Til hovedinnhold
Saken har annonselenker som gir VG inntekter. Redaksjonen prioriterer uavhengig av dette.Bytt

På Tek finner du saker med annonselenker, hvor du enten kan kjøpe produktene vi har omtalt eller sammenligne priser. Det mener vi er relevant informasjon for våre lesere.

Hvilke produkter Tek skal skrive om, og hva vi skal skrive om dem, velger journalistene og ingen andre. Men det er også viktig at du vet at hvis du klikker på en slik annonselenke til prissammenligning hos Prisjakt, eller kjøper et produkt etter å ha klikket deg inn til en butikk fra en av våre artikler, tjener Tek penger. Disse annonselenkene er alltid merket med «annonselenke».

Det er viktig å understreke at når vi omtaler produkter på Tek, så er det fordi vi mener det er journalistisk interessant. Ingen kan kjøpe seg omtale i våre saker.

I tester eller produktguider er hovedregelen i VG at vi kjøper eller låner produktet. Dersom det ikke er praktisk mulig, baserer vi omtalen på produktprøver vi har fått tilsendt. I så fall opplyser vi om hvilket produkt og hvorfor.

Panasonic FZ45

Overblikk

Introduksjon

Panasonic FZ45 er en rimeligere versjon av FZ100 som vi nylig testet. Objektiv og kamerahus er felles, men FZ45 mangler en del av finessene til FZ100. Kameraene er så like at vi i utgangspunktet ikke hadde tenkt å teste begge. I FZ100-testen fant vi imidlertid at bildekvaliteten til FZ100 var et hakk dårligere enn på fjorårsmodellen FZ38.
FZ100/FZ45 har et nytt objektiv med større zoomområde, men FZ100-bildene så veldig prosesserte ut i stor forstørrelse som er et typisk tegn på kraftig støyreduksjon. Det virker derfor sannsynlig at ny sensor med MOS-teknologi har mye av skylda for tap av bildekvalitet.

FZ45 har 14MP sensor basert på samme CCD-teknologi som FZ38 (12MP) og vi har valgt å lage en litt forenklet test hvor vi ser på bildekvaliteten og andre forskjeller i forhold til FZ100. Der kameraene er like har vi gjenbrukt tekst fra FZ100-testen. Det blir mange referanser til FZ100-testen så det er en fordel å ha sett den først. FZ45 er forøvrig et interessant nok kamera i seg selv, det er tross alt en oppgradering av FZ38 som var en av de beste 2009-modellene.


Testen starter på neste side, og i de neste avsnittene er det et sammendrag.

Fysisk

Panasonic har gjort en bra jobb med designet av FZ45 som er et av de større superzoomkameraene. Det er imidlertid litt mindre enn Canon SX30 IS og Fujifilm HS10 som er to av de nærmeste konkurrentene, men stort nok til at det passer bedre i en veske eller ryggsekk enn i en lomme. Til gjengjeld er grepet rimelig stort og Panasonic har kostet på egne knapper for mange funksjoner. FZ45 er laget i et plastmateriale og virker solid nok. Overflaten er litt mer ruglete enn på en del av konkurrentene og det er ekstra belegg på strategiske steder for å sikre at kamerat sitter godt i hånden. Nytt i forhold til fjorårsmodellen FZ38 er større zoomområde.

24x optisk zoom, 25mm vidvinkel og 600mm tele er imponerende spesifikasjoner selv om det finnes modeller med både 30x og 35x zoom. FZ45 er forøvrig et av de få superzoomkameraene som har filtergjenger og leveres med solblender.

Skjermen er fast og på tre tommer. Den har 230000 punkter og det er dårligere spesifikasjoner enn FZ100 som har hengslet skjerm og dobbelt så mange punkter. Den elektroniske søkeren er liten, har lav oppløsning, men fungerer greit nok for å komponere bilder.

FZ45 leveres med et oppladbart Li-Ion batteri og ekstern lader. Batterikapasiteten er på 580 bilder målt etter CIPA-standarden.

I bruk

FZ45 har alt av manuelle og automatiske funksjoner og noe annet forventer vi ikke av de mest avanserte superzoomene. Brukervennlighet er bra med rimelig god ergonomi og bra menyer. Responsen er ganske rask i de fleste situasjoner og kameraet låses ikke fullstendig mens forrige bilde lagres, men FZ45 er heller ikke helt på FZ100-nivå. Seriebildefunksjonen er ganske begrenset med maks tre bilder i beste JPG-kvalitet og RAW er kun tilgjengelig i enkeltbildemodus. Autofokusen fungerte raskt og presist og var helt på høyde med FZ100.

Video er et område hvor FZ45 har dårligere spesifikasjoner enn FZ100 med 720p. Stereo mikrofoner er innebygd og FZ45 tillater full kontroll over eksponering i videomodus, men mangler FZ100s inngang for ekstern mikrofon.

