Tek.no

Test Sennheiser PXC 550-II

En svært forsiktig oppgradering fra Sennheiser

Men hvorfor endre på noe som allerede var solid?

Sennheisers PXC 550-II har kanskje det mest generiske designet av noen hodetelefon fra de store merkene. Men muligens er det akkurat det mange er ute etter?
Stein Jarle Olsen, Tek.no
1 Mai 2020 12:00

Sennheisers PXC-550 har muligens vært et par hodetelefoner vi ikke helt har gitt den oppmerksomheten de fortjener, selv om vi ga dem en relativt solid karakter tilbake på høsten i 2016. De har sjelden vært nevnt etter testen, muligens overskygget av sine mer profilerte konkurrenter fra Sony og Bose.

Nå er oppfølgeren her, og med det en mulighet til å rette opp i gamle synder. Det er imidlertid ikke de store oppgraderingene Sennheiser har fått plass til. PXC 550-II er oppgradert til Bluetooth 5.0, har fått en egen taleassistent-knapp, autopausefunksjon og en egen støydempingsmodus for bruk i vindfulle forhold.

En ting Sennheiser ikke har endret, og som fremstår som relativt uforståelig i 2020, er at ladeporten fortsatt er microUSB. Vi ville nok mildt sagt heller sett at de hadde gått for USB-C, slik de fleste andre nye elektronikkprodukter gjør.

Uspennende, men kanskje midt i blinken?

Utvendig må du nesten være «lokalkjent» for å se forskjell på de to. Andregenerasjonsmodellen har mistet de blanke kromdetaljene som forgjengeren hadde, og i tillegg er selvfølgelig produktnavnet endret på der hodebøyla møter øreklokka på høyre side.

Dette er i det hele tatt hodetelefonene for deg som vil ha minst mulig «flash» - de er ekstremt nøkterne i utformingen, og bortfallet av de blanke detaljene gjør bare det inntrykket enda sterkere enn før. Noen - inkludert undertegnede - vil kanskje kalle dem litt kjedelige, men vi vet at mange der ute setter pris på nettopp det.

Sennheiser PXC 550-II
8.5
Meget bra

Sennheiser PXC 550-II

annonse
Prisjakt
2790 NOK
Sjekk nå
NetonNet
2790 NOK
Kjøp nå
HiFiKlubben
3099 NOK
Kjøp nå
sitat"Et nøkternt, men solid sett med støydempende hodetelefoner"
 • Krysse av
  Solid aktiv støydemping
 • Krysse av
  Veldig lette hodetelefoner
 • Krysse av
  Detaljer og velbalansert lyd
 • Krysse av
  Fungerer godt til telefonsamtaler
 • Krysse av
  Reiseetui følger med
 • Bytt
  Lader med microUSB
 • Bytt
  Store utfordringer med programvaren, spesielt på iOS
 • Bytt
  Andre hodetelefoner låter muligens mer engasjerende
 • Bytt
  Noe overoppskarpet diskant på enkelte låter
 • Bytt
  Underlig equalizer-løsning

PXC 550-II er også svært lette hodetelefoner. 227 gram er betydelig lettere enn både Sony WH-1000XM3 (255 gram) og Bose Noise Cancelling Headphones 700 (250 gram) og ikke minst Jabra Elite 85h (296 gram), og lav vekt kan stort sett oversettes direkte til høy bærekomfort.

Det gjelder også her, selv om vi nok gjerne kunne ha tenkt oss at Sennheiser kostet på seg et lite lag til med polstring på hodebøyla. Den har knapt noe skum rundt seg i det hele tatt, og det kan gjøre PXC 550-II noe gnagende, i alle fall før hodet har rukket å bli litt «herdet».

De klemmer også noe hardt i starten, som gjør dem hakket mindre brillevennlige enn for eksempel Dali IO-6, som vi testet nylig, men dette vil vi også tro går seg til når spenningen i bøyla gir seg litt.

Hodebøyla til Sennheiser ser kanskje velpolstra ut, men det er den ikke. Polstringen er i alle fall veldig fast.
Stein Jarle Olsen, Tek.no

Touchstyring

Touchpanelet utvendig på den høyre øreklokka er fortsatt her, og denne gang vil vi hevde at det fungerer ganske godt. Sveip opp og ned kontrollerer volum, mens sidelengs hopper en låt frem eller tilbake (eller spoler om du holder inne). Ett tapp i midten starter eller pauser avspillingen. Sistnevnte er nok den mest lunefulle av kommandoene her, men fungerer stort sett slik den skal.

Kort fortalt: Er du allergisk mot touchkontrollere vil nok neppe Sennheiser overbevise deg, men for oss andre fungerer det omtrent slik det skal og bør. PXC 550-II har i tillegg som vi nevnte i starten fått en egen knapp for taleassistent (som også brukes til å sette hodetelefonene i paringsmodus om du holder den inne) og ikke minst en skyvebryter for den aktive støydempingen. Den har tre innstillinger: Full støydemping, en mellomløsning hvor du i appen kan velge mellom «Adaptiv» eller «Anti-Wind» og av.

