Til hovedinnhold
Saken har annonselenker som gir VG inntekter. Redaksjonen prioriterer uavhengig av dette.Bytt

På Tek finner du saker med annonselenker, hvor du enten kan kjøpe produktene vi har omtalt eller sammenligne priser. Det mener vi er relevant informasjon for våre lesere.

Hvilke produkter Tek skal skrive om, og hva vi skal skrive om dem, velger journalistene og ingen andre. Men det er også viktig at du vet at hvis du klikker på en slik annonselenke til prissammenligning hos Prisjakt, eller kjøper et produkt etter å ha klikket deg inn til en butikk fra en av våre artikler, tjener Tek penger. Disse annonselenkene er alltid merket med «annonselenke».

Det er viktig å understreke at når vi omtaler produkter på Tek, så er det fordi vi mener det er journalistisk interessant. Ingen kan kjøpe seg omtale i våre saker.

I tester eller produktguider er hovedregelen i VG at vi kjøper eller låner produktet. Dersom det ikke er praktisk mulig, baserer vi omtalen på produktprøver vi har fått tilsendt. I så fall opplyser vi om hvilket produkt og hvorfor.

TestAMD Ryzen 3 3300X og Ryzen 3 3100

Den raskeste firekjernede prosessoren vi har testet

AMD Ryzen 3 3300X og Ryzen 3 3100 har fått kjørt seg.

Vegar Jansen, Tek.no

Det er et par uker siden AMD først varslet om at to nye prosessorer i Ryzen 3000-serien var på vei, og fra og med torsdag er disse å få i butikkene. De aktuelle CPU-ene er kjent som Ryzen 3 3300X og Ryzen 3 3100, og blir de nye «bunnmodellene» i 3000-serien.

Denne testen kommer til å bli ganske annerledes enn tidligere prosessortester, som gjerne har spredt seg over fem-seks sider og hatt mengder med grafer.

Det er flere grunner til at vi gjør det på en annen måte denne gangen. For det første er det egentlig ikke noe nytt her – de to nye prosessorene er stort sett bygget på samme teknologi som de andre i samme familie.

Dersom du ønsker litt mer detaljer rundt det tekniske, ta gjerne en kikk på testen av Ryzen 9 3900X og Ryzen 7 3700X.

For det andre har vi fått ny design på nettsidene våre siden sist, og dette er mindre egnet for tester som går over mange sider.

Til slutt må vi trekke frem vårt obligatoriske hjemmekontor som en tredje grunn til at denne testen blir av et kortere format. Uten tilgang på det vanlige maskineriet på testlaben har undertegnede vært nødt å ta til takke med det som tilfeldigvis var tilgjengelig i skuffer, skap og kabinetter.

Dette har for så vidt holdt greit, men helt ideelt har det jo ikke vært.

Hever lista for «svake» prosessorer

Før vi ser på den faktiske ytelsen, la oss ta en kjapp kikk på hva de to nye Ryzen 3-prosessorene har å by på. Begge er utstyrt med fire kjerner og har støtte for SMT (simultaneous multithreading). Dette betyr at de kan kjøre opptil åtte samtidige prosesstråder.

ModellnavnKjerner/TråderBasehastighetTurbohastighetCacheTDP
Ryzen 3 3300X4/83,8 GHz4,3 GHz18 MB65 W
Ryzen 3 31004/83,6 GHz3,9 GHz18 MB65 W

Nå har vi riktignok allerede sagt at det ikke er noe spesielt nytt her, men SMT på en Ryzen 3-prosessor har vi faktisk ikke sett før, og sånn sett hever AMD lista for ytelse fra selv rimelige prosessorer.

Det samme skjer for øvrig hos Intels 10. generasjon Core, som skal være i butikkene mot slutten av måneden.

På papiret har altså dagens Ryzen 3-modeller – og Intels kommende Core i3-modeller – ytelse som bør kunne ligge rundt sistnevntes Kaby Lake-flaggskip fra tre år tilbake, nemlig Core i7–7700K.