Bildekvalitet

Bildekvalitet er et område hvor FZ45 slår den dyrere FZ100. Det er både målbare og synlige forskjeller og FZ45-bilder ser skarpere ut på pikselnivå. Hvor viktig det er for typiske superzoombrukere er et annet spørsmål, men det er uansett et argument for FZ45 for den som ikke trenger den ekstra funksjonaliteten i FZ100.

Total sett mener vi FZ45 er av de beste kameraene på bildekvalitet i superzoomklassen. Både på lave og høye Iso-verdier var både oppløsning og andre aspekter av bildekvaliteten konkurransedyktig med superzoomkameraene Akam har testet i år. Eksponering og farger var bra og objektivet er godt korrigert med lite feilbrytningsproblemer og relativ lite fortegning når vi tar zoomområdet i betraktning.

Konklusjon

Bildegallerier

Fysisk

Panasonic FZ45 er en litt rimeligere versjon av FZ100, sett forfra er det nesten bare navnet som skiller. Kamerahuset er så og si likt, objektivet er det samme og byggekvaliteten er bra.

På baksiden av er det FZ100s hengslede skjerm hovedforskjellen, men det er også en ekstra knapp for valg av fokustype. På FZ100 gjøres dette valget med en bryter på venstre side - som er enklere og raskere i bruk.

På toppen av kameraet har FZ100 blitssko og en knapp for seriebildefunksjon som FZ45 mangler. Fokusknappen til FZ45 sitter på siden av objektivet til FZ100.

Stativfestet er ikke i den optiske aksen og så nærme batteriluken at den sperres når kameraet er på stativ. Kortplassen for minnekort sitter under samme luke og FZ45 kan bruke de nye SDXC-kortene i tillegg til SD/SDHC.

På venstre side er det en luke for USB-port, HDMI og A/V. FZ100 har i tillegg inngang for fjernkontroll og mikrofon.

FZ45 er både i størrelse og designmessig på mange måter en mellomting mellom FZ100 og gamle FZ38, kamerahuset er som FZ100 mens skjerm og knapper er nærmere FZ38. Kameraet er laget av plast med en litt ruglete overflate og ekstra belegg på grepet. Totalt sett er ergonomien meget bra for et kamera i denne størrelsen.

Tabellen under viser vekt for FZ45 og en del konkurrenter. Blitssko og vridbar skjerm gjør FZ100 litt større og tyngre enn FZ45.

Tekst og karakter er hentet fra FZ100-testen: FZ45 har et 24x zoomobjektiv og det kan jo være en grunn til å bytte for de som sitter med eldre Panasonic superzoomer og ønsker seg ennå mer zoom. I dag er selv 24x zoom ikke spesielt mye for Canon SX30 IS har 35x zoom mens Olympus og Fujifilm har modeller med 30x. 24x er imidlertid en kraftig oppgradering i forhold til 18x zoom som har vært Panasonics standard siden FZ18 kom på markedet for snart tre år siden. FZ45 har fått både mer vidvinkel og lengre tele og brennviddeområdet er nå 25-600mm omregnet til 35mm ekvivalent brennvidde, og 4.5-108mm reelt.

Største blender er F2.8 med vidvinkel og F5.2 på full tele og det er spesifikasjoner som er typiske for denne klassen. Minste blender er F8.0 gjennom hele zoomområdet for stillbilder og F11.0 i videomodus.

En av fordelene med Panasonics gamle 18x zoom var at objektivet stakk ganske kort ut selv ved full tele og solblenderen ble festet direkte til kamerahuset. Det ga en god beskyttelse for objektivet og det ble aldri noen ekstra belastning på de bevegelige delene selv om solblenderen kom borti noe.

Med 24x zoom går ikke det og solblenderen festes nå rett på den bevegelige delen av objektivet. Nytt for FZ45 er at solblenderen festes med bajonettfatning og blir dermed (i prinsippet) mye enklere å montere enn tidligere der den måtte skrus på. Solblenderen på vårt testkamera var imidlertid veldig hard å montere, nesten så vi var redd for å vri i stykker objektivet. Det gikk litt lettere etter hvert, men det er viktig å få den helt korrekt på plass. Hvis den ikke vris forbi de siste "kneppet" blir det skygger i to hjørner. Solblenderen kan også reverseres når kameraet ikke er i bruk. Bildet viser solblenderen montert på FZ40 som er identisk med FZ45.

Objektivdekslet er løst, men det følger med en tråd slik at det kan henge og dingle fra kameraet når det ikke er i bruk. Panasonic leverer diverse ekstrautstyr som tre forskjellige filtre og telekonverter. Objektivet ser ut til å ha standard 52mm filtergjenger, men det har vi ikke testet.

For den som er misunnelig på Canons 35X zoom er det håp, Panasonics 1.7x telekonverter gir 1020mm ekvivalent brennvidde. Akam har ikke testet telekonverteren.

