Tek.no

Test Sony Ericsson Xperia Neo

Kul og kreativ batterimisbruker

Sony Ericssons kameramobil har mange sterke sider - og et par svake.

15 Apr 2011 13:31

Design, skjerm og menyer

Sony Ericssons Xperia Neo er Xperia Arcs lubne lillebror. Teknisk er de to mobiltelefonene nesten identisk. Men Neo har litt mer tyngde over hoftene, og skjermen er en halv tomme mindre enn på Sony Ericsson Arc. Likevel er Neo tyngre enn Sony Ericsson Arc.

Likevel er det ikke mindreverdighetskomplekser som er årsaken til at Neo trøstespiser på batteriet.

Skjerm

I utgangspunktet ser Neo ut til å være en nesten perfekt mobiltelefon. Skjermen måler 3,7 tommer diagonalt. Det gjør den litt større enn modeller som iPhone, og en del mindre enn de såkalte flaggskipmodellene fra Samsung, LG og Sony Ericsson. For det store flertall vil 3,7 tommer oppleves som tilstrekkelig. Mange ønsker rett og slett ikke en større mobiltelefon. Samtidig mangler det ingen ting når det kommer til funksjonalitet.

Den nevnte skjermen har samme Bravia Engine-teknologien som Arc, en programvare som analyserer og forbedrer farger og kontraster og får skjermbildet til å fremstå som skarpere. Glasset har god motstand mot riper, så vi måtte skrape temmelig hardt med en brukket binders for å gi skjermen varige men.

Ellers er skjermen responsiv, og med sin høye pikseltetthet fremstår den som svært klar. Den har god innsynsvinkel, og den kan registrere flere samtidige berøringer (multitouch).

Design

Xperia Neo har et langt ovalt sølvfarget felt på hver side. Resten av chassiset er i plast. Baksiden er enkel, med et kamera dypt nede i en grop med en sølvring rundt. Ellers ser vi Sony Ericssons grønne logo, og to bokstaver som skal vise at kameraet kan filme i HD.

På høyre side av Neo sitter en dedikert kameratast, en vippetast for volum, og hovedbryteren. På motsatt side er det ingen taster.

På toppen av Neo finner du ikke mindre enn tre kontakter. Den midterste kontakten er 3,5 millimeter lydutgang for hodetelefoner eller håndfri. På venstre side er det et lokk som skjuler Micro-USB-kontakten, mens det på høyre side er utgang for Micro-HDMI.

Under skjermen er det en smal list med tre sølvfargede taster. Dette er de samme tastene som på Arc (retur, hjem og meny). Men på Neo er tastene plassert helt ned på kanten av telefonen. Det gjør at vi knapt kan ha mobilen i lommen uten at tastene blir trykket inn. Når tastene trykkes tennes låseskjermen, og selv om vi ikke velger å låse opp, så ligger telefonen og lyser i lomma. Vi mistenker at det kan være en av batterityvene på Xperia Neo.

Tastatur

Sony Ericsson Xperia Neo har qwerty-tastatur med norske taster. For å få frem disse er det ikke nok å velge norsk språk under språkinnstillinger. Du må i tillegg velge norsk som skriftspråk under innstillinger for tastemetode.

Tastaturet er en god del trangere enn på Xperia Arc, men den intuitive ordboken retter opp det meste av slurv. Dermed kan vi skrive svært raskt på Sony Ericsson Arc. Noen vil antakelig savne T9-tastaturet, men her er det mulig å laste ned et slikt fra Android Marked. Du kan også hente frem et større qwerty-tastatur ved å vende mobiltelefonen horisontalt, men det vil neppe hjelpe noe særlig på skrivehastigheten.

Lekkert brukergrensesnitt

Brukergrensesnittet på Sony Ericsson Neo begeistrer oss. Telefonen kjører den foreløpig nyeste versjonen av Android, versjon 2.3, som også er kjent som Gingerbread. Telefonen har fem startskjermer, også kalt hjemmeskjermer. Disse ligger side om side, og du blar mellom dem ved hjelp av fingerstrøk over skjermen. Innholdet på disse skjermene bestemmer du selv.

Nederst på alle startskjermer finner du de samme fem ikonene. Disse er snarveier til media, meldinger, programoversikt, kontakter og telefon. Trykker du på programoversikten kommer du til en oversikt over alle appene (programmene) som finnes på mobilen. På Neo kan du stokke på rekkefølgen så du får de viktigste appene fremst. Du kan også enkelt bytte bakgrunner og tema på telefonen.

Sony Ericssons måte å bruke kontaktbilder og andre grafiske elementer på er forbilledlig. Grensesnittet er gjennomgående lekkert.

Les også