Til hovedinnhold
TestUkens utvalgte apper

Nysgjerrig på ukens anbefalte apper?

Denne uken har vi funnet apper til både Windows Phone, Android og iOS.

Shutterstock

Qik

Vi i Tek-redaksjonen tester hver eneste uke et stort antall ulike apper. Ikke alt er like bra. For at du skal slippe å lete gjennom store mengder «søppel» plukker vi hver uke ut både godbitene og appene du bør styre unna.

Her er ukens app-anbefalinger:

Turbo-Skype

Synes du Skype har vært litt treg? Nå er den Qik!

Skype har vært på manges lepper, så å si, siden svenske Niklas Zennström og danske Janus Friis lanserte videochattetjenesten i 2003.

Snapchat for vennegjenger

Microsoft kjøpte Skype av eBay i 2011 (ikke eBay, nei!), og etter hvert slo de den sammen med Live Messenger og moderniserte den litt. Mange synes nok likevel at Skype er litt sidrumpa og tusenårsskifteaktig. Snapchat-generasjonen har ikke omfavnet Skype like hjertelig som fasttelefon-generasjonen har det, for å si det sånn.

Denne uken har de lansert Qik, som er en slags Messenger med korte videosnutter i stedet for tekst, eller som Skype med korte videomeldinger i stedet for livevideo. Eventuelt som en Snapchat for vennegjenger som tåler at meldingen eksisterer i to uker. Så forsvinner den. Og hvis du vil, kan du slette den før den tid.

Du kan sende korte videomeldinger til personer eller grupper, så lenge nummeret deres ligger i kontaktlisten din. Har de ikke installert Qik når du sender dem meldingen, får de en sms med instrukser om hva de skal gjøre. Qik er svært enkel å bruke. Ett trykk på den store, røde opptaksknappen i midten, så spiller du inn meldingen. Du kan veksle mellom de to kameraene på smarttelefonen under opptaket. Ett trykk til, så stopper du opptaket. Ble meldingen enda pinligere enn planlagt, kan du slette den og lage en ny. Et tredje trykk, så sender du meldingen. Vil du svare på en melding, bruker du samme fremgangsmåte. Alle i gruppa kan legge til nye deltakere som blir med i gruppas «videosnuttsamtale». Har du det for travelt til å lage en ny snutt, kan du bruke en Qik Flik, som er forhåndsinnspilte meldinger på fem sekunder der du nikker, eventuelt rister på hodet. Eller går på line. Eller en snutt av en katt som går på line. Det følger et par Qik Fliks med appen.

Qik

Format: iPhone, Android, Windows Phone
Pris: Gratis

Last ned til iPhone »
Last ned til Android »
Last ned til Windows Phone »

Scanbot

Lommeskanneren

Ett av de vakreste øyeblikkene fra Seinfeld er når den enorme, smekkfulle lommeboka til George eksploderer fordi han dytter inn en liten papirbit med et telefonnummer til en gitarlærer på. «First lesson free!» står det på plakaten.

Fra lomma til skyen

George burde heller ha tatt seg et kurs i å organisere papirer. Det var noe nesten profetisk over alle kvitteringene og notatene hans som spratt ut av lommeboka med kurs mot skyene. Aller helst burde han hatt en bærbar skanner som lagret alle lappene hans som pdf-er i en mappe i skyen. Det er nettopp det Scanbot gjør. Du starter appen, trykker på knappen og velger om du vil skanne ett eller flere dokumenter, eventuelt en eller flere gjenstander. Hold smarttelefonen helt rolig over det du vil skanne, og objektet du vil skanne markeres med en grønn ramme. Bildet tas deretter automatisk. Alt som er utenfor, fjernes fra bildet. Du kan eventuelt velge å overstyre denne utvelgingsfunksjonen ved å trykke på fotoknappen selv. Så tar du så mange bilder du trenger og markerer når du er ferdig. Etterpå kan du flytte rundt på rekkefølgen av bildene, før du avslutter skanningen og bildene lagres direkte i skyen. Du kan lagre bildene i Google Drive, OneDrive, Box, Dropbox, Evernote og andre skytjenester. Den kan også skanne QR-koder, URLer, kontakter osv. Betaler du ekstra for Scanbot Pro, får du foreløpig tilleggsfunksjoner som tekstgjenkjenning (OCR), passkodelås og touch-ID (kun i iOS8).

