Til hovedinnhold
Saken har annonselenker som gir VG inntekter. Redaksjonen prioriterer uavhengig av dette.Bytt

På Tek finner du saker med annonselenker, hvor du enten kan kjøpe produktene vi har omtalt eller sammenligne priser. Det mener vi er relevant informasjon for våre lesere.

Hvilke produkter Tek skal skrive om, og hva vi skal skrive om dem, velger journalistene og ingen andre. Men det er også viktig at du vet at hvis du klikker på en slik annonselenke til prissammenligning hos Prisjakt, eller kjøper et produkt etter å ha klikket deg inn til en butikk fra en av våre artikler, tjener Tek penger. Disse annonselenkene er alltid merket med «annonselenke».

Det er viktig å understreke at når vi omtaler produkter på Tek, så er det fordi vi mener det er journalistisk interessant. Ingen kan kjøpe seg omtale i våre saker.

I tester eller produktguider er hovedregelen i VG at vi kjøper eller låner produktet. Dersom det ikke er praktisk mulig, baserer vi omtalen på produktprøver vi har fått tilsendt. I så fall opplyser vi om hvilket produkt og hvorfor.

TestSamsung Galaxy Note 10.1

Et nettbrett som virkelig skiller seg ut

Med Galaxy Note kan du slippe kreativiteten løs.

[Amobil.no]: Samsungs nyeste nettbrett heter Galaxy Note 10.1. Det er kanskje nærliggende å tro at dette nettbrettet føyer seg inn i en endeløs rekke av Android-baserte nettbrett på omkring ti tommer. Det er heldigvis ganske fjernt fra sannheten.

En stor del av æren for at Galaxy Note 10.1 skiller seg ut skal den digitale pennen som følger med ha. Den er god å holde i, og den tilfører funksjoner som ingen andre av dagens nettbrett har.

Komplett bilderedigering

Et av stedene du kan se pennen komme til sin rett er i Photoshop Touch, som følger med i fullversjon på nettbrettet. Dette er sannsynligvis det mest komplette redigeringsprogrammet for bilder du kan få på et nettbrett i dag. Det står overraskende lite tilbake for fullversjonen mange kjenner fra PC og Mac.

Her kan du, med noen svært få begrensninger, gjøre omfattende endringer på bilder du har tatt – enten de kommer fra det innebygde kameraet i nettbrettet eller du har overført dem fra en PC.

Voksent notatprogram

Et annet sted pennen kommer til nytte er i den ekstremt omfattende notatapplikasjonen. S-note heter appen, og selv om den har vokst ganske kraftig i funksjoner er den fortsatt rask og hendig når du trenger at den skal være det.

Du kan for eksempel bruke pennen til å skrible matematiske formler. Appen gjenkjenner formlene dine, og den kan til og med gi deg svar og informasjon om dem hvis du klikker på søkeknappen.

Flere apper på samme skjerm

Når du søker etter svar åpenbarer en annen unik funksjon seg. Det er nemlig nettleseren som åpner seg ved siden av S-note på skjermen. Å vise flere apper samtidig på samme skjerm støttes ikke av andre nettbrett med mobile operativsystemer i dag, så her er Galaxy Note 10.1 først ute.

Det eneste skåret i gleden er at det kun er noen få apper som støtter samtidig visning på skjermen.

Du trenger selvsagt ikke bruke pennen. Det følger med et godt skjermtastatur som du kan stille inn til å passe hendene dine best mulig. Skulle du bomme på tastetrykkene får du hjelp av en ganske velfungerende ordliste.

Knallgod kontorpakke

Samsung har lagt ved fullversjon av en av de beste kontorpakkene for nettbrett. Polaris Office støtter i dag dokumentformatene fra Office 2003 og Office 2007. Dermed utveksler du uten problemer dokumenter, regneark og presentasjoner mellom PC og nettbrett. Du trenger ikke engang kabel – siden appen kan laste opp filene til Dropbox-kontoen din direkte.

