Til hovedinnhold
Saken har annonselenker som gir VG inntekter. Redaksjonen prioriterer uavhengig av dette.Bytt

På Tek finner du saker med annonselenker, hvor du enten kan kjøpe produktene vi har omtalt eller sammenligne priser. Det mener vi er relevant informasjon for våre lesere.

Hvilke produkter Tek skal skrive om, og hva vi skal skrive om dem, velger journalistene og ingen andre. Men det er også viktig at du vet at hvis du klikker på en slik annonselenke til prissammenligning hos Prisjakt, eller kjøper et produkt etter å ha klikket deg inn til en butikk fra en av våre artikler, tjener Tek penger. Disse annonselenkene er alltid merket med «annonselenke».

Det er viktig å understreke at når vi omtaler produkter på Tek, så er det fordi vi mener det er journalistisk interessant. Ingen kan kjøpe seg omtale i våre saker.

I tester eller produktguider er hovedregelen i VG at vi kjøper eller låner produktet. Dersom det ikke er praktisk mulig, baserer vi omtalen på produktprøver vi har fått tilsendt. I så fall opplyser vi om hvilket produkt og hvorfor.

TestAsus Eee Pad Transformer

Nettbrett eller mini-PC?

Asus Eee Pad Transformer er et spennende konsept.

Design, skjerm og menyer

Asus Eee Pad Transformer er et nettbrett med et avtagbart tastatur - eller en laptop med avtagbar skjerm, alt ettersom hvordan du ønsker å se det. Av utseende og størrelse minner det uansett mest om en såkalt netbook-PC, mens operativsystemet er Android 3.1, også kjent som Honeycomb. Brukergrensesnittet er som på andre nettbrett med Honeycomb. Sentralt står en stor berøringsskjerm med startskjermer du kan kjøre miniprogrammer på (Widgets). I tillegg kan du altså bruke tastaturet, som har en egen berøringsflate og gir deg musepeker på skjermen.

Tastatur med flere funksjoner

Tastaturet på Asus Transformer er en anelse trangere enn et på standard PC-tastatur. Det er likevel behagelig å skrive på. Det kan selvsagt hevdes at et større tastatur vil gi mindre anstrengende tasting, men når alternativet er å skrive på skjermtastatur eller et løst tilleggstastatur, så fremstår Asus Transformer som det mest fornuftige alternativet.

Tastaturet har seks rader med taster, og ser ut som et vanlig PC-tastatur. Oppsettet er på norsk og dermed får du æ, ø, og å på de vanlige plassene. Bruker du brettet uten tastatur har du velkjent Android-layout på skjermtastaturet, også denne med norske tegn.

Der et vanlig tastastatur har "F-taster", har Asus gitt Transformer snarveier til ulike applikasjoner og funksjoner. Her finner vi blant annet taster for å justere skjermbelysning og å skru Bluetooth eller Wi-Fi av og på. Dessuten er det en egen tast for å ta skjermdump (lagrer skjermbildet som foto) og en tast som åpner resten av innstillingene. Her er også egne taster som gir kontroll over mediespilleren.

Tastaturet har også flere funksjoner enn bare å lette inntastingen. Et eget batteri i tastaturet sørger for at nettbrettet får et ekstra tilskudd av strøm når det trengs. Totalt gir dette opptil 16 timer driftstid. Tastaturet gir også anledning til å koble til eksterne enheter via USB. I tillegg har tastaturet plass for SD-kort (MMC/SD/SDHC).

Porten for MicroSD sitter på selve skjermen, og det gjør også lydutgang og utgang for HDMI.

Låsbar hengsle

Mellom skjermen og tastaturet sitter en ganske kraftig hengsle med noe som ser ut som en hovedstrømbryter. Men denne tasten har en ganske annen funksjon. Den låser skjermen til tastaturet, og må trekkes til venstre om skjermen skal brukes som nettbrett. Når Asus Eee Pad Transformer åpnes som en vanlig laptop bøyes hengslen litt ned, slik at tastaturet blir løftet en anelse i bakkant. Denne lille detaljen bidrar til å øke skrivekomforten.

