TestAsus ZenBook 14 med dedikert grafikk

Denne lille saken kan du faktisk spille på

En ultrabærbar med egen grafikkbrikke er artige saker, men den møter kraftig konkurranse.

Det har jammen blitt mange 14-tommersmaskiner på markedet nå.

Og nå har Asus lansert enda en, kalt ZenBook 14 UX433FN.

De moderne 14-tommerne er omtrent på størrelse med fortidens 13-tommere, men har nå betydelig tynnere skjermrammer enn før.

Det som derimot gjør den nye Zenbooken litt mer unik er at på innsiden skjuler den en egen grafikkbrikke. Slike maskiner finnes det langt ifra flust av, så vi tar alltid en titt på de vi kommer over.

Men, hvorfor er kompakte og ultrabærbare maskiner med egen grafikkbrikke så mye mer spennende enn de uten? Først og fremst fordi grafikkbrikken åpner for at du kan spille enkle spill på farten, noe du bare kan glemme med de fleste andre bærbare hvor prosessoren fungerer som en slags «fattigmannsgrafikk» alene.

Ultrabærbare som ZenBook 14 med egen grafikk er slik sett et fleksibelt valg som holder døren åpen for flere typer bruk enn bare kontorprogrammer og nettsurfing.

Det er ingen tvil om at vi generelt har sansen for denne typen maskiner, men liker vi den godt nok til å anbefale den til deg som veksler mellom å bruke den bærbare til kontorting og underholdning?

Det skal vi finne ut av her, og det blir ingen enkel prøve for den nye ZenBooken å gå til topps, for dagens aller høyest rangerte bærbare her på Tek.no er jo nettopp ultraportable Huawei MateBook X Pro med egen grafikk, og denne har virkelig satt standarden.

Vi gir likevel nye ZenBook en sjanse og vi starter med å sjekke hva som er endret siden vi hadde forgjengeren dens til test i fjor vår.

Endelig ser den moderne ut

Nykommeren har fått flere små, men nyttige justeringer fra fjorårets modell. Først og fremst er den blitt 15 prosent lettere og veier nå bare 1,1 kilo. Den er også blitt fysisk mindre, der Asus har høvlet bort en halv centimeter på bredden og 2,6 centimeter i dybden. Det har de klart fordi rammen rundt panelet, og da særlig på undersiden, har blitt slanket betydelig siden sist. Nå strekker skjermen seg nesten helt ut til kantene og maskinen ser langt mer moderne ut i forhold til forgjengeren som vi klaget på så utdatert ut allerede ved lanseringen.

Du må fortsatt pusse bort fettflekker fra tid til annen på de mørkere utførelsene.

Asus har dessuten kuttet det glasslignende og superblanke nanobelegget på fronten, og heller gått for et tryggere skall i ren aluminium. Fettflekker synes fortsatt godt på alle modellene som ikke har utførelse i lyse farger, men problemet er redusert og jobben med å holde maskinen pen blir ikke fullt så uhåndterlig lenger.

Når du åpner maskinen (med bare én finger om du vil!) er det et mer enhetlig design som møter deg. Først og fremst fordi skjermen ikke lenger virker å være hentet fra en fem år gammel budsjettmaskin. Nå har den fått strammere rammer som ligger på samme plan som selve panelet, og over finner vi en glassplate som strekker seg helt ut til kantene. Detaljer som at høyttalerene er skjult bak en list med kontrastfarge liker vi godt.

Nedre del av skjermen brukes nå for å løfte basen litt opp fra pulten, noe som visstnok skal gi bedre ventilasjon og bedre komfort når du skriver takket være den lille vinkelen tastaturet får.

Ellers er fingerpåloggingen borte, men ansiktsskanningen som foregår via kameraet er minst like smidig, så dette ser vi ikke noe problem med.

Vi ønsker oss mer lys i skjermen

Rammene har krympet i forhold til fjorårets modell.

Noe vi knapt får rost hovedkonkurrenten MateBook X Pro nok for er det briljante skjermpanelet dens. Det er lyssterkt, skarpt, har et 3:2-størrelsesforhold og ikke minst er det veldig godt kalibrert slik at det viser helt korrekte farger.

Asus har på sin side aldri imponert særlig når det kommet til skjermkvalitet på bærbare. Og som ventet hevder heller ikke panelet på nye ZenBook seg i særlig grad. For de fleste vil det oppleves som godt nok, men profesjonelle som jobber med bildbehandling og lignende bør styre klar av hele maskinen på grunn av den svake kalibreringen.

Når det er sagt er panelet sylskarpt og har akkurat passe mettede farger. Vi synes også antirefleks-belegget gjør en god jobb, men dette er bare tilgjengelig på modellen vi tester (som ikke har berøringsskjerm).

