Til hovedinnhold

De beste PC-kabinettene

Det finnes en rekke ulike kabinettyper på markedet. Grovt sett man kan dele dette inn i desktop, tower, og rack. For selvbyggere har det lenge vært de såkalte tower-modellene som har vært mest brukt. Disse kan man igjen dele inn i "mini", "midi" og "maxi", en inndeling som da går på den fysiske størrelsen på kabinettet.

I tillegg blir det stadig mer populært med spesielt kompakte kabinetter, slik som Shuttle-kabinettene som virkelig slo igjennom for noen år siden, før det igjen ble ganske så stille. Disse små kabinettene ender gjerne i en TV-hylle og fungerer som HTPC med beskjeden maskinvare.

Det finnes selvsagt langt flere gode kabinetter på markedet enn de vi nevner her. For en komplett oversikt over de fleste kabinettene på markedet her til lands, sjekk ut prisguiden vår. Her finner du både bilder, spesifikasjoner og selvsagt priser på kabinetter som selges blant så godt som alle nettbutikker i Norge

Mini-kabinetter

Det første du må tenke på når du kjøper et minikabinett, er hovedkortet. Det må være av størrelsen "mATX". Vanlig "ATX" vil rett og slett ikke få plass. Mini-kabinetter kan være svært små, og egner seg godt til enkle arbeidsstasjoner og multimedia-maskiner.

Cooler Master Elite 430 er riktig nok ikke et direkte lite kabinett, men det ligger i grenselang mellom mini- og midi-kabinettene. Man kan presse inn et ATX-kort her, men man gjør lurest i å heller satse på mATX. Kabinettet er av det billigere slaget, men allikevel er både designet og de termiske egenskapene tilfredsstillende for folk flest. Blir Elite 430 for stort, eller man foretrekker noe mer gaming-inspirert er det mulig In Win Dragon Slayer faller i smak..

Et kabinett man enten elsker eller hater, som etterlater seg et lite fotavtrykk og virkelig skiller seg ut, er Silverstone Fortress FT03. Dette kabinettet fungerer derimot ikke for enhver, men hever garantert et øyenbryn eller to.

Midi-kabinetter

I segmentet for mellomstore towerkabinetter finnes det mye bra, og selv om de billige kabinettene frister, anbefaler vi deg å styre godt unna. Du skal ikke trenge å slenge inn så mange hundrelapper ekstra for et betydelig bedre kabinett.

Da vi testet Fractal Design Define R3 kalte vi dette kabinettet en umiddelbar klassiker, og med god grunn. Her får man et pent utseende, gode termiske egenskaper og gjennomført støydemping til den nette sum av 700 kroner. Skulle man være litt mer glad i "gamer-stilen" kan muligens Cooler Master HAF 912 Plus friste. Kabinettet gir mye for pengene, men mangler USB 3.0, noe vi forøvrig også savnet hos Define R3.

Helt til slutt kan vi også trekke frem det meste brukervennlige kabinettet vi har testet til dags dato, nemlig Corsair Obsidian 650D. Her er det lite som mangler på funksjonssiden, men kabinettet blir litt varmt og viftesusen kan plage de som er følsomme på lyder.

Maxi-kabinetter

Gjør det skikkelig, gjør det stort. Det er spesielt på de store kabinettene at meget god ytelse markerer seg, du får plass til mer og ekstrafunksjonene blir mange. Her finnes det utrolig mye godt, og vi slet faktisk med å bestemme oss for hvilke modeller vi ville fremheve spesielt.

Corsair Obsidian 800D er en skikkelig råtass. Selv om dette kabinettet begynner å dra litt på årene er det fremdeles et godt kjøp. Kassen er meget termisk effektiv, du har masse plass, muligheter for hot-swap og ikke minst leveres det med et genialt system for kabelrydding. Montering av vannkjøling eller heftige skjermkort-oppsett er ikke et problem. Det hele er bakt inn i en knakende pen design. Noen synes kanskje det høres dyrt ut, men mange vil nok heller se på det som en investering, for dette kabinettet vil vare i mange år. Alternativt kan du spare et par hundrelapper ved å velge den noe lettere Obsidian 700D.

Silverstone Raven RV02-E er også noe du bør se litt på, men den termiske ytelsen her er ikke den samme som på kabinettet vi nettopp nevnte. Et hovedkort som er snudd 90 grader er på en annen side virkelig spennende, og bør gi god uttelling dersom man har mer enn ett skjermkort.

Hvis du er typen som liker en noe spenstigere og samtidig røff design, bør du kikke litt på Cooler Master HAF X.

Desktop/HTPC-kabinetter

Mange vil ha en PC som passer i stua, og her har det kommet mange spennende kabinetter til det siste året, og ikke minst mye som ser pent ut. Design er viktig her, den termiske ytelsen er ikke like nøye. Dette forblir tross alt et kabinett som skal gli inn blant stereokomponenter, og så lenge maskinen fungerer der den står i stua, er ikke temperaturene i høysetet.

Det første alternativet vi vil trekke frem er Silverstone Sugo SG07. Det koster derimot å være kar, og nesten 1400 kroner må man ut med for dette kabinettet. Da skal det også sies at det følger med en kraftig strømforsyning, man har muligheten til å installere et heftig skjermkort, og kabinettet ser ganske så bra ut.

Skal man bruke den lille kassa som hjemmeserver og dermed har mange harddisker burde man snuse litt på Fractal Design Array R2. Denne er heller ikke billig, men hvor ofte finner man et lekkert SSF-kabinett med plass til syv(!) harddisker?

Den perfekte HTPC-en er derimot lydløs, helt lydløs, slik som Impactics K.I.S.S.S. Dette er et system som kan eliminere alle bevegelige deler inni datamaskinen, og kjøler dermed alle komponenter passivt. Dette forutsetter riktignok et begrenset utvalg maskinvare, og en litt overvektig lommebok som trenger en umiddelbar slankekur, men nerdene i oss finner kallet av en lydløs PC veldig forlokkende.

Nyttige lenker

Les også
Streacom FC5 OD: Dette kabinettet gir deg en lekker og lydløs PC
Les også
Ikke kast din gamle PC!
Les også
De beste PC-ene for studenter
Les også
De beste bærbare spill-PC-ene
Les også
Mekk en PC som er billig, men god
Les også
5 triks for stillere bærbar
Les også
TV-Skolen: Slik kobler du PC-en til flatskjermen
Les også
Bygg en topptrimmet spill-PC
Les også
Bygg en flott spill-PC
Les også
Få raskere PC med SSD
Les også
Få en super PC til under 6000 kroner
annonse