Dette er betraktelig mer intuitivt enn løsningen på Sennheisers Momentum 3 Wireless, som kollega Finn Jarle Kvalheim holdt på å rive av seg håret av nylig. En ting Sennheiser imidlertid ikke har fått styr på, er den håpløse app- og oppdateringsløsningen.

Utvendig på den høyre øreklokka finner vi et touchpanel som fungerer som fjernkontroll.
Stein Jarle Olsen, Tek.no

Tålmodighetsprøve

På iOS advares du umiddelbart når du åpner Sennheiser Smart Control-appen om at hodetelefonene ikke samarbeider godt med iOS 13.2, men når du forsøker å oppdatere fastvaren er det plutselig iOS 13.1 som er problemet. Kort fortalt: Heller ikke her klarte vi noen gang å få oppdatert fastvaren via iPhone, tross at vi gjorde som Sennheiser sa og ikke oppdaterte til iOS 13.4.

På Android fikk vi det til, men heller ikke der var prosessen spesielt kjapt unnagjort. Appen hevder selv at det skal ta «inntil 20 minutter» å oppdatere fastvaren, men vi ventet gode halvannen time før oppdateringen var gjennomført. Andre produsenter gjør dette utrolig mye bedre, så det er litt underlig at ikke en gigant som Sennheiser klarer å få det til. Den siste fastvaren som var tilgjengelig i testperioden var for øvrig versjon 1.5.21.

Sennheisers app er det i og for seg ikke så mye galt med, men de har store problemer på iOS og oppdateringsprosessen tar en evighet uansett plattform.
Stein Jarle Olsen, Tek.no

Vi må også nevne at vi hadde visse utfordringer med at musikken pauset seg en gang i sekundet i en periode. Dette virket å ha noe å gjøre med autopausefunksjonen som egentlig skal slå inn når du tar hodetelefonene av deg, som såvidt vi klarte å skjønne gikk bananas på grunn av at undertegnede hadde på seg briller.

Uten briller har det ikke vært noe problem, og dette var også noe fastvareoppdateringen virket å ta livet av.

God støydemping

Støydempingen er på sin side svært solid, og faktisk nesten helt på linje med Sony og Bose. For å illustrere: Ved et tilfelle var jeg ute for å plukke opp testprodukter på posten, og benyttet anledningen til å ringe opp kollega Niklas for å teste samtalekvaliteten. Underveis bemerket han at «det var da voldsomt til bråk», hvorpå jeg måtte ta av meg hodetelefonene og innse at veiarbeidet jeg var på vei forbi i praksis låt som en byggeplass.

Sennheiserne gjør nemlig en meget god jobb med å dempe både jevn støy og også de mer høyfrekvente og ujevne lydene. Av naturlige årsaker har vi ikke hatt anledning til å teste dem på fly, men det er ingen grunn til å tro at de ikke skal fungere godt også her.

Også samtalekvaliteten er god - jeg var fullstendig i stand til å gjøre meg forstått selv i svært støyete omgivelser, og vi vet om mange hodetelefoner som ikke ville vært i stand til å gjengi stemmen vår i det hele tatt i like forhold.

Støydempingen aktiveres eller justeres med skyvebryteren på den høyre øreklokka. Her finner du også knappen som aktiverer taleassistent og paringsmodus.
Stein Jarle Olsen, Tek.no

Hodetelefonene har ellers en form for «sidetone»-funksjon som slipper inn noe av stemmen din via mikrofonene utvendig mens du er i en samtale, noe som er fint for å unngå å snakke kjempehøyt, men det gjør dem også ganske følsomme for vind under samtaler. Det er ikke noe motparten hører i noen særlig stor grad, men det merkes godt i vår ende og er en smule irriterende.

Ellers kan det sies at de to modusene for støydempingen ikke er veldig forskjellige. Vi opplevde heller ikke noen store problemer med vind selv i vanlig støydempingsmodus.

Å lansere hodetelefoner med microUSB til lading er nærmest helligbrøde i 2020.
Stein Jarle Olsen, Tek.no

Typisk Sennheiser-lyd

Lyden er veldig typisk for Sennheiser, vil vi si, og det er vanligvis noe vi sier med meget positivt fortegn. PXC 550-II låter nøytralt, veloppløst og balansert, og i det hele tatt ikke veldig ulikt Momentum True Wireless 2, som vi nettopp testet.

Bassen er tørr og kontant, lydbildet luftig og flott og Sennheiser er som vanlig meget detaljrike i fremstillingen. Diskanten kan nok hevdes å være litt overaksentuert, noe som iblant kan gi en litt syntetisk klang, og dette er heller ikke hodetelefonene for deg som vil ha tung og pumpende bassgjengivelse.