Det vi virkelig savner her for brukere flest er høyere lysstyrke. Panelet går nemlig ikke høyere enn 335 nits. Det er bedre enn «bransjestandarden» på 300 nits, men vi mener premium-bærbare burde oppnå minst 400 nits. Dette ville luket ut siste rest av refleksjoner og økt lesbarheten nær store vinduer og lignende med mye lys.

Se hvordan panelet er kalibrert her.

Nok et godt tastatur

ZenBooken byr på gode taster med 1,4 millimeter vandring som oppleves som myke og støysvake, om enn ikke superraske å skrive på Piltastene har fått beholde noe luft rundt seg, noe som gjør dem lettere å føle seg frem til og treffe, men dessverre har Asus takket være det krympede designet på maskinen måtte krympe enter-tasten. Nå er den avlang og opptar kun én rad fremfor to, så mange vil nok komme mye borti en av tastene over den i starten.

Med årets modell liker vi spesielt godt at Asus lar deg velge om F-tastene skal styre tradisjonelle F1- til F12-funksjoner eller fungere som kontroller for medieavspilling, skjermlysstyrke og lignende. Liker du ikke standardoppsettet endrer du det ved å trykke på Fn- og Esc-tasten samtidig.

For øvrig er tastene utstyrt med hvite LED-lys med tre intensitetsnivåer som gjør det mulig å bruke dem i all slags lys.

Glasspekeplaten er jevn og god, og har full kontroll på flerfingerbevegelser som forstørrelse, rulling og panorering, men i forhold til både Apples MacBooker og Huaweis MateBook X Pro er den ikke presis nok. Dette merker vi når vi skal pirke på små detaljer i Photoshop eller føre markøren mellom to bokstaver i en setning i tekstbehandleren.

Interaksjonen er altså grei, men ikke helt perfekt. Det som virkelig er bra med nye ZenBook er imidlertid batteritiden, som nå strekker seg ut over 10 og en halv time under videovisning. Ved vanlig bruk bør du dermed komfortabelt komme deg gjennom en arbeidsdag på 7,5 timer.

Før vi hopper videre til ytelsen skal vi ta med oss at vi har å gjøre med den mest støyende ZenBooken til nå. Vi mener absolutt ikke at den er en bråkebøtte under tung last, men den høres og vi lurer på hva som har skjedd med ytelsen siden sist, ettersom støyen har blitt litt kraftigere uten at temperaturen har blitt nevneverdig lavere.

Overraskelsen er stor når vi finner ut at ytelsen har gått ned i forhold til fjorårets modell., til tross for at prosessoren i nykommeren i teorien skal være merkbart raskere. Den lavere prosessorhastigheten bekreftes i to ulike måleprogrammer, og prosessoren er nok også ansvarlig for at den syntetiske 3DMark-målingen blir dårligere enn ventet.

I vanlige spill ser det heldigvis ikke ut til at den lavere prosessorhastigheten har noe å si. Vi noterer oss småpene 52 FPS i et typisk ultrabærbar-vennlig spill som Talos Principle. For det populære «Fortnite» målte vi 32 FPS på middels grafikkinnstillinger i Full HD-oppløsning. Det er ikke mer enn akkurat spillbart, men ved å skru ned oppløsningen eller detaljnivået et hakk har du plutselig mulighet til å spille dette på farten. Det kan du totalt glemme på en bærbar uten dedikert grafikkbrikke som dennes MX150 fra Nvidia.

Hvorfor prosessorytelsen er som den er aner vi ikke, men vi heller mot å tro at den forklarer hvorfor nye ZenBook holder betydelig lenger på batteriet enn forgjengeren, uten av batteriet dens har blitt større.

Interessert i SSD-ytelsen? Sjekk den her.

Som tidligere savner vi en Thunderbolt 3-port på maskinen, som hadde gitt deg mulighet til å koble til en ekstern grafikkakselerator for å få langt bedre spillytelse enn den innebygde brikken kan hoste opp. Likevel er det kjekt å ha både USB-C- og tradisjonelle USB-A-porter, i tillegg til en minnekortleser – som dog er av typen MicroSD og dermed ikke særlig praktisk for alle med vanlige SD-kort.

Konklusjon

I forhold til fjorårets ZenBook UX430UN kommer nye ZenBook UX433FN med en rekke forbedringer. Designet er langt mer gjennomført og moderne, skjermhengselen er forbedret slik at den skjermen kan åpnes med bare én finger, og skjermen har nesten ingen rammer å snakke om. I tillegg er maskinen slanket både når det kommer til vekt og størrelse.

