På Tek finner du saker med annonselenker, hvor du enten kan kjøpe produktene vi har omtalt eller sammenligne priser. Det mener vi er relevant informasjon for våre lesere.
Hvilke produkter Tek skal skrive om, og hva vi skal skrive om dem, velger journalistene og ingen andre. Men det er også viktig at du vet at hvis du klikker på en slik annonselenke til prissammenligning hos Prisjakt, eller kjøper et produkt etter å ha klikket deg inn til en butikk fra en av våre artikler, tjener Tek penger. Disse annonselenkene er alltid merket med «annonselenke».
Det er viktig å understreke at når vi omtaler produkter på Tek, så er det fordi vi mener det er journalistisk interessant. Ingen kan kjøpe seg omtale i våre saker.
I tester eller produktguider er hovedregelen i VG at vi kjøper eller låner produktet. Dersom det ikke er praktisk mulig, baserer vi omtalen på produktprøver vi har fått tilsendt. I så fall opplyser vi om hvilket produkt og hvorfor.
Townew T1 er smartsøppelbøtten vi ikke visste vi trengte
Den smelter sammen posen når den er full!
«Bzzzt»
«...»
«Bzszs»
Lyden har jeg hørt hver eneste kveld og hver eneste morgen de siste ukene fra et hjørne på badet. Det er der vi har latt en elektrisk søppelbøtte fra Xiaomi bli stående for å gradvis fylles opp av søppel.
Den lager en mekanisk lyd hver eneste gang den åpner gapet sitt på toppen, og en nesten identisk lyd når den lukkes. For all del, det er ikke en særlig høy lyd, men etter å ha hørt den samme lyden nå i et par uker, har jeg allerede konkludert med at det er produktets største svakhet. Og da er det kanskje ikke så ille likevel?
Produktet vi har fått inn til test er altså den elektriske søppelbøtten fra Xiaomi kalt Townew T1. Den markedsføres som smart, men til vår overraskelse har den faktisk ingen tilkoblingsmuligheter, slik det meste av andre smartdingser pleier å ha. Så vi synes det holder med å kalle den elektrisk, selv om den definitivt har et par smarte og hendige funksjoner.
Hva er det for noe?
Townew T1 kan altså åpne og lukke seg automatisk. Du kan se og høre det i denne videoen. Via en liten fotosensor på toppen ser den når du nærmer deg med noe søppel i hånden. Da åpner den luken på toppen, slik at du slipper å trykke på noen pedal eller løfte lokket manuelt. Men med en prislapp på omtrent en tusenlapp kan heldigvis søppelbøtten mer enn bare dét.
Med denne søppelbøtten trenger du nemlig aldri å være i nærheten av noe som helst søppel eller smuss. Når den 15,5 liter store posen er full, trenger du nemlig bare å holde inne en knapp på fremsiden. Da løfter den opp hele toppdelen, ikke bare lokket, og drar med seg litt ekstra posemateriale for å forsikre at alt søppel dekkes. Et par stenger dytter åpningen sammen så godt den kan, før den smelter åpningen sammen.
Vips er søppelposen klar for å fjernes, uten at du trengte å være i nærheten av en guffen q-tip eller sminkefylt dopapir. Du trenger ikke engang å være nær søppelbøtten mens den gjennomfører jobben.
Så fort du har fjernet den fulle posen lukker du bare søppelbøtten igjen, og en ny pose er automatisk på plass. Som prikken over i-en blåser til og med Townew T1 opp posen, slik at den ligger klistret inn til innsiden av søppelbøtten. På den måten maksimerer du virkelig arealet på innsiden av søppelbøtten.
Det integrerte batteriet på 2000 mAh holdt i nesten en måned før vi måtte lade det igjen. Bøtten kan lades opp via en medfølgende ladekabel, eller den kan være permanent tilkoblet.
Søppelposene kommer i en ganske stor refillkassett som rommer et sted mellom 15 og 18 poser.
Funker den?
Towney T1 er altså relativt avansert for å være en søppelbøtte, med både automatisk åpning, lukking, tømming og blåsing. Men funker det?
Ja, den gjør jo faktisk det.
Som vi allerede har vært inne på, så fungerer i hvert fall lukke- og åpnemekanismen. Fotosensoren som sitter i front kan kanskje beskrives som litt overivrig, og har blitt aktivert et par ganger ekstra når vi bare har vært i nærheten og ikke egentlig hadde planer om å kaste noe.
Sensoren hadde dog ingen enkel jobb, ettersom søppelbøtten var plassert under et håndkle som brukes hyppig. Det var ikke alltid så lett for den å skjønne om hendene våre nærmet seg for å kaste søppel eller for å tørke hendene.
Lokket fungerer forøvrig også godt til å holde lukt vekk fra resten av rommet. Det er ikke snakk om noen hermetisk forsegling her, men det er tett nok til å holde det meste av lukt inne. Siden den heller ikke forsegler eller lukker selve posen for hver gang den åpnes, hadde vi nok heller ikke brukt dette som en bleiebøtte for eldre småbarn. Men til de aller, aller minste, før det begynner å virkelig stinke, vil det nok fungere godt.
Et lite aber her er lyden som Towney T1 lager både når den åpnes og lukkes. Det er en mekanisk, litt høyfrekvent lyd – som var nok til å få huskatten til å unngå badet i en uke i tro om at den hadde fått en ny erkefiende. Om du ikke allerede klikket på videolenken tidligere i saken kan du høre lyden her.
Det er ikke mange desibel det er snakk om, men det var mer bråkete og irriterende enn vi hadde trodd.
Når søppelbøtten begynner å gå tom for strøm, lager den et par ekstra pipelyder hver gang den lukkes, slik at du slipper at den plutselig ikke virker. Kjekt, men lyden kan være ganske irriterende i lengden hvis du utsetter å lade den.
Den automatiske lukkingen av posen på innsiden fungerer faktisk også ganske så smertefritt. Joda, det tar litt tid for den å løfte opp hele topplokket, samle posen og smelte sammen åpningen. Men ikke mer enn rundt 45 sekunder, så er hele jobben gjort. Da trenger du bare å løfte ut den fulle posen, så vil en ny pose være på plass sekunder etter.
Er den verdt pengene?
Townew T1 er noe så underlig som en smart søppelbøtte. Den kan ganske mye, men den erstatter jo i teorien bare jobben til en plastbøtte du kan kjøpe for en tier. Men likevel er det ikke å komme unna at den er litt nyttig også. Den automatiske åpningen på toppen setter man pris på hver dag, spesielt om man er nøye med hygienen, og det samme gjelder den automatiske lukkingen av selve posen.
Den koster omtrent 1000 kroner, og da følger det med en plastrullkassett som skal holde til mellom 15 og 18 poser. Og det er disse kassettene som er den største ulempen med produktet, ettersom det fører til en merkostnad i produktets levetid.
Multicom, som vi lånte produktet av, selger en 6-pakk med poserefill for 299 kroner. Hvis vi tar utgangspunkt i det laveste estimatet på 15 poser per refill vil det si cirka 3,3 kroner per pose. Det er ikke så mye mer enn det ville kostet å bruke en handlepose fra butikken, og Townew-posen rommer også mer. Og jo, du kan bruke produktet uten refillposer, men da kan den ikke gjøre noe annet enn å bare åpne og lukke lokket på toppen.
Så, for å konkludere: Er det et kult produkt: Ja, definitivt. Er det nødvendig? Absolutt ikke. Er det verdt prisen? Kanskje!
Hvis du sliter i dag med en søppelbøtte som fylles opp for fort og som bare skaper gris når du skal tømme den, kan dette definitivt være et produkt for deg. For den gjør faktisk det den lover. Men hvis du synes en helt vanlig bøtte fungerer godt nok, styr unna.
Hvem hadde vel trodd at man trengte en smart søppelbøtte hjemme?
Fordeler
- +Reagerer raskt på bevegelse over sensoren
- +Stilrent design
- +Rommer mye
- +Lukker posen selv
- +Fyller på ny pose selv, og blåser den ut til kantene
Ting å tenke på
- —Åpne og lukkemekanismen lager litt for mye lyd
- —Krever proprietære poser
- —Ikke særlig miljøvennlig å kjøpe posekasetter i lengden