Bildene under illustrerer forskjellene fra vidvinkel til tele for FZ45, FZ100, Canon SX30 IS og Fujifilm HS10.

Panasonic FZ45, 25mm / Panasonic FZ100, 25mm
Canon SX30 IS, 24mm / Fujifilm HS10, 24mm

Full tele med alle kameraer.

Panasonic FZ45, 600mm / Panasonic FZ100, 600mm
Canon SX30 IS, 840mm / Fujifilm HS10, 720mm

 

Utsnittene under er i 100% og bildene med FZ45, FZ100 og SX30 IS er tatt samtidig mens HS10-bildet er tatt under helt andre lysforhold.

LCD-skjermen er en av de største forskjellene mellom FZ45 og FZ100. Mens FZ100 har vridbar skjerm og 460000 punkter er FZ45-skjermen fast og har bare halve oppløsningen. For å komponere bildet er ikke oppløsningen så viktig, men det er lettere å vurdere fokus/skarpheten med bedre oppløsning. Den elektroniske søkeren er lik, 0.2 tommer og bare 201000 punkter oppløsning. Med så liten søker må øyet plasseres helt riktig for å se søkerbildet og i kraftig sollys er det lett å få reflekser for de som bruker briller. Med øyet helt sentrert fungerer den helt OK. 0.2 tommer er forøvrig en ganske vanlig størrelse på de elektroniske søkerne i dag så dette er i stor grad et felles "problem" for superzoomkameraene.

Når vi tar testbilder må utnittet finjusteres og FZ45-skjermen viser ikke eksakt det som kommer med på bildet. Det blir en liten forskyvning som gjør det veldig tidkrevende å justere. For vanlige bilder har det lite å si.

FZ45 bruker samme Li-Ion batteri som FZ100, men klarer likevel betydelig flere bilder. Både enklere LCD-skjerm, mindre buffer og annen sensorteknologi kan påvirke batterikapasiteten. Ekstern lader følger med og batterieliminator finnes som ekstrautstyr.

I bruk

Selv om Panasonic FZ45 er en rimelig versjonen av FZ100 er det et av de mest avanserte superzoomkameraene med blant annet RAW-støtte. Det FZ45 mangler av funksjoner i forhold til FZ100 er først og fremst mulighet for ekstern blits og mikrofon.

I tillegg er videofunksjonen begrenset til 720p

Resten av spesifikasjonene er så og si identiske og de følgende avsnittene er i stor grad hentet fra FZ100-testen.

FZ45 har Iso-område på 100-1600 og 3200 finnes i et motivprogram. Lukkertider er 60 sekunder til 1/2000 og eksponeringen kan styres manuelt, halvautomatisk med valg av lukker eller blender og selvsagt helautomatisk i programmodus eller med et motivprogram. Panasonic var først ute med et eget program som gjettet motivtype og valgte et passende motivprogram og denne funksjonen er på plass i FZ45 også.

Eksponeringsbracketing og eksponeringskompensasjon er mulig og bildeparametre som oppskarping, kontrast og fargemetning kan justeres individuelt eller med forhåndsdefinerte kombinasjoner. FZ45 lagrer bilder i JPG-format med valgfri komprimeringsgrad (to nivåer) og/eller i RAW-format.

Lysmåleren bruker default matrisemåling med gjennomsnittsmåling eller spotmåling som alternativ. Histogram er forøvrig tilgjengelig. Fokusering er (selvfølgelig) automatisk, men manuell fokus er mulig og velges enkelt med en egen bryter på venstre side av objektivet. Fokuseringen gjøres med kontrollhjulet og søkebildet forstørres så det er mulig å få rimelig bra nøyaktighet - gitt nok tid.

I tabellen under har vi satt opp en oversikt over en del egenskaper for FZ100 og en rekke superzoomer med minst 10MP og 18x eller mer zoom. Enkelte utgående (men tilgjengelige) modeller er ikke med.

ModellManuell Eksp.RAWBlits- skoVridbar LCDZoomZoom- ringMPVideo
Canon SX20 ISKrysse avByttKrysse avJa(+)20xBytt12720
Canon SX30 ISKrysse avByttKrysse avJa(+)35xBytt14720
Casio EX-FH25Krysse avKrysse avByttBytt20xBytt10720
Fujifilm HS10Krysse avKrysse avKrysse avKrysse av30xKrysse av101080
Kodak Z981Krysse avKrysse avByttBytt26xBytt14720
Nikon P100Krysse avByttByttKrysse av26xBytt101080
Olympus SP-800UZByttByttByttBytt30xBytt14720
Panasonic FZ38Krysse avKrysse avByttBytt18xBytt12720
Panasonic FZ45 Krysse avKrysse avByttBytt24xBytt14720
Panasonic FZ100Krysse avKrysse avKrysse avJa(+)24xBytt141080
Pentax X90Krysse avByttByttBytt26xBytt12720
Samsung WB5000Krysse avJa(-)ByttBytt24xBytt12720
Sony HX1Krysse avByttByttKrysse av20xBytt9720(+)

Ja(+) i tabellen betyr bedre enn vanlig, og Ja(-) betyr at det er noen begrensinger. Sony HX1 har en videomodus som ligger mellom 720p og 1080p.