Dropbox-kontoen kan du sette opp idet du aktiverer nettbrettet første gang. Den vanlige størrelsen på skylagringen er 2 gigabyte, men med dette nettbrettet får du 50 gigabyte gratis i to år, før du eventuelt må betale for tjenesten eller gå ned til vanlig gratis størrelse.

Stålkontroll på underholdningen

Som vanlig har Samsung stålkontroll på underholdning og multimedia. Galaxy Note 10.1 er utstyrt med den beste støtten for ulike mediefiler som du kan få på et nettbrett. I tillegg har den en av de beste musikkspillerne vi har sett. Lydkvaliteten er også god, forutsatt at du kobler til et godt sett hodetelefoner.

De medfølgende ørepluggene er ikke all verden å skryte av, men det er heller ikke nytt. De fungerer og de spiller greit, men er du opptatt av lyd får du bedre lydkvalitet i propper til et par hundrelapper på nærmeste elektronikkbutikk.

Dette er egentlig bare toppen av isfjellet. Samsung har proppet Galaxy Note 10.1 så full av nyttige funksjoner at vi ikke får plass til alle på denne siste siden, slik vi vanligvis gjør.

Ordinær design

Galaxy Note 10.1 er ellers et slankt nettbrett, og med en matchvekt på 600 gram føyer det seg pent inn sammen med de fleste andre nettbrett på markedet.

Skjermen i dette brettet har en oppløsning på 1280 x 720 piksler. Dette er ikke en spesielt høy oppløsning i dag – både iPad 3 og flere av konkurrentene med Android har høyere oppløsning. Vi opplevde imidlertid ikke oppløsningen som noen begrensning.

Samsungs egne TouchWiz-menyer ligger oppå Android, og gjør at brukeropplevelsen skiller seg noe fra det vi er vant til på Android-enheter. Likevel er forandringene små nok til at vi enkelt finner frem i dem.

Mange ekstra funksjoner i menyene

Tidligere var TouchWiz mest av alt grafikk. I Galaxy Note 10.1 har Samsung pepret menyene med større og mindre nyttige funksjoner, så som ekstra god oppgavestyring og en funksjon som ser om du bruker nettbrettet eller ikke – slik at skjermen ikke skrur seg av mens du bruker den.

Hvis vi har noe å utsette på dette nettbrettet så er det først og fremst at menyene ikke alltid henger like godt med som de burde. Ytelse er imidlertid en viktig del av Android 4.1 som er på vei til Galaxy Note 10.1, og vi har en begrunnet mistanke om at den lille hakkingen og de små pausene vi opplever vil forsvinne når den tid kommer.

Kamerafunksjonene er heller ikke all verden å juble over. Både stillbilder og video blir til dels uklare, har dårlig dynamikkomfang og lite detaljer.

Til slutt

Galaxy Note 10.1 er langt på vei et nettbrett uten konkurrenter. Samsung har bakt inn den digitale pennen i store deler av programvaren. Der pennen ikke brukes har de lagt inn flere andre nyttige og til dels uvanlige funksjoner.

Er du ikke så opptatt av mulighetene pennen gir fins det imidlertid noen konkurrenter å velge blant. Et selvfølgelig valg for deg som bare skal surfe på nett eller spille spill er Apples iPad 3. Her får du bedre skjerm og litt bedre utvalg i apper, men du mister en del av nyttefunksjonaliteten som er unik for Galaxy Note 10.1.

Synes du Galaxy Note 10.1 er i dyreste og største laget kan du også se nærmere på Nexus 7 fra Asus. Dette er Googles referanseprodukt for Android 4.1. Til rundt halv pris av Galaxy Note 10.1 får du kjempegod ytelse og kompakt formfaktor. Nexus 7 har imidlertid svært begrenset støtte for tilbehør og har ikke plass for minnekort.

Vil du vite mer?
Les hele testen av Samsung Galaxy Note 10.1 på Amobil.no »

annonse