Til hovedinnhold
TestStreacom FC5 OD

Dette kabinettet gir deg en lekker og lydløs PC

Samtidig passer det perfekt i stua.

Vegar Jansen

Innledning

For de fleste av oss er det enkelt og greit en kjensgjerning at moderne datamaskiner bråker. Prosessorer, skjermkort, strømforsyninger og kabinetter er som regel belemret med en eller flere vifter, akkompagnert av suset og knatringen fra harddiskene.

Heldigvis finnes det en rekke mottiltak. Vi kan nevne lydisolering, ekstra stillegående vifter og vannkjøling. For ikke å glemme at gammeldagse harddisker kan byttes ut med lydløse og kjappe SSD-er.

Det ultimate er likevel en løsning uten kompromisser, altså en helt passivt kjølt datamaskin. Men med eksempler som Shuttle XS35GT og Impactics K.I.S.S.S. friskt i minnet, betyr dette ganske svak maskinvare. Eller gjør det egentlig det?

Streacom er et selskap som i hovedsak sysler med kabinetter, og spesialiteten ser ut til å være passivt kjølte løsninger. Stikkord her er varmerør (heatpipes) og utvendige kjøleribber på selve kabinettet.

Vi har tatt en grundig kikk på modellen som heter FC5 OD – en modell som helt klart er bygd med stua i tankene. Fronten har en bredde på 45 centimeter, og med føtter er høyden relativt beskjedne syv centimeter. Det betyr at den burde passe inn i sterobenken, og ikke minst passere den strenge kone- og svigerskontrollen.

FC5 finnes i sort og sølv. Vi har testet den mørke varianten.

Bokstavene OD står for optisk drev, og det er grunnen til glipen i frontpanelet. Men kabinettet finnes også i drevløse versjoner.

Det mest interessante med FC5 er nok den passive kjøleløsningen, som ifølge Streacom selv skal takle prosessorer med 65 watt TDP (eller lavere). Her blir du altså ikke henvist til en prosessor på nederste hylle – 65 W TDP holder eksempelvis til en meget potent Intel Core i7 3770S eller AMD A10-5700.

Vi ønsket selvsagt å se hva kabinettet var godt for, og fikk AMD til å låne oss en AMD A4-3400. Dette er ikke den råeste 65-watts prosessoren der ute, men skal nok uansett få opp varmen til et greit nivå.

Grensen på 65 watt TDP betyr at du har en del prosessorer å velge mellom. For hovedkort er du ikke nødvendigvis like heldig – du må nemlig passe på at varmerørene ikke kolliderer med kjøleribber eller noe annet som kan stå i veien.

Spesifikasjoner -
Materialer Aluminium, front og sidevegger 10 mm tykkelse
Farger Sølv / Sort – "sandblåst" finish
Utvidelsesplasser 1 x slim slot-in optisk drev Opp til tre harddisker, avhengig av hovedkort
Vifter Ingen 6 kjølerør for passiv kjøling – maks anbefalt TDP 65 W
Ekspansjonsspor For ett PCI/PCIe-kort (riser card ikke inkludert)
Støttede hovedkort Micro-ATX* Mini-ITX* *Visse høydekrav rundt CPU-sokkelen pga. kjøleløsningen
Eksterne tilkoblinger Ingen
Strømforsyning Ikke inkludert
Dimensjoner Høyde: 7 cm Bredde: 45 cm Dybde: 33 cm
Vekt 5,2 kg
Pris Fra ca. 1600 kr

Det følger ikke med noen strømforsyning for kabinettet. Du kan strengt tatt bruke en tradisjonell PSU til FC5, men ettersom den må plasseres eksternt, krever det en del fikling og mikking for å få på plass kabler. I tillegg er det jo slik at de fleste vanlige strømforsyninger har en vifte, og da blir jo litt av poenget ved å ha en helt passivt kjølt PC borte.

Streacom FC5 er i stedet ment for å bruke en såkalt picoPSU, som ikke er stort større enn selve ATX-kontakten. Dette kombinerte vi med en ekstern strømadapter som kunne gi oss 150 watt – mer enn nok til vårt behov.

Bli med over til neste side, så skal vi gå aluminiumen nærmere i sømmene >>>

Vi retter en takk til Streacom for lån av kabinettet og HTPC.no som bidro med strømforsyningen.

Utseende og installasjon

Utseende

Kabinettet er helt og holdent lagd i aluminium, og har en matt finish. Front og sidevegger er en hel centimeter tykke, og veggene har kjøleribber utenpå dette igjen.

