TestHTC Sensation XE

Slik er musikkversjonen av HTC Sensation

HTC Sensation XE har mer fart og mer futt.

Design, skjerm og menyer

Glasset på skjermen er ripemotstandig Gorilla-glass. Det er svakt konkavt.
I sola er skjermen vanskelig å lese, men håpløst er det ikke.
Litt skygge er alt som skal til.
Den helstøpte metallrammen er ikke egentlig noen ramme, men et stort baklokk.
Høyttaleren har fått rød signaturfarge.
Baksiden har fått Beats-logo.
I boksen finnes i tillegg til mobiltelefonen en lader, USB-kabel og ørepluggene iBeats. Det følger også med en liten pose til oppbevaring av ørepluggene.

Vi har tidligere testet HTC Sensation, som var selskapets første med tokjerneprosessor. Dessuten hadde den fått en skjermoppløsning som på testtidspunktet var høyere enn på noen annen mobiltelefon med 4,3 tommer skjerm. I dag må den se seg slått på av Samsung Galaxy Nexus på dette området. Mens Sensation og Sensation XE har skjermoppløsning på 540 x 960 punkter, kan Nexus skilte med 720 x 1280 punkter.

HTC Sensation XE er samme mobiltelefon som HTC Sensation, men prosessoren er klokket opp fra 1,2 GHz til 1,5 GHz. I tillegg har XE fått en egen lydkrets fra Beats Audio, og leveres med Beats-øreplugger. Batterikapasiteten er også noe bedre på XE-versjonen, men fremdeles må du nok belage deg på å lade hver kveld om du er en ivrig bruker av mobiltelefonen.

Siden HTC Sensation XE i realiteten er en oppdatert versjon av HTC Sensation har vi valgt å gjøre dette til en oppdatering av HTC Sensation-testen. Det betyr at artikkelen vil være identisk på de områdene der telefonene er identiske, mens innholdet er oppdatert der XE er oppdatert.

En lekker mobiltelefon

Å lage en mobiltelefon med 4,3 tommer skjerm er neppe en designers drømmejobb. Begrensningene blir unektelig ganske mange, og de fleste touch-mobiler, også de med litt mindre skjermer, fremstår som sorte flate rektangler. Det gjør også HTC Sensation, men vi liker de små detaljene som likevel gir telefonen et særpreg.

Det første vi legger merke til i så måte er baksiden. Chassiset er i ett stykke metall, men øverst og nederst er det to felter i plast. I stedet for bare å dele telefonen symmetrisk, har HTC valgt å plassere metallfeltet diagonalt over telefonens bakside. Det er også en nyanseforskjell i fargen på de tre elementene. Det ser rett og slett bra ut, og gir telefonen en lett kjennelig signatur.

Fronten er ikke like sprek, og hadde det ikke vært for størrelsen, så ville du lett bli forledet til å tro at det dreier seg om en HTC Desire S. Desire XE har fått rødt gitter i høyttaleren og rødt lys i navigasjonstastene.

Men ved nærmere ettersyn vil du se at skjermglasset ikke er helt flatt. Ut mot rammen er telefonens glass løftet en anelse. Sensation XE har også avrundete kanter, slik at den føles behagelig å holde.

Over skjermen er det et smalt metallfelt der du finner en tilsvarende lav men ganske bred høyttalerspalte. Til høyre for denne finner du frontkameraet. Volumtasten er plassert på vestre side, og lenger ned på samme side finner du USB-inngangen. På toppen av telefonen sitter hovedbryteren. Kontakten for hodetelefoner/håndfri sitter også på toppen av telefonen.

Telefonen har ikke fysiske taster på fronten, men under skjermen finner du de samme fire betjeningsfeltene som på Desire S. Disse er hjem, meny, tilbake og søk.

Vi liker telefonens design, og selv om den er både tyngre og tykkere enn Samsungs Galaxy S II, så gir bruken av en metallramme uten sømmer et kvalitetspreg mange telefoner i denne klassen mangler. Telefonen er heller ikke så tung at den trekker ubehagelig i lommen.