Skjermen på Asus Eee Pad Transformer måler 10,1 tommer diagonalt. Oppløsningen er på 1280 x 800 punkter. Skjermen er blank, men gir ikke så mye refleks at det er plagsomt. Innsynsvinkelen er god, og selv om skjermen kan virke mørk og trist når du tar brettet i bruk, så skyldes dette produsentens valg av mørke bakgrunner, og ikke skjermens evne til å vise farger. Med noen justeringer blir skjermbildet og menyene straks litt mer innbydende.

Menyer

Asus Eee Pad Transformer kjører Honeycomb-oppsett i menyene, uten endringer fra Asus' side. Det betyr at du har hjem, valg og tilbaketast som symboler nede til venstre på skjermen, mens programmenyene ligger opp til høyre. Det kan ta noen sekunder å venne seg til denne plasseringen, som er ganske annerledes enn på nettbrett og telefoner med Android 2.3.

Startskjermene er plassert som en karusell du kan snurre på, og her kan du legge til dine egne Widgets eller snarveier ved å holde på et ledig punkt på skjermen til du ser en meny der du kan plukke de funksjonene du vil trekke frem. Du kan også åpne menyen til høyre på toppen i skjermbildet og trykke og holde på et ikon til det "løsner" og kan plasseres på en startskjerm.

Asus Eee Pad Transformer har en kraftig prosessor, og vi opplever brettet som raskt og stabilt i bruk.

Tungvekter

Finishen på nettbrettet er god. Utvendige flater er i en ru bronsefarget plast som sørger for at brettet er godt å holde, og at det ikke suger til seg fingeravtrykk. Tastaturet sitter på en metallramme, og en tilsvarende ramme omslutter skjermen. Selv om hengslen er kraftig, så har den fått en diskret utforming. Alt i alt er dette et lekkert nettbrett og en stilig minibærbar. Den største ulempen hva design angår er vekten. Litt av hensikten med å velge nettbrett fremfor minibærbar er jo at det skal være lite og lett. Asus Eee Pad transformer veier over 1,3 kilo. Selv uten tastatur er vekten 680 gram.

Til sammenlikning veier iPad 2 601 gram, mens Samsungs kommende 10,1-tommer veier 565 gram. Vekten på produktet er ikke uvesentlig, ettersom et nettbrett gjerne er noe du sitter med i hendene.

Teknologi og funksjoner

Teknologien i Asus Eee Pad Transformer er det lite å utsette på. Prosessoren er en 1GHz NVIDIA Tegra 2 AP20H med to kjerner. Den har ikke like rask klokkehastighet som prosessoren i HTCs nettbrett Flyer, men de to kjernene gir likevel god nok kraft til å håndtere det vi putter på av spill, medieinnhold og applikasjoner. Et arbeidsminne på 1 GB bidrar til å dempe faren for at minnet skal bli overbelastet ved fleroppgavekjøring.

Ikke SIM-kort

Vi savner muligheten for å komme på nett via innebygget 3G-modul. Noen slik finnes ikke i versjonen vi har testet, men skal angivelig bli inkludert i en senere modell. Uten mulighet for å koble brettet til mobilnett blir du avhengig av å ha en tilleggsdings for å komme på nett. Har du en mobiltelefon som kan dele nettverksforbindelsen trådløst, eller en trådløs 3G-router vil du kunne surfe med brettet også der det ikke er vanlig WiFi-nett.

Batteriet i nettbrettet skal gi en driftstid på opp til 9,5 timer. I tillegg kan du lade opp brettet med batteriet som sitter i tastaturet. Da får du angivelig mulighet for å jobbe 16 timer i strekk før batteriet er tomt.