Denne veggen skal fjerne prosessorvamen. Festebrakettene for kjølerørene kan flyttes litt for å passe med forskjellige hovedkort.Foto: Vegar Jansen, Hardware.no

For den ene sideveggen er likevel kjøleribbene en kosmetisk greie, for å gi symmetri til designen. Samtlige kjølerør skal nemlig festes til høyre sidevegg, så det er på denne siden at ribbene faktisk har en skikkelig misjon. Etter hva vi kan bedømme har kjøleribbene på venstre side ingen reell praktisk betydning.

Foto: Vegar Jansen, Hardware.no
Foto: Vegar Jansen, Hardware.no

Frontplaten er spartansk, med en diskret av/på-knapp på høyre side. Over denne sitter en liten blå LED som viser om datamaskinen er påslått – ekstra kjekt når du ikke kan bruke hørselen for å sjekke dette. Litt til venstre for av/på-knappen sitter et lite vindu som er tiltenkt en infrarød (IR) sender/mottager. Dette er dog ekstrautstyr. Ellers er fronten kun belemeret med en sprekk for optiske plater.

Etter å ha løsnet de fem skruene i topplokket får du tilgang til det innvendige, som egentlig ikke er så veldig mye. Her er det en brakett for det optiske drevet, og ellers er det kun bunnplaten å feste ting i – altså hovedkort og harddisk(er)/SSD.

Bakplaten har lufting og plass for et enkelt ekspansjonkort, i tillegg til åpningen for hovedkortets kontakter. Det er også et lite hull for strømforsyningen.

Som ekspansjonkort kan du i teorien sette inn et grafikkort, men da ser vi kun potensielle problemer med plass, kjøling og/eller strømforbruk. Ettersom dagens prosessorer har helt kurante grafikkegenskaper, har vi valgt å ikke surre med dette.

Installasjon

Som vi nevnte innledningsvis er ikke Streacom FC5 for hva som helst av maskinvare. I hvert fall når det kommer til hovedkort er du nødt til å gjøre hjemmeleksene og velge med omhu. Vi måtte selv plukke et annet kort enn vi opprinnelig hadde tenkt, ettersom kjølerørene krever fritt leide fra prosessorsokkelen til kabinettveggen.

Vi endte etter hvert opp med å bruke et Micro ATX-kort fra Gigabyte: A55M-DS2. Av minne klarer vi oss fint med én minnemodul på fire gigabyte, noe som også sparer oss for noen få watt kontra to moduler.

Foto: Vegar Jansen, Hardware.no

Hele opplegget med kjøleblokk, skruer, termisk pasta og kjølerør finner du pent nedpakket i en egen eske. Første del av kjøleblokkmonteringen krever at du har tilgang til baksiden av hovedkortet, så gjør dette før du fester hovedkortet til kabinettets bunnplate.

Med hovedkortet på plass kan det være fristende å klisse på med termisk pasta og bare få ting gjort – det gjorde nemlig vi. I ettertid ser vi helt klart at en runde med "tørrtrening" uten pasta hadde vært smart, for enklere å se hvor de forskjellige festene til slutt vil sitte. Vi anbefaler deg derfor å gjøre dette, da det kommer til å spare deg for en del søl med pastaen.

Det kan forresten uansett være smart å investere i en ekstra tube med slik termisk pasta – i våre øyne var den medfølgende mengden litt knapp.

Vi fant etter hvert ut at det enkleste var å ta av festebrakettene helt, ettersom de må tres innpå kjølerørene.Foto: Vegar Jansen, Hardware.no
Så var det om å gjøre å finne riktig mengde...Foto: Vegar Jansen, Hardware.no
Slik ser det ut til slutt.Foto: Vegar Jansen, Hardware.no
Endelig alt på plass.Foto: Vegar Jansen, Hardware.no
Ferdig – mangler bare noen ledninger.Foto: Vegar Jansen, Hardware.no

Når kjølerørene først har blitt forsvarlig festet i både sideveggen og prosessorblokka, er det verste over. Få inn det du trenger av disker – for en helt lydløs PC trenger du selvsagt en SSD – og koble til strøm.

For strøm er nok forresten en liten picoPSU med tilhørende strømadapter det mest elegante og hensiktsmessige.