Dette er likevel både engasjerende og ganske fornøyelig å lytte til, og Sennheiser plasserer seg helt oppunder de aller beste i kategorien hva gjelder lyd. PXC 550-II har nok ikke et like stort lydbilde som Bang & Olufsen H9, men de koster også en god del mer.

Sennheiser-appen har for øvrig en equalizer med flere forhåndsinnstillinger. Til musikk er det i hovedsak Club-innstillingen som er aktuell. Den blåser opp både bass og nedre mellomtone en god del, men det går også ut over både diskantgjengivelsen og blir lett litt for mye av det gode. Equalizeren har også en film-innstilling og en for tale, i tillegg til en egendefinert variant hvor du selv kan justere parametrene «Boost», «Spatial», «Reverb» og «DLC».

Vi skulle nok ønsket Sennheiser var hakket flinkere til å forklare hva de ulike parametrene egentlig gjør, for vi ender i praksis opp med å bare prøve oss frem. Til musikk kan Boost-innstillingen «Thump» nok være å anse som en forbedring for noen, men ellers er det ikke så veldig mye å hente her.

Det må også nevnes at PXC 550-II har et relativt lavt maksvolum sammenliknet med mange andre. Der jeg vanligvis ligger på 60–70 prosent når jeg skal spille høyt, ligger jeg her helt oppunder maks. Det kan være verdt å ta med i betraktningen om du ligger mye volum.

Bæreetuiet til Sennheiser har omtrent like spennende design som selve hodetelefonene.
Stein Jarle Olsen, Tek.no

Ingen forbedring i batteri

Batteritiden er den samme som på førstegenerasjons PXC 550, nemlig 20 timer med trådløs avspilling og støydempingen aktiv. Kobler du til med kabel kan du forlenge dette til 30 timer.

At ikke Sennheiser har klart å forlenge batteritiden noe er litt underlig, men samtidig var PXC 550 blant de mest utholdende i sin generasjon. I dag har vi imidlertid Jabraer og Sonyer som holder ut i over 30 timer, så 20 timer er ikke lenger så veldig imponerende.

En ting som også må nevnes, og som vi vet mange er opptatte av, er at PXC 550-II håndterer såkalt multipoint bluetooth på en god måte. Her kan du for eksempel spille musikk fra PC-en og så ta en samtale på telefonen uten å måtte bytte manuelt.

Det er lite å utsette på Sennheisers PXC 550-II. Men vi håper de får styr på programvaren kjapt.
Stein Jarle Olsen, Tek.no

Konklusjon

Når vår fremste innvending mot et par hodetelefoner er at de lader med microUSB, så skjønner du sikkert at det blir en god karakter i enden. PXC 550-II er ingen stor oppgradering fra forgjengeren, men Sennheiser har gjort nok til at vi endelig kan gi dem den rettferdigheten de sikkert hadde fortjent for lenge siden.

Lyden er i typisk Sennheiser-ånd svært velbalansert og ganske klinisk, men det er nok trøkk i bunnen her til at det også blir ganske engasjerende å lytte til. Støydempingen er meget solid, batteritiden godkjent, de fungerer godt til samtaler og støtter dessuten tilkobling til flere enheter samtidig uten problemer.

Sennheisers største utfordring virker å være den litt trøblete programvaren, spesielt på iPhone. Dessuten er det åpenbart slik at konkurransen i denne kategorien er steintøff. Til snaue 3.000 kroner plasserer Sennheiser seg midt i landskapet til de beste av de beste, men det er en konkurranse de faktisk møter godt.

Vil du ha et noenlunde diskré par hodetelefoner med solid støydemping og en ganske nøytral lydgjengivelse er det kanskje akkurat PXC 550-II du skal ha, selv om vi holder igjen anbefalt-stempelet vårt til Sennheiser har fått styr på programvaren sin.

De beste alternativene kan du ellers se under.

Sennheiser PXC 550-II
8.5
Meget bra

Sennheiser PXC 550-II

annonse
Prisjakt
2790 NOK
Sjekk nå
NetonNet
2790 NOK
Kjøp nå
HiFiKlubben
3099 NOK
Kjøp nå
sitat"Et nøkternt, men solid sett med støydempende hodetelefoner"
 • Krysse av
  Solid aktiv støydemping
 • Krysse av
  Veldig lette hodetelefoner
 • Krysse av
  Detaljer og velbalansert lyd
 • Krysse av
  Fungerer godt til telefonsamtaler
 • Krysse av
  Reiseetui følger med
 • Bytt
  Lader med microUSB
 • Bytt
  Store utfordringer med programvaren, spesielt på iOS
 • Bytt
  Andre hodetelefoner låter muligens mer engasjerende
 • Bytt
  Noe overoppskarpet diskant på enkelte låter
 • Bytt
  Underlig equalizer-løsning

Gode alternativer til Sennheiser PXC 550-II

annonse