Breddeformat

Nettbrettet har innebygget både akselerometer og gyroskop. Skjermbildet roterer dermed automatisk når du dreier brettet. Bruker du tastatur, blir skjermbildet i breddeformat. Det vil si - når du bruker applikasjoner som ikke er skrevet for nettbrett risikerer du at de uansett ikke vil vises i breddeformat. Endomondo er et eksempel på en applikasjon som blir liggende i feil retning når vi åpner det på brettet med tastatur. Endomondo er en treningsapp som er skreddersydd for sportsaktiviteter, noe nettbrettet på ingen måte er. Men siden vi allerede hadde installert det på en Android-mobil, så dukket det automatisk opp også på Eee Pad.

At nettbrettet har gyroskop i tillegg til et vanlig akselerometer gjør at det måler bevegelser svært nøyaktig. Et akselerometer måler nemlig bevegelser kun i forhold til tyngdekraften, mens et gyroskop også kan merke at du snurrer nettbrettet rundt mens det ligger på en flat overflate. Den gode følsomheten for bevegelser har begrenset verdi når brettet er klemt ned i tastaturdelen, men kommer til sin rett når du spiller spill eller bruker applikasjoner for utvidet virkelighet, for eksempel Layar eller Gule Sider, uten tastaturdelen tilkoblet.

Supersurfer

Brettet fungerer svært bra på nett. Det identifiserer seg riktig nok som mobiltelefon, så vi først får opp mobilversjoner av nettsidene vi besøker. Det er mulig å gjøre endringer i nettlesermenyen for å unngå dette. Ellers opplever vi surfeopplevelsen som nokså lik den vi får på en vanlig bærbar PC, riktig nok med begrensninger i forhold til Java og en del andre spesialfunksjoner. Støtten for Flash er imidlertid god.

Ved nettsurfing kommer styreplaten til sin rett. Når tastaturet er tilkoblet dukkr det opp en musepeker på skjermen, og dermed får du et brukergrensesnitt som minner om det du har på en PC.

Nyttefunksjoner

Eee Pad Transformer kommer med flere nyttefunksjoner, blant annet i form av MyCloud. Dette er en løsning der Asus blant annet gir deg ubegrenset lagringsplass i en skytjeneste i ett år. Etterpå kan du gå over til en gratis tjeneste som gir deg 2 GB lagring i skyen, eller du kan beholde MyCloud Pro til en fast månedskostnad på 3 dollar, eller rundt 15 kroner. I tillegg må du betale per gigabyte du laster opp. Prisen er på 0,3 dollar per måned per gigabyte. Har du 10 gigabyte opplastet til MyCloud-kontoen din må du regne med å betale 6 dollar, eller 30 kroner i måneden.

Gjennom skytjenesten får du også en applikasjon som lar deg ta kontroll over en PC som har løsningen fra SplashTop Remote installert.

Brettet leveres også med en musikkløsning fra Aupeo. Denne minner om Last.fm, og setter sammen en radiokanal som bare spiller musikk den mener du vil like basert på dine preferanser.

En annen applikasjon du får med nettbrettet er fullversjonen av Polaris Office. Den gir deg i korte trekk det du trenger for å opprette, lagre og redigere Office-dokumenter på brettet.Vil du selse bøker eller aviser finnes det applikasjoner for dette også, under kategorien MyLibrary.

Multimedia

Musikkspilleren fungerer bra, og musikkapplikasjonen gir god oversikt. Du kan også bruke tjenester som WiMP og Spotify på brettet. Den store skjermen er i 16:10-format. Det gjør at den er godt egnet for film, som stort sett kommer i 16:9-format. Filmer, bilder og musikk kan også enkelt streames til TV eller musikkanlegg med støtte for DLNA. Slik støtte er stadig vanligere, og finnes blant annet i Sony Playstation 3. Du kan også hente filmer trådløst fra en PC eller delt nettverksdisk og se dem på nettbrettet. Du trenger ikke være spesielt teknisk begavet for å få dette til å virke, for menyene i MittNett-applikasjonen er enkle å forstå.