Makro

FZ45 har en makromodus som velges med en knapp på baksiden. Kameraet kan fortsatt fokusere til uendelig, men fokusering på lengre avstander blir tregere. Nærgrensen blir bedre og Panasonic oppgir 1cm på vidvinkel. I praksis fokuserte det ennå nærmere, så nærme at vi måtte teste med en gjennomsiktig linjal for å ikke skygge for motivet. Vi fikk fokusbekreftelse nesten til frontlinsen, så nærme at det ikke var mulig å måle avstanden.

Best forstørrelse fikk vi med litt lengre brennevidde enn full vidvinkel, EXIF-data sier 31mm. Bilene under viser to eksempler, linjalen er tatt på tilnærmet 0 cm, mens standardmotivet vårt er tatt på 1cm. Bildene under er fra FZ100, men FZ45 ga så og si identisk resultat. Som bildene viser er det en del fortegning og skarpheten er dårligere i hjørnene enn i senter.

Minste område FZ45 kunne ta bilde av er omtrent 22 x 30 mm. På full tele var nærgrensen i makromodus rundt 90 cm og i standardmodus fokuserte FZ45 til ca 5.5 cm med korteste brennvidde.

Video

Panasonic satser på video i mange av sine kameraer og FZ100 har fått Full HD/AVCHD mens FZ45 må nøye seg med 720/AVCHD Lite. Motion JPG finnes som alternativ komprimering. Det er innebygd stereo mikrofoner på toppen av kameraet, men FZ45 mangler FZ100s mikrofoninngang. Høyeste bitrate er 17Mb per sekund.

Opptakene er begrenset til maksimalt 29 minutter og 59 sekunder. Vi har ikke tetet det på FZ45, men FZ100 greide en (knapp) halvtime uten problemer ute i rundt null grader. Batteriet var fulladet før start og batteriindikatoren viste fortsatt fullt batteri etter opptaket. Panasonic oppgir bedre batterikapasitet for FZ45 også i videomodus.

FZ45 har en egen videoopptaksknapp på toppen av kameraet og den fungerer uansett hvilken modus kameraet står i. Ved å velge video på modusrattet er det mulig å få bra kontroll over eksponeringen under videoopptak. Både manuell eksponering, blenderprioritering, lukkertidsprioritering og programautomatikk kan brukes. F11 kan brukes (normalt er F8 minste blender) siden det ikke er noen diffraksjonsproblem å snakke om i videomodus.

FZ45 fokuserte stort sett både raskt og nøyaktig. Vi testet fokushastigheten med default innstillinger på et standardmotiv inne. På vidvinkel tok det knapt et halvt sekund, med 100mm litt over halvsekundet og med full tele omtrent et sekund. Det er bra resultat for et superzoomkamera, men vi har sett ennå bedre resultater blant annet fra FZ38. Ute i godt lys gikk det ennå raskere og FZ45 har en egen innstilling for rask fokus, men vi merket ikke noen forskjell i vanlig bruk. FZ45 virker raskere til å fokusere enn Fujifilm HS10 som er hovedkonkurrenten i øyeblikket og sammenlignet med FZ100 var FZ45 minst like raskt, marginalt bedre på våre standardmålinger.

Det er en masse valgmuligheter for fokuseringen. Senterpunktet kan justeres i størrelse, og kameraet kan også settes til å velge automatisk mellom 23 fokuspunkt. FZ45 har følgefokus som vi ikke har testet og fokus kan også knyttes til ansiktsgjenkjenning.

Oppstartstiden er helt OK, bedre enn snittet og samme som FZ100.

Uten blits var det nesten ingen uløserforsinkelse, med blits var den litt dårligere enn FZ100.

Hastighetstester som avhenger av lagring til minnekortet er utført med et Sandisk SDHC-kort med skrivehastighet oppgitt til 30MB/sekund.

FZ45 ligger akkurat på snittet i testen av bilder på 10 sekunder med blits.

Seriebildefunksjonen er en av de store forskjellene på FZ100 og FZ45. Mens FZ100 har mange valgmuligheter er FZ45 begrenset til tre bilder i beste JPG-kvalitet før serien stopper opp. I enkeltbildemodus var det mindre forskjeller og FZ45 virket ganske raskt både med RAW og JPG, men totalt sett er FZ100 mye bedre på dette området. FZ45 reagerer på nye knapp/tasttrykk mens det fortsatt jobber med lagring av bilde (bortsett fra en kort periode akkurat etter at et bilde er tatt). Det hever inntrykket i forhold til mange konkurrenter som låser kameraet helt i en lengre periode etter at et bilde er tatt.