Men hvor godt fungerer kjølingen? >>>

Termiske egenskaper

Med maskinvaren vel på plass i kabinettet, gjenstår det bare å presse inn av/på-knappen og krysse fingrene. Hvis alt er i orden, vil et lite, blått LED-lys tennes. Har du puttet inn et optisk drev, vil også dette gi fra seg en liten oppstartslyd.

Deretter blir det dønn stille – så lenge du har valgt en SSD som lagringsplass, altså.

Dersom du aldri har hatt en helt lydløs datamaskin før, vil det hele føles ganske så unaturlig. Spesielt når operativsystemet laster inn og alt kjører som normalt, mens du egentlig bare venter på en blåskjerm eller at hele skaberakket skal ta fyr.

I teorien skal dog Streacom FC5 sine varmerør ta unna varmen til prosessorer på hele 65 watt TDP. Det er ikke dårlig, med tanke på at Intel Core i7 3770K, som er en av dagens toppmodeller, har en TDP på 77 watt.

Testoppsett -
Hovedkort Gigabyte A55M-DS2
Prosessor AMD A4-3400
RAM 1 x 4 GB DDR3
Skjermkort ATI Radeon HD 6410D (integrert i prosessoren)
Harddisk Corsair Force Series F80A – 80 GB
Strømforsyning PicoPSU, 150 watt AC-adapter

Vi kan selvsagt ikke bare stole blindt på Streacom, men må teste og måle temperaturer. For sammenligning er det verre, ettersom vi ikke har kunnet benytte det samme testoppsettet som vanligvis brukes ved våre kabinettester.

I stedet har vi kastet inn et relativt enkelt "stue-PC-oppsett". Ytelsen er ikke den aller råeste, men så er kostnadene deretter – hovedkort, prosessor, minne og SSD har en pris på omtrent 1500 kroner til sammen. Operativsystem kommer i tillegg, men her kan du jo gå for et gratisalternativ som for eksempel XBMC. Selv brukte vi Windows 7 i testperioden.

Dette oppsettet har kjørt litt forskjellig bruk av systemet, og ganske enkelt sett på hvordan temperaturene har tedd seg. Vi har kjørt enkle målinger av varmen når systemet har vært uvirksomt (idle), spilt av HD-video i 1080p, "torture test" med Prime95 og innbrenningstest med FurMark.

Temperaturene ble målt manuelt på toppen av prosessorens kjøleblokk og kabinettets utside, naturligvis der det var varmest: Kjøleribbene på høyre side. Ellers benyttet vi oss av SpeedFan og Speccy for å se hvordan det stod til med hovedkort og prosessor/GPU-del.

Det er også verd å merke seg at datamaskinen stod fritt på en pult under testene. Hadde vi stappet kabinettet inn i en stereobenk med annen varm elektronikk og dårlig lufting, ville vi selvsagt sett høyere temperaturer.

Med unntak av idle er alle temperaturer lest av etter omkring en times jobbing i de forskjellige programmene. Som vi kan se er det naturligvis store forskjeller fra en uvirksom datamaskin til maksimum belastning. For hovedkortet generelt er riktignok ikke forskjellen så stor, men på andre steder er det større differanser.

Prime95 og FurMark er programmer som gir hard og vedvarende belastning – noe som strengt tatt ikke er typisk for en vanlig stue-PC. Her opplevde vi ikke noen spesielle stabilitetsproblemer, men det blir altså hett. Det er ingen tvil om at kjølerørene fint klarer å transportere varmen – 57 grader på utsiden av kabinettet er såpass høyt at de fleste ikke vil holde hånden der.

Dersom målet ditt er å bruke datamaskinen til spilling, er dette altså fullt mulig, også med en passivt kjølt PC. Akkurat hvor sunt det er å kjøre prosessoren på slike temperaturer over tid er et annet spørsmål – men med såpass rimelige komponenter spiller kanskje ikke dette noen rolle uansett.

For deg som ikke har planer om å bruke stue-PC-en til noe spesielt tyngre enn avpilling av HD-film, er det veldig lite å bekymre seg for. Her er temperaturene relativt hyggelige.

Betyr dette at den duger? >>>

Oppsummering og konklusjon

Oppsummering

Streacom FC5 er et rent aluminiumskabinett med en enkel og ren design. I det hele tatt er det et enkelt kabinett, med liten innvendig plass og fysiske mål som gjør at den vil kunne gjemme seg blant diverse stereokomponenter. Dette er altså et kabinett som ikke gjør noe ut av seg rent visuelt, og dermed burde kunne finne en plass i stua – det gjelder også for deg som ikke er ungkar.

