Tek.no

Test Nvidia GeForce GTX 670

Som GTX 680, bare billigere

Dette er Nvidias første skjermkort til under 4000 kroner.

4 Juni 2012 20:00

Introduksjon

Nvidia har lansert tre skjermkort for stasjonære maskiner denne høsten. Først kom selve gullfuglen, GeForce GTX 680, som raskt ble kåret til det heftigste énkjerne-skjermkortet på markedet.

Men Nvidia nøyde seg ikke med det, de skulle jakte på den gjeveste plassen av dem alle. De ville ha det raskeste skjermkortet av dem alle, uansett pris eller størrelse. Resultatet ble den lekre tokjerneren GeForce GTX 690, et monsterkort som yter som et uvær.

Selv om disse to skjermkortene ikke nødvendigvis er best på alle områder, er de uten tvil de to beste skjermkortene på markedet totalt sett, akkurat nå. Men for å bli med på moroa den nye generasjonen skjermkort har gitt oss, må du ut med minst 4000 kroner. Og det stopper festen for mange.

Første «forenklede» modell

Det er her nykommeren GeForce GTX 670 kommer inn i bildet. Dette er det første skjermkortet fra Nvidias nye serie der spesifikasjoner og pris er tonet ned ett lite hakk. Nå er det ikke lenger en kamp om å ha det råeste av det råe der ute. Det er en kamp om spillmaskinen til folk flest. Og folk flest bruker ikke 4000 kroner på et skjermkort, de bruker langt mindre.

Det er GTX 670 vi i dag skal teste, et kort som er priset til 3200 kroner. Dette er den første modellen til Nvidia som plasserer seg i den øverste delen av mellommarkedet eller den nederste delen av entusiastmarkedet, litt avhenhgig av hvordan du ser det.

Det skal yte litt mindre, og er billigere, enn GTX 680. Samtidig er det forventet at et skjermkort med navnet GeForce GTX 660 vil komme nærmere sommeren, et skjermkort som vil bli selve kjernen i mellommarkedet både på pris og ytelse.

Kepler «light»

GTX 670 er kort og greit en lett versjon av GTX 680, og de er begge basert på Kepler-arkitekturen. Nvidia har i stor grad brukt det samme skjermkortet, men fjernet eller deaktivert deler av toppmodellen og sydd det hele sammen på et langt mindre kretskort.

Selve skjermkortet er faktisk så lite at viften som holder det kjølig, henger på utsiden av kretskortet.

Når man produserer kjernen til skjermkort blir det alltid noen variasjoner i produksjonen. Selv om man produserer flere hundre samtidig yter noen kjerner bedre enn andre. Da Nvidia produserte Kepler-kjernen til GTX 680 satt de igjen med tre klassifiseringer.

De veldig gode brikkene som ble produsert perfekt gikk inn i GTX 680, mens de få som ble eksepsjonelt gode ble satt av til produksjonen av tokjerneren GTX 690. Sist har vi de som ikke nådde helt opp til GTX 680-standard, men som fortsatt var veldig gode. Det er disse brikkene som nå utgjør GTX 670.

Det er derfor GTX 670 kommer med like mange transistorer som sin storebror, nesten 3,5 milliarder. Men til forskjell fra storebroren er et par av kjernene inni grafikkprosessoren deaktivert, noe som tar det totale antallet CUDA-kjerner til 1344 mot 1536 i toppmodellen.

En sterk konkurrent

Utover dette er det faktisk lite som skiller de to kortene fra hverandre, siden kjernen er det samme stykket silisium. Kjerefrekvensene er jekket ned til 915 MHz, med en boost-frekvens på 980 MHz. Minnefrekvensen og minnemengden er den samme som før, 6008 MHz på 2048 MB minne.

Dette gjør at GTX 670 teoretisk faktisk kan konkurrere med GTX 680.

Men det er AMDs Radeon HD 7970 og Radeon HD 7950 som forblir hovedkonkurrentene. Prismessig ligger GTX 670 midt i mellom de to, og burde yte deretter.

Bli med over til neste side, så forteller vi deg hva som er nytt i GTX 600-familien »