Resultatet på seriebildetesten er dårlig fordi serien stopper etter 3 bilder - og det tar knappe to sekunder.

Akams testkamera hadde noen problemer med å skrive til minnekort. Vi fikk en "Write Error" feilmelding når vi tok flere bilder i RAW + JPG format og ikke ventet til første bilde var ferdig lagret med å ta det neste. Vi testet med et 16GB Sandisk Extreme III med 30MB/sek skrivehastighet, et litt eldre 8GB Sandisk Extreme III og et 16GB Micro SD kort (i adapter). Alle ga samme problem, men det tregeste (Micro SD) kortet var verst. Testkameraet hadde imidlertid en tidlig versjon av firmware og FZ100 ga ingen slike feil. Vi har derfor valgt å ikke trekke i karakteren for dette.

FZ45 når ikke helt opp til FZ100 i brukervennlighet. Ytelse og respons er litt dårligere (men fortsatt bra for klassen), skjermen er dårligere og litt annen layout av knapper og brytere gjør at det i snitt kreves litt flere knapptrykk for å endre innstillinger. Dette er likevel småplukk og Panasonics menyer virker ryddige og gjennomtenkte.

Skal vi klage på noe så må det bli litt små knapper, og kameraet størrelse begrenser nødvendigvis hvor stort grepet kan bli. I noen situasjoner savnet vi et ekstra kontrollhjul, men det finnes nesten ikke på superzoomkameraer. Hurtigmenyen aktiveres med en knapp nederst på kameraet. En hurtigmeny burde jo være lett tilgjengelig og der kunne Panasonic funnet en bedre plassering.

I testsammenheng bruker vi kamerat mye på stativ og da hadde det vært nyttig å ha styring av stabilisatoren i hurtigmenyen eller på en egen knapp, men den kan kun styres i hovedmenyen. Det finnes imidlertid mulighet for å lagre opp til sett med innstillinger og der kan også stabilisatorinnstillingen lagres.

Brukerveiledningen er på vel 220 sider og leveres i PFD-format. Det er mye som skal beskrivers så spesielt grundig er den ikke, men i forhold til mange andre er den ganske OK. For den som liker å lese på skjerm er det hyperlinker som gjør det ganske kjapt å navigere i dokumentet. Det følger også med programvare, blant annet SilkyPix for å konvertere fra RAW-format. Vi har ikke testet programvaren.

Bildekvalitet del 1

Bildekvalitet del en

Se bilder i full størrelse i galleriet.

Panasonic FZ45 som er testkameraet denne gangen har et 24x zoomobjektiv og en 14MP CCD-sensor. FZ45 er en enklere utgave av FZ100 som Akam testet nylig. Objektivet er det samme, men FZ100 har en 14MP MOS-sensor som gir mulighet for høyere videooppløsning og raskere seriebilder. Her sammenligner vi FZ45 med FZ100 og SX30 IS som er Canons mest avanserte superzoomkamera.

Oppløsning

Vi starter som vanlig med utsnitt i 100% fra oppløsningstavlen. Alle bilder er tatt med beste JPG-kvalitet og laveste Iso. På første rad sammenligner vi FZ45 med FZ100 og Canon SX30 IS.

På neste rad viser vi resultater for tre andre superzoomkameraer: Fujifilm HS10 (10MP), Olympus SP-800UZ (14MP) og Panasonic FZ38 (12MP). FZ45 gir et av de beste resultatene.

Neste tabell viser effekten av å øke Iso til 1600, og FZ45 gjør det bra og vesentlig bedre enn FZ100 som har et av de dårligste resultatene.

Oppløsningsevne fra Imatest

Diagrammet under viser Imatests måling av oppløsningsevne. Dette er basert på målinger vel laveste Iso og FZ45 slår FZ100. Sammenlignet med Canon SX30 IS er FZ45 omtrent lik i senter av bildet og bedre i hjørnene.

Det siste MTF-diagrammet viser målt maks oppløsning, i senter, delvis ut mot kantene og i hjørnene. SX30 IS leder i senter, men så går det fort nedover og FZ45 er best på de tre siste målingene. To av resultatene (senter og hjørne) er de samme som de to forrige diagrammene.

Hovedkort

I neste tabell ser vi mer på detaljgjengivelse, og det er to nye utsnitt fra samme bilde som oppløsningstavlen. Disse er hentet fra hovedkortdelene av testtavlen hvor det er mye detaljer, men også farger og områder med litt skygge.

Det er brukt laveste Iso og bildene viser det samme som Imatest målte, nemlig at FZ45 har litt bedre detaljnivå enn FZ100. I senter er SX30 IS omtrent like bra, men i hjørnene er FZ45 bedre.

