Til hovedinnhold
TestApple TV (2012)

Identisk utseende – tøffere innvendig

Vi har testet Apples oppgraderte medieboks.

Niklas Plikk, Hardware.no
De ser identiske ut, og er nesten like i bruk.

Den nye utgaven av Apple TV har ikke så altfor mye nytt å by på, men de nye tilleggene er uten tvil gledelige nyheter. Oppgradert prosessor og mer minne gjør at den lille boksen føles mer responsiv når man blar rundt i de nye menyene, og når vi endelig kan se det hele i strålende 1080p, føles endelig den lille boksen som et ferdig produkt.

Funksjonene fra den forrige versjonen er intakte, og du kan fortsatt både leie og kjøpe filmer i den innebygde iTunes-butikken. Alle filmer som tidligere kom i 720p er nå tilgjengelig i 1080p, også kjent som Full HD, og forskjellen er svært merkbar. Ting var skarpe og fine før, men nå hopper de nesten ut av skjermen. Videoer du sender fra iPaden og iPhonen din kan nå også vises i 1080p, og ting går minst like raskt og enkelt som på den forrige utgaven. Den økte oppløsningen krever selvfølgelig mer båndbredde, og Apple anbefaler nå en internettlinje på minst 8 Mbit/s for å strømme videofiler i 1080p, sammenliknet med 6 Mbit/s for 720p.

Fikset feil funksjoner

Flere nyheter enn det er det egentlig ikke. 1080p og en mer oversiktig meny gjør et allerede fint produkt bedre, men Apple har likevel ikke tatt tak i så mange av manglene vi så i den forrige utgaven. Fjernkontrollen er fortsatt ganske begrenset, selv om det ikke akkurat er noe som spenner bein på et kjøp. Filmutvalget er fortsatt like tynt som på forrige utgave, og vi kan fortsatt ikke leie TV-serier via Apple TV. Dette gjør at 1080p-støtten ikke blir så merkbar her i Norge som den kanskje blir i USA, hvor de har et langt større film- og serie-bibliotek å kose seg i, hvor tusenvis av filmer har blitt oppdatert med høyere oppløsning.

Dermed er trekkplasteret for mange her i Norge fremdeles Airplay-funksjonaliteten, som fortsatt fungerer like bra som før. Det fungerte raskt og fint i den forrige utgaven, og det fungerer like raskt, om ikke raskere, i denne utgaven. Du kan også spille av videoer i 1080p nå, noe som selvfølgelig er herlig. Spørsmålet er imidlertid hvor mange 1080p-videoer du eventuelt har i iTunes-biblioteket ditt eller på PC-en din, i Apple-vennlige formater. Apple støtter fortsatt bare m4v, mp4 og mov-filer, og det er nok mange som har videofiler i andre formater de gjerne ville ha spilt av på Apple TV-en. For å få gjort dette må du konvertere dem før du legger dem inn i iTunes, der Apple TV kan finne dem. Ganske klønete.

Vi savner også støtten for eksterne harddisker eller oppkobling til nettverksharddisker. Den lille mini-usb-tilkoblingen på baksiden av Apple TV-en kan nemlig ikke brukes til noe annet enn å resette maskinen til fabrikkinnstillinger, i tilfelle noe skulle gå galt.

Fortsatt gøy for Apple-brukere

AirPlay er en av de morsomste funksjonene til Apple TV.

For folk som allerede har huset fullt av Apple-dingser er Apple TV fortsatt et morsomt produkt. Den nye versjonen har bare fordeler, og ting vil nå bli vist i større og bedre kvalitet enn tidligere. Apple TV-en er en morsom og til tider nyttig liten dings å ha, og gjør det lekende lett å dele bilder og videoer direkte til TV-en.

Bruker du imidlertid produkter fra andre selskaper, er nok ikke Apple TV en veldig nyttig sak. Mens alle Android-enheter hviler seg på DLNA for å kunne trådløst overføre video- og musikk til TV-en, har ikke Apple støtte for denne teknologien. Apple TV kan heller ikke spille av videoer eller musikkfiler fra PC-en din, hvis de ikke ligger delt i iTunes.

Jailbreak?

På den forrige Apple TV installerte vi tredjepartsprogrammet XBMC, som gjorde den lille boksen til en altspisende mediemaskin.

Da vi anmeldte den forrige Apple TV-en sa vi at den lille eple-boksen fortsatt kunne være interessant for de som ikke ville forplikte seg til hele Apples sortiment. Den forrige utgaven kunne nemlig åpnes opp for tredjeparts-programvare, ved å jailbreake den.

Les også: Vi har jailbreaket Apple TV

Det ser ikke ut til å bli like lett denne gangen. Forrige utgave av mediaboksen brukte nemlig den samme prosessoren som både iPhone 4 og iPad 2, noe som førte til at da disse ble jailbreaket av noen slue hackere, var det en enkel sak å bruke samme triks på Apple TV-en. Denne gangen har imidlertid Apple TV-en fått en spesiallaget A5-prosessor, som i motsetning til prosessoren i både iPhone 4S og iPad 2 bare har én kjerne. Dette gjør at hackerne må begynne fra bunnen av igjen, og lete etter mulige hull i kodingen til Apple som de kan komme seg igjennom. Ifølge flere kilder ser det mørkt ut. Dermed blir du nødt til å kun forholde seg til programvaren til Apple, som fortsatt er relativt begrenset.

Les også: Vi tester Apple TV (2011)

Noe for deg?

Dermed koker det hele ned til samme dom som den forrige Apple TV-en fikk: Har du huset fullt av epledingser, er Apple TV et morsomt tillegg. Er du ikke Apple-frelst finnes det nok et par alternativer som kan friste mer, selv om Apple TV-en har en ganske hyggelig pris med sine 799 kroner.

Mediebokser som D-Link Boxee fremstår fortsatt som et bedre alternativ, da den kan spille av langt flere formater enn Apple TV-en. Du mister funksjoner som Airplay og iTunes-butikken, men hvis du verken har eple-dingser med Airplay-støtte eller lyst på en halvtom filmbutikk, er ikke dette noe du vil savne.

I tillegg kan du vurdere å snekre sammen din egen hjemme-PC, som du kan koble direkte til TV-en. På denne måten vil du få langt flere muligheter til å få akkurat de funksjonene du vil ha, og lagringsplass blir raskt et fjernt problem. Apple har for øvrig også et alternativ hvis du er ute etter mer enn bare en streamingboks. Apple Mac Mini koster mindre enn Apples andre datamaskiner, og kan fint passe under TV-en til å gjøre mye av det samme Apple TV kan. Du mister imidlertid Airplay-funksjonaliteten, men hvis du virkelig vil ha dette, kan du laste ned et program som Air Server. Dette gjør at Mac-en din dukker opp som en Airplay-kompatibel enhet.

+  Endelig 1080p
+  Enkelt å sette opp
+  Enkelt brukergrensesnitt
+  Airplay er knall
+  Moro hvis du har Apple-dingser


-  Ingen harddisk eller mulighet til å koble til ekstern harddisk
-  Støtter svært få video-formater
-  Dårlig filmutvalg i norske iTunes.
-  Ikke så mye å gjøre hvis du ikke har Apple-dingser
-  Savner TV-serier i iTunes

Vil du vite mer?
Les hele testen av Apple TV (2012) på Hardware.no »

annonse