Foto: Vegar Jansen, Hardware.no

Egentlig er det likevel verken størrelsen eller utseendet til FC5 som er det helt store med dette kabinettet. Det store salgspunktet er passiv prosessorkjøling via kjølerør, og kombinerer du dette med en SSD, snakker vi altså om en helt lydløs PC.

Den spesielle kjøleløsningen og den lave høyden betyr at du ikke kan velge fritt når det gjelder maskinvare. I første omgang er det hovedkortet som må plukkes med omhu, slik at kjølerørene kan plasseres riktig. Videre er det viktig å plukke en prosessor som har god nok integrert grafikkløsning, og samtidig ikke avgir så altfor mye varme.

Passive kjøleløsninger har visse fysiske begrensninger – her tenker vi på varmetransporten via kjølerørene og tilgjengelig overflate der varmen kan avgis til omgivelsene. For FC5 sin del er det i hovedsak kjøleribbene på kabinettets høyre side som tar den jobben, og hele herligheten skal takle prosessorer på 65 watt TDP. Det var også en prosessor av dette kaliberet vi testet med, og opplevde verken problemer med stabilitet eller ytelse.

Under vedvarende hard belastning blir likevel datamaskinen ganske så varm, og det kan være betimelig å spørre seg akkurat hvor sunt det er for en prosessor å kjøres på en såpass høy temperatur over lenger tid. For de fleste av oss vil nok likevel ikke dette være en relevant problemstilling dersom Streacom FC5 kun skal brukes til film og sofasurfing – da blir den jo ikke så hardt belastet uansett.

Konklusjon

Streacom FC5 er et kabinett for deg som ganske enkelt vil ha en PC som ikke høres, og knapt kan sees. Med det rette oppsettet vil du aldri høre fra den, uansett hvor mye eller lite den belastes. Når det er kaldt kan du jo la den stå på døgnet rundt, og egentlig tenke på den som en liten varmeovn med en god del ekstra funksjonalitet som bonus.

Kjøleløsningen og den relativt beskjedne størrelsen gjør at du ikke får plass til spesielt mye i den, men når alt først er på plass gjør kabinettet jobben sin uten å mukke. Det blir ganske varmt på høyre side, men det er jo også hele poenget.

Det store ankepunktet med Streacom FC5 er nok prislappen. Selve kabinettet koster i overkant av 1500 kroner – riktignok med kjøleløsningen, men uten optisk drev og strømforsyning. Når du hiver på dette, nærmer du deg fort tre store lapper.

Foto: Vegar Jansen, Hardware.no

Deretter kommer naturligvis prisen på det andre du har tenkt å putte i datamaskinen. Vårt minimalistiske testoppsett med hovedkort, prosessor, minne og SSD har en samlet pris på omtrent 1500 kroner – men vi kan se at dette fort kan bli langt mer for kravstore brukere. Uansett snakker vi altså om minst 4500 kroner totalt for en komplett stue-PC med Streacom FC5-kabinett.

Men nå er det ikke noe nytt at vi må betale litt ekstra for stillhet, et anstendig utseende og smekre linjer. For deg som absolutt vil ha en helt lydløs og ikke så altfor stor PC, vil vi derfor likevel kunne anbefale Streacoms kabinett.

+  Passiv kjøleløsning, anbefalt 65 W TDP
+  "Stereobenk"-formfaktor, lav høyde
+  Beskjedent utseende


-  Kresen på hovedkort
-  Litt dyr

Alternativer

Dersom du kun skal se film og høre musikk med maskinen, kan det hende du klarer deg med en enkel medieboks. Da mister du riktignok en del fleksibilitet, men prisen er jo også langt lavere.

Det finnes mange smådatamaskiner med forskjellig kvalitet og pris, eksempelvis Zotac Zbox nano XS AD11 Plus og Apple Mac Mini. Disse kan være små nok til å passe inn i stua, og noen vil også være ganske så stillegående – men lydløse er de ikke.

Hvis det ikke er plassen eller stilen det står på, kan du alltids putte strømsvake datadeler i et annet og rimeligere kabinett, koble til en gigantisk kjøleribbe og satse på at det holder.

Et siste tips er å se på andre kabinetter ment for passiv kjøling. Det finnes andre fabrikanter, og dessuten har Streacom flere (og nyere) modeller.

annonse