Iso 200 er ofte et bra kompromiss for kompaktkameraer som gir mulighet for litt raskere lukkertider eller mindre blendere enn laveste Iso. Samtidig er bildekvaliteten fortsatt ganske bra. I tabellen under er alle bilder tatt med Iso 200, F4.0 og 1/80 sekund og skalert til 10MP (der det var nødvendig). Bildene er tatt med (superzoom) toppmodellene til Canon, Panasonic og Fujifilm. Forskjellene mellom FZ45, FZ100 og SX30 IS er ikke store, men FZ45 er et lite hakk bedre. HS10 ligger litt bak på oppløsningsevne.

RAW

En av fordelene med FZ45 og FZ100 i forhold til de fleste konkurrentene er mulighet for bruk av RAW, og ikke minst at RAW-funksjonen kan brukes uten at kameraet blir alt for tregt i bruk. FZ45 er ikke i FZ100-klasse på hastighet, men både RAW og RAW+JPG er brukbart i enkeltbildemodus.

Problemet med å vise eksempler på RAW-bilder er at det er mange forskjellige konverteringsprogram som ikke vil gi eksakt likt resultat, og selv om vi velger ett er det mange parametre som kan og til dels må justeres. For å få optimalt resultat kreves det erfaring både med verktøyet og filene som kommer fra kameraet.

Det sier seg selv at vi ikke kan hevde å ha gjort en optimal konvertering og dette er eksempler med ganske begrensede justeringer. Vi starter med oppløsningsbildet som (i likhet med nesten alle bilder i testen) ble tatt i RAW + JPG modus. Det er altså samme bilde som vist lenger oppe på siden og utsnittet til venstre er JPG-versjonen fra kameraet med standardinnstillinger mens bildet til høyre er konvertert fra RAW med Adobe Photoshop CS5/ACR. Støyfjerningen måtte justeres en del opp for å få et akseptabelt resultat (og hva som er et akseptabelt resultat er en subjektiv vurdering). Hvitbalansen ble også satt manuelt mens resten av innstillingene hadde default verdier. Bildet er så gitt en svak oppskarping med USM i Photoshop. Vi kan ikke se at det kan hentes ut noe vesentlig mer oppløsning enn fra JPG-bildet uten å få mer støy i bildet, men RAW-versjonen ser litt "jevnere" ut.

Det var litt lettere å få et bra resultat med FZ45 enn med FZ100. Det virker som FZ45-bildene har litt mindre støy fra sensoren som igjen gjør at det kreves mindre støyfjerning for å få et akseptabelt resultat. Mindre støyfjerning betyr at det blir noe mer detaljer igjen i bildet.

Neste eksempel er fra hovedkortet og igjen fortrekker vi RAW-versjonen som er litt bedre, særlig i områder med lav kontrast. Det vil neppe være synlige forskjeller ved lavere forstørrelse eller på papirkopier. Her har vi primært sett på oppløsning/detaljnivå, men vi oppfatter RAW-format som vel så viktig i andre sammenhenger som justering av hvitbalanse og editeringer hvor større bitdybde er en fordel. FZ45 gjengir litt mer detaljer enn FZ100 i både JPG og RAW-versjon. Iso 100 fra FZ45 er noe dårligere enn Iso 80, men her ser vi på beste Iso fra begge kameraer.

RAW og høy Iso

JPG-bildene fra FZ100 på høyeste Iso er av ganske dårlig kvalitet, og neste eksempel på RAW-konvertering er et Iso 1600-bilde. Her sammenligner vi to utsnitt fra både FZ45 og FZ100. Til venstre er JPG-versjonen. I midten er et bilde konvertert med Photoshop CS5 og relativt kraftig støyreduksjon, men det er mye detaljer (og støy) igjen enn i JPG-versjonen. Helt til høyre er RAW-bildet konvertert med støyreduksjonen skrudd helt av. Siden FZ45 og FZ100 krever forskjellig behandling for "samme" resultat er ikke RAW-konverteringene like, de er kun ment som illustrasjoner og FZ45-filene gir et litt bedre utgangspunkt en FZ100-filene.

Testbilde Rådhuset - 28mm

Bildene av Rådhuset er tatt samtidig med FZ45, FZ100 og Canon SX30 IS. Bildene er tatt på Iso 100, F4.0 og med matrisemåling. Det er ikke mulig å få bildevinkelen eksakt lik da kameraene har trinnvis zoom. Den 35mm ekvivalente brennvidden var ca. 28mm.

Panasonic FZ45 / Panasonic FZ100 / Canon SX30 IS

I tabellen under viser vi tre utsnitt fra bildene over. I 100% er FZ45 litt bedre enn FZ100, med lavere forstørrelse er det vanskelig å se forskjellene. SX30 IS er ganske nærme FZ45, men feilbrytning ødelegger litt av inntrykket.

