TestAsus Eee Pad Transformer

Nettbrett eller mini-PC?

Asus Eee Pad Transformer er et spennende konsept.

Design, skjerm og menyer

Asus Eee Pad Transformer er et nettbrett med et avtagbart tastatur - eller en laptop med avtagbar skjerm, alt ettersom hvordan du ønsker å se det. Av utseende og størrelse minner det uansett mest om en såkalt netbook-PC, mens operativsystemet er Android 3.1, også kjent som Honeycomb. Brukergrensesnittet er som på andre nettbrett med Honeycomb. Sentralt står en stor berøringsskjerm med startskjermer du kan kjøre miniprogrammer på (Widgets). I tillegg kan du altså bruke tastaturet, som har en egen berøringsflate og gir deg musepeker på skjermen.

Tastatur med flere funksjoner

Tastaturet på Asus Transformer er en anelse trangere enn et på standard PC-tastatur. Det er likevel behagelig å skrive på. Det kan selvsagt hevdes at et større tastatur vil gi mindre anstrengende tasting, men når alternativet er å skrive på skjermtastatur eller et løst tilleggstastatur, så fremstår Asus Transformer som det mest fornuftige alternativet.

Tastaturet har seks rader med taster, og ser ut som et vanlig PC-tastatur. Oppsettet er på norsk og dermed får du æ, ø, og å på de vanlige plassene. Bruker du brettet uten tastatur har du velkjent Android-layout på skjermtastaturet, også denne med norske tegn.

Der et vanlig tastastatur har "F-taster", har Asus gitt Transformer snarveier til ulike applikasjoner og funksjoner. Her finner vi blant annet taster for å justere skjermbelysning og å skru Bluetooth eller Wi-Fi av og på. Dessuten er det en egen tast for å ta skjermdump (lagrer skjermbildet som foto) og en tast som åpner resten av innstillingene. Her er også egne taster som gir kontroll over mediespilleren.

Tastaturet har også flere funksjoner enn bare å lette inntastingen. Et eget batteri i tastaturet sørger for at nettbrettet får et ekstra tilskudd av strøm når det trengs. Totalt gir dette opptil 16 timer driftstid. Tastaturet gir også anledning til å koble til eksterne enheter via USB. I tillegg har tastaturet plass for SD-kort (MMC/SD/SDHC).

Porten for MicroSD sitter på selve skjermen, og det gjør også lydutgang og utgang for HDMI.

Låsbar hengsle

Mellom skjermen og tastaturet sitter en ganske kraftig hengsle med noe som ser ut som en hovedstrømbryter. Men denne tasten har en ganske annen funksjon. Den låser skjermen til tastaturet, og må trekkes til venstre om skjermen skal brukes som nettbrett. Når Asus Eee Pad Transformer åpnes som en vanlig laptop bøyes hengslen litt ned, slik at tastaturet blir løftet en anelse i bakkant. Denne lille detaljen bidrar til å øke skrivekomforten.

Skjermen på Asus Eee Pad Transformer måler 10,1 tommer diagonalt. Oppløsningen er på 1280 x 800 punkter. Skjermen er blank, men gir ikke så mye refleks at det er plagsomt. Innsynsvinkelen er god, og selv om skjermen kan virke mørk og trist når du tar brettet i bruk, så skyldes dette produsentens valg av mørke bakgrunner, og ikke skjermens evne til å vise farger. Med noen justeringer blir skjermbildet og menyene straks litt mer innbydende.

Menyer

Asus Eee Pad Transformer kjører Honeycomb-oppsett i menyene, uten endringer fra Asus' side. Det betyr at du har hjem, valg og tilbaketast som symboler nede til venstre på skjermen, mens programmenyene ligger opp til høyre. Det kan ta noen sekunder å venne seg til denne plasseringen, som er ganske annerledes enn på nettbrett og telefoner med Android 2.3.

Startskjermene er plassert som en karusell du kan snurre på, og her kan du legge til dine egne Widgets eller snarveier ved å holde på et ledig punkt på skjermen til du ser en meny der du kan plukke de funksjonene du vil trekke frem. Du kan også åpne menyen til høyre på toppen i skjermbildet og trykke og holde på et ikon til det "løsner" og kan plasseres på en startskjerm.

Asus Eee Pad Transformer har en kraftig prosessor, og vi opplever brettet som raskt og stabilt i bruk.

Tungvekter

Finishen på nettbrettet er god. Utvendige flater er i en ru bronsefarget plast som sørger for at brettet er godt å holde, og at det ikke suger til seg fingeravtrykk. Tastaturet sitter på en metallramme, og en tilsvarende ramme omslutter skjermen. Selv om hengslen er kraftig, så har den fått en diskret utforming. Alt i alt er dette et lekkert nettbrett og en stilig minibærbar. Den største ulempen hva design angår er vekten. Litt av hensikten med å velge nettbrett fremfor minibærbar er jo at det skal være lite og lett. Asus Eee Pad transformer veier over 1,3 kilo. Selv uten tastatur er vekten 680 gram.

Til sammenlikning veier iPad 2 601 gram, mens Samsungs kommende 10,1-tommer veier 565 gram. Vekten på produktet er ikke uvesentlig, ettersom et nettbrett gjerne er noe du sitter med i hendene.