TestFlashForge Finder 3D-skriver

Vi har testet en enkel og brukervennlig 3D-skriver fra Clas Ohlson

Og resultatene ble overraskende gode.

Intro

FlashForge Finder er en enkel 3D-skriver til like under fem tusen kroner. Skriveren er utviklet av FlashForge, som er basert i USA, men som nesten alt annet er den naturligvis skrudd sammen i Kina.

Clas Ohlson leverer skriveren med en hurtigguide på flere språk, deriblant norsk. Vidunderlig! Hurtigguiden er på ni sider og gir en grei innføring i hvordan du setter opp skriveren for første gang, dette er noe alle kan forstå.

Filament er skriverens «blekk»

FlashForge Finders skriveplate er 140x140x140 mm stor. Standard PLA-filament (1,75 mm tykk) på rull kan du kjøpe hvor som helst. Vanlig hobbylim på stift gir god heft for modellene du skriver ut.

Det er to typer filament (utskriftsmateriale) som er rådende i forbrukermarkedet, nemlig PLA (Polylactic Acid) og ABS (Acrylonitrile Butadiene Styrene). Denne skriveren bruker PLA-filament, med standard tykkelse på 1,75 mm.

ABS er mer bestandig og tåler mer enn PLA. ABS er samme type plast som brukes i LEGO, og tåler høye temperaturer. ABS er litt dyrere enn PLA. PLA er fremstilt av biologisk nedbrytbart materiale, men tåler ikke høye temperaturer. Det begynner å mykne ved omlag 60 grader, noe å tenke på hvis du skal skrive ut kaffekopper eller mobiltelefonholdere som skal brukes i bilen, for eksempel.

En annen fordel med PLA er at det ikke avgir noe særlig lukt, mens ABS på sin side lukter ganske kraftig. Vi snakker smeltet plastlukt, og god ventilasjon er påkrevd. Med FlashForge Finder er dette ikke noe problem. Enkelte 3D-skrivere på markedet bruker proprietære filamentkassetter, hvor du er låst til å bruke disse. Med FlashForge Finder står du derimot fritt til å kjøpe PLA-filament i forskjellige farger fra hvilken som helst forhandler.

Enkel å sette opp

FlashForge Finder er enkel å sette opp. Den er utstyrt med en liten berøringsskjerm, som blant annet veileder deg igjennom kalibreringen av skriveplata. Skriveplata ligger på en praktisk skuff og kan tas ut og inn av maskinen, uten at man trenger å kalibrere for hver gang.

Vanlig hobbylim på stift gir god heft for modellene du skriver ut. Enkel betjening via resistiv berøringsskjerm. Du kan lagre .gx-filer på USB-minnepinne og skrive ut direkte fra den, uten å koble til pc-en. Finder støtter også wifi, dette har vi ikke testet. Kalibrering av skriveplata gjør du enkelt med tre håndbetjente skruknotter og guide på berøringsskjermen.

Tre skruknotter under skriveplata brukes for å kalibrere høyden, og en sensor ved skrivehodet registrerer om plata er korrekt justert. Når maskinen avgir et kontinuerlig pip er plata i riktig høyde, og veilederen på skjermen guider deg videre til neste skrue. Når alle tre skruene er korrekt justert, er plata i vater. Da er det klart for å tre i filamentet.

Legg rullen i filamentskuffen, og tre tråden gjennom en plastslange som stikkes ned i et hull på toppen av dysen. Enkelt, enkelt.

FlashPrint veileder deg gjennom skrittene ved installering. Her ser du hvilke filformat Finder støtter. Bilde: Aksel Edgar-Lund, Tek.no

FlashPrint-programmet

FlashForge Finder leveres med en USB-minnepinne som inneholder programmet FlashPrint. Det er et enkelt og intuitivt program, som ved første gangs bruk etter installering leier deg igjennom skrittene, fra å laste inn en fil til du kan klikke på «print». For enkelhets skyld koblet vi skriveren direkte til PC-en med USB-kabelen som følger med, men det går også an å bare kopiere de ferdige .gx-filene til en minnepinne og sette den i Finder, og så finne fila via berøringsskjermen.

FlashPrint gir deg forklaringer på hva innstillingene betyr når du hviler musepekeren over de forskjellige boksene. Veldig bra og lærerikt. Bilde: Aksel Edgar-Lund, Tek.no

For å skrive ut et objekt må fila først konverteres til et filformat Finder kan forstå. FlashPrint støtter en lang rekke filformater, og konverterer disse til .gx-format, såkalt Gcode-format, som Finder kan lese. Å konvertere filer på denne måten kalles å «slice» en modell. Når modellen er «slicet» er den klar for å skrives ut, og kan ikke lenger redigeres.

I FlashPrint er det fire ferdige forhåndsinnstillinger for utskriftskvaliteten, eller oppløsningen om du vil. Low (0,30 mm), Standard (0,18 mm), High (0,14 mm) og Hyper (0,08 mm). Du kan også bestemme oppløsningen manuelt. Videre kan du justere andre ting som mønster og tetthet på innvendig struktur, antall overflatelag og hastigheten på skriverhodet, samt en rekke andre preferanser. Vi har valgt å forholde oss til FlashPrints forhåndsvalg, men når du blir kjent med disse vil du raskt forstå de øvrige justeringsmulighetene og kunne tilpasse dine utskrifter ettersom hvor solid, kompakt og bestandig du ønsker at objektet ditt skal bli.

Flashforge Finder
8
Meget bra

Flashforge Finder

sitat"FlashForge Finder er en god skriver som egner seg fint som inngangsport til 3D-skriving."

Fordeler

 • Krysse av
  Brukervennlig
 • Krysse av
  Driftsikker
 • Krysse av
  Stillegående
 • Krysse av
  Støtter standard, ikke-proprietært filament
 • Krysse av
  Bruksanvisning på norsk

Ting å tenke på

 • Bytt
  Støtter kun PLA-filament
 • Bytt
  Knotete wifi-oppsett