Til hovedinnhold
TestLogitech Solar Keyboard Folio

Dette iPad-tastaturet lades av solen

Men Logitech har gjort én tabbe.

Det finnes et stort antall ulike beskyttelsesdeksler til iPad, og det finnes også deksler med innebygget tastatur. Fordelen med Logitech Solar Keyboard Folio er at du aldri behøver å bytte batterier i det.

Les også: iPad-dekselet som gir bedre dekning og mindre stråling

Tastaturet passer til iPad 2 og den nyeste iPad-en (tredje generasjon).

Smart tastatur

Dekselet er laget i et tynt og mykt materiale som ligner skinn. På innsiden av dekselet er det en gummiholder som omslutter kantene på iPad-en. På midten er det en metallsylinder som inneholder batteriet, og nedenfor der igjen finner du tastaturet.

Når du åpner dekselet, kan du plassere iPad-en i to ulike vinkler. Vil du bruke tastaturet må du plassere det i den bakerste posisjonen. Skal du se film eller bilder på iPad-en kan du bruke den fremste posisjonen. Da er kun piltaster, mellomromstast og de andre tastene helt fremst på tastaturet synlig. Disse har imidlertid en dobbeltfunksjon, og er merket med symboler for å starte eller stoppe avspilling, justere lydvolum eller starte og stoppe lysbildeshow. Alt-tasten bringer frem skjermtastaturet – slik at du fortsatt kan skrive inn tekst selv om du har dekselet i "mediemodus".

Tastaturet har en sensor som gjør at de fremste knappene fungerer som knapper for medieavspilling kun når iPad-en er plassert i den fremste posisjonen.

Merkelig solcelleplassering

Solcellepanelet er plassert på baksiden av dekselet. Men av en eller annen merkelig grunn har Logitech valgt å plassere det på baksiden av tastaturdelen av dekselet, i stedet for på baksiden av den delen hvor iPad-en er festet. Det gjør at solcellene faktisk befinner seg ned mot bordflaten når du bruker tastaturet. Det er kun når du lukker dekselet og legger det riktig vei at du får ladet batteriene.

Det er nok enklere teknisk å plassere batteriet der Logitech har valgt å plassere det, ettersom det ville gjort dekselet tykkere om solcellene hadde vært plassert bak selve iPad-en. Men problemet er at du jo ikke får ladet tastaturet når du bruker det.

Heldigvis er strømforbruket til tastaturet lavt, og Logitech hevder et fulladet batteri skal holde i to år hvis du bruker tastaturet to timer daglig. Likevel anbefaler Logitech at du lader seks timer om dagen i vanlig rombelysning, for at du ikke skal risikere at batteriet går tomt. Vi brukte tastaturet jevnlig over et par ukers tid, og opplevde aldri å gå tom for strøm – og så lenge du husker på å legge dekselet med solcellene opp når du ikke bruker det går det antagelig bra. Men lar du iPad-en forbli i "skriveposisjon" i dekselet når du ikke bruker det, vil batteriet tappes.

I likhet med Apples egne deksler, settes iPad-en automatisk i hvilemodus når du lukker dekselet, og vekkes til live igjen når du åpner det.

Enkelt å koble opp

Tastaturet er et vanlig Bluetooth-tastatur, og skrus automatisk på når du plasserer iPad-en i stående posisjon. Første gang du bruker det, må du gå inn i Bluetooth-innstillingene på iPad-en og pare tastaturet med iPad-en. Deretter fungerer det automatisk hver gang du plasserer iPad-en i stående posisjon.

Tastene er etter vår mening ganske gode, men tastaturet er forholdsvis smalt, og dermed hendte det vi bommet litt. Men med litt tilvenning gikk det fint. Tastaturet er utstyrt med norske tegn på riktig plassering, men tastene for Å og Æ er bare halvparten av bredden til de vanlige tastene.

Noen av tastene har to funksjoner. Ved å holde inne Fn-tasten har du blant annet hurtigtaster for å gå til søk, for klipp ut, kopier og lim inn, samt to praktiske hurtigtaster for å merke ett og ett ord til høyre eller til venstre for der markøren står. Det er også hurtigtaster for å justere lydvolum.

På høyre side av tastaturet er det to knapper som du antagelig sjelden får bruk for. Den ene er for å starte Bluetooth-paring, den andre for å sjekke batteristatus.

Alt i alt mener vi Logitech Solar Keyboard Folio er et nyttig produkt, men plasseringen av solcellepanelet trekker litt ned. Vi savnet også en lukkemekanisme til dekselet. Materialet dekselet er laget av er mykt, og det gjør at hele dekselet virker litt "slaskete" og ikke alltid forblir lukket igjen når du har det liggende i for eksempel en ryggsekk. Til sist mener vi også at prisen er noe høy.

Vil du ha et kombinert solcelletastatur og deksel til iPad finnes det såvidt vi vet få alternativer til Logitech Solar Keyboard Folio. Blant andre Targus og Belkin har deksler med tastatur, men uten solcellelading. Logitech har også annet et praktisk tastaturdeksel i aluminium, Logitech Keyboard Case.

Vil du ha et rent Bluetooth-tastatur spesielt tilpasset iPad, og ikke har bruk for dekselet, kan Targus Bluetooth Keyboard for iPad være et godt alternativ.

Les også om denne smarte solcelleladeren til mobilen og om hvordan du får batteriet til å holde dagen ut.

På vår tjeneste Prisguide.no finner du priser på tilbehør til nettbrett.

Les også
Apple betaler 350 mill. for iPad-navnet
Les også
Sjekk ut den stilige LED-veggen
Les også
Mozilla lager iPad-nettleser
annonse