Scanbot

Format: iPhone og Android
Pris: iPhone: 14 kroner Android: Gratis

Last ned til iPhone » Last ned til Android »

Mugshot Booth

Styr unna:

Du – en skurk?

Av en eller annen grunn virker det som om amerikansk politi har plikt til å offentliggjøre såkalte mugshots, politibilder av superstjerner når de blir tatt i fartskontroll, har vært overstadig beruset offentlig eller har banket opp eller gjort det som verre er med slekt, kjærester og venner. Janis Joplin. Jim Morrison. Frank Sinatra osv.

The Kodak Moment

Ingen kan glemme de fantastiske mugshot-bildene av en ubarbert og sinna Mel Gibson, en skyldbetynget Hugh Grant, en som sedvanlig flåsete Justin Bieber, og en blid Bill Gates… Bill Gates? Ja da! Han kjørte uten lappen og glemte å stoppe foran et kjempestort skilt der det sto STOPP. Han om det. Ja, og politiet, da.

Uansett, slike situasjoner er verken agentenes drøm eller «the Kodak Moment» for celebritetene. I beste fall ser det ut som de har blitt dratt rett ut av en hekk mens de sov og fotografert ti sekunder senere. I verste fall likner de Phil Spector – eller er Phil Spector. Men noen tenker at jo før man havner på et politibilde, jo bedre. I beste fall kan man kanskje få lov til å bytte ut et ufyselig bilde som blir tatt i fyllearresten når man er ubarbert med brekt nese? Ta det selv med Mugshot Booth, retusjer det som du vil, legg på tatoveringer og…en brekt nese. Du kan velge om du vil ha et politibilde med navnet ditt, et konfrontasjonsbilde eller et bilde der du er godt og vel bak lås og slå.

Det er jo ikke sikkert at du blir kriminell eller automatisk innbrakt bare fordi du sprer politibilder av deg seg. Men for sikkerhets skyld: Styr unna!

Mugshot Booth

Format: iPhone
Pris: Gratis

Last ned til iPhone »

Ukens spill

Ukens spill:

Stopp atomkrigen!

Counterspy kom for ikke lenge siden på en rekke konsoller, og her får vi en litt lettere versjon av det samme spillet. I dette agentspillet er det opp til deg å hindre en atomkrig fra å bryte ut ved å infiltrere ulike baser, stjele dokumenter eller likvidere viktige personer.

Det synes at dette spillet har blitt laget for konsoll, for det ser unektelig særdeles bra ut. Det har en særpreget og veldig gjennomført visuell stil. Counterspy er et sideskrollende 2D-actionspill, men når du gjemmer deg bak noe flytter kameraet seg slik at du ser rommet foran deg. Det gir en fin variasjon i både synsvinkel og hva du kan gjøre i spillet.

Du styrer agenten din ved hjelp av en rekke sveip og trykk på skjermen. Kontrollene kan ta litt tid å bli vant til, men etterhvert flyter det riktig så godt. Det er utrolig gøy å komme inn i et nytt bygg, vurderer farer som ligger og utføre jobben helt perfekt.

Og siden alle brettene genereres på nytt hver gang, så blir det aldri helt den samme opplevelsen, noe som virkelig gjør at det frister å spille alt om igjen.

Counterspy

Plattform: Android, iOS
Pris: 31-35 kroner

Last ned til Android »
Last ned til iOS »

Ukens spill er levert av Gamer.no.
Her finner du ytterligere ni spillanbefalinger.

annonse