Men hvorfor spekulere? Vi har jo fått AMDs nye modeller inn til test, og etter å ha puttet disse inn i en PC med et Asus Crosshair VII Hero (Wi-Fi) hovedkort, 2 x 8 GB DDR4-minne kjørende på 3200 MHz og et Nvidia GeForce GTX 1080, kan vi bekrefte at disse gjør jobben sin.

For detaljer rundt programvare og oppsett, ta gjerne en kikk på denne siden, der vi beskriver dette i mer detalj.

For prosessorer med enda flere kjerner i sving er riktignok ikke de nye prosessorene noen stor match, men på denne listen legger også Ryzen 3 3300X seg foran den sekskjernede Core i5–8600K når alle kjerner og tråder er i sving.

Spesielt den høyere klokkede 3300X, holder også koken godt oppe når kun én kjerne er i bruk.

I grafen over har vi sjekket ytelsen i tre forskjellige programmer, og her blir de sterkere prosessorene fortere ferdig. Ryzen 3 3300X ligger stadig et lite hakk foran Core i7–7700K, og sånn sett går denne AMD-prosessoren inn i historien som den sterkeste firekjernede prosessoren vi har testet.

Men – ja, det er selvfølgelig et men – da ser vi bort fra at prosessorene også kan overklokkes. Litt mer om overklokking senere.

I tillegg har vi jo dette med spillytelse, der Intel lenge har hatt et overtak.

Vi vet at vi ikke skal se oss blinde på 3DMark-resultater, da det gjerne legges litt mer vekt på antall kjerner og prosessorytelse enn det som er tilfelle for mange spill. Men det er likevel en grei referanse.

For faktiske spill har vi tatt med resultater fra The Witcher 3 (W3) og Rise of the Tomb Raider (RotTR) i oppløsningene Full HD og WQHD – altså henholdsvis 1920 x 1080 og 2560 x 1440 piksler.

Vi pleier også å ha med 4K-oppløsning, men undertegnede har faktisk ikke en skjerm i hus som støtter dette. Her pleier vi dog uansett ikke å se nevneverdig forskjell med vårt faste testoppsett.

Vi skulle for øvrig likt å testet med nyere spill og heftigere grafikkort også, men i vår hjemmekontorsituasjon er det ikke akkurat prioritert.

Resultatene er uansett stort sett som forventet. Spillene vi tester med kan uansett ikke dra nytte av flere kjerner, så forskjellene er gjerne marginale. Den største forskjellen fikk vi med Tomb Raider i Full HD-oppløsning. Vi testet også med Deus Ex: Mankind Divided og Dragon Age: Inquisition, men her så vi igjen mindre forskjeller.

Overklokking

Vårt noe provisoriske testoppsett.
Vegar Jansen, Tek.no

Samtlige AMD Ryzen-prosessorer kan overklokkes. Hvor mye som er å tjene på dette kan diskuteres ettersom de «autooverklokker» ganske greit rett ut av esken, men det er altså mulig å klemme noen prosents ekstra ytelse ut av dem.

Uheldigvis har vi ikke hatt noen spesielt sterk kjøler tilgjengelig på hjemmekontoret, men nå er heller ikke Ryzen 3 3300X og 3100 spesielt strømsultne.

Med en Cooler Master Hyper 212X kunne vi derfor likevel prøve oss med litt overklokking, men måtte stoppe på 4,4 GHz for 3300X og 4,3 GHz for 3100. Det kunne muligens vært 100 MHz mer å hente dersom vi hadde hatt en enda bedre kjøleløsning.

Frekvensmessig ser det altså ut til å være mest å hente på overklokking av Ryzen 3 3100. Men selv kjørende på 4,3 GHz over alle kjerner, klarte 3100 likevel ikke helt å hamle opp med vår 3300X kjørende på standard hastigheter.

Da hadde vi snarere betalt mellomlegget på 250 kroner og gått for sistnevnte.