Megaskjerm

Med 540 x 960 bildepunkter gir HTC Sensation XE et skarpere bilde enn noen annen 4,3-tommer mobilskjerm med LCD-teknologi. Det betyr at det er tilnærmet umulig å se det enkelte bildepunktet, og at selv svært små bokstaver er lesbare forutsatt at du har normalt syn.

HTC har valgt å bruke en S-LCD-skjerm på Sensation. Skjermen er god, med skarpe farger og jevn bakgrunnsbelysning. Men sammenliknet med Super AMOLED virker den litt blass. Vi har sett LCD-skjermer med bedre sortnivå enn dette. Vi har testet HTC i direkte sollys, og erfarer da at vi må ha full bakgrunnsbelysning for å kunne bruke telefonen. Men det fungerer, i alle fall så lenge du ikke skygger for lyssensoren. Da blir skjermen mørkere og vanskeligere å tyde.

Penere menyer

Menysystemet på HTC Sensation XE er det samme som på HTC Sensation. På låseskjermen er det en sirkel som du trekker opp på skjermen for å låse opp telefonen. Men det finnes også fire ikoner på dette skjermbildet. Disse er ikonene telefon, e-post , kamera og meldinger. Ved å trekke et ikon ned i låseringen går du direkte til den gjeldende applikasjonen. På den måten kan du for eksempel starte kameraet samtidig som du låser opp mobiltelefonen. Den samme løsningen finnes på nettbrettet HTC Flyer.

Etter å ha brukt Sensation en stund er vi blitt stadig mer begeistret for denne funksjonen. Du kan også bytte ut ikonene, dersom du vil ha andre snarveier på låseskjermen. Bruker du musikkspilleren på telefonen vil kontrollene være tilgjengelige også på låseskjermen, så du slipper å lete deg frem til musikkapplikasjonen for å betjene spilleren.

Den grafiske fremstillingen av startskjermer og Widgets er også betydelig oppgradert. Blant annet kan du nå høre lyd til værvarselet på startskjermen. Akkurat det er neppe noe du vil ha ønske om å gjøre særlig mange ganger. Det kan jo være litt enerverende å måtte høre regnet plasker hver gang du går til startskjermen og værutsiktene er lite lystige. Telefonen har sju startsider, og disse vises som en karusell du kan snurre på. Du velger selv hvilke snarveier eller miniprogrammer du vil ha på disse sidene.

Velg uttrykk på telefonen

Du kan også velge mellom en hel rekke maler for hvordan telefonens låseskjerm og startskjermer skal se ut. Men du kan ikke tilpasse rekkefølgen på applikasjonene i menyen etter eget ønske, slik du kan på enkelte andre Android 2.3-mobiler. Du kan imidlertid velge om du vil vise applikasjonene sortert etter alfabetet, eller etter dato med nyeste på topp, eller med eldste på topp. I tillegg har du tre symboler nederst på menyskjermen. Her kan du velge om du bare vil se applikasjonene du bruker oftest, eller om du bare vil se applikasjonene du selv har lastet ned.

Å bla i menyene går som en drøm. Skjermen reagerer svært presist, og de grafiske animasjonene er så lekre at vi tar oss selv i å bla i menyene bare for å se hvor elegante animasjonene er.

Skjermtaster

Skjermtastaturet er godt å skrive på, og om du ønsker det kan berøringer markeres ved små vibrasjoner eller lyder. Tastaturet har norske tegn. Du kan også velge om du vil ha et standardtastatur med alle bokstaver på ni taster (T9). Da kan du skrive tekstmeldinger med en hånd på samme måte som på de tidligste SMS-mobilene. Vender du skjermen horisontalt vil du likevel få opp qwerty-tastaturet. I tillegg kan du velge et kompakttastatur, en slags krysning mellom qwerty og T9.

Skjermen støtter også flerfingring, så du kan spille akkorder på instrumentapplikasjoner (opp til 4 fingre samtidig) eller zoome inn og ut av skjermbilder ved å knipe eller sperre med fingrene.