsspor.
Det er greit med harddiskplasser, totalt seks stykker. I tillegg har vi sansen for seks dedikerte plasser til SSD-er eller andre enheter med tilsvarende formfaktor. Likevel er det ikke til å komme bort fra at det kunne vært plass til mye mer, og vi synes nok at Lian Li har utnyttet plassen litt dårlig.
Prisen synes vi er stiv, langt over 2000 kroner for et kabinett er drøyt. Du får veldig fine kabinetter til under tusenlappen, men om du vil ha noe stort i aluminium koster det. De fetere variantene fra Corsair er for eksempel priset til rundt det samme.
Dersom du heller vil ha et normalt kabinett med god plass bør du sjekke ut Corsair Obsidian 900D »
+ Lekker design
+ Godt med plass
+ Flott finish
+ Muligheter for å tilpasse høyresiden
- Dyrt
- Litt dårlig utnyttelse av plassen