Når det gjelder «duellen» mellom Core i7–7700K og Ryzen 3 3300X, kan vi røpe at Intel-prosessoren overklokket til 4,9 GHz legger seg hårfint foran vår 3300X kjørende på 4,4 GHz. Vi er jammen ikke sikre på hvordan rekkefølgen hadde blitt om AMD-en hadde vært stabil på 4,5 GHz.

Oppsummering og konklusjon

AMD Ryzen 3 3300X og 3100X er to prosessorer som legger seg på den nederste linja i AMDs portefølje – og på den måter løfter den generelle ytelsen med noen tydelige hakk. Når dagens «billigprosessorer» presterer på linje med toppmodellene fra noen få år tilbake, ser vi klart hvor raskt utviklingen faktisk har gått.

I skrivende stund koster Ryzen 3 3100 rundt 1300 kroner, og for en 3300X må du legge på omtrent 250 kroner ekstra.

Vegar Jansen, Tek.no

Samtidig tilfører ikke AMD noe sensasjonelt nytt til verden med de nye prosessorene, så her føler vi også at det er litt snakk om å tette «hullene» i markedet. Om noen av disse to skulle føles som et naturlig valg, må det være Ryzen 3 3300X. Den kan nok kunne friste for deg som skal bygge en grei gamingmaskin på alvorlig lavbudsjett.

Problemet er nok at dersom du først har passert 1500 kroner, vil det uten tvil være fristende å legge i drøye 500-lappen ekstra for å sikre seg en Ryzen 5 3600 med ytterligere to kjerner.

Men det kommer jo helt an på om man egentlig har bruk for den ekstra kraften. For dersom ikke absolutt alle muskler kan eller skal mobiliseres, vil en prosessor som Ryzen 3 3300X være vel så god. Altså til slikt som de fleste spill og dagligdagse datagjøremål.

Prosessorene er heller ikke spesielt opplagte valg for en som har planer om å oppgradere. Det må i så fall være for deg som fra før sitter på en av de svakere modellene fra førstegenerasjons Ryzen, og derfor kan bytte prosessor direkte etter en fastvareoppdatering av hovedkortet.

Igjen er det da Ryzen 3 3300X som vil kunne friste, ettersom den har langt bedre enkeltkjernet ytelse enn Ryzen 1000-serien og derfor også kan bite bedre fra seg i en rekke spill.

Lillebror Ryzen 3 3100 er mer for den som bare trenger en CPU til generell hverdagsbruk, og det er da egentlig helt greit.

De to nye prosessorene ser ut til å være forsinket ut i butikkene, men dette er uansett ikke tiden å gjøre forhastede innkjøp på. Som nevnt tidligere i artikkelen har også konkurrenten Intel ting på gang, og det kan være smart å få med seg hva de har å komme med før du løper og kjøper.

I tillegg minner vi om at AMD trolig vil komme i gang med Ryzen 4000-serien for stasjonære i løpet av høsten, men da blir det nok først og fremst snakk om prosessorer i en ganske annen prisklasse.

AMD Ryzen 3 3300X 3.8GHz Socket AM4 Box
7.5
Bra

AMD Ryzen 3 3300X 3.8GHz Socket AM4 Box

7.5
Bra
sitatAnstendig priset AMD-prosessor med god spillytelse.

Fordeler

 • +
  Pris
 • +
  Kan overklokkes
 • +
  Kjølevifte inkludert
 • +
  Kan brukes med eldre hovedkort
 • +
  God ytelse for de fleste spill

Ting å tenke på

 • Det frister veldig å gå opp til en sekskjernet prosessor
AMD Ryzen 3 3100 3.6GHz Socket AM4 Box
6
Helt greit

AMD Ryzen 3 3100 3.6GHz Socket AM4 Box

6
Helt greit
sitatNår du ganske enkelt ikke har råd til en Ryzen 3 3300X.

Fordeler

 • +
  Pris
 • +
  Kan overklokkes
 • +
  Kjølevifte inkludert
 • +
  Kan brukes med eldre hovedkort

Ting å tenke på

 • Kort vei opp til en 3300X
annonse