Tastaturoppsettet blir litt trangere, men vi vendte oss raskt til det, og hadde det ikke vært for en fortsatt litt for lite presis pekeplate ville denne fått svært god score på interaksjon.

Vi vil likevel trekke frem tastaturet som noe av det beste med maskinen, og dersom du ikke jobber i lokaler med veldig mye omgivelseslys tror vi du vil like skjermen også. Vi er litt kritiske mot kalibreringen, men dette er først og fremst noe grafikere og «proffe» vil bry seg om. Ellers er panelet skarpt og flott.

Ytelsen skuffer. Men kun fordi vi automatisk forventer mer kraft for hvert år som går. Når alt kommer til alt tror vi svært få vil ha noen innsigelser mot ytelsen til årets ZenBook, som oppleves som rask og responsiv til vanlig bruk.

Selv om prosessorytelsen tar noen steg tilbake fra fjorårets modell får du langt flere arbeidstimer ut av batteriet, som når godt over 10 timer på en opplading. Og spillytelsen er som forventet. Dermed kan du spille typiske esport-spill og enklere titler på farten, noe du ikke har sjans til på maskiner uten dedikert grafikkbrikke.

Totalt sett er årets nykommer fra Asus et steg opp fra fjorårsmodellen. Først og fremst på batteritid og design. Siden vi ga forgjengeren karakteren 8 av 10 i fjor våres har imidlertid Huaweis MateBook X Pro satt en helt ny standard for ultrabærbare med dedikert grafikk. En ny standard som Asus, til tross for at de er på riktig vei, ikke når opp til i denne omgang.

Alternativ

Huawei MateBook X Pro

Huawei MateBook X Pro i7 16GB 512GB

Huaweis MateBook X Pro troner suverent øverst på topplisten vår for bærbare. Alle superlativene vi ga den i testen ble dens fordi Huawei her har perfeksjonert den ultraportable formfaktoren. X Pro er kompakt og lett, men likevel byr den på rå kraft (med MX150-grafikk som hos ZenBook 14) og god batteritid.Og ikke på ett eneste punkt har selskapet latt brukervennlighet eller interaksjon få lide av plass- eller vektbegrensninger. Tastaturet på denne saken er fantastisk, samtidig som pekeplaten også er stor og god. Og støy? Det hørte vi ikke særlig mye til.Skjermen er dessuten påkostet, med høy oppløsning og 3:2-forhold, en lysstyrke som nærmest stråler om kapp med sola og et panel som viser perfekte farger. Vi kommer heller ikke unna den fremragende byggekvaliteten og det minimalistiske designet.Om du har de ekstra tusenlappene, eller finner denne på tilbud til samme pris som Asus' nykommer, ville vi klart valgt Huaweis MateBook X Pro.Les testen av Huawei MateBook X Pro her »OBS: En modell med 13-tommers skjerm er også på vei.

Asus ZenBook 14 UX433FN-A6096T
8
Meget bra

Asus ZenBook 14 UX433FN-A6096T

sitat"ZenBook blir stadig bedre, men når ikke opp til kategorilederen."

Fordeler

 • Krysse av
  God ytelse
 • Krysse av
  Kan spilles på
 • Krysse av
  Ansiktspålogging
 • Krysse av
  Klar skjerm uten mye refleksjoner
 • Krysse av
  Flott design
 • Krysse av
  God byggekvalitet
 • Krysse av
  Behagelig og stille tastatur
 • Krysse av
  Aniktspålogging
 • Krysse av
  Lang batteritid
 • Krysse av
  Godt med lagringsplass og minne

Ting å tenke på

 • Bytt
  Upresis pekeplate
 • Bytt
  Ikke Thunderbolt 3-port
 • Bytt
  Skjermen kunne vært mer lyssterk og bedre kalibrert
 • Bytt
  Fettmerker må pusses bort fra lokket
Les også
Asus ZenBook S13: Ingen annen PC er så liten, med så stor skjerm, som Asus ZenBook S13
Les også
Har du PC fra Asus eller Huawei bør du oppdatere dem nå
Les også
Huawei MateBook 13: MateBook 13 gjør nærmest narr av konkurrentene
Les også
HP Spectre x360 (2019): Den forrige fikk 9/10. Det kan vi ikke gi etterfølgeren.
Les også
Apple MacBook Air (Sen 2018): Sen, men forbaska god
Les også
HP Spectre Folio: Dette er vår dom over HPs gjenoppfunnede PC
Les også
Huawei MateBook X Pro med MX150-grafikk: Vår første 10/10 til en bærbar på fire år
Les også
Asus ZenBook UX430UN med dedikert grafikk: Denne er dobbelt så god til spill som konkurrentene
annonse