Testbilde Akershus - kort tele

Bildene av Akershus er tatt med samme kameraer som Rådhusbildet, men her er brennvidden rundt 85mm. Det er brukt Iso 100, beste JPG-kvalitet, matrisemåling og standardinnstillinger for bildeparametre.

Panasonic FZ45 / Panasonic FZ100 / Canon SX30 IS

Bildene fra FZ45 gir litt mer detaljer enn FZ100 og SX30 IS ligger mellom. Alle kameraene har en del utbrente høylys, men det er uunngåelig med så mye kontrast og kameraer med små sensorer. Selv systemkameraer vil gi noe utbrente høylys på dette motivet.

Testbilde Stortinget - 35mm og feilbrytning

Bildene av Rådhuset er tatt samtidig med FZ45, FZ100 og Canon SX30 IS. At Panasonic og Canon ville velge litt forskjellig eksponering på et motiv med så mye kontrast er ingen stor overraskelse, men også FZ45 og FZ100 valgte litt forskjellig eksponering. Alle bilder ble tatt med blenderprioritert automatikk og matrisemåling. For å få bildene mer sammenlignbare ble det brukt -2/3 EV eksponeringskompensasjon på SX30 IS.

Panasonic FZ45 / Panasonic FZ100 / Canon SX30 IS, -2/3 EV

Bildene er tatt med knappe 35mm ekvivalent brennvidde og F4.0 og utsnittene er av lysstolpen på høyre side av bildet. Panasonic korrigerer gjerne feilbrytning i kameraet, men litt er det igjen. Altså ganske bra resultat fra både FZ45 og FZ100. Canon viser hvordan det ikke skal være med SX30 IS.

Omtalen av bildekvalitet fortsetter på neste side.

Bildekvalitet del 2

Bildekvalitet del to

Bildekvalitet ved høy ISO

Bildene under er utsnitt fra hovedkortet med Iso 400 til 1600. Bildene er tatt med beste JPG-kvalitet og standardinnstillinger for bildeparametre. FZ45 takler høy Iso bedre enn FZ100 og på nivå med SX30 IS. FZ38 bedømmer vi som minst like bra som FZ45, men med færre piksler og litt forskjellige styrker og svakheter er det vanskelig å kåre noen klar vinner av de to.

For å få litt mer kontrast og variasjon i eksemplene har vi tatt med en serie tatt ute med alle Iso verdier med Panasonic FZ45, Panasonic FZ100 og Canon SX30 IS.

Panasonic FZ45 / Panasonic FZ100 / Canon SX30 IS

I tabellen under ligger eksempler på Iso 100, 400, 800 og 1600. FZ45 og SX30 IS starter imidlertid på Iso 80 og det gir en liten forbedring i forhold til Iso 100. Med omtrent like store sensorer er resultatene ikke uventet mer like enn forskjellige, men FZ45 er et lite hakk bedre og SX30 IS greier å også gjengi litt mer detaljer enn FZ100 på de høyeste Iso-verdiene.

Nytt utsnitt fra samme bilde og med samme kameraer. Vegetasjon er ofte problematisk for støyfjerningsalgoritmene og igjen klarer FZ45 seg best når det gjelder å beholde detaljer med SX30 IS på andreplass og FZ100 på siste. Fargene er imidlertid SX30 IS vel så bra på og forskjellene er uansett små.

Støynivået er målt med Imatest. Diagrammene under viser at kurvene til FZ45 ikke er fullt så flate som de til FZ100. Resultatet er FZ45-bilder som ikke virker fullt så prosesserte som de fra FZ100.

Panasonic FZ45 / Panasonic FZ100 / Olympus SP-800UZ
Nikon P100 / Fujifilm HS10 / Canon SX30 IS

Eksponering og dynamisk omfang

Dynamikkomfang er målt på JPG-bilder og standardinnstillinger med Imatest. FZ45 ligger litt under de beste både på målingen med høye og lave kvalitetskrav, og ganske nærme FZ100. Med høy Iso er alle disse kameraene med små sensorer så preget av støyfjerning at resultatene ikke sier så mye.

Farger/Hvitbalanse

Fargegjengivelsen er testet med Imatest med automatisk hvitbalanse og henholdsvis dagslyslamper og en blanding av daglyslamper og andre lyskilder. Firkantene i diagrammet representerer et perfekt resultat mens sirklene er målte verdier for kameraet.

Hvitbalanse dagslyslamper FZ45 / Hvitbalanse blandet lys FZ45

Plansjen under viser de forskjellige fargene hvor nummer på fargekartet matcher nummeret på diagrammet over.

Oppsummering bildekvalitet

FZ45 scorer jevnt bra på bildekvalitet, både oppløsning og egenskaper med høy Iso er blant de beste i denne klassen. Sammenlignet med FZ100 er bildekvaliteten et lite, men likevel tydelig hakk bedre og på samme nivå som forgjengeren FZ38.

Konklusjon

Oppsummering og Konklusjon

FZ45 er et av de større superzoomkameraene, men litt mindre og lettere enn konkurrentene Fujifilm HS10 og Canon SX30 IS. Ergonomi og byggekvalitet er bra. FZ45 og FZ100 er nesten identiske modeller.

24x optisk zoom, 25-600mm brennvidde og største blender varierer fra F2.8 til F5.2. Plusspoeng for filtergjenger. Solblender følger med, men er vel hard å montere. Filtre og telekonverter kan leveres som ekstrautstyr. FZ45 og FZ100 har samme objektiv.

FZ45 har en tretommers LCD-skjerm med 230000 punkter og det begynner å bli svakt i denne klassen. Skjermen er fast og vesentlig dårligere enn FZ100-skjermen som har både hengsling i siden og dobbelt så mange punkter. Den elektroniske søkeren er liten og har lav oppløsing, men gjør nytten for å komponere bilder.

FZ45 leveres med Li-Ion batteri og ekstern lader. Batterilevetiden er bra, og bedre enn på FZ100.

FZ45 er billigversjonen av FZ100 så noe har Panasonic kuttet for å forsvare prisdifferansen. FZ45 er likevel bra utstyrt og har alt av automatiske og manuelle muligheter. RAW-støtte er også på plass, men blitssko og mikrofoninngang mangler i forhold til FZ100. Videofunksjonen gir 720p og stereo mikrofoner er innebygd. FZ100 støtter Full HD.

FZ45 ga rimelig rask og nøyaktig autofokus uten å være av de aller raskeste superzoomene vi har testet. Samme nivå som FZ100.

FZ45 kan ikke konkurrere med FZ100 på hurtighet. Spesielt seriebildefunksjonen er mye dårligere. FZ45 er likevel rimelig raskt i de fleste situasjoner og et av de bedre superzoomkameraene.

Panasonic har et gjennomarbeidet (og bra) menysystem. Kombinert med relativt hurtig respons, egne knapper for flere funksjoner, kontrollhjul for å endre innstillinger og bra ergonomi for et kamera med denne størrelsen er FZ45 et meget brukervennlig superzoomkamera. Det er noen små forskjeller som gjør at det ikke er helt på FZ100-nivå og vi valgte til å gi FZ45 en halv stjerne dårligere karakter.

FZ45 har bra bildekvalitet til å være et kamera i superzoomklassen. Forskjellene til FZ100 er ikke enormt store, men nok til at vi gir en halv stjerne ekstra i karakter. Med tanke på zoomområdet virker objektivet godt korrigert for både feilbrytningsproblemer og fortegning.

Konklusjon

FZ45 er en rimelig versjon av FZ100 som er Panasonics toppmodell i superzoomklassen. For å forsvare prisforskjellen er selvsagt en del finesser fjernet, men med samme kamerahus og objektiv er FZ45 og FZ100 likevel to ganske like kameraer.

Tabellen under viser forskjeller og likheter:

 FZ45FZ100
KamerahusNesten identisk, bedre knapper/brytere på FZ100.-
OptikkIdentisk, solblender følger med begge-
Skjerm230000 punkter, fast460000 punkter, vridbar
SøkerIdentisk, 0.2 tommer, 201000 punkter-
BlitsskoManglerKrysse av
SeriebilderDårligKlasseleder
FokusBra, tilnærmet identisk hastighet og muligheter-
Video720p, innebygde mikrofonerFull Hd, innebygde mikrofoner eller ekstern
BildekvalitetAv de beste i klassenBra
Batteri (CIPA)580410
Pris nov. 2010Ca. 3000Ca. 3800

Vi kan ikke si at FZ45 er et bedre kjøp enn FZ100 eller motsatt, men hadde FZ100 vært like bra eller bedre på bildekvalitet ville valget vært mye enklere. Samtidig skal vi ikke overdrive forskjellen i bildekvalitet for på små kopier i albumstørrelse, på en TV-skjerm eller på en nettside vil det neppe være mulig å se forskjell. Trenger du en av funksjonene som FZ45 mangler så anbefaler vi FZ100 hvis bildekvaliteten ikke er ekstremt viktig, og er den det så er et superzoomkamera i utgangspunktet ikke noe godt valg.

FZ45 er uansett et meget bra kamera og et godt kjøp. FZ45 var rundt 20% rimeligere enn FZ100 da vi sjekket priser i slutten av november 2010 og FZ45 gir enkelte andre fordeler også, som bedre batterikapasitet, bedre bildekvalitet og noen gram lavere vekt.

Andre konkurrenter er Fujifilm HS10, Canon SX30 IS og en rekke litt enklere modeller fra Casio, Nikon, Olympus og Pentax.

annonse