Brettet har en innebygget kamera både på forsiden og på baksiden. Men å bruke brettet som kamera er det egentlig bare å glemme. Kvaliteten på bildene blir svært dårlig, til tross for at hovedkameraet har en bildeoppløsning på 5 megapiksler, og frontkameraet på 1,2 megapiksler. Løsningen fungerer heller ikke sælig godt for videooptak. Her har Asus unektelig et godt stykke vei å gå, og forhåpentlig er det meste noe som kan fikses med en oppdatering av programvaren.

Konklusjon

Vårt testprodukt ble levert med engelsk tastatur, men kjøper du en Asus Transformer gjennom vanlige salgskanaler skal den ha nordisk tastatur med æ, ø og å.

Om du er ute etter et nettbrett som kan overta de enkleste oppgavene for en PC, så er dette tingen. Her har du i praksis en lett bærbar PC so skrur seg på med det samme du åpner lokket, og som har batterikapasitet til å holde langt ut i overtidstimene. TIl vanlige kontoroppgaver som tekstbehandling, nettsurf og e-post fungerer den utmerket, i alle fall så lenge du har tilgang til trådløst nett. Innebygget mobilmodem finnes nemlig ikke i denne versjonen.

Brettet er også godt egnet for film og underholdning, forutsatt at du har filmene i et format som brettet støtter. For en del format vil det være nødbvendig å laste ned en annen spiller fra Android Marked.

Nesten minibærbar PC

Det nordiske tastaturet gir deg stort sett de samme funksjonene som på en PC, men noen små forskjeller er det. Tastene er på størrelse med det du ser på de såkalte netbook-PC-ene med tilsvarende skjermstørrelse. Dette er også de PC-ene som bør føle seg mest truet av en løsning som dette.

Designen er det lite å utsette på. Asus Eee Pad Transformer er en lekker liten sak, om enn noe tyngre enn sine konkurrenter iPad 2, Motorola Xoom og den kommende Galaxy Tab 10.1 fra Samsung.

Bra skjerm

Skermen er skarp og klar, og brukergrensesnittet på skjermen er en opplevelse. Skjermen har en oppløsning på 1280 x 800 punkter, og er svært godt egnet for nettsurfing. Et ripesikkert glass skal sørge for at skjermen holder seg pen. Bruker du brettet sammen med tastaturet får du i tillegg en ekstra beskyttelse ved transport.

Tastaturet har inngang for USB-tilbehør, og i den nye Android-versjonen 3.1 følger det med drivere for mye slikt tilbehør, men foreløpig ikke alt. Tastaturet har ellers en SD-kortleser som kommer i tillegg til Micro-SD-leseren i selve brettet.

Håpløst kamera

Kameradelen svikter totalt, mens underholdningsfunksjonene er gode. Det er riktig nok magert med formatstøtte for videoavspilling, men dette kan løses med tilleggsprogrammer som finnes på Android Market.

Prismessig synes vi det er lite å utsette på Asus-en. Med 32 GB minne og uten tastatur koster den ca. 4000 kroner. Versjonen vi testet hadde 16 GB minne og tastatur, og skal koste fra rundt 4300 kroner.

Alternativer

Om du er ute etter et nettbrett men synes 10,1 tommer er i største laget, så kan du sjekke HTC Flyer. Denne har også støtte for 3G, men kjører foreløpig ikke nettbrettversjonen av Android, Honeycomb, slik Asus-en gjør.

Et annet brett som skal konkurrere med Asus Eee Pad Transformer er Motorola Xoom. Men Xoom mangler tastaturløsningen du kan få til Eee Pad, og er i tillegg 50 gram tyngre. Selv om skjermstørrelsen er omtrent den samme i disse to brettene er det stor forskjell på disse skjermene både innsynsvinkel og bildekvalitet er bedre på Transformer enn på Xoom. De to nettbrettene deler ellers mye av